Za umelé oplodnenie do väzenia - návrh zákona
Info pre buduce maminky ktore maju zaujem o asistovanu reprodukciu. Myslim, ze by vas namala minut informacie, ze v parlamente bol vcera navrh ze zeny ktore podstupia umele oplodnenie by mali byt odsudene na 5-12 rokov odnatia slobody. Slovenski poslanci vcera dali do hlasovania navrh aby zeny ktore podstupia umele oplodnenie isli do vazby na 5-12 rokov.
Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak
a) vykoná, podstúpi alebo umožní
1. akýkoľvek zásah s cieľom vytvoriť nenarodené dieťa v ktoromkoľvek štádiu jeho vývoja geneticky identické s inou ľudskou bytosťou alebo s iným nenarodeným dieťaťom, či živými, alebo mŕtvymi, alebo
2. akýkoľvek zásah okrem prirodzeného oplodnenia ženskej pohlavnej bunky mužskou pohlavnou bunkou spôsobujúci alebo s cieľom spôsobiť delenie ľudského vajíčka, vznik nenarodeného dieťaťa alebo organizmu obsahujúceho ľudské prvky,
3. umelé oplodnenie ľudského vajíčka, asistovanú reprodukciu, prenos nenarodeného dieťaťa, predimplantačnú genetickú diagnostiku, náhradné materstvo, využívanie ľudského tela, tela nenarodeného dieťaťa, organizmu nenarodeného dieťaťa alebo ich častí na dosiahnutie zisku, génovú terapiu a génové techniky na pohlavných bunkách človeka a na bunkách nenarodeného dieťaťa, spájanie ľudských genetických prvkov a zvieracích genetických prvkov alebo činnosti zakázané podľa čl. 16 ods. 2 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky,
Len 19 poslancov hlasovalo ZA, dalsi boli proti, vacsina sa zdrzala hlasovania a cast poslancov nebola pritomna. Hlasovali za:
KDH: Pavol Abrhan, Jozef Bobík, Július Brocka, Martn Fronc, Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Jozef Mikloško, Jozef Mikuš, Alojz Přidal, Ivan Uhliarik, P. Zajac
OĽaNO: Martin Fecko, Erika Jurinová, Helena Mezenská, Richard Vašečka
SMER: Marián Kéry, Ján Podmanický
dalsí: Štefan Kuffa, Marián Kvasnička
@kittykat22 neprejde 🙂 neboj, je to len predvolebny tah... na to potrebuju nadpolovicnu vacsinu poslancov a to nikdy mat nebudu... a keby aj, podpisat zakon musi prezident.... nesirte paniku ....
@ervenka lebo sme na Slovensku a nie v Holandsku... a propos.... v Holandsku by som zit nechcela, prave kvoli ich benevolencii a mnozstvu zakonov, s ktorymi z duse nesuhlasim.... ale fakt netreba robit paniku... maju taky nazor, tak to predlozili parlamentu a co sa stalo? NIC.... Zakon nepresiel... Preco? Lebo este zdravy rozum nevymrel 😉
Ludia len do toho!!!...volte KDH. Povolime svatu inkviziciu a upalovanie za kacirstvo, zakazeme interupciu a umele oplodnenie, a slobodne matky s ich detmi vyvrhneme na kraj spolocnosti. Zabudla som na nieco?
tak toto mohli navrhnut a schvalit len nejaky paprdovci a chudery, ktori maju vlastne deti a nevedia cim vsetkym si musia bezdetne pary prejst. Ja osobne dakujem bohu, ze nieco ako umele oplodnenie vôbec je, inak by sme nasu milovanu dcerenku nemali, snad by rozmyslali inak keby si takou trnistou cestou za vlastnym potomkom museli prejst oni sami, velmi smutne ☹
@lusyke a tangče 😀 antikoncepcia 😀 a kondómy 😀 😀 😀 na toto si zabudla
@katy2 to nie je sirenie paniky, to je potrebne informovanie, aby co najviac ludi vedelo, ze takychto hlupakov volit nema.. Ja nemam strach, ze by take nieco preslo, ale je chore ze takto zaostalo niekto uvazovat dokaze.. A o to je to sokujucejsie, ze taky zaostalec je rovno v parlamente za nase prachy..
myslim ze to neschvalia, ved kt. by robil na poberacov davok...hmmmm a polovica kdhkov to sa dalo cakat...
baby keby to aj prejde tak akože pojdu lekári do basy? všetky CENTRA ZAVRU? aj sestry aj lekárov??to neprejred a vzburili by sa tomu!! takže pochybujem že toto by prešlo niekedy lebo do basy by išiel aj ten čo pri tom pomaha!!
@maminka1986 toto neprejde čo si
a inak existuje lekárska etiketa tak pochybujem že by im vydali pakom listinu kto tam bol a nebol
Hneď som si myslela, že ide o nejaké nedorozumenie. Tu je vysvetlenie:
sa vam čudujem ze sa tým vobec zaoberate - okrem toho zdroje ako ,,hlavne spravy,, 😖 😖 😖
A s tým Holandskom - pedofilná strana v parlamente...bola svojho času nejako to nesledujem ale my sme ešte stale ,,slabý odvar,,. Nič take neprejde tak načo širiť paniku.
