Veriaca rodina a IVF
Ahojte, možno mi vy poradíte. Mám vnútorné pochybnosti či ísť do IVF. Začalo to zlým spermiogramom môjho muža. Má teratozoospermiu (je ich málo, zle sa hýbu a 99% je poškodených). Lekár na prvej konzultácii odporúčal IVF. Manžel má ísť k andrológovi a spolu ideme na genetiku. Ja som zdravá, všetky výsledky mám v poriadku. Manželova rodina je silne veriaca a nevedia, že riešime centrum. Mám obavy, že či ísť do IVF, nakoľko celá jeho rodina je proti IVF, pretože párkrát sme sa na túto tému bavili. Bojím sa, že keď sa to dozvedia budú nás odsudzovať. Sú názoru, že každé dieťa má právo na život a pri kultivácii niektoré umrú a dieťa je dar od Boha a nie produkt. Poraďte šli by ste do toho? Ďakujem
Prosím ťa, neber si šancu na vlastné dieťa, len preto, čo povedia iní. Aj ja som veriaca a som po IVF. Mám za sebou v živote niekoľko operácií, dva krát nádor na oboch vaječníkoch a tak ďalej .. Nikdy som sa nepýtala Boha, prečo sa mne musia diať takéto veci, všetko som prijala, nemyslím si, že on prijal moje dieťa inak ako tie ostatné. Držím vám palce 🙂
Nič nehovoriť a ísť do IVF
nevidim dovod komukolvek vysvetlovat, ako bolo pocate dieta...ani rodine...aj ty a manzel s tym nemate problem, tak chodte do umeleho oplodnenia....
@anjelicek26 asi takto nejak to mali svagrovci. Nepovedali nikomu nic, az nam po urcitom case, nechodili ani do centra v nasom meste, ale sli inam. A potrebovali obcas pozicat auto, tak povedali, preco. Nam to bola v podstate jasne, ale sme to nerozoberali s nimi. Nakoniec od svagrinej viem, ze mali aj tak len niekolko embryi, prve 2 vklady po 2 sa nepodarili a ostali este 2. Z jedneho maju chlapceka a jedno este caka. Takze mozno bude surodenec, ak Boh da a ked nie, tak bude jedinacik alebo sa zarakom podari prirodzene, lebo oni su zdravi, ale pricina neznama, preco sa im nedarilo. Svagor uz bude tento rok mat 39, svagrina este len 34, tak uz nechceli cakat. Svokry som sa nepytala, co na to hovoria, drobceka lubia, za svagrinu sa modlia, lebo ona ani do kostola moc nechodi, len svagor. Ja som katolicka 10 rokov len, ale poviem Ti tak, ze nesudim, a som rada, ze im to takto vyslo, ze nemali vela tych embryi, modlila som sa za nich, nech ich Pan Boh pozehna dieta, nech uz je to akokolvek. Sudit ma pravo len On.
@autorka musite byt s manzelom v tomto jednotni, a ked sa rozhodnete, tak do toho ist spolocne a bez pochybnosti. V nasej rodine sa to moc nerozobera, vsetci sa z maleho tesia, aj ked uz to vedia, ako vznikol...Mame ale stastie na dobrych svokrovcov, ze sice su silne veriaci, ale nemoralizuju. Svokra velmi dobre vie, co to je, ked sa dlho nedari, chceli este tretie dietatko a po prvych 2, co boli na prvy sup, sa nedarilo. U nas zase moja mama sa bala, lebo ona mala xy potratov, ledva donosila mna aj sestru, syn jej zomrel, narodil sa v 6 mesiaci a zil len 5 dni. Bala sa o mna, aby som to tych problemoch, co som mala od malicka, nemala rovnako ako ona. A chvala Bohu, bezbproblemov som donosila 3 deticky. Zato sestra ma problemy tiez a ziadne dietatko este ☹.
Drzim Vam palce, nech sa rozhodnete spravne a spolocne 🙏
Ahoj. Od malička aktívne fungujem v kresťanskom spoločenstve. Mám 30. Život s Bohom sa mi stal životným štýlom. Budem stručná. 4 roky sa snažíme o bábo, mám endometriózu a podľa všetkého ona bráni v počatí a udržaní plodu. Bolo mi povedané, že buď umelé alebo adopcia. Ako praktizujúci kresťania sme stáli pred otázkou či je v poriadku ísť do umelého, dlho sme ho odsudzovali. Dlhý príbeh ale kľúčové veci: Naši známi, ktorí sú študovaní kňazi vo Vatikáne nám povedali, že v rámci bioetiky, keď mám zdravotný problém, je to ok ísť za týchto okolností do umelého. Rozhodli sme sa, že do toho pôjdeme len s 2 vajíčkami. Ak to má vyjsť vyjde, ak nie tak nie. Tým pádom nebude nič zabité, žiadne ďalšie embryá. Ak to vyjde, tak z toho budú dvojičky, čomu sme boli otvorení. Povedali sme, že ideme do toho len 1x, s 2 vajíčkami. Z našich 2 vajíčok nakoniec boli 2 embryá, no bohužiaľ, neudržali sa. A ďalšia dôležitá vec je, že každý máme inú cestu. Ak mi je súdené dieťa, ktoré si mám adoptovať, môžem chodiť aj na 10 umelých a nevyjde to. Nikdy som tu nič nenapísala k žiadnemu príspevku, no tak verím, že vnesiem trošku nový rozmer do konverzácie. Všetko dobré. 🙂
Ste dospeli a teda aby mi moja alebo muzova rodina zakazovala si ist za cestou za babatkom ked to prirodzene nejde tak to urcite nie.
