icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

smejka
20. dec 2010

@dadenka1 ani neviem na akom mieste sme boli....chlapcov sme nasli cez Navrat....cize brali sme neumiestnitelne deti.....my po skusenostiach s nasim uradom sme ho obchadzali co najdalej
a dvojky mame v pestu....aj N. bola do pestu
pozdravujem vsetky....peciem 😉

dadenka1
21. dec 2010

@smejka aha... A to je ako myslené, že chlapci tí tvoji nádherní boli neumiestniteľní? Ale ak sú v pestu, tak nemôžu byť vaši? Alebo máte podanú žiadosť na osvojenie? Ja by som sa asi moc bála, že o nich prídem... ☹ myslíš, že más skúsiť aj ja cez Návrat? Ako to vlastne funguje? Tiež mám pocit, že sa to na tých úrdoch ťaháááá...
Dobre peč gazdiná a daj tip, čo pečieš...

katarina104
21. dec 2010

ahojte požehnané sviatky, veľa pokoja a radosti z Božieho syna 🙂 🙂 🙂

tortelinka
21. dec 2010

no tak si budeme vymienat skusenosti, my sa cez sviatky pustame do boja, drzte palce 😉

dadenka1
21. dec 2010

@tortelinka do akého boja???

reisi
23. dec 2010

dievcata, prajem vam krasne, pokojne a pozehnane vianocne sviatky!

tortelinka
23. dec 2010

ideme sa pustit do adopcie...snad sa podari

dadenka1
23. dec 2010

@tortelinka Aha.. tak veľa sily a daj vedieť čo nové a ako postupujete... Neboj, čo má vyjsť, to vyjde a budeš prekvapená ako hladko 😉 treba otvoriť srdce pre Božie cesty a ostatné pôjde ako po masle...

Všetkým prajem nádherné sviatky, nech sa Ježiško narodí vo vašich srdiečkach a samozrejme aj vo vašich "nachystaných" posteľkach 😵

lakrimosa
26. dec 2010

Ahojte!
Dúfam, že ste všetky vo svojich rodinkách prežitli radostné a hlboké Tajomstvo Vtelenia. Ja áno, vďaka Bohu , i keď pohľad na Dieťa stále nie je pre mňa bez emócií.

smejka
26. dec 2010

@lakrimosa ahoj 🙂 ....a chapem 😔
@dadenka1 mozme prist o nich.....ak by bio bola schopna sa o nich postarat....cas ukaze
vsetky vas pozdravujem a zelam krasne prezitie vianocneho obdobia 🙂

dadenka1
27. dec 2010

Ahojte všetky... Je to ťažké, aj pre mňa...Zvlášť teraz, keď je v jasličkách Jezuliatko... Bola som sama v kostole, tak som na chvíľku pomojkala Dieťatko... 😵 Trénujem každý deň prijímať čo Boh pre mňa chystá... Tieto Vianoce som sa rozhodla už neprosíkať toľko za vlastné babanko a obetujem omše a modlitby a starosti za druhých... Aspoň toľko nemyslím na seba a veru dosť to pomáha. Tie prosby za mňa už Pán počul toľkokrát... Ostala mi len modlitba k sv. Dominikovi a jeho pásik... Ak to nezaberie, nech to dobrý Boh použije na iné... Aj za vás sa modlím babenky, tak dúfam, že to cítite. 😉
@smejka uf tak to vás obdivujem a budem na vás myslieť, nech je Boh silno pri vás..

smejka
27. dec 2010

@dadenka1 pekne si to napisala.....ja uz tiez tolko neprosikam....i ked na druhej strane by sme mali vytrvat...hm neviem
alebo prosime ale tak inak
a budme vdacne za to co mame.....a ze sme
pekny den

dadenka1
28. dec 2010

@smejka áno máš pravdu... to, že sme, to je úžasný dar.. vytrvalé sme, akurát tá modlitba naberá inú kvalitu 😕 ... A Boh vie, čím by nás najviac potešil, tak teda nech je to všetko na jeho oslavu... Držte sa dievčence

smejka
29. dec 2010

@dadenka1 veru 🙂 ...a co porabas...mas prazdniny nie?
kde ste vsetky? 😕

dadenka1
29. dec 2010

@smejka ale áno máme tento týždeň voľníčko tak čítam a chodievam na vychádzky s mužíčkom... A večer omše, tak sa nenudím... Ale je to také prázdne... Strašné ticho doma... Ešteže mám takého dobrého chlapa... A dnes prišla mrcha po 5 dňoch meškania tak sa snažím na to nemyslieť a skočím do obchodu niečo bábankovské kúpiť 😅 Stále čakám, kedy prestanem dúfať a mesiac čo mesiac nepreplakať, snažím sa byť silná, ale je to veľmi ťažké...
A ty smejka máš teraz podanú žiadosť znova o dievčatko?
A vy babenky čo porábate? Predpokladám že si s detičkami užívate sniežik naplno..
@tortelinka aj ste si podali žiadosť už? Asi tam teraz nie sú tetuľky... Daj vedieť každý nový krôčik...

