Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
@katka.m Ako si pisala vetu "Každý týždeň niektorý učiteľ rozdeľuje bitku medzi žiakmi. " som si predstavila , ze: tomuto 2 facky, tomuto kopanec 🙂
Obdivujem ta, ze to tam vydrzis, to je naozaj nieco podobne (asi aj horsie) ako bachar v base.
No a necitis to tak, ze tebe by prinalezalo pridat (eur, nie prace 🙂 viac, ako niekomu, kto ma v triede iba "pohodakov"? A o takych veciach ako zazivas ty, ani nesniva? O yomto hovorim, ze nie kazdy si podla mna zasluzi.
Ja si veľmi vážim všetky učiteľky a učiteľov, lebo je to ťažká práca. Lekár a zdravotná sestra sa aspoň dočkajú uznania (občas) od pacienta, ale učitelia skoro nikdy. Nezachraňujú síce ľudské životy, ale vychovávajú naše deti. Určite si zaslúžia vyššie platy, ale zase na strane druhej by aj učitelia mali priložiť ruku k dielu a neporovnávať svoje výplatné pásky so sumami, ktoré vidia na účte napr. švajčiarski učitelia. Lebo ani lekári, ani zdravotné sestry, ani robotníci, ani štátni zamestnanci, nikto nemá švajčiarske platy. Takto isto som kritizovala aj lekárov, keď štrajkovali, Fico ich v štrajku podporoval a myslím si, že aj inicioval a teraz, keď je vo vláde tak Memorandum dodržať nechce. Preto aj učitelskí odborári štrajkujú. A nech, podľa mňa tých 10% si zaslúžia, veď aj lekári si vyboxovali až až.
co uz je na tom svajciarske, ked chce niekto namiesto 500 e zarabat 600-700. to je take slovenske 😉 este som nepocula, ze by tu niekto strajkoval za to, aby mal 3000 eur mesacne v cistom.
@nalla Ja to teda detom nevstepujem...kazde povolanie je dolezite. Bez upratovaciek by bol bordel, bez hrobarov..asi mor, bez pekarov chlieb.... A nikto nie je menej dolezitym clovekom len, preto, lebo malo zaraba.... Nerobi sa sranda z postihnutych, lebo to je max.ubohe, lebo nikto nevie, ako dopadne...
U nas je zasada, ze pred detmi (3,5 a 8,5) sa nenadava na "neprisposobivych", ziadne rasisticke narazky pred nim,lebo chcem, aby z nich vyrastli ludia bez predsudkov, aby cloveka hodnotili podla konania, nie podla povolania, ci etnika.
A ucime ich, ze ucitel je ten, kto ich uci,a oni sa "maju nechat ucit" 🙂 A overovat fakty 🙂 ved aj ucitel je len clovek a stane sa, ze sa niekedy pomyli 🙂
@elisadavinci ˇ Nárok na dovolenku má každý. No ostatní po prvé nemajú toľko dovolenky a po druhé keby sme si všetci chceli čerpať vždy keď sú prázdniny - a teda nemáme kde nechať deti, tak môžu rovno pozatvárať všetky firmy, čiže nám to bohužiaľ zamestnávatelia neumožnia. Takýto problém učitelia nemajú - tak som to myslela.
Sledujem túto diskusiu, lebo učiteľom fandím. Kto prácu učiteľa nezažil, tak nikdy nebude vedieť, čo obnáša. Učitelia výrazne ovplyňujú profesionálnu budúcnosť našich detí, tak ako ovplyvnili tú našu. Či už v dobrom slova zmysle, alebo aj nie. Preto si zaslúžia pracovať za iných podmienok - mzdových, ale hlavne systémových. Držím palce.
no pokial viem, tak v skole su ucitelia aj po 1.7. a este minimalne dva tyzdne pred skoncenim prazdnin. co sa tyka vianoc, ludia si beru volno vsade aj tak, okrem par vynimiek. ale taky skolnik a ostatni tam su aj tak, pretoze sa robi udrzba. neraz som si vsimla ucitelky ako poamhaju vymalovat triedy cez tie tak strasne zavidene prazdniny... kazdemu odporucam, aby sa cez prazdniny vybral do skoly a garantujem vam, ze vzdy tam niekto bude.
