Za umelé oplodnenie do väzenia - návrh zákona
Info pre buduce maminky ktore maju zaujem o asistovanu reprodukciu. Myslim, ze by vas namala minut informacie, ze v parlamente bol vcera navrh ze zeny ktore podstupia umele oplodnenie by mali byt odsudene na 5-12 rokov odnatia slobody. Slovenski poslanci vcera dali do hlasovania navrh aby zeny ktore podstupia umele oplodnenie isli do vazby na 5-12 rokov.
Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak
a) vykoná, podstúpi alebo umožní
1. akýkoľvek zásah s cieľom vytvoriť nenarodené dieťa v ktoromkoľvek štádiu jeho vývoja geneticky identické s inou ľudskou bytosťou alebo s iným nenarodeným dieťaťom, či živými, alebo mŕtvymi, alebo
2. akýkoľvek zásah okrem prirodzeného oplodnenia ženskej pohlavnej bunky mužskou pohlavnou bunkou spôsobujúci alebo s cieľom spôsobiť delenie ľudského vajíčka, vznik nenarodeného dieťaťa alebo organizmu obsahujúceho ľudské prvky,
3. umelé oplodnenie ľudského vajíčka, asistovanú reprodukciu, prenos nenarodeného dieťaťa, predimplantačnú genetickú diagnostiku, náhradné materstvo, využívanie ľudského tela, tela nenarodeného dieťaťa, organizmu nenarodeného dieťaťa alebo ich častí na dosiahnutie zisku, génovú terapiu a génové techniky na pohlavných bunkách človeka a na bunkách nenarodeného dieťaťa, spájanie ľudských genetických prvkov a zvieracích genetických prvkov alebo činnosti zakázané podľa čl. 16 ods. 2 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky,
Len 19 poslancov hlasovalo ZA, dalsi boli proti, vacsina sa zdrzala hlasovania a cast poslancov nebola pritomna. Hlasovali za:
KDH: Pavol Abrhan, Jozef Bobík, Július Brocka, Martn Fronc, Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Jozef Mikloško, Jozef Mikuš, Alojz Přidal, Ivan Uhliarik, P. Zajac
OĽaNO: Martin Fecko, Erika Jurinová, Helena Mezenská, Richard Vašečka
SMER: Marián Kéry, Ján Podmanický
dalsí: Štefan Kuffa, Marián Kvasnička
Mna uz v tejto republike asi nic neprekvapi 😀 O niecom takomto vobec hlasovat, ked porodnost klesa, kazdy druhy par ma problem pocat a danovych poplatnikov ubuda. Asi nedomysleli to, ze nebude ani naich platy. Magori 😀 😀
Pride mi to chore! Ja som nastastie nemusela vyuzit umele oplodnenie ale aby za novy zivot bola sadzba 5 az 12 rokov? Cista psychiiatria. Beriem z nabotzenskeho hladiska ze niekto sa tomu vyhyba lebo ak pan boh da. Som Ateista. Nema nikto prava kafrat do tak intimneho rozhodnutia mat dieta a vyhrazat sa basou. Taktiez UPT nech chlapi s prijmom 3,5 tisic eur nerozhoduju o tom ci ho moze zena podstupit alebo nie. Hadam moje telo moje rozhodnutie. Co bude dalej? Zakazu antikoncepciu? Chory to svet
Hm, ked pojdem na umele tak ma potom za to zavru do basy - aj tehotnu???? Rodila by som v base? Dieta by mi potom zobrali.. A co moj partner na to? jeho by tiez zavreli? Zavreli by potom uz asi vsetky centra... A za 5-12r môjho pobytu za mrezami by sa spoliehali ze dosiahnem vek v ktorom uz dalsie umele nebudem moct postupit lebo budem pristara :DDD postavene na hlavu..
Kto chce vynajde sa, staci sa prestahovat par km za hranice kde nemaju takých farizejov s moznostou umelého..
Niekedy mam pocit, ze si za kazdy "navrh" uctuju balik penazi a je jedno aky je stupidny! Rozmyslaju "ako to urobit" a nie "ake to bude mat následky"! Toto nemozu schvalit.. neverim!!!! to im neprejde!!! 😝
@zuzik16 porovnávaš neporovnatelné!! Je snad rozdiel ak niekomu prispieva zdravotná poisťovna na to aby mal kvalitnejší zivot lebo ma cukrovku alebo nejaku chorobu bez ktorej liečby by ochorenie napredovalo a invalidizovalo človeka - amputácia pri cukrovke napr...čo by dajme tomu ,,spoločnosť,, stalo ovela viac penazi ako to ze niekto nemoze mať dieťa - to človeka nijako neznevyhodnuje ani to nenaruša nijako jeho zdravie, zivot. To že je mu to luto a trapi ho to je zase ina vec - ale neexistuje právo na ,,šťastie,, a uz vobec nie ,,pravo na dieťa,,.
