icon

Ako schudnúť bez počítania kalórií?

13. máj 2025

Ale žiadne počítanie kalórií s kalorickymi tabuľkami. Ďakujem

kavasmliekom
14. máj 2025

Tak potom si nedaj 3 stehná, len dve a vymeň syr za nizkotucny...pridaj pohyb. Bez počítania kalorii je to velmi ťažko odhadnúť, koľko je na tanieri. Pre každého je "len" iný pojem.

majamat
14. máj 2025

pozrela som video jedneho tipka - robi online coaching. ma celkom fajn videa a povedal jednu svatu pravdu, co dost popiera teoriu o nudzovom stave pocas jedenia pod bazal.

- telo pozna len 2 stavy - kaloricky nadbytok a kaloricky deficit. oba tieto stavy ma kazdy jeden clovek na svete viackrat pocas kazdeho jedneho dna. cize podla teorei o nudzovom stave by nedokazal schudnut ziadny clovek na svete.

1. kaloricky nadbytok - ide o to, ze ked sa najem, zjem toho vzdy viac ako v danom momente potrebujem. z toho vyplyva, ze zvysok zacne telo ukladat do zasob. ked zjem neico, hoci len za 10min a je to neico malo kaloricke, ma to niekolko desiatok kalorii. no ak nic nerobim, tak spalim za toto obdobie len 10kcal, cize ostatne je nadbytok.

2. kaloricky deficit - tu zas ide o to, ze spalujem stale, aj ked spim a ked spim nejem niekolko hodin. co z toho vyplyva? ze v tom momente mam kaloricky deficit a idem pod bazal. a toto ma kazdy, takze kazdy ide denne pod bazal. aj keby sme nebrali do uvahy pauzy medzi jedlami, ale nocna pauza je pomerne dlha, tam deficit urcite vznikne. ja osobne nejem urcite takych 12hod. za ten cas mam bazal cez 700kcal.

fadama
14. máj 2025
@majamat

@fadama mam rovnaky problem. no obcas sa mi podari nastartovat a rozbehnem sa. chce to silnu motivaciu a rozhodnutie. no trva to len nejaky cas, potom opat nedrzim dietu.
pred par rokmi sa mi podarilo dat dole cez 20kg za 2r. bolo to viac, ale cez sviatky jednoducho sla vaha hore.no potom z roka na rok vyssie a vyssie.

chcela som dat ete nieco dole, ale doma ako tak vydrzim a v robote uz je problem. no teraz som doma a aj doma mam problem, ale teraz mam nastastie motivaciu a kaloricky deficit som si dala nizsie.jedna vec je, ez som chcela schudnut intenzivnejsie a druha, ze mam aspon rezervu. asi 2x som ju prekrocila ( tu rezervu ) za 2,5t. no nikdy som aj tak nezjedla tolko, ako predtym, ked som mala den zlyhania vdaka tomu mam dole tak 2-2,5kg za toto obdobie.
mame stretavku, vedela som to asi 2,5m dopredu a nedokazala som sa rozbehnut, az teraz. snad to uz pojde.
takze uplne chapem ako na tom si, poznam to.

@majamat ja to mam opačne, v práci ráno som ok,odhodlana a už k večeru by som zjedla aj chladničku . Každý deň to isté.. vydržím dva dni,som nadšená a zas to pokaslem. Aj teraz ležím pri seriáli s čokoládou 😔
Už neviem fakt ako sa nastaviť.

majamat
14. máj 2025
@fadama

@majamat ja to mam opačne, v práci ráno som ok,odhodlana a už k večeru by som zjedla aj chladničku . Každý deň to isté.. vydržím dva dni,som nadšená a zas to pokaslem. Aj teraz ležím pri seriáli s čokoládou 😔
Už neviem fakt ako sa nastaviť.