@azara hej v tom súhlasím, že počas prázdnin nemam problém 1 mesiac s tým, kam dám dieťa. lebo u nas (a myslim, že v prevažnej vačšine škol) prve 2 julove a posledne 2 augustove týždne zarezavame v robote. aspon u nas to funguje každe leto tak, že riaditelka si vymysli (prip. zastupkyna), že triedy nie su dobre tak ako su, že treba prestahovat nabytok atď. tak s tym zabijeme julove týždne, a mame čo robiť aby sme to stihli (zbaliť pomocky, prestahovať skrine, vybalit pomocky) na august nechavame posledne upravy, teda nejaku kvazi inventuru pomocok a zas sme len radi že sme to stihli do septembra. časovotematicke plany, ktore by sme v tomto obdobi chceli urobiť, nemame šancu spraviť, lebo domov chodime neskoro s jazykom pri kolenach, takže ak chceme (musime) podla nich učiť, ostava nam to urobiť cez dovolenku. 🙄
@mirinecka prepac, ale aj si si po sebe precitala co si napisala? Teraz sa maju vsetci ucitelia zdvihnut a najst si inu pracu, lebo stat ich odrbkal? Cize potom tu nebudeme mat pravnikov, lekarov, sestricky, predavacky, robotnikov, ale cely stat sa bude skladat z analfabetov. Tvoja teta mala ucitelovania plne zuby a nikdy "nevymyslala"? No, možno mala.. a že bude štrajkovať cele SK? No malo by... Precitaj si co som dala link na rozhovor s čaplovičom a reakcie ludi...mozno pochopis...
@huxy ja mam len dve otazky na teba? podla coho sudis toto povolanie (ked si ho nikdy nerobila)?...fakt ma to zaujima, ze podla coho si tvoris nazor na nich..?....a ze keby sme vsetci odisli za lepsim do sukr. sfery, kto by ostal ucit tie deti? (lebo vela, vela ucitelov prave preto odislo alebo ani nezacalo ucit......).....a nehovor, ze ich vaka na anse miesto dost (az tolko by ich nebolo...)
@natalienka12 - ja som štrajk lekárov sledovala veĺmi porobne, a teda fakt si nepamatám, že by Fico lekárov podporoval. On bol skôr dlho ticho, pred dňom D práveže vyzýval keárov, aby sa vrátili k pacienotm. To skôr bývalý minister zdrav. Raši a poslanec Maďarič sa lekárov ako jediní zastali , ale určite Fico štrajk nepodporoval, veď takmer celý národ na lekárov nadával a on je populista.
No, tým som chcela povedať vlastne len to, že počas štrajku to budú mať učitelia ťažké- nebude určite podpora žiadnej politickej strany, ani ľudu , preto treba držťa spolu, nepoľaviť, vydržať tlaky verejnosti , závistlivé poznámky ( však ak niekto nie je spokojný, ťiež môže štrajkovať ) ! Ešte raz - všetkým učiteľom držím palce !!!
Ak sú platy v školstve fakt také, že 400-500 Eur, tak chápem, že štrajkuju aj za platy. Plus teda, podmienky určite nie sú najlpešie. Ja teda nezávidim učiteľom nič. Nerobilaby som to ani za dvojnásobok. Mne úplne stačilo učiť na VŠ obyčajné cvičká. A myslím, že veľa frfľošov by sa s radosťou vrátilo za ten pás vo fabrike po pár týždňoch učiteľovania. Inak neviem prečo niekto porovnáva platy rôznych profesií. V súkromnom sektore je to predsa o dopyte a ponuke, to nemožno porovnávať so štátnymi zamestnancami a pod. Chápem rodičov, ktorý musia riešiť čo s deťmi, kým sú v práci. Osobne neverím, že sa učiteľom podarí niečo reálne vyštrajkovať, keď "nie sú" peniaze. Hlavne že odškodné pre istího sudcu sa, nájde, aj na zlaté padáky. Tam nech sa všetci pozrú. Nie závidieť učiteľom výhody.
@gretka2 Ja si myslím, že každý učiteľ si zaslúži. Nie som kompetentná posudzovať, či mám viac práce ako iná učiteľka, ale na "lepších" školách majú iné problémy. Myslíš si, že dnešné deti sú fajn? Každý rodič si myslí, že jeho dieťatko je sväté a na vine je stále učiteľ. Len daj 5. keď rodič túži po gymnáziu. A vypracovávať projekty tiež nie je sranda. Tak neviem, každá práca si zaslúži plácu a ja si myslím, že cele Slovensko by malo štrajkovať a robiť poriadok s takou nespravodlivosťou a nie jeden druhého odsudzovať. Pridajte sa! Je jedno, či si učiteľ či úradník, nech sa konečne tento štát zobudí.
