icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

tiimka
17. máj 2019

Tuzby cloveka su mu prednejsie ako poznat Boziu vôlu a ide si za svojiny snami a tuzbami. Potlaci svoje svedomie, ktore Boh vlozil do srdca kazdeho cloveka, odmietne kazdu myslienku ktora by mohla pohnut jeho svedomim, ci ho doviest k pravde, "oci si zavru, aby ocami nevideli a usami nepoculi" aby v srdci otupeli.

Mt13, 15 Lebo otupelo srdce tohoto ľudu: ušami ťažko počujú a oči si zavreli, aby očami nevideli a ušami nepočuli, aby srdcom nechápali a neobrátili sa - aby som ich nemohol uzdraviť.”

tiimka
17. máj 2019

Zalm 139 (prenadherny) ako kazdeho z nas Boh pozna uz ked sme vznikali v "skrytosti" je to tam v strede textu krasne napisane
❤❤❤
1Ty si ma preskúmal a poznal. 2 Ty vieš, či sadám, či vstávam; i moju myšlienku chápeš zďaleka. 3 Ty pozoruješ, či chodím, či ležím, o všetkých mojich cestách vieš. 4 Ešte nemám slovo na jazyku, a Ty, Hospodine, už ho celkom vieš. 5 Obkľučuješ ma zôkol-vôkol, svoju dlaň kladieš na mňa. 6 Žasnem nad Tvojím poznaním, je privysoko, nedosiahnem ho. 7 Kam by som mohol zájsť od Tvojho Ducha? Pred Tvojou tvárou kam utečiem? 8 Keby som vstúpil na nebesá, tam si Ty; a keby som si ustlal v záhrobí, aj tam si Ty. 9 Keby som si vzal krídla rannej zory a býval pri najvzdialenejšom mori, 10 aj tam by ma odprevadila Tvoja ruka a Tvoja pravica by ma uchopila. 11 Keby som povedal: Nech ma aspoň tma pritlačí a nech je noc svetlom vôkol mňa, 12 ani tma nie je dosť tmavá pred Tebou, noc svieti ako deň, tma je ako svetlo. 13 Lebo Ty si mi stvoril ľadviny, v matkinom živote Ty si ma utkal. 14 Ďakujem Ti, že si ma predivne utvoril; divné sú Tvoje skutky. A moja duša to dobre vie. 15 Neboli skryté moje kosti pred Tebou, aj keď som utvorený v skrytosti, utkaný v hlbinách zeme. 16 Tvoje oči ma videli, keď som bol v zárodku, všetko to bolo napísané do Tvojej knihy, všetky dni boli vopred stanovené, hoci ešte ani jeden z nich nejestvoval. 17 Aké vzácne sú mi Tvoje myšlienky, ó Bože, aký nesmierny je ich počet. 18 Ak ich spočítam, viac ich je ako piesku, keď sa prebudím, ešte vždy som s Tebou. 19

valiaaa
18. máj 2019

@bodka1234 prefuky sa praveze aj dnes bezne robia...mozem ti poslat do IP kopiu lekarskych sprav, kde mi tie "prefuky" niekolkokrat robili.. je tam jasne pisane, ze vajickovody sa snazili spriechodnit pod tlakom...sam dr. mi to podrobne opisoval, co robil...musel vsak prestat tlacit, lebo by mi bol vajickovod praskol

valiaaa
18. máj 2019

@mircalla sama som zivym prikladom toho, ze serapeptaza, ricinove obklady a uzivanie roznych bylinnych zmesi, uprava stravy a pod. mozu pomoct pri spriechodneni vajickovodov...mam to aj cierne na bielom - laparka pred par rokmi niekolkokrat a odstupom casu (niekolkych rokov)

anabella111
Autor odpoveď zmazal
bodka1234
18. máj 2019

@valiaaa no a? Koho tieto sarlatanstva zaujímajú, dala som si tú námahu a dnes navštívila kňaza v miestnom kostole, vysvetlila moju diagnózu a povedal mi že IVF je úplne v poriadku ak to má pomoc, je to liek na môj stav a nie je to žiadny hriech. Že hriechom by bolo keby som môj stav neriešila. Rozprávala som mu aj o vás ako tu nahovárať zúfalé ženy k mastickarom a sarlatanom a sa na vás smial. Že vás bud ovládol satan aby ste odhovárali ženy od ich poslednej šance ako otehotnieť alebo ste z nejakej sekty ale pravdepodobnejšie je že je to len zvratena forma marketingu aby ste nalákali k týmto pseudo lekárom zákazky.

