icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

valiaaa
16. máj 2019

@mircalla Tak na co mas potrebu komentovat veci, s ktorymi sa nestotoznujes v diskusii, v ktorej si? Fakty sa nedaju vyvratit osobnym nazorom. Zvysok tvojich otazok pokladam za recnicke otazky a stratu casu odpovedat, pretoze spolocny konsenzus aj tak nedosiahneme.

katharines
16. máj 2019

@mircalla mas pravdu, je to tazky hriech a previnenie proti zivotu. Zial, je mnoho bludov, ktore sa o tom siria a o zaslepenosti ani nehovorim, preto neprestanem hlasat pravdu.

mircalla
16. máj 2019

@valiaaa Ja som ziadne otazky nepolozila, ak si si nevsimla. IVF je pre veriacich tazky hriech a tym to konci.

bodka1234
16. máj 2019

@katharines a ako sa kňaz dozvie že som bola na IVF 😂? Načo by som to niekomu cudziemu vesala na nos, to sú intímne veci nemá ho to čo zaujimat

katharines
16. máj 2019

@bodka1234 ak to nepovies, klames predovsetkym seba a spovede nemas platne.

katharines
16. máj 2019

@mircalla prekliate, to duchovne, ktore z toho plynie vsak ovplyvnuje vsetkych. A prejavy su rozne.

bodka1234
16. máj 2019

@katharines ako môžem klamať seba? Veď ja viem že som bola na IVF, mne sa tiež kňaz nezdoveruje že mu práve vyfajcil mladý miništrant 😂 Ako ovplyvi toto prekliatie týchto pedofilných kňazov? Keď chce byť nejaká cirkev morálna nech si najprv uprace na vlastnom koberceku. Ale uprimne je mi ťa fakt ľúto. Nerozmýšľali si nad nejakým dobrym psychiatrom? Môžem ti dať kontakt

mircalla
16. máj 2019

@katharines V jednej veci sa s tou zhodnem - krestanky by na IVF chodit nemali, pretoze ak ne neho idu, prisposobuju si celu vieru podla potreby. Co sa tyka viery a najma institucie cirkvy mam na to svoj nazor, takze strasit ma prekliatim nemusis, so mnou to nic nerobi a ani tomu neverim. Neviem ci viac lutujem fanaticky ako ty, alebo tie, co si tu vieru obratia ako im to vyhovuje. Preto samotna tema je uplny nezmysel. Bud som neni krestanska alebo potom som a na IVF nejdem.

katharines
16. máj 2019

@mircalla suhlasim s tebou, ze clovek, co si vieru prisposobuje, ako sa mu hodi, nema s vierou vela spolocneho a je to na skodu jemu i inym.
Co sa tyka tejto temy, bola zalozena uz davnejsie. Nie kazdy ma rovnaky pristup k informaciam, preto nie je na skodu, ak aj nejaky veriaci par vaha, aby vedel, ze tadial cesta nevedie a preco.

kittykat22
16. máj 2019

@mircalla ja si myslím, že ty niesi moc vhodný adept na prispievanie do tejto témy, ako už dieťa máš. Nič v zlom, ale keď dieťatko máš tak radiť tým ktorým sa roky nedarí a sú zúfalí mi príde trochu pokrytecké moralizovanie.

katharines
16. máj 2019

@kittykat22 ved neradi 😉 No ma pravdu v tom, ze krestania by na ivf urcite chodit nemali. Su aj ine moznosti, vdaka Bohu.

mircalla
16. máj 2019

@kittykat22 Ja som si tym presla tiez a nebolo to jednoduche a zufala som bola takisto ako oni a dokonca som o 2 deti prisla. Tu nemam co radit, kedze iVF a viera sa vylucuje. Mala som na to iny nazor, ale zmenila som ho v tom, ze pre veriacich IVF nie je cesta.

katharines
16. máj 2019

@bodka1234 takze, bud si veriaca a prijimas sviatosti svatokradezne, teda jes a pijes si vlastne odsudenie, ako kazdy, kto pacha nepravost a nerobi napravu, alebo si len rypacka, ktora miesto riesenia svojich previneni riesi previnenia tych druhych.
Svatost musi zacinat uz v rodine. A klucom je pravda, lutost, pokanie, laska, ucta...