@fadama no je to tazke, musi sa nieco udiat, neico co ta nastartuje. smaozrejme na psychickej urovni. ja sa teraz drzim, uviime dokedy, ale tak zatial je to v pohode

fadama
14. máj 2025
@majamat

@fadama no je to tazke, musi sa nieco udiat, neico co ta nastartuje. smaozrejme na psychickej urovni. ja sa teraz drzim, uviime dokedy, ale tak zatial je to v pohode

@majamat držím ti palce ✊😘

carolynka
15. máj 2025

'Jes malo, preto nechudnes' toto je nepravdivy vyrok.ziadny dlhodoby nudzovy rezim telo nema, to by potom ludia za hladomoru alebo v koncentracnych taboroch neschudli.
na nete je Vela videii kde ukazuju co ludia myslia pod 'jem malo a a aj tak nechudnem' jedia vysokokaloricke jedla a ani si to neuvedomuju. ano, moze sa stat, ze objemovo to je malo ale kus kolaca moze mat kaloricku hodnotu jedneho obeda.

biba_18
15. máj 2025
@carolynka

'Jes malo, preto nechudnes' toto je nepravdivy vyrok.ziadny dlhodoby nudzovy rezim telo nema, to by potom ludia za hladomoru alebo v koncentracnych taboroch neschudli.
na nete je Vela videii kde ukazuju co ludia myslia pod 'jem malo a a aj tak nechudnem' jedia vysokokaloricke jedla a ani si to neuvedomuju. ano, moze sa stat, ze objemovo to je malo ale kus kolaca moze mat kaloricku hodnotu jedneho obeda.

@carolynka my sa tu bavíme o ZDRAVOM chudnutí… či myslíš že ľudia počas hladomoru boli zdraví a pritom štíhli? takí ľudia nemajú takmer žiaden príjem - aký je rozdiel medzi ľuďmi počas hladomoru a medzi anorektičkami okrem toho že tie druhé to robia dobrovoľne? deficit nemôže byt dlhodobo veľmi vysoký, zvlášť ak žena už predtým nezmyselne dietovala… na prime chodila roky relácia iste to co jite - a veru tam boli aj ľudia ktorí jedli skutočne málo a nedarilo sa im schudnúť - a pani doktorka im príjem navýšila…

sense
15. máj 2025
@biba_18

@carolynka my sa tu bavíme o ZDRAVOM chudnutí… či myslíš že ľudia počas hladomoru boli zdraví a pritom štíhli? takí ľudia nemajú takmer žiaden príjem - aký je rozdiel medzi ľuďmi počas hladomoru a medzi anorektičkami okrem toho že tie druhé to robia dobrovoľne? deficit nemôže byt dlhodobo veľmi vysoký, zvlášť ak žena už predtým nezmyselne dietovala… na prime chodila roky relácia iste to co jite - a veru tam boli aj ľudia ktorí jedli skutočne málo a nedarilo sa im schudnúť - a pani doktorka im príjem navýšila…

@biba_18 ja som to pozerala ale oni boli jedli veľakrát malo výživného jedla čiže boli nutričné podviziveny aspoň teda tých pár časti čo som kedysi ja videla, samé chleby, salámy, rezne fastfood, limonády a zdravé veci žiadne alebo minimálne a keď im to zamenili za zdravé veci pridali ovocie ,zeleninu atď tak už mali toho viac aj nutričné aj objemovo a zrazu jedli omnoho viacej

sense
15. máj 2025

A robila to tuším aj s Havlickom. On o Tom programe rozprával aj v jednom podcaste že nie je problém že je ludia tradičné jedlá ako kedysi ale hlavne že ľudia sa nehýbu "tradicne" ako kedysi

biba_18
15. máj 2025
@sense

@biba_18 ja som to pozerala ale oni boli jedli veľakrát malo výživného jedla čiže boli nutričné podviziveny aspoň teda tých pár časti čo som kedysi ja videla, samé chleby, salámy, rezne fastfood, limonády a zdravé veci žiadne alebo minimálne a keď im to zamenili za zdravé veci pridali ovocie ,zeleninu atď tak už mali toho viac aj nutričné aj objemovo a zrazu jedli omnoho viacej