katharines
18. máj 2019

@bodka1234 a aj si mu povedala, co si sem popisala? Ak ti knaz odobril ivf, nevie o com hovori, zial. Pretoze, ak ti to odobril, ide priamo proti zivotu i uceniu RKC. Nech si dostuduje encykliky. Mimochodom, ak ma malo informacii, na slovensku vysla i brozurka o ivf, ze mu ju odporucam dostudovat. Je z edicie "viera do vrecka". Lenze, podla toho, co si tu popisala ti nemam dovod ani verit. Nik ta tu nikde neposielal, okrem teba samej a uz vobec nie k sarlatanovi. Po reci poznas cloveka. A ta tvoja vela dobreho o tebe nehovori.

bodka1234
18. máj 2019

@katharines je mi to úplne jasné že naháňas zákazky, nejde ti asi moc biznis ze? ty by si snáď aj papeza presviedčala že sa mýli len ty máš pravdu 😂

katharines
19. máj 2019

@bodka1234 ked myslis 😂😂😂
Hlavne ze si zabudla spomenut ivf biznis, kde je to od tisicov eur vyssie. V jednej diskusii uviedla zena sumu cca 35000€ tusim za cca 12 neuspesnych ivf. Za 35000 by som si teda tu prax, len kvoli tebe, otvorila 😉.
Papeza presviedcat nie je potrebne. Ucta k zivotu je posvatna. Kludne si opras katechizmus i tam najdes informacie. Co nejdes za knazom, ktory sa venuje pastoracii rodin a neplodnym parom? Ten ma o ivf i o neplodnosti dostatocne informacie a skusenosti priamo z pastoracie rodin. Ak chces, kludne ta s nim skontaktujem.
A Parkrat do roka maju neplodne pary stretnutia, kde je knaz, gynekolog i psycholog, takze sa daju poriesit veci hned na viacerych urovniach.

Lenze ty si pisala, ze ivf si uz podstupila, pretoze ivf je oplodnenie mimo tela, co si aj urobila, podla toho, co si pisala vyssie.

mircalla
19. máj 2019

@katharines problem je ten, ze v 6tt ti totiz mimomaternicove nikto este ani nevie diagnostikovat, pretoze je ledva vidiet gastracny vacok, ak vobec. Keby to bola jednoducha operacia, tak za 100 rokov je tych pripadov viac ako 2. Proste zijes v rozpravkach

mircalla
19. máj 2019

@valiaaa Cize si ich nemala uplne nepriechodne. to je cele

alazala
19. máj 2019

Nerozumiem tej logike. To by sa potom chorí ludia nemohli vobec liečiť, keď sa mi narodí dieťa napr s vadou srdca, tak operovať ho je tiež proti bohu? Nechápem ten "ťažký hriech"? To fakt veríte, že pôjdete reálne do pekla? Alebo že vás boh potrestá za to nejakým nešťastím už počas života? A čo tí, čo žiju prikladne podľa tých všetkých pravidiel a aj tak sa im stane nestastie? Tých za čo boh potrestal? Ako si vysvetľujete, že vy nemôžete mať deti - prečo to tak boh zariadil, že nemôžete? A ak si myslíte, že to on nezariadil, tak prečo by mu malo vadit, že idete na ifv?

tiimka
19. máj 2019

@alazala hlavny problem pre veriaceho by mali byt pri ivf nadbytocne embrya, ktore sa nechaju umriet, v pripade uspesneho ivf.

katharines
19. máj 2019

@alazala liecba je 1 vec, ivf je 2.
Pri ivf nie je dodrzana dostojnost ani dietata ani paru. Zial, hipokratova prisaha uz mnohym lekarom vela nehovori. Ivf je spinavy biznis, pri ktorom zomiera vela vela pocatych deticiek.