smejka
29. dec 2010

@dadenka1 ty len mesiac co mesiac dufas...nadejas sa...tak ako ja ked som nevedela pricinu nasho neuspechu....a vlastne i ja sa nadejam ked badam na sebe nieco ine pocas cyklu....ale je to uz take ine
ked nakupis sup do albumu 🙂
my sme poziadali o nevzradenie z poradovnika....a ano chceme dievcatko...mimi 😵

tortelinka
29. dec 2010

ahojte, dnes sme boli na urade, este nam chybaju nejake papiere a ideme to poslat, snad budeme mat coskoro za sebou aj pripravu

dadenka1
29. dec 2010

@smejka veru áno nádejam sa a nemám tú nádej rada 😖 Neviem na čom som, čo mám očakávať, akým smerom sa dívať, za čo sa modliť, radšej nemať takú nádej... Keď bude prvé doma, bude to určite iné... Ale keď nám zhora nieje dopriate, a tak dlho čakáme, mám strach, že nám nie sú súdené deti vôbec a nedočkám sa ani adopcie. brrr hnusná nálada dnes... Už aby som šla do roboty, tam budú deti a iné starosti...
jasne že pošlem foto keď kupim...
proste sme si vybrali tú najťažšiu cestu - UP a novorodenec a k tomu TN kraj...
Vám to dievčatko moc prajem, hlavne keď vás je toľko chlapov doma 😅 To je asi riadna divočina zvlášť teraz v zime... kým to oblečieš, si mokrá... u nás bolo dnes prenádherne...slniečko a sypký sneh v horách úplne nedotknutý... krása
@tortelinka aha tak super... my sme pripravu mali rychlo ono to závisí hlavne od vás ako budete mať čas... a aké babanko ste si napísali? A idete robiť prípravu v Návrate aôebo cez UPSVaR?

tortelinka
29. dec 2010

ideme cez navrat, ty si robila kde?povymiename skusernosti

smejka
29. dec 2010

@dadenka1 jaj odhod tu skaredu naladu 😔 ...adopcie sa dockate neboj...a aj bio ak Pan Boh da
ano ked budete mat doma mimi tak to naberie iny rozmer...nadej bude vzdy i myslienky na bio....aspon u mna to tak je
doma mame divocinu...kazdy den nejaku navstevu tak sa nenudime 🙂 ...ale zase my radsej prijimame navstevako chodime s nasou divocinou 😉
v obliekani vonku uz mam aky taky svih....ja na seba nahadzem na koniec tradicny odev a ide sa 🙂
tortelinka super...v Navrate to mozno dlhsie trva ale viem ze si na taku pripravu ti co ju absolvovali pochvaluju...tak neboj ubehne to

tortelinka
29. dec 2010

ja zatial nie som deprimovana, ale mozno je to aj tym, ze sme zacali pomerne skoro (po 2 rokoch cakania na bio)