@sense ale boli tam aj ženské čo mali veci ako tak naštudované a jedli naozaj dobre - len málo ... a hlavne v menopauze keď sa k tomu primiešajú hormony, jedna tam cvičila jak blázon a nič ... ja síce nepotrebujem chudnúť, ja potrebujem nepribrať - ale ten program mi veľmi veľa dal čo sa týka životosprávy ...

majamat
15. máj 2025
@fadama

@majamat držím ti palce ✊😘

@fadama dakujem.

akvi
15. máj 2025

Autorka - ak sa ti nechce pouzivat KT, tak to zadavaj AI, vypocita ti to hned, budes aspon priblizne vediet, ze kolko kalorii prijimas. AI ti vie napisat aj pribliznu hmotnost porcie.. Ja to vyuzivam, ked sa mi fakt nechce vsetko vazit, len nech som v obraze, ci idem zjest 250 kalorii alebo 400.. To, co si upresnila tie jedla, tak vela z nich ma naozaj dost kalorii a staci, ze to prezenies s porciou, alebo si das vydatnejsie ranajky a uplne hravo prekrocis kalorie, ktore by si mala.. Nenapisala si svoju hmotnost, tak som si to nastavila na seba a velmi lahko s tymi jedlami prekrocim moj "chudnuci" pocet kalorii.. Takze moze sa ti zdat, ze jes malo, ale prave preto, ze jes klasicke slovenske jedla, tak nie je absolutne problem prekrocit kalorie..

sense
15. máj 2025
@biba_18

@sense ale boli tam aj ženské čo mali veci ako tak naštudované a jedli naozaj dobre - len málo ... a hlavne v menopauze keď sa k tomu primiešajú hormony, jedna tam cvičila jak blázon a nič ... ja síce nepotrebujem chudnúť, ja potrebujem nepribrať - ale ten program mi veľmi veľa dal čo sa týka životosprávy ...

@biba_18 tak nevidela som všetky časti, ...len tie čo som videla boli inak ako si opísala ... Inak u mňa je to už rovnako cieľ je nepriberat, preto strava ale cvičenie je môj relax resp oddych od povinností

biba_18
15. máj 2025
@sense

@biba_18 tak nevidela som všetky časti, ...len tie čo som videla boli inak ako si opísala ... Inak u mňa je to už rovnako cieľ je nepriberat, preto strava ale cvičenie je môj relax resp oddych od povinností

@sense ja som to fakt sledovala pravidelne, nie že iba občas ... alebo potom sledujem aj na tlc môj 270 kg život - mám o viac ako 200 kíl menej, ale aj tam sa človek veľa naučí ...

carolynka
15. máj 2025
@biba_18

@biba_18 z dlhodobeho hladiska je nemozne, aby niekto priberal pocas kalorickeho deficitu, ci uz je to zdrave alebo nezdrave chudnutie. Na Chanel 4 bol zaujimavy program Secret Eaters, kde obezni ludia chceli schudnut a tvrdili, ze im to nejde. Boli sledovani skrytou kamerou a cez den tajne jedli. Tycinka sem, balik cipsov tam. A kalorie sa kopili. Ja nevravim, ze hormony nemaju ucinok, menopauza, atd, kazdy sme iny a mame ine potrebu . Ale stojim si za tym, ze je nemozne priberat/nechudnut ked je niekto v dlhodobom kalorickom deficite. Ludia castokrat nevedia odhadnut kaloricky obsah jedal.

biba_18
15. máj 2025
@carolynka

@biba_18 z dlhodobeho hladiska je nemozne, aby niekto priberal pocas kalorickeho deficitu, ci uz je to zdrave alebo nezdrave chudnutie. Na Chanel 4 bol zaujimavy program Secret Eaters, kde obezni ludia chceli schudnut a tvrdili, ze im to nejde. Boli sledovani skrytou kamerou a cez den tajne jedli. Tycinka sem, balik cipsov tam. A kalorie sa kopili. Ja nevravim, ze hormony nemaju ucinok, menopauza, atd, kazdy sme iny a mame ine potrebu . Ale stojim si za tym, ze je nemozne priberat/nechudnut ked je niekto v dlhodobom kalorickom deficite. Ludia castokrat nevedia odhadnut kaloricky obsah jedal.

