Za umelé oplodnenie do väzenia - návrh zákona
Info pre buduce maminky ktore maju zaujem o asistovanu reprodukciu. Myslim, ze by vas namala minut informacie, ze v parlamente bol vcera navrh ze zeny ktore podstupia umele oplodnenie by mali byt odsudene na 5-12 rokov odnatia slobody. Slovenski poslanci vcera dali do hlasovania navrh aby zeny ktore podstupia umele oplodnenie isli do vazby na 5-12 rokov.
Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak
a) vykoná, podstúpi alebo umožní
1. akýkoľvek zásah s cieľom vytvoriť nenarodené dieťa v ktoromkoľvek štádiu jeho vývoja geneticky identické s inou ľudskou bytosťou alebo s iným nenarodeným dieťaťom, či živými, alebo mŕtvymi, alebo
2. akýkoľvek zásah okrem prirodzeného oplodnenia ženskej pohlavnej bunky mužskou pohlavnou bunkou spôsobujúci alebo s cieľom spôsobiť delenie ľudského vajíčka, vznik nenarodeného dieťaťa alebo organizmu obsahujúceho ľudské prvky,
3. umelé oplodnenie ľudského vajíčka, asistovanú reprodukciu, prenos nenarodeného dieťaťa, predimplantačnú genetickú diagnostiku, náhradné materstvo, využívanie ľudského tela, tela nenarodeného dieťaťa, organizmu nenarodeného dieťaťa alebo ich častí na dosiahnutie zisku, génovú terapiu a génové techniky na pohlavných bunkách človeka a na bunkách nenarodeného dieťaťa, spájanie ľudských genetických prvkov a zvieracích genetických prvkov alebo činnosti zakázané podľa čl. 16 ods. 2 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky,
Len 19 poslancov hlasovalo ZA, dalsi boli proti, vacsina sa zdrzala hlasovania a cast poslancov nebola pritomna. Hlasovali za:
KDH: Pavol Abrhan, Jozef Bobík, Július Brocka, Martn Fronc, Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Jozef Mikloško, Jozef Mikuš, Alojz Přidal, Ivan Uhliarik, P. Zajac
OĽaNO: Martin Fecko, Erika Jurinová, Helena Mezenská, Richard Vašečka
SMER: Marián Kéry, Ján Podmanický
dalsí: Štefan Kuffa, Marián Kvasnička
@gagik operacia sa zvycajne tyka jedneho cloveka a v beznej podobe typu operacia zlcnika je uplne bez debaty. Umele predlzovanie zivota v dosledku novych moznosti mediciny, ktore umozni predlzovanie vegetativneho stavu bez zmysluplnej nadeje na normalny zivot je tiez tema podobna ifv ... tiez nie je cisto vecou jednotlivca, lebo budeme zit v takej spolocnosti ake pravidla si nastavime a treba najst spravnu mieru od oboch desivych extremov nuteneho udrziavania na pristrojoch az po spolocnost kde cloveka "vypnu" ked prestane byt schopny produkovat peniaze a bude na pritaz ci kde by bola eutanazia dostupnym prostriedkom pre ludi trpiacimi napr. depresiami.
O IVF naozaj neviem povedat ci a v akych podobach je spravne, preto by som nikdy nehodnotila osobu ktoru stretnem a viem ze ho podstupila a a vdaka tomu ma vytuzene dietatko a ak by sa ma to osobne tykalo, sama by som dobre zvazovala vsetky dostupne informacie a argumenty.
Som si vsak ista ze niektore jeho podoby, ktore su uz dnes vo svete bezne su totalne scestne a preto musi byt nejakym sposobom regulovane - pre ilustraciu ako to moze dopadnut bez pravidiel medialne znamy pripad Nadye Suleman, ktora uz mala ako rozvedena cez ivf 6 deti o ktore sa ledva-ledva vedela postarat a nechala si cez ivf spravit osmorcata ... nadalej zije skor pochybny zivot a 14 deti zanedbava: https://en.wikipedia.org/wiki/Nadya_Suleman.
A tiez som myslela poriesenie problemov ako napr. vzrastajuca pravedodobnost ze dieta pocate darcovskou spermiou/vajickom/embryom v dospelosti stretne svojho surodenca ako partnera/manzela bez toho aby o tom vedelo ... ako zariadit aby to vcas zistili pri zachovani anonymity darcov ... su to fakt nepredstavitelne problemy co mozu postupne nastat.
Ale dost sa to zlozito vysvetluje ak je niekto nauceny vidiet veci cierno-bielo. Bud som za alebo proti. Ale vacsina problemov je zial zlozitejsich.
@meluela presne tak zivot je zlozity a preto netreba rypat do niecoho comu nerozumiem, ako napr. Poslanci ivf, plus davat eutanaziu,interupcie, klonovanie a ivf do rovnakej skupiny a hovorit ze je to za ucelom ochrany vzniku jedinca je totalne scestne a chcela by som videt ci by ti isti poslanci boli proti ivf aj v pripade keby sa neplodnost tykala ich alebo ich deti. Ty si presla do extremnych prikladov kedy je tehotna 70 rocna zena, alebo ked chce niekto pomocou ivf supergenialne modrooke dieta, ale ja hovorim o ivf ako o liecbe pre neplodne pary.
@suzie.h bože konečne to niekto vysvetlil a napisal presne ako to myslim aj ja...len ja sa neviem tak dobre vyjadrovat ako ty😀
len človek čo si presiel alebo prechadza neplodnostou vie, aky je to strasny pocit - a nehnevajte sa baby, ale navazať sa do ludi ktori cely zivot odvadzaju peniaze statu a možno z nich zivia 5 dalsich tmavsej pleti, len za to, že vam sa zda že poistovne by nemali preplacat ivf(aj z vasich dani),
keby ste si tym vsetkym presli , hovorili by ste inak
funguje to tak aj v inych krajinach, napr u nasich susedov, v inych vyspelejsich krajinach to už neviem, ale tam zas aj zarabaju trosku inak ako my🙂
hajzlov pozatvarať ked sa núdia nech idu lopatovať namiesto toho aby to štát podporoval cez poisťovňe tak výmyšľajú debiliny dementi zobrať lopatu a jebnuť im s ňou po hlave no to čista katastrofa.

@meluela ale sa ti dobre mudruje za tou klavesnicou ked sa ta netyka neplodnost. tak ak ked budes potrebovat nejaku operaciu , tak nechod na nu,lebo sak co je operacia?umele predlzovanie zivota cloveku ktory ma zomret?