Ale samozrejme som za to aby dajme tomu tak ako to je pár cyklov poisťovna preplatila - prečo nie, aj tak to povazujem ,,za drahý špáš,, celkovo pre ten pár čo je mi samozrejme velmi luto.
@sardinka335 ano, mozno mas pravdu, že je to neporovnatelne, ale podla mna nas stat vyhadzuje nehorazne miliardy za "ine hluposti" a to nikoho netankuje...
je to sice neporovnatelne, ale na druhej strane, kazdy kto si celym tymto martiriom musi prejst, mi da určite za pravdu, že je to velka pomoc, a ti ludia su vdacni za to že stat aspon takto prispieva, aj ked to tiez nie je neviem aka suma, ale aspon niečo...
@maslenka47 vies co, kludne by som si tu "velkodusnu" tisicku od poistovne zacvakala sama, ale ja by som hlasovala ZA to, aby z mojich dani neboli platene zdravotne ukony ako liecba zavisloti, liecba urazov sposobenych pod vplyvom alkoholu, liecba fajciarov, ani ludi s obezitou (okrem tej podmienenej endokrinologicky...), liecba ludi, ktori zanedbavaju preventivne prehliadky, atd atd. .. osobne nevidim rozdiel medzi napr. idiopatickou hypertenziou a neplodnostou, clovek si to nesposobil sam a je to ochorenie ako kazde ine... chvalabohu, IVF bolo jediny pripad, ked som od poistovne nieco potrebovala, a to som sa do nej naodvadzala penazi dost, tak preco by som na ne nemala mat narok?! bud rada, ze si si nicim takym nemusela prejst a mozes (alebo si budes moct) uzivat to "osobne stastie" mat vlastne dieta bez behania po lekaroch, zufalstva a prerevanych noci!
Ženy, nie je to tak, ako to vyznieva. Naozaj ste na to skočili? Pozrite si aj to, ako sa k tomu vyjadrujú dotknutí poslanci. Nechajte ich povedať aj to "B".
Za takéto niečo by predsa nikto nehlasoval. Tie veci o väzení sa mali upraviť v druhom čítaní.
Všetci sa tu nad tým rozhorčujete, ale treba hľadať, ako sa veci v skutočnosti majú.
Toto všetko je len kampaň strany SKOK.
😠
Už som písala, ako to vysvetlila Mezenská.
Poslanec Vašečka to na FB vysvetľuje podobne:
"Štyria poslanci z poslaneckého klubu OĽaNO (Jurinová, Mezenská, Fecko, Vašečka) nehlasovali za represie voči ženám, ktoré podstúpia potrat či umelé oplodnenie (ako to niektorí mylne interpretujú či zlomyseľne podsúvajú), ale iba za postúpenie návrhu tzv. zákona o ochrane života do druhého čítania (t.j. aby sa prerokoval vo výboroch a na nasledujúcej schôdzi).
Voči tvrdosti zákona a represiám sme sa opakovane postavili. Tie sa však zo zákona dajú odstrániť až v spomínanom druhom čítaní. Ak by tieto ustanovenia v druhom čítaní neboli odstránené, verejne sme prezentovali, že v takom prípade by sme zákon nepodporili "
Už chápete? 😕
šak vrahovia nech su na slobode a maminky budu sedieť vo väzani, len preto, že chcu byť maminkami.......ach to je krasa :(
@ewellina ovce hned naletia... 🙂
@suzie.h rozdiel tu bol jasne vysvetlený - neplodnosť tvoj zivot nijako neinvalidizuje a neohrozuje...zatial čo hypertenzia, cukrovka, rakovina ano...
Zatial si nič ine nepotrebovala od ZP ale to asi v 31 rokoch väčšina - v 60tke si povieme niečo ine - mnohí.
Fakt naletite kazdej kravine.