Oni maju asi deti vsak? Mozno by sa nato pozerali inak keby deti nemaju.
Dolezita si ty a tvoj muz. Ak to obaja citite ze babatko chcete ale prirodzene je min sanca tak by som do toho urcite sla
Co je dnes vsetko v nasom svete eticke a neeticke. Verim v boha ale nemam rada tieto fanaticke nazory ako nazor na umele oplodnenie a zabijanie “deti”, keby si ti co toto kazu zamietli pred vlastym prahom.
A keby mam viac embryi urcite si daj zamrazit lebo za 1. To stoji vela psychickych sj fyzickych sil, 2. Vela penazi a je skoda keby mate mat viac pokusov ich zahodit len kvoli dakej viere ze to nie je spravne.
Boh kaze lasku, a ak sa vam podari babatku bude to laska ci mu k tomu pomohla medicina alebo sam zivot. Drzim palce
Nenechajte si riadit zivoty inymi ludmi. Vy budete zit bez deti v smutku,ale hlavne ze rodina zvitazi a budu sa tesit z vasho nestastia? Zi a nechaj zit. Isla by som do toho a kaslala na rodinu,nerobite nic zle. Som veriaca,ale nikdy nepochopim ako sa mozu veriaci takto spravat a zakazovat a prikazovat.
Pri IVF vam statististicky preziju kultivaciu 2-3 enbria. Mozete si ich vkladat postupne a teda ziadny zivot nebude zmareny. To, ze pocas kultivacie nepreziju vsetky emria je uplne rovnake ako ked sa vy mesiac co mesiac snazite, aj sa vam bunky spoja, ale embrio sa neuchyti. Ja mam na viere rada, ze si mame pomahat, neodsudzovat, chapat sa navzajom. Vasa rodina zial zrejme zabudla, co znamena byt pravym veriacim. Zelam zo srdca, aby Vasa cesta k babatku bola uspesna.
A prečo to mate riešiť s rodinou? Muž nech zmeni lekára a je to. Je to len a len vaša vec.
My sme tiez veriaci. Mame za sebou 3 umele oplodnenia. Ja verim tomu, ze ak by Boh nechcel, nedovoli nam najst aj tuto cestu. Vsetci z nas su len ludia. A stale budem tvrdit, ze ludia nemaju pravo zakazovat inym ludom moznost umeleho oplodnenia. Za cirkev na zemi hovoria ludia, nie Boh. Mna ako veriacu naozaj velmi trapi toto nadclovecenstvo, ktore sa z knazov stalo. Vsetko nove, co moze pomoct je zle. A pritom, knaz ma byt pokorny a sluzit ludom tak, ako to robil Jezis. Nie sa vyvysovat. Ako moze knaz vediet, co zaziva clovek vo svojom vnutri, ked nemoze mat deti? Ako sa vobec moze relevantne vyjadrit? Ja sa v tomto spolieham na Boha. Keby nechcel, nedovoli nam tuto cestu objavit.

ja neviem uplne detailne ako ivf funguje ale musi o tom obvodna vediet (vo vasom pripade sestra) ? neda sa obvodny lekar nejako obist?
ja by som o ivf v takomto pripade vobec nehovorila pred nimi. je to rovnako intimna vec ako poloha v ktorej splodi clovek dieta prirodzene. nerozumiem ani preco by to mali vediet. to sa kto bezne pyta ako ste pocali dieta?
no a k teme viera. veriaca som i ked nie uplne slepo a zanietene. vidim kauzy v cirkvi a vidim ze ju tvoria ludia. ludia omylny a aj hriesny. nabozenstvo viera a cirkev su v postate odlisne veci. kriteria toho co sa smie alebo nie stanovuju ludia. ja si myslim ze boh nam dal rozum aby sme ho vyuzivali na dobre veci. priviest na svet dieta a dobre ho vychovat je rozhodne dobra vec oproti vyrobe nuklearnej hlavice. vies ako sa hovori. clovece pomoz si aj boh ti pomoze. ak by on nechcel ani 200 ivf nepomoze. narodila si sa v dobe kedy je to mozne v krajine kde sa to da tak nevidim dovod to nevyuzit. ak by a boh chcel mat na inom mieste alebo v inej dobe bolo by to tak. boh nam dal slobodnu volu a pokial ju vyuzijeme na dobre veci nemyslim si ze by s tym mal problem.vies niekedy moze byt vacsie previneni neist na ivf stat sa zatrpknutym clovekom plnym bolesti smutku a nenavisti, zavidiet inym stastie a byt neprijemnym clovekom. stastny clovek skor moze robit stastnych inych a robit dobre veci. no toto je na dlhu rozpravu.
skratim to. ja by som do toho sla ak ste s tym obaja stotozneny a nikomu by som to nevesala na nos. je to intimna sukomna zalezitost vas dvoch rovnako ako sex a vase spodne pradlo 😉