Konať správne nielen po odbornej, ale i etickej stránke

Túžba rodičov po dieťati je často taká silná, že nevenujú dostatočnú pozornosť celému kontextu procesu umelého oplodnenia. Nevedia, neinformujú sa, alebo nevnímajú problematickosť jeho jednotlivých krokov. Etické problémy v asistovanej reprodukcii sú z verejného priestoru vytesňované a ostávajú nepovšimnuté. Ide napríklad o nadpočetné embryá, zmrazovanie a rozmrazovanie embryí, elimináciu embryí z dôvodu nevyhovujúcej kvality, likvidáciu embryí pri vyprázdňovaní depozitárov, ich používanie na výskumné účely, otázka „redukcie“ tehotenstva, predimplantačná genetická diagnostika, ďalej využívanie oocytov, spermií a embryí od darcov. Aktuálne sa vynárajú ďalšie, ako napríklad problém náhradného materstva, procedúry, pri ktorej žena na základe predchádzajúceho dohovoru prijme do tela cudzie ľudské pohlavné bunky alebo cudzie embryo s cieľom vynosiť dieťa a následne ho po pôrode odovzdať „zazmluvnenému“ páru.

K riešeniu neplodnosti musí manželský pár pristupovať nanajvýš zodpovedne. Znamená to uvedomovať si možné dôsledky medicínske, psychické, sociálne, právne a neopomenúť etickú stránku ponúkajúcich sa postupov. S informáciami, v čom umelé oplodnenie spočíva, by mali byť oboznámení nielen tí, ktorých sa problém bezprostredne dotýka, ale mali by patriť k poznatkom, ktoré sú súčasťou všeobecnej vedomostnej výbavy dospelého jedinca.

Manželská neplodnosť a jej riešenie v dokumentoch Katolíckej cirkvi

Túžba po vlastnom dieťati je sama osebe dobrá. Inštrukcia Dignitatis personae (dostupné na: http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...) zdôrazňuje, že ani takúto silnú túžbu nemožno uprednostniť pred dôstojnosťou ľudského života. Katolícka cirkev uznáva oprávnenosť tejto nenaplnenej túžby manželov a má pre nich porozumenie. Upozorňuje však, že z morálneho hľadiska nikoho neoprávňuje akceptovať a využívať mravne neprijateľné prostriedky na jej naplnenie. V liečbe neplodnosti dovoľuje akceptovať iba také zásahy, ktoré sú zamerané na odstránenie prekážok a ktorých cieľom je navodiť stav, ktorý povedie k prirodzenej plodnosti. Dokument Donum vitae (dostupné na: http://kebrle.cz/katdocs/DonumVitae.htm) pripomína, že použité technické metódy musia rešpektovať tri dobrá: právo na život a fyzickú integritu od počatia po prirodzenú smrť; zachovať manželskú jednotu a rešpektovať špecifické hodnoty ľudskej sexuality, kde splodenie ľudskej bytosti je ovocím osobitného úkonu manželskej lásky. Odmieta všetky techniky heterológneho umelého oplodnenia a techniky homológneho umelého oplodnenia, ktoré nahrádzajú manželský úkon (Teologická komisia KBS: Vyhlásenie k problému umelého oplodnenia, 2001; Subkomisia pre bioetiku KBS: Vyhlásenie k problému oplodnenia v skúmavke, 1999) (dostupné na: http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a vyhlasenia/p/dokumenty-komisii-a-rad-konferencie biskupov-slovenska/c/vyhlasenie-k-problemu-umeleho-oplodnenia; http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a vyhlasenia/p/dokumenty-komisii-a-rad-konferencie biskupov-slovenska/c/vyhlasenie-komisie-pre-otazky-bioetiky-kbs-k-problemu-oplodnenia-v-skumavke). Cirkev dáva jasné stanoviská k niektorým ďalším problémom, napríklad k darovaniu ľudských pohlavných buniek (Stanovisko Subkomisie pre bioetiku Teologickej komisie KBS o „darcovstve“ pohlavných buniek) (dostupné na: http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a vyhlasenia/p/dokumenty-komisii-a-rad-konferencie biskupov-slovenska/c/stanovisko-subkomisie-o-darcovstve-pohlavnych buniek). Najnovšie zverejnila v novembri 2014 Subkomisia pre bioetiku stanovisko k niektorým etickým aspektom tzv. náhradného materstva(dostupné na: http://www.kbs.sk/pdf/KBS/KBS2014Surrogate.pdf).

