Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
@katharines super,ze mas deticky. Ja neodsudzujem nikoho. Niekto si adoptuje, niekto ide do nativ cyklu, iny do ivf... nevidim do ich hlav a hlavne srdc. Kazda zena,co toto podstupi by si zasluzila metal. Pretoze tuzit po detickach rok,dva,5 ci 10 rokov a nemoct ich mat je hrozne. A myslim,ze za ten cas si kazda zena prejde roznymi myslienkami, pochybnostami a premysla co je spravne. My sme sa napr rozhodli ist do minimalnej stimulacie s tym,ze kazde dietatko si nechame. Ze aj keby bolo postihnute alebo hocico ine...proste je to dar od Boha a tak to bereme.Taktiez sme si povedali,ze keby aj napr.6 embryjok vysli,tak by som si dala vsetky postupne vkladat a mali by sme 6 deticiek. A podla mna nam Boh velmi pomohol...mali sme len 2 vajicka- z nich 2 embryjka. Jedno babatko som potratila a druhe babatko spinka na posteli vedla mna. Toto je len moj pribeh a kopec krestanov by sa rozhodlo inak. Ja to chapem. Je dobre,ze sa o tom hovori,pretoze tema neplodnosti bude este aktualnejsia ako je teraz...
Podla mna aj ivf ma postupy,ktore nejdu proti Bohu. Napr nasa cesta bola podla mna ok..pripominam,ze to je len moj nazor. A aj cirkev sa vyvija...pred x rokmi sa predavali odpustky, robili kriziacke vypravy...aj cirkev sa vyvijava a podla mna bude reagovat viac aj na temu neplodnosti
@dancura ocenujem tvoj postoj prijat dietatko bez ohladu na vsetko, i ked s ivf nemozem suhlasit ani v tomto pripade. 10 rokov som riesila neplodnost, no IVF, alebo inseminacia pre mna neboli riesenim. Vyslo aj niekolko edukacnych priruciek o umelom oplodneni pre laikov i knazov, a jedina pripustna metoda bola uvedena inseminacia za istych podmienok. Ostatne postupy boli jasne popisane a vysvetlene, preco nie. Ja som sa na to vsak pozerala z roznych pohladov: biologicke, medicinske, nabozenske a ani v jednom ivf nevyslo vitazne. Avsak uznavam, ze casto nejednoznacny postoj kompetentnych, na ktorych sa krestania obracaju, ci uz pre nevedomost, lahostajnost, alebo ine pohnutky, privadza mnohych ludi do zmatku. Postoj KC je jasny, akurat nie kazdy ma jasny postoj k tejto teme.
@katharines je krasne,ze ste to obstali a nakoniec sa vam podarilo mat deticky. Mozete byt vzorom trpezlivosti a nadeje. Ja ta chapem,ze s ivf nesuhlasis. Ja vsak dufam,ze ked budeme sudeni, tak to Pan Boh pochopi, lebo sme konali s laskou a pre lasku.
Ja osobne som to tiež riešila, lebo sa nám nedarilo 2 roky. Bola som aj ja na vyšetreniach a všetko Ok. Tak išiel muž na spermiogram, je to vyšetrenie ako odber krvi, inak to nejde, to zasa by som tak tragicky nevidela. Otázkou však bolo, či ísť na umelé oplodnenie, ak by sa nepodarilo otehotnieť prirodzene. Dlho som nad tým uvažovala a došla som k záveru, že ak nemám mat deti, tak ich mat nebudem... Budem mat psa a manžela. Muž si nechcel adoptovať dieťa, ale túžil veľmi po vlastných. Dlho si myslel, že on je na vine, keď to nejde a ja mám všetky výsledky Ok. Tak sme sa prestali snažiť. Ja som začala v novej práci a bum, o mesiac na to mi už svietili // na teste. Keď mal syn 8 mesiacov, tak druhé sa nám podarilo na prvý šup 🙂 Rok ešte nie je doba, pri ktorej by som hádzala flintu do žita. Treba tomu dať ešte čas a prosiť Boha, ja som sa modlila k Sv.Gerardovi 😊
@dancura dakujem 🙂. Ja chapem tvoju tuzbu, len ked sa nad tym zamyslim, tak obcas zena ochorie a dalsie tehotenstvo nie je mozne. Co by si robila, ak by si ozaj mala tych 6 embryi, zmrazene v kryobanke, a nemohla tie 4 donosit? Prepac mi tu hypoteticku otazku, ale i toto mohlo nastat. Je tam vela etickych problemov.