@kittykat22 Aspoň vidíme, za čo berú hentí príživníci platy ☹ Za blbosti, na to by ich bolo 😠
@sardinka335 jasne, ved som mlada, akurat ja sa este do tej 60 aj daco naodvadzam, na rozdiel od podaktorych (tym nemyslim teba). pozeras sa len na tu fyzicku stranku veci... ale je to aj o psychike, to by sme sa mohli rovnako ohradit aj voci tomu, aby sa preplacali napr. prsne implantaty zenam po amputacii prsnika kvoli rakovine (ta je uz vyliecena, a bez prsnika sa tiez da celkom v pohode zit, nie?).. proste pri tom, ze peniaze v zdravotnictve v pohode plynu na ochorenia, ktore si clovek sposobil sam svojou lahostajnostou, zlym zivotnym stylom, a pod., sa tu bude riesit tych par tisic eur, ktore stoji umele oplodnenie.. ale toto cele je mimo temy o absurdnom navrhu par jedincov, proste niekto bude zavidiet aj tie choroby a tazkosti inym, lebo ved poistovna plati 😀
Ja to nekomentujem, to je výplod chorých mozgov, ktoré od roztopaše už nevedia čo so sebou... a btw, pečo iba ŽENA??? veď aj MUŽ , ako "Pán Tvorstva" má na tom svoj podiel, či nie? Veď aj on musí odovzdať svoj biologický materiál, aby vznikol nový život? A ten čo? bude bez trestu??? To je celé choré ... Nečítala som ešte ani jeden príspevok do tejto témy ... Napísala som iba svoj názor ...
Veď ten pár , resp. väčšinou ženy, za tento úkon platia nemalé peniaze ... ved tie ženy sú vlastne už "potrestané" tým, že majú tento problém, hoci je chyba v "programe" je častokrát IBA na strane MUŽA ...
@ewellina Vašečka je alibista. Nič ich neospravedlňuje, taký paškvil vôbec nemali posúvať do ďalšieho čítania a strácať NAMI platený pracovný čas rozpravou ako z 15. storočia, keĎ sa pálili "čarodejnice" na hranici. Že "by sa" odstránili represie... Osobne si myslím, že to ani len nečítali, ak áno, ešte horšie.
Inak aj islam povoľuje v princípe umelé oplodnenie (s istými obmedzeniami - nie mimo manželského zväzku a pod.). Celé Slovensko sa tu zadúša strachom pred zlým a netolerantným islamom, ktorý obmedzuje práva žien, vnucuje stredoveké hodnoty do našej modernej, slobodnej Európy, šíri náboženský redikalizmus... a toto je čo?
My tu veru náboženských radikálov nepotrebujeme, máme vlastných... naše ženy si zvládneme utláčať (a zatvárať) sami.
@zeleny_cajik Ani ja nemôžem ďalej strácať svoj drahocenný čas. Kto chce pochopiť, pochopí. Kto nechce, nepochopí.
@ewellina samozrejme sa spustila sialena vlna kritiky a uz sa najdu ti, ktori sa rychlo od problemu odsuvaju pretoze sa im to hodi. Ak mali vyhrady k niektorej casti tak sa mali zdrzat hlasovania - pretoze ak hlasuju ZA tak suhlasia s celym navrhom a nielen s jeho castou.
A cely ten navrh je uplne sibnuty. Uplne zly cely komplet.
cele je to riadna kok... ! 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠
nech riešia podstatné veci toto je každého osobná vec a a ak tak sa obhajujú Bohom tak každý si je zodpovedný sám za seba a zrazu pletú Boha do politiky no ako ...
Preboha o 10r budú riadiť poslanci kedy budeme môcť sa s partnerom/manželom milovat?Ešte aj to budú riadiť kedy,čo a kde? Alebo ešte budu prikazovat ktory pár môže počať male mimi a ktorý nie? A komu sa omylom usmykne tak pojde do basy?Ak tomu ešte obaja? Akože toto je už moc....Ja už nemám vážne slov....
chlapci v parlamente nemaju asi inej roboty len riesit hluposti
@gagik @michhaela @silvinecka
Nastavenie etickych noriem pre vedu a medicinu JE verejna vec a nie osobna. Henten navrh zakona je samozrejme idiotina a je na skodu veci, ale rovnako nie je pravda ze je to cisto osobna vec jednotlivcov. Tak ako by som sa v starovekej Sparte mala pravo zaujimat a zamyslat sa nad o osudom novorodencov zhodenych zo skaly, mam pravo sa pri dnesnom stave vedy a spolocnosti zaoberat tym, co vlastne obnasa ivf, co su to tie miliony zmrazenych embrii v mrazakoch (zhluk buniek, potencialny clovek, nieco viac?) a ake spolocenske dopady mozu mat nove objavy v tejto oblasti (dizajnovanie deti/eugenika, ivf pre osamelych jednotlivcov ci ludi 55+, klonovanie ludi atd.).

@maslenka47 a este som jedno zabudla napisat - myslim si ze stat prispeiva na kadejake hluposti- dotuje romov, utečencov atd tak isto z nasich dani .... a ti ludia tomuto statu vacsinou nič nedaju za cely svoj zivot