matica
29. dec 2010

Táto téma je naozaj veľmi zaujímavá. Som veriaca a zároveň som matka, po dieťati som túžiť nemusela - prišlo samo (naozaj neočakávane a dosť skoro), ale tým, že ho mám si viem predstaviť (alebo aspoň tušiť) čo prežívajú páry, ktoré dieťa chcú a nedokážu ho mať, či adoptovať si ho. V rodine máme bezdetné páry - dva. Teraz sú to už ľudia po štyroch dekádach rokov ich života ale oba páry svoju bezdetnosť riešili inak. Prví sa s tým zmierili, od istého času proste zobrali to, čo im Boh nadelil a milujú sa nadovšetko, svoj život posunuli do inej roviny - pokojnej, vyrovnanej s tým, čo majú, žijú aktívny život, turistika, cestovanie, vzdelávanie sa. To samozrejme dieťa nenahradí, ale dokázali sa s tým vysporiadať. Druhý pár podstúpil opakovane umelé oplodnenie, neúspešne. Prežili viacero krutých porážok, celé roky sa snažili a zakaždým prišlo sklamanie. Omnoho neskôr to vzdali, odišli, zmierili sa s tým a taktiež teraz žijú mi mimo Slovenska, majú jeden druhého, cestujú, venujú sa záľubám, ale ten ich pokoj prišiel oveľa neskôr - až po tom boji. Oba sú to naozaj krásne páry, z ktorých vyžaruje harmónia, dobrí ľudia, naozaj dobráci. Prečo nemajú deti? Študujem na Katolíckej univerzite a máme predmety kde preberáme názory na životné situácie, eutanázia, potraty, IVF, vojny, životné utrpenie... Pointa je v tom, že Boh nie je automat - budem sa modliť - bude dieťa, nebudem sa modliť - nebude. Máte pocit, že Boh nakladá nerovným dielom? prečo ona má deti tri a neľúbi ich ako by om ľúbila ja tie svoje ak by som ich mala? Nie, viera je o láske - láske k blížnemu, aj k tej matke, čo možno svoje deti podľa Vás neľúbi, o láske k chorým, o láske k nenarodeným a dokonca o láske k splodeným a nenarodeným (oplodnené vajíčko nie je zhluk buniek, je to regulérny človek s dušou). IVF katolícka cirkev vylučuje pretože tu nie je prirodzené (ani chemoterapia nie je, ale tam sa človek nehrá na Boha, tam pomáha a žiadne oplodnené vajíčka sa nemrazia a ani sa nevyberá moje dieťa na základe toho, ktoré vajíčko má väčšiu šancu prežiť). To je rozdiel. Človek nemá právo umelo začať a ani ukončiť ľudský život (eutanázia, potrat), ak je niekto proti potratu zákonite - je logicky proti IVF, pretože aj tam dochádza k oplodneniu viacerých vajíčok, ktoré sa nevyužijú - ako pri potrate sa oplodnené vajíčko z maternice odstráni, v princípe je to to isté. Eutanázia, jej dovolenie by viedlo časom ku genocíde, k čomu by viedla možnosť kedykoľvek podstúpiť IVF? Časom by to mohlo dospieť do štádia, kedy by nebola potrebná rodina, stačí žena a jej túžba. Otázka, prečo ja nemôžem mať deti? - Nikdy nebude zodpovedaná, pretože Boh jeho osoba je Hýbateľ, Účinná príčina, Dokonalosť, Cieľ, Usporiadanosť (znie to zvláštne ale kto čítal od Tomáša Akvinského Päť dôkazov existencia Boha, vie čo to znamená, sú to na logike založené dôkazy, nie je to dlhé, zhrnutie je veľmi krátke a naozaj ho odporúčam). Boh nie je človek, to prečo sa ako niečo deje nie sme schopní pochopiť, presahuje to našu mieru chápania. Naozaj veľmi rozumiem túžbe ženy po dieťati, ale IVF u mňa neprichádza do úvahy zlúčená s vierou. Možno aj to, čo som písala na začiatku - o dvoch pároch, možno by sa jedni z nich nemuseli roky trápiť. Niektoré veci sú kruté a ani ja sa s nimi neviem zmieriť, neviem sa zm ieriť s tým, prečo deti trpia, prečo existujú zdravotné postihnutia ale naše osudy sa vyvíjajú a možno aj to, s čím nie som teraz spokojná mi po zmierení s tým prinesie osoh, na každého niečo čaká a nikto nevie čo. Každý v živote prežil kadečo a mne sa v jeden taký okamih priniesla veta: "Boh ti na plecia naloží len toľko, koľko vládzeš uniesť."

PS: Zaujalo ma, keď tu niekto spomínal, že nič sa nedá urobiť za neúčasti Boha, že ak niekto nemá mať dieťa nemá ho ani po IVF - Boh nie je automat, je veľa vecí, ktoré nie sú správne - od nacizmu, fašizmu, potratov až po eutanáziu - a tieto veci sa dejú. Prečo? Pretože to závisí od ľudí, Boh doslovne nekráča medzi nami a nevodí nás za ruku, my narozdiel od zvierat, máme vôľu. Môžme si vybrať svoju cestu.

Verím, že som nikoho neurazila, všetkým snažilkám a aj maminkám, ktoré podstúpili IVF prajem, aby mali krásny život. Sama neverím, žeby láska k dieťaťu bola hriech a vy svoje deti určite milujete a samotný zákrok In vitro fertilization ste podstúpili z lásky k nemu, aj keď ste možno uvažovali nad tým, či to ako veriaca urobiť či nie. Ľudia sa nemajú súdiť.

matica
29. dec 2010

@gabinkaa
Citujem:
ak sú niektoré embryjká oplodnené, môže sa stať, že aj prirodzene odídu, lebo nemajú toľko sily, aby prežili, to je tak aj u ženy, veľa žien potratí prirodzene pretože embryjká z hľadiska genetického nie sú v poriadku, to je prirodzená selekcia ako v prírode

Prepáč, ale toto je strašná hlúposť čo si napísala. Prirodzená selekcia znamená, že staré a choré zvieratá zomrú následkom toho, že nedokážu príjmať potravu, ale prirodzená selekcia znamená, že najsilnejší jeleň zabije slabšieho. U ľudí by prirodzená selekcia mohla nabrať podobu Sparty (zabíjali deti s vrodenými vadami). Prirodzenou selekciou ako v prírode sa rozhodne nedá nazvať, keď existencia slabého embrya je podmienená ľudských zásahom, teda aj jeho smrť je ľudských zásahom, nedá sa to porovnať s tým, že žena prirodzene potratí.