@carolynka ja som ale nepísala o priberaní - ale o nechudnutí ... a znova sa k tomu vrátim - píšeme o zdravom chudnutí - teda aj o zdravom deficite...
a čo sa týka menopauzy - rob si už teraz záložky v prehliadači na túto tému 🙂 aby si nebola prekvapená - takmer všetko čo robíme počas života je pri menopauze postavené na hlavu ...

vercavercaverca1
15. máj 2025

Ahoj, mne sa podarilo schudnúť bez počítania kalórií. Dodržiavam pár zásad: takmer ku všetkému dám čo najviac zeleniny, varím bez alebo s minimom tuku, jem 5 krát denne, našla som si zdravšie alternatívy maškrtenia: napr. Celozrnná tortila s arašídovým maslom a banánom, snažím sa zjesť čo najviac bielkovín, cvičím 4x týždenne, nepijem sladené nápoje, nepridávam cukor do kávy, nejem sladkosti, chipsy atď., zaradila som do jedálnička aj čiernu ryžu, bulgur a ďalšie pre mňa nové potraviny,… Nehladujem a snažím sa celkovo zdravšie jesť. Schudnúť sa dá, len to chce sebazaprenie na začiatku a nájsť si jedlá, ktoré sú zdravé a pre teba zároveň chutné. Raz za dva týždne si doprajem aj hamburger 😅

maya_hi
17. máj 2025

Len cvičiť. Môžeš vypustiť aspoň nejaké maškrtenie, sladké, slané. Pridať k porciám zeleninu, bielkoviny. Ja som sa tomu tiež bránila, ale začala som počítať a je to super. Nejde len o kalórie, ale vidím tiež koľko som prijala bielkovín, vlákniny (a to som teda zistila že mám strašne málo a je to pre zdravie čreva mega dôležité). A začala som si lepšie skladať jedálniček a dokonca jesť viac 😊 Žiadne hladovanie. Obedujem normálne v práci, len si dám menej ak je to niečo menej zdravé (knedľa, buchty a pod. 😊) ale prispôsobím si zvyšok dňa. A naozaj som videla na sebe výsledky už po 2 týždňoch. A to som cvičila aj predtým.
Vieš ide o to, že ak pôjdeš do veľkého kalorického deficitu nastane opačný efekt a začneš tuky naberať. Nehovoriac o tom, že ak sa práve nepripravuješ na fitnes súťaž 😉 tuky prijímať MUSÍŠ. Ich vynechanie je kontraproduktívne. Ideálne tie zdravé- rastlinné a živočíšne napr. v mliečnych výrobkoch, mäse.

luizina
17. máj 2025
@lasona

Podľa mňa je to somarina, že keď jes malo, nechudnes.ked nemas príjem, z coho si ma telo ukladat? Nejde mi to do hlavy. Keď si v kalorickom deficite , tak schudneš. Bud máš veľké porcie, alebo skryte kalórie.

@lasona presne ako pises, ja ked jem normalne (co je malo), tak tiez chudnem, alebo ai drzim vahu, ked zacnem jest viac, vyzierat, tak okamzite priberam. Tu bude problem nieco ine, lebo s tym co autorka bežne je, je sice malo, ale kalorii habadejo.