ali0706
16. máj 2019

Ja si myslím, že pre veriacich ľudí je to určite veľký problém. Je to predsa niečo iné ako keď sa splodi dieťa prirodzenou cestou. Ja osobne som mala problém už aj s liekom clostylbegyt, pretože sme boli presvedčení, že Pán ma určite s nami svoje plány, či už mat dieťa alebo ine a už týmto liekom by som mu nepreukazala doveru..A o dva mesiace na to, sa nám podarilo počať a už máme doma vyše 2,5 ročného chlapceka

katharines
16. máj 2019

@mircalla vies, mna trapi, ze ambulatni gynekologovia, nie su ochotni urobit ani hormonalny profil a posielaju zeny do ivf klinik. A len Napro gynekologovia sa snazia paru pomoct a teda robia si aj vysetrenia. Lenze tych je stale malo, i ked uz su v kazdej casti Slovenska.

pink_lady
16. máj 2019

@katharines https://svetkrestanstva.postoj.sk/5630/papez-v-... ty si tusim viac ako papez. ja som veriaca pred 10 rokmi som sa mozno krivo pozerala na tie co sa vydali cestou IVF, a hlad sa, dostala som sa do rovnakej situacie, ze ina moznost nie je. Strasne vela som si o tom nastudovala, ci z cirkevneho hladiska, zo zdravotneho aj biologickeho, (som byvaly zdravotnik a dalej mam vystudovanu biologiu a chemiu- tak do toho dost vidim),vybrala som sa poradit s jednym knazom - lekarom a cuduj sa svete, rozhodla som sa ist do toho.Moj manzel je ateista, vzal si ma ako slobodnu matku, moje postihnute dieta prijal za svoje a pozerat sa na jeho smutok v ociach ze tuzi aj po vlastnom dietati - a ja by som nevyuzila moznosti ktoré su dostupne, len preto ze cirkev ma k tomu negativny postoj tak to by som nezvladla do konca zivota...Ono je krasna teoria pre toho kto rym neprechadza. A ak niekto hovori o niceni embryi...V mojom pripade budem stastna ak sa podaria 2-3, ale...naozaj je to clovek od spojenia 2 buniek? Ak sa spoji samcia a samicia bunka nejakej rastliny, uz je to tiez nova rastlina? nie, musi mat vhodne podmienky aby sa z nej vyvinul novy organizmus.,..a nehovorime o novej rastline po 2-3 dnoch delenia buniek...fakt by "clovek" vydrzal mrazenie? a nakoniec: bude mat Boh menej rad moje dieta, ked bude z Petriho misky?

pink_lady
16. máj 2019

@katharines no by si sa divila, moj lekar, ktory robi aj potraty mi porobil vysetrenia ake sa daju...naopak "krestansky" gynekolog mi nepomohol, ani vlastne ochotny nebol

mircalla
16. máj 2019

@pink_lady Suhlasim - krestanski gynekologovia odmietaju robit vysetrenia a pary preto ostavaju dlho neplodne, pritom staci obcas pomoct nejakymi pripravkami

katharines
16. máj 2019

@pink_lady clanok, ktory si uviedla, len potvrdzuje, co som ti pisala. Len v roku milostdenstva bola moznost oslobit sa z pod togto hriechu aj exkomunikacie rozsireny na vsetkych knazov, dnes uz su to len asi 5 knazi a biskupi.

Ano, clovek je to uz od spojenia 2 pohlavnych buniek. Ako biologicka iste vies, ze po spojeni tychto buniek, nebude z toho kapusta, ked zarodok vlozis do zeme, ale clovek, ktore ma svoje miesto v maternici a jeho fenotyp je uz dany. Potvrdzuju to nielen encykliky, ale aj mnohi svatci i skusenost. Uz je novovyvijajuci sa odbor "prenatalna psychologia"

katharines
16. máj 2019

@mircalla neplodnost je komplexny problem a len sam gynekolog to nemoze pokryt. Je potrebny i psycholog, sociolog, a niekto, kto pomoze zenam orientovat sa v cykloch a vyhodnocovat ich.

pink_lady
16. máj 2019

@katharines
prosim ta uz ma neoznacuj v prispevkoch, nezaujima ma tvoje chore cierno biele videnie ...si mudra ako radio :D :D :D :D :D

@mircalla ked som tu citala forum mala som pocit ze podla tychto "krestanskych" lekarov je jediny recept neplodnosti si sledovanie ovulacie co mi pre niektore zeny pride pomaly ako vysmech...