Inak k tomu, že vysokopostavený muži v cirkvi rozhodujú o tom, čo je akceptovateľné a čo nie je je blud. Blud, ich názory vychádzajú z evanjelia, cirkev je Učiteľský inštitút - Ježiš učil Petra a Peter apoštolov a tí to posielali ďalej, jej náuka trvá, každý pápež vydáva svoju encykliku, ktorá je venovaná aktuálnej problematike vo svete (či ekonomickej, morálnej, politickej...). A hlavne - cirkev sa k tomu vyjadruje z jedného dôvodu - stará sa o človeka, o jeho dobro a blaho, znova sa vracia k Miluj blížnemu svojmu.

Mimochodom - nie som fanatička, ale princípy poznám.

cathy77
30. dec 2010

matica - skvelo napísané. už sem nechodím, ale nakukla som - a oplatilo sa 😉

tortelinka
30. dec 2010

ahojte, ja som sa prave vratila od lekarky, chytila som zapal mocaka..potesi, tak budem na par dni na antibiotikach ☹

dadenka1
30. dec 2010

@tortelinka si sa sánkovala a bobovala a lopatovala a nevedela si prestať čo? dobre sa polieč v teplučku a aj s čajíkmi, to je veľmi dôležité naozaj to dobre preliečiť, veď vieš... skoré uzdravenie
@matica naozaj odborne napísané vidno že si prešla katolíckou filozofiou...aj ja som študovala na KU v Ružomerku, oni toho Akvinského veru veľa používajú... Tie termíny mi riadne pripomenuli moje skúšky z filozofie 😉
Osobne si myslím že úplne najdôležitejšie je na IVF a všetkých neprirodzených formách oplodnenia samotná pýcha človeka... ja chcem dieťa a hotovo... Nerešpektovanie pokorného uznania, že pánom života je Boh a silný machiavelizmus /účel svätí prostriedky/... Teda ak človeku hoci aj veriacemu chýba pokora pre Veľkým, potom je IVF ozaj ťažká otázka... Ach toľko sme tu o tom nahovorili... ☹ A napriek tomu je to tak ťažké prijať... Rozum vie ale srdce túži...
@cathy77 ahoj a ako babanko v brušku? pozdravujeme 😉

dadenka1
30. dec 2010

@smejka ty si taká milá vždy ma povzbudíš... Ďakujem... ja viem snažím sa nebyť egoista... Určite aj toto čakanie má veľmi dôležitú úlohu pre mňa aj pre mm... On sa totiž začína pozitívnejšie stavať aj k adopcii staršieho dieťatka alebo priamo k pestunstvu... Možno Boh práve toto chce od nás ale my tvrdohlavo len to svoje... 🤐 Snáď nás raz "zlomí" a pôjdeme smerom, ktorý nám nachystal....

dadenka1
30. dec 2010

@tortelinka my sme robili pripravu na UP a cez nich aj všetko. Príprava bola fajn zbytočne nás nezdržovali, a keďže máme žiadosť o bieleho novorodenca, nevysvetľovali nám dopodrobna veci ohľadom komplikácií pri adopcii starších detí alebo pestu... A myslím si, že tie roky čakania a takéhoto komunikovania s dievčatami na koníkovi zaplátajú všetky diery z prípravy... Na UP aj tak požívali veľa materiálov z Návratu... Takže pohoda... A aké babanko ste si napísali do žiadosti?

tortelinka
30. dec 2010

my sme tiez ziadali o male babo, uvidime ako sa dalej posunieme

matica
30. dec 2010

@dadenka1
To nie je len o škole, tieto postoje a hlavne ich pramene - prečo sú aké sú by mal vedieť každý katolík, pretože potom dochádza k názorom, ako som citovala, že vysoko postavený muži v Cirkvi si zmyslia, že toto sa im nepáči a pod. Pápeži a ostatní "vysokopostavený muži v Cirkvi" sú len zástupcami, akýmisi tlmočníkmi.

Btw. aj pojem Cirkev je zle vysvetľovaný - ľudia vravia, Cirkev má peniaze, Cirkev hneto, Cirkev tamto. Je doobré si uvedomiť, že Cirkve je každý z nás, kto je veriaci - od pápežov, kňazov až po všetkých pokrstených. preto treba naozaj dobre zaobchádzať s týmto pojmom a nevravieť - verím v Boha ale neverím v Cirkev a pod. hovoriť ako ja som veriaca a oni sú Cirkev lebo každý je veriaci je jej príslušníkom.