Keď Cirkev posudzuje etickú hodnotu medicínskeho bádania, nezasahuje do oblasti, ktorá patrí lekárskej vede. Upozorňuje však všetkých zainteresovaných na etickú a morálnu zodpovednosť ich konania. Pripomína, že „etická hodnota biomedicínskych vied sa meria tak vzhľadom na bezpodmienečný rešpekt každej ľudskej bytosti, ako aj vzhľadom na špecifickosť úkonu, ktorým sa ľudský život odovzdáva. Patrí k poslaniu magistéria Cirkvi vyjadriť sa a pomáhať formovať svedomie autentickým vyučovaním pravdy a zároveň autoritatívne vyhlásiť a potvrdiť princípy morálneho poriadku, ktoré pramenia zo samotnej ľudskej prirodzenosti“ (Dignitatis personae) (dostupné na: http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...).

Na dieťa nie je možné si uplatňovať nárok. Zaobchádzať s dieťaťom ako s produktom možných medicínskych a biotechnologických postupov by znamenalo redukovať ho na predmet, komoditu, a nie rozmýšľať o ňom ako o osobe, ktorej prináleží ľudská dôstojnosť.

Metódy liečby neplodnosti rešpektujúce ľudskú dôstojnosť

Odmietnuť metódy AR sa kresťanskí manželia nemusia zdráhať, pretože okrem etických výhrad je aj ich úspešnosť nízka. Lepšie výsledky je možné dosiahnuť aj inak. V súčasnosti má medicína k dispozícii moderné metódy, ktoré dôsledne hľadajú príčinu neplodnosti, rešpektujú ľudskú dôstojnosť, intimitu a jedinečnosť manželského aktu, ktoré sú založené na rešpektovaní a podpore prirodzenej plodnosti páru a ktoré nezaťažujú zdravie telesné ani psychické.

Patrí k nim metóda NAPROHELP (dostupné na: http://www.cenap.cz/neplodnost-naprohelp.php), ktorá sa zameriava na spoločnú plodnosť páru. Predstavuje komplexné riešenie problému, vylučujúc manipuláciu s ľudskými pohlavnými bunkami a embryami, a bez umelého oplodnenia. Základ metódy spočíva v porozumení prirodzenej plodnosti páru pomocou symptotermálnej metódy (ďalej STM) a v rešpektovaní poznatkov, predovšetkým v poznaní reálneho priebehu ovulácie. Vyšetrenia sú exaktne datované, viazané na príslušné dni cyklu a uskutočňujú sa v súlade s informáciami získanými pomocou STM. Hormonálna liečba sa nasadí zásadne v súlade so skutočne prebiehajúcou ovuláciou, a nie paušálne. V prípade potreby kooperujú na liečbe ďalší odborníci (endokrinológ, urológ, imunológ) a na podporu plodnosti využíva i osvedčené potravinové doplnky.