@mirien22 tiez som to plne odovzdala Bohu, zacala som cvicit a prehodnotila rebricek hodnot. Brala som aj iste doplnky, no tie mali skor riesit zapal, ktory tiez moze mat za nasledok neplodnost.
@lenkakravcova nuz tu sa nabaluje dalsi eticky problem, ktory to so sebou nesie. Co ak by zena, co dieta vynosi nebude chciet dietata vzdat? Je to ako s klamstvom. Ak clovek klame, tak sa uz len zamotava a zamotava.
@katharines ak je v Božom pláne mať deti, tak prídu... Niekedy skôr a niekedy neskôr. Ja som sa pri deťoch a hlavne pri druhom tehotenstve musela naucit byt trpezlivá. To mnohym chýba. Nemáme vytrvalosť a pevnú vieru, všetko chceme najlepšie hneď. A pritom všetko, čo sa deje, ma svoj význam, len nie vždy ho chápeme hneď, niekedy pochopíme až po čase alebo vôbec
@mirien22 👍
@katharines Ano, vela veci sa moze stat...tak ako pri vsetkych zivotnych situaciach. Ja som sa kazdy den modlila,aby to dobre dopadlo....a dakujem Bohu,ze to zariadil tak ako to nakoniec aj dopadlo.
Ak chcete nájsť príčinu neplodnosti v súlade s náboženskou naukou odporúčam NaproTechnology.
Ja to teraz riešim a verím,že sa dočkáme vytúženého Bohom darovaneho dieťatka.
@adma11 a ak som neplodna ako to mam riesit hm ?
@saleska111 nechápem otázke?
@saleska111 ze ked uz viem pricinu neplodnosti ako sa mam dostat k vytuzenemu babatku ? Tam uz mi asi NP nepomoze vsak ?
@saleska111 Ak máš porobené vyšetrenia treba to konzultovať s lekárkou ( ja chodím do Popradu k lekárke ktorá sa na to zameriava). Kľudne ak by si chcela môžeš jej napísať mail , čo by na to povedala ona. Poprípade taký lekár je i v Žiline.
@saleska111 Zavisi to od konkretnej priciny neplodnosti.
@saleska111 no ani po ivf sa nemusis dietatka dockat
@adma11
@katharines
@valiaaa ale vam drzim palce
@thoughtfulweirdo ide o to ze pri umelom oplodnení sa nikdy neoplodni len 1 vajícko a zarodky(deticky) ostanú niekde zamrazene v dusiku. Cize ak si ich uz matka nedá implantovat kde skoncia? De fakto sa"potratia".
@asulka kto povedal ze nikdy ? Ja viem ze sa dokaze oplodnit oen jedno napriklad pri native 🙂
@saleska111 1 nativ je skor vynimka, ako pravidlo
@katharines takze ste za to ze zena ktora je neplodna nikdy nema mat deti ?
@saleska111 odpovedala som na konkretnu otazku: https://www.modrykonik.sk/blog/thoughtfulweirdo/ podla svojich naj.vedomostí.
@gagik ak
@katharines pise,ze ma deti tak klame.Nie v jednej teme pisala,ze deti nema.Aj ja som veriaca,aj ja som bola na Ivf,ale ona je ciste psycho.

@katharines A vdaka comu teda?