Celý štrajk lekárov organizoval Kollár z LOZ a je verejne známe, že je to Ficov človek. Však jasné že bol Fico ticho lebo on vedel, že sa blížia voľby a že netreba ľudí dráždiť. Ale urobil to proti Radičovej vláde, to ma nikto nepresvedčí že to tak nebolo.
Ja učiteľom držím palce ti vyššie platy si zaslúžia, je to hrozná práca, decká a ich rodiča ešte viac sú strašne nevďační.
Ja som ucitelka, odisla som zo skolstva, odisla som na manazersku poziciu cca aj 50 ludi som mavala pod sebou, denne minimalne 10 hodin v praci, neustale riesenie ziskov, tlaky zo vsetkych stran , plat niekolkonasobne vyssi ako ucitel a predsa to bola lahsia praca ako ta ucitelska...ucitel musi robit vel veci na kolene, bez podpory, uznania atd...raz sa mozno vratim, pretoze tu pracu som mala rada, tiez uz si ju budem moct dovolit ,myslim financne -ist ucit, muz nas uzivi...
Som rada, ze ucitelia aj zostavaju a ucia nase deti, ze vsetci hufne neutekaju z potapajucej sa lodi...
Toto stoji za precitanie 🙂
http://tiborbena.blog.sme.sk/c/274608/Naco-su-v...
Nechce sa mi to čítať všetko, aj tak je to veľmi trápne....100ludí = 100názorov a žiaden správny.
Určite by nemal nikto porovnávať profesie, za tým pásom nemá človek takmer žiadnu zodpovednosť a keď aj urobí chybu tak sa nič nedeje, ale čo keď urobí chybu vodič autobusu ktorý vezie vaše deti do školy????? Akú má on zodpovednosť? Takto by sa dalo pokračova´t do nekonečna. Na školách je veľa zlých, ale i dobrých učiteľov. Otázka však znie (každý by si mal dať túto otázku) "je teraz ten správny čas na žiadosť o zvýšenie platu?" "Ako o to zvýšenie požiadam?"
Každá práca má svoje, ale každý by si mal uvedomiť či chce túto prácu vykonávať, o tom sa rozhodujeme už na základnej škole. Pokiaľ ma moja práca neuspokojuje, a myslím, že môj plat nezodpovedá výkonu, tak idem inde, alebo požiadam o zvýšenie, alebo čuším a som rád, že mám prácu a výplatu na čas.
Ja by som učiteľom TERAZ nedal ani cent, a už vôbec nie po takomto spôsobe vydierania!!!!! Či si 10, 20, 30% zaslúžia je úplne iná otázka.
@katka.m ja som robila pred tehotenstvom v pokladni, nie preto, že nemám školu, alebo som vypatlaná... mám aj maturitu aj certifikáty pomimo, ale nechcela som začínať kariéru keď som vedela, že chcem ísť na materskú... ide o to, tiež som dochádzala do práce SAD, ktorá chodí 1x za hodinu, robila som celý mesiac + nadčasy v intervaloch poobedná, ranka, ranka, 1deň voľno, poobedná, poobedná, 2dni voľno ranka, poobedná, ranka, či iné kombinácie ktoré vyzerali tak, že z poobednej som končila o 21,00 do 22.00 som počítala peniaze, gastráče, papiere na zľavy pre dôchodcov, počítala doplnkový tovar a nálepky s kartami, čo sme museli pri pokladni ponúkať, ďalej som si všetko sama nahadzovala do stroja, keď mi chýbalo čo i len pár halierov, musela som ísť do peňaženky a v tej chvíli rovno vyplatiť vedúcej, ak som mala +, ostávalo v prospech obchodu.. autobus mi išiel až o 23.00, čiže som v októbri sedela hodinu na zastávke, keďže všetko už bolo zatvorené... bus ma vyhodil na zastávke o 23.20 do 23.45-24.00 som šlapala do kopca s taškami s nákupom, nevládala som už ani len nič a ráno o 7,30 som už musela sedieť v pokladni keďže som schytala ranku a bola som prvá, ktorá otvárala pokladne až o 9.00 mi prišla ďalšia kolegyňa to nie je všetko...