@zuzik16 trošku nesúhlasím... ja nemám problém s počatím, ale za niečo tak stupidné by som ruku nikdy nezdvihla... ja keď som toto čítala, myslela som, že je to vtip... už naozaj chýba aby sme začali znova upaľovať "bosorky"...
@mikys1 je to tak ako napísané... tiež som myslela, že je to niečo zle pochopené, ale nie ☹ oni to ozaj myslia vážne...
@zuzik16 toto, co vymysleli, je kusisko pritiahnute za vlasy. Ale ja by som napriklad urcite hlasovala ZA to, aby asistovana reprodukcia nebola v ziadnom pripade financovana (ani ciastocne) z verejneho zdravotneho poistenia. Naozaj si nemyslim, ze niekoho "osobne stastie" ma byt platene z nasich dani a pre tie naozaj ojedinele pripady, ktore nedokazu vyriesit svoje zdravotne problemy do takej miery, aby mohli pocat a donosit dieta, existuje aj adopcia.
Mezenská to vysvetľuje takto: "Ja som sa postavila za život, nie za tresty. Za ochranu života, ktorú sme v druhom čítaní navrhli očisťovať od neprípustných nátlakových foriem na ochranu práv dotknutých…"
Takže nebolo to takto myslené. Je to nefér. Čudujem sa, že ste SKOK-u na to mnohí skočili. 😕
@sardinka335 Myslíš, že mainstream ti napíše pravdu? Vždy lepšie HS než napríklad SME. Okrem toho, je lepšie sa starať o to, ČO povedal, než KTO povedal. V danom článku je priama reč od Heleny Mezenskej.
Čo ste to nepochopili? Teraz sa všetci budeme venovať tejto téme a potichučky si schvália kopu iných a dôležitých zákonov, ktorým nebude takto nikto venovať pozornosť. To je všetko. Ale si potichu prelejú nejaké milióniky z ctčiek, pozemkov, diaľnic a pod.
@maslenka47 v podstate mas pravdu, je to urcity "nadstandard" ze tym neplodnym parom nieco zaplati zdravot.poistovna, ale su to vacsinou len tri cykly. Takze sa nad tym daju zavriet oci v porovnani s bezdomovcami a ozranmi, ktorym sa hned po prijati na urgent robi CT, MR, sono, a kadejake niekolko stoeurove vysetrenia. A takychto "obcanov" je u nas urcite niekolko nasobne viac ako tych neplodnych, ktori su urcite zodpovednejsi a vdaka asist.reprodukcii privedu na svet dalsieho obcana co raz bude platit dane a odvody. Pochybujem ze nejaky bezdomovec, alebo nepracujuci obcan tmavsej pleti vyuzije niekedy centrum asistovanej reprodukcie.
@maslenka47
pozri, mozno mas v niecom pravdu, nechcem sa hadat, ale napriklad v nasom pripade, sme obaja este velmi mladi, rozumej-menej ako 25 rokov, a aj napriek tomu nemozme mat deti, a nemohli by sme ich mat ani pred 7 rokmi, a zrejme ani nikdy predtym, vzhladom na partnerovu diagnozu, zrejme sa taky jednoducho narodil...plus aj ja mam zdravotne problemy. nie sme pripad 35+, ktori by odkladali rodicovstvo, napr kvoli kariere, zabezpeceniu atd.
ked si vezmes pripady, kedy sa clovek narodi s nejakou chorobou, a fakt za nu nemoze, tak preco by to nemalo byt platene aspon ciastocne z dani, ktore aj my sami platime, nie sme nejaki prizivnici.
ved su rozni ludia s cukrovkami, vsetkymi moznymi vrodenymi chorobami a tam sa prispeiva ciastocne tiez na pomocky atd-aby sa skvalitnil zivot tychto ludi a aby boli aspon trosku stastni, tak prečo by nemal stat podporit mladych ludi ktori nie svojou vinou nemozu mat deti, a pomohol im aby boli stastni?
inak to samotne prispievanie statu na IVF- preplacaju 3 cykly, ale za lieky sa plati aj tak vela, dalej ICSI ktore dnes potrebuje vacsina parov nie je preplacane a dalsie a dalsie nadstandardne sluzby, ktore sa uz považuju za samozrejmost takmer pri kazdom cykle, čiže suma sumarum cele ivf aj ked je preplacane zdravotnou poistovnou, je aj tak velka zataz na rodinny rozpočet a to nehovoriac o tom, že malokedy to vyjde na prvy krat

Stredovek neskocil, stredovek trvaaaaaaaaa....
@katy2 len preco Slovenski poslanci mavaju taketo hlupe navrhy zakonov, a nie napr. Holandski? Preco sa tu v NL riesia normalne veci a na SVK si clovek poklepe po cele, ked cita tie navrhy..
@dionyzka lebo carodejnice boli zeny, lebo zena je od biblie ta zla, hriesna. "Zbi zenu kazdy den, dovod sa uz najde."- take nepoznas?
Aky je rozdiel medzi Talibanom a zaslepenym, fanatickym katolikom? Talibanci su o niekolko levelov vyssie- ti rovno strelaju, ukamenuju. fanaticky katolik len ohovara, zavidi a vysiela negativnu energiu na toho, kto katolik nie je... Smutne... pritom Slovensko je taka krasna krajina. 😔