Metóda FertilityCare (dostupné na: http://www.plodar.sk) a NaProTechnology(dostupné na: http://www-naprotechnology.com/) spája dovedna dve oblasti: FertilityCare, ktorá učí poznávať prirodzenú ľudskú plodnosť (využíva Creightonský model – systém starostlivosti o plodnosť – vychádzajúci z Billingsovej ovulačnej metódy)  a tieto poznatky využíva pri plánovaní rodičovstva a NaProTechnology, prirodzené reprodukčné techniky, ktoré predstavujú moderný a efektívny medicínsky prístup riešenia. Ich cieľom je pomocou správne načasovaných diagnostických testov odhaliť podstatu a príčinu zdravotných problémov a následne liečiť tak, aby mohlo dôjsť k prirodzenému počatiu. Využíva prácu celého tímu medicínskych odborníkov. Čo sa týka finančnej stránky, okrem osobných konzultácií s lekárom náklady plne hradí zdravotná poisťovňa poistenca. Na Slovensku (dostupné na: http://www.alphamedical.sk/files/output/invitro...) pribúda počet odborníkov, ktorí sa tejto problematike venujú, ako i záujem neplodných párov o túto metódu.

Metódy NAPROHELP i NaProTechnology nesľubujú „zázraky na počkanie a nemožné do troch dní“. Naopak, vyžadujú trpezlivosť a spoluprácu. Ich ekonomická náročnosť je však podstatne nižšia (pri výsledkoch porovnateľných s IVF), čo je fakt, ktorý mal už dávno vzbudiť pozornosť na príslušných kompetentných miestach. Jednu z odpovedí na otázku, prečo sa tak doposiaľ nedeje, evokuje i vyššie spomínaná reklama, umiestnená na čelnej stene známeho bratislavského komerčného centra…

https://zastolom.sk/uskalia-asistovanej-reprodu...

katharines
19. máj 2019

@mircalla ty vies, ako sa vobec prejavuje mimomaternicove tehotenstvo? 6tt je dolna hranica. Ako pisem, kto chce, hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody. Kultura smrti je stale viac na vzostupe, no tato transplantacia je male svetielko do tmy.

alazala
19. máj 2019

@katharines vďaka za vyčerpávajúci prispevok

mircalla
19. máj 2019

@katharines Samozrejme viem, ako sa prejavuje mimomaternicove tehotenstvo a aj to, ze je nebezpecne.V 6tt sa vacsinou este ani neda diqgnostikovat - pises ze idealne do 6 tt. Das sem prispevok 2 uspesne pokusy za 100 rokov a opisujes to ako super alternativu. Asi zabudas na zakladnu vec - plod sa moze vyvyjat len v maternici, nie vo vajcovode, takze preto tato metoda stratka nefunguje. Ty by si bola schopna poslat zenu na smrt, aby podstupila hocijaky zakrok, ktory byl dal minimalnu (bavime sa o 1 z miliona) sancu plodu.
Ty si presne ten typ, co sa ohana krestnanskou laskou, ale na druhej strane je schopny postavit napriklad homesexualov na okraj spolocnosti atd atd.

katharines
19. máj 2019

komu niet rady, niet ani pomoci mila @mircalla.
Nemam k tebe viac co dodat. Prekrucas veci a vlastne pises riadne odveci.
V kazdom pripade, taka moznost tu je a nejde o ohrozenie zeny. A ten, kto chce, ma moznost ju vyuzit, no urcite netreba cakat, a preto to treba riesit cim skor, comu opatovne napomaha i sledovanie si cyklu.
A opat nemas co normalne a vytiahnut, ziadne normalne argumenty a fakty, tak ti ostali chudaci homosexuali?
Uz som si aj myslela, ze snad ta osvietilo, ale opatovne ma vyvadzas z omylu.

pink_lady
Odpoveď bola odstránená
mircalla
19. máj 2019

@pink_lady Ach ano, mas pravdu. Tiez si myslim. Nejdem si uz nicit nervy - tam nepomoze nic

gagik
19. máj 2019

myslim si,ze je clenka nejakej sekty

katharines
19. máj 2019

"Clenka sekty" napisali ivf sektarky, ktore ani len nevedia citat s porozumenim pisany text a ani ho interpretovat. A z toho, ze vraj biologicka, ktora ani nevie, ze novy zivot vznika spojenim vajicka a spermie.
🤔🤔🤔

anabella111
19. máj 2019

Zaujimava tema....uz sa tu pisalo o dokazanych faktoch..ako je nizsi intelekt ..vyssi vyskyt rakoviny..reprodukcne problemy...a statisticky vyssia chorobnost u deti ....z IVF ?. ....suvisi to aj so stanoviskom cirkvi a veciam proti Bohu a cloveku...nebude to veru len tym...ze si nejaka cirkev postavi hlavu..a nepopusti...Ma prosto zavazne dovody a aj dobre argumenty. Viac sa mi pisat nechce. A nebudem....akurat Vas tu par nahlasim...apropos....vedlajsi efekt IVF niektore radsej ani nestudujte.......... Brú.