svokrinjazykmonika
17. máj 2025

Mne počíta kalórie chat gpt. Iba mu napíšem čo som jedla. Nie je to presné ale stačí

zuzkaa111
17. máj 2025

Odporúčam popozerať videá od tohto trénera, vie riadne namotivovat. Vie poslať zdarma taký základ o strave, aj o cvičení, každý deň posiela mail s radami a mava aj zlavy na platenú verziu kurzov o strave (v zlave stal 25 €) alebo knihu o cvičení aj s videami.
Ale chcela som tym povedať, ze on vravi, ze uz samotnym pridanim bielkovin do stravy sa chudne, ze napr. namiesto kaizerky si das hight protein jogurt z Lidla s orechami, on odporuca aj polievku alebo salat, aj hlavne jedlo, aj dezert.
A tie kaloricke tabulky uplne nezavrhuj, zistila by si, ze nie vsetko co si myslis, ze je "dietne" tak v skutocnosti aj take je

dharmasanata
17. máj 2025

Tiež som si myslela, že jem málo, ale stačilo si všetko odvážiť, zapísať a mala som odpoveď 🤷
Tiež som názoru, že určite niesi v deficite.

luizina
17. máj 2025
@dharmasanata

Tiež som si myslela, že jem málo, ale stačilo si všetko odvážiť, zapísať a mala som odpoveď 🤷
Tiež som názoru, že určite niesi v deficite.

@dharmasanata je to veru tak, nahodila som @autorka "len" ranajky a mali 331 kcal bez zeleniny. Len celozrnna kaiserka, dva platky morcacej sunky, dva platky syra.. plus ten vydatny obed a ma haafo kalorii v sebe. Tu je hodne prekroceny denny limit.

carolynka
17. máj 2025
@biba_18

@carolynka ja som ale nepísala o priberaní - ale o nechudnutí ... a znova sa k tomu vrátim - píšeme o zdravom chudnutí - teda aj o zdravom deficite...
a čo sa týka menopauzy - rob si už teraz záložky v prehliadači na túto tému 🙂 aby si nebola prekvapená - takmer všetko čo robíme počas života je pri menopauze postavené na hlavu ...

@biba_18 tak zakladatelka nespomina, ze je v menopauze, ani ziadne ine zdravotne problemy. Jednoducho prijima viac kalorii ako si mysli, preto nechudne.

gerrwie_girl
17. máj 2025

Ved kalorické tabuľky nemusíš riešiť. Ani ja neriešim. Len proste cvic a jedz menej blbotiniek 🙂.

daniela232
17. máj 2025

Teda ja som si prečitala iba to co zješ. Ty maš malý prisun bielkovin a vlakniny. Aj na to su dobre tabulky,ja sa držim hlavne toho,ide mi vaha pomaly dolu ale ide,samozrejme je jedno či držis hentaku dietu taku dietu ...alebo.čo,ked nie si v kalorickom deficite neschudnes. Proste to tvoje stravovanie je asi problem.No a pohyb pohyb ,aj to treba,nie extrem ale treba

swjetluska
17. máj 2025

Prvé čo treba vyradiť pečivo a chlieb a nejesť večer... mne sa podarilo schodnú vďaka jíme jinak

biba_18
17. máj 2025
@carolynka

@biba_18 tak zakladatelka nespomina, ze je v menopauze, ani ziadne ine zdravotne problemy. Jednoducho prijima viac kalorii ako si mysli, preto nechudne.

@carolynka keďže o autorke neviem zhola nič tak moje odpovede sú všeobecné a diskusie môžu pomôcť aj iným…

biba_18
17. máj 2025
@luizina

@dharmasanata je to veru tak, nahodila som @autorka "len" ranajky a mali 331 kcal bez zeleniny. Len celozrnna kaiserka, dva platky morcacej sunky, dva platky syra.. plus ten vydatny obed a ma haafo kalorii v sebe. Tu je hodne prekroceny denny limit.

@luizina čo je na príjme 331 kcal na raňajky zlé? nepýtam sa na zloženie, čisto iba na to “hrozné” číslo…

zuzkaa111
17. máj 2025

Autorka, zameraj sa na bielkoviny, zvys ich v strave + kaloricky deficit a schudnes. ALE schudnutie neznamena peknu postavu, baby uz odporucali silovy trening, mozes doma, alebo aspon kazdodenne prechadzky.
Priklad jedla, pri ktorom sa chudne. Kaloricke tabulky ti vedia povedat k tvojej vahe, kolko kcal ti denne staci na to, aby si bola v deficite a tym chudla