katharines
16. máj 2019

@pink_lady nemozem ta neoznacovat, ked chcem odpovedat na tvoje reakcie, ktore adresujes mne 😉😉😉.
Cierno biele videnie je dobre, lebo zlo je zlom a dobro je dobrom 😉
Tak, ako potrat a ivf su nepripustne, zvlast ked su aj ine moznosti.

evaachesa
16. máj 2019

@bodka1234 100 bodovy koment 😂👏

renimac
16. máj 2019

@mircalla osobne si myslím, že celé kresťanstvo si prispôsobili ľudia podľa svojich vlastných potrieb už od jeho samotného začiatku, a nemá to s Bohom nič spoločné. Tým nemyslím len tému IVF, ale napríklad aj fanaticke odmietanie jogy či pilatesu, ktoré v našich končinách nemá nič spoločné s inou vierou, ktorú tak rezolútne odmietame. Na dôvažok, som kresťanka, verím v Boha, ale cirkev je pre mňa len organizácia, ktorá si z náboženstva spravila nástroj ako ovládať ľudí, len v ružovom. Netvrdím, že môj názor je správny, ale stačí si preštudovať dejiny a jednoducho nie je to s kostolnym poriadkom. A krásny obraz sú potom veriaci, ktorí srkaju svoje nenávistne komentáre iným veriacim, povyšuju sa nad Bohov, vynášajú súdy, posielajú ich do pekla a potom sa ešte hrdo bijú do hrude, že sú kresťania. Zvrátené.

katharines
16. máj 2019

@renimac verit v Boha a doverovat mu su 2 veci.
Cirkev tvoria vsetci pokrsteni, takze ak si pokrstena pises aj o sebe.
A clovek ma vzdy na vyber. Ako sa pise:

Sir15,18: Pred človekom leží život a smrť, dobro a zlo:dostane to, čo sa mu ľúbi.

renimac
16. máj 2019

@katharines Áno, súhlasím. Človek má vždy na výber.

bodka1234
16. máj 2019

@katharines ďalšia z tých čo vodu káže víno pije. Keď si tak presvedčená a dôverujes bohu tak sa hanbí a zhanaj exorcistu nech tie zle skutky z teba vymalti ak si čo i len jeden Paralen alebo ibalgin vzala alebo nedajbože kvapky do nosa. Veď to bola božia vôľa a skúška dôvery že ťa vylieči aj bez medikamentov. Nedôverovala si dostatočne je to rovnaký hriech a budeš potrestaná mozno zhoris vo večnom pekle. IVF je liek pre neplodne páry, ťažko bude nejaký sociopaticky gynekológ liečiť niekoho nano technológiu ak žena nemá ani jeden vajcovod alebo vaječníky. Daj si prosím ťa jeden zdravas a nesir tu tie blúdne teórie.

katharines
16. máj 2019

@bodka1234 ivf nie je liek! Moze to byt len prostredok, ale zly. Mas milne interptetacie. Ak podstupis "liecbu" a otehotnies prirodzene, je to ok. Este lepsie je podstupit liecbu, ktora odhali a odstrani zdravotnu pricinu a zena otehotnie prirodzene, o co sa snazi NaPro. Pri "liecbe" totiz zvycajne nejde o zivoty nenarodenych deti.
Len uvazujem, ked tu pises take absurdnosti, ci je to pokrocilou hodinou, alebo tvojimi nevedomostami, alebo sa silou mocou snazis ospravedlnit zhadzovanim oponentov?
Ale mas pravdu, modlitby nikdy nie je dost 😉.

bodka1234
16. máj 2019

@katharines nie nie co trepeš nedáva zmysel, čo jej silou mysle vyčaruje nové vajcovody? Naštuduj si prosím ako funguje reprodukčny system. Bez nich sa môže aj vo svätej vode kúpať a neotehotnie. Ja v tieto samoozivovacie Ježišove pokusy, bohov, santa clausov ani carodejnice neverím. Len ma zaráža aky mentálne nezrovnali ludia medzi nami žijú, snažím sa ťa pochopit, týrali ťa v detstve? Otec bol alkoholik? Šikanovali ťa v škole? Alebo je v tebe len hnev že sa to tebe nepodarilo a preto potrebuješ šíriť zlo okolo seba? Zaujíma ma to lebo mám v rodine tiež fanaticky veriacu ktorá nemá deti, a v záveti všetko odkázala mne. Ďakujem ti že si mi otvorila oči a radšej si to IVF pre istotu nechám len pre seba aby jej nenapadlo ma náhodou vydedit.

mircalla
16. máj 2019

@renimac Suhlasim