mircalla
19. máj 2019

@anabella111 Vsetko clanky odporcov IVF. Mozem ti sem dat x liniek, ze hlboko mylis s tymito dokzatelnymi faktami, ale naco, pretoze si budes aj tak to svoje ako pokazena platna, pretoze ti to vyhovuje . Ale nema to s ludmi ako ty a tuto vyssie zmysel. Proste nema. Zatrpknuta zla teta takisto ako ta vyssie.

mircalla
19. máj 2019

@katharines Tvoja agresivita a hysteria rastie kazdym prispevkom - co ma toto spolocne s krestanstvom? Ty si pre mna presny opak toho, ako by sa mal spravat krestan. Viac sa uz od toho vzdalovat nemozes, ale ty to uz vo svojej zaslepenosti a nenavisti ani nevidis

katharines
19. máj 2019

Teta @mircalla, ty si po sebe citaj, co pises. Alebo pises stale o sebe? Ci si myslis, ze krestan ma tolerovat klamstvo? Napadas a osobne ma urazas v kazdej diskusii a ty ides pisat o laske? Ver tomu, ze keby som nebola veriaca, tak by som inac pisala a vobec by sa ti to nepacilo. Reagujem na klamstva, a to na klamstva aj ohladne ivf, ktore tu stale vypisujes ty a tebe podobne. Keby som reagovala na vsetky tvoje urazky a urazky inych, diskusia by nemala konca kraja a bola by odveci.
A tvoje, aj inych, vulgarizmy a urazky su tak akurat prejavom primitivizmu.
A kedze ta pohlad viery mezaujima, tak stale nerozumiem, preco tu tak usilovne prispievas.

mircalla
Odpoveď bola odstránená
katharines
19. máj 2019

@mircalla opat pises o sebe? Vies, je zaujimave, ze ma tak nazvali len tie, ktore si chcu ivf silou mocou ospravedlnit a zaroven ste dokazom, ze mam pravdu.
A opat klames, ako takmer v kazdom tvojom prispevku. Selektivne vnimanie ti je blizke.

mircalla
19. máj 2019

@katharines Uz len toho, ze sa tu bijes do prs ako nepricetna ze mas pravdu svedci o mnohom . Ja narozdiel od teba totiz uznavam to, ze kazdy moze mat svoju pravdu. Dokonca respektujem nazory, ze iVF nie a preco. To, co je ineho nazor ty nazyvas klamstom. To samo o sebe o niecom svedci. A teraz sa tu nebavim o veriacich snazilkach, pretoze ty si nasackovana v kazdej jednej teme o IVF, kde robis svoje kazne. Aj tak si tym nic nedosiahla.

lenka107
19. máj 2019

Ahoj kamilkka ! Ja osobne nie som snažilka a úprimne panbohzaplat za to , ze nám boli dopriate dve nádherné detičky ! Avšak zamýšľala som sa nad touto témou a môžem ti s určitosťou povedať , že napriek tomu že si myslím že moja viera je ozajstná a prava , ak by som bola snazilkou a nedarilo by sa mi , tak by som isto skúšala aj tuto variantu. V mojom srdci bola túžba po dieťati tak neuveriteľne silná , že by som urobila naozaj čokoľvek aby som ju naplnila ! Hoci mnohí tuto metódu odsudzuju myslím si ,že darovať nový život je pre ženu najväčšie pozehnanie a ak je táto možnosť žiadna žena by nemala byť on ukratena . Neviem či som ti nejako pomohla ale takto to ja cítim 🙂 krásny den a držím palce , nech sa rozhodnete akokoľvek