za odrobený celý mesiac + nadčasy (keď boli v obchodnom centre nejaké akcie - podujatia) bol nával, čiže po skončení smeny som nemohla ísť domov, keďže museli ísť všetky pokladne ... ľudí xy, každý pomaly drzí, jeden ma raz skoro ovalil transparentom, lebo som mu vraj naúčtovala inú žemľu s inými semiačkami o asi 10halierov drahšiu... tak som musela ísť s ním do pekárne a ukázať mu, že mám pravdu ja a on si pozrel zlú cenovku!!! drzé individuá, opovrhovanie, šak ty si len pokladníčka, čo nič nevie, no blbosť! učiť sa každý mesiac nové 6miestne kódy každej zeleniny/ovocia, 4miestne na pečivo + ovládať akcie, ponúkať každému zákazníkovi blbé tyčinky, či horalky, alebo inú blbosť (to sme boli kontrolované!) neponúkaš? môžeš mať z toho problémy u vedúcej ako nerešpektovanie pracovnej zmluvy, alebo niečo podobné... na prestávku som mala áno 30minút, no odniesť kasu do trezoru, ísť do šatne, prezliecť sa, obehnúť celé centrum a nakúpiť domov jesť, prípadne niečo na "obed" obehnúť to naspäť zase sa obliecť a utekať po kasu... človek nestihol ísť ani na WC!! toto všetko za 9000SKK - 1400SKK som platila autobus do práce!! a robila som čo teraz?? Tiež som sa učila, nosila, znášala opovrhovanie a násilných zákazníkov, prípadne čuchala bezďákov, či iných ožranov keď si kupovali ďalšiu flašu...
mala som hmotnú zodpovednosť! raz mi vedúca počítala kasu a chýbalo mi vraj 9999SKK!! nakoniec po prerátaní trezoru, zistila, že mi na výkaz nezapísala 2x po 5000!! takže som bola v pluse 1korunu.. no ak by to nezistila, tak by som musela robiť 2mesiace zadarmo toto nikto nevidí však?? keby pokladníci išli do štrajku na týždeň, kde by si všetci kupovali chlieb pre deti, či iné veci???????????
druhá vec slobodné matky: nikto si neuvedomujete, že slobodná matka nemá kam dať svoje dieťa?? Nemá každá manžela, čo si vezme dovolenku, alebo mamu, sestru a pod čo povaruje... si zober, že by som robila opäť v takejto pokladni za plne odrobený mesiac + nadčasy som dostala 9000-1400.. koľko myslíš, že by som dostala, ak by som mala 7dní neplatené voľno? Ak by bol december "čas Vianoc" nikto ti nedá dovolenku.. neprídeš? fajn už ani nemusíš!!!!! v obchode sa zamestnanci striedajú ako ponožky a čo taká matka spraví? Do roboty si dieťa vziať nemôže kam ho strčí??? Jasné, učiteľom je to jedno fajn choďte si štrajkovať, ale prečo sa nezriadila aspoň 1trieda? Prečo je zatvorená celá škola??? Keby toto urobili lekári?? Povedali by si se***me na Vás? Zatvoríme nemocnice? Operujte, roďte sa sami?? Kam to speje???????????????????????????????????????????????????????
😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕
@sorciera24 takto,ja už nemám chuť reagovať tu v diskusii,lebo čokoľvek napíšem /svoj názor/,tak vždy sa niekto do mňa obuje.ak by si si čítala všetky moje príspevky,tak by si vedela,že sa nesúdim povolanie učiteľa čo sa týka práce.ja ich obdivujem,je to ťažká práca.a podľa čoho súdim to druhé,teda napr.pracovný čas?podľa toho,čo som videla počas strednej,či čo vidím u susedky,o koľkej chodí domov.takže podľa toho súdim.keď som už o jednej potrebovala niečo s určitým učiteľom na sš,tak tam už nebol,boli tam len tí,čo mali učiť ešte hodinu,ostatní boli preč.a tak isto viem,kedy odchádza susedka do školy,a kedy chodí domov.a nie raz som ju doobedu videla aj po meste chodiť.
a druhá tvoja otázka,že kto by potom učil,keby ostatní odišli za lepším.v prvom rade naozaj neviem ktorá konkrétna profesia by bola pre učiteľov lepšia platovo,aj dovolenkovo aj všeobecne so všetkými podmiankami.a ak by aj bola,tak myslím,že by stále zostalo dosť učiteľov,ktorí by radšej učili,ako robili iné povolanie za daných podmienok.a myslím,že sú učitelia,ktorých táto práca baví a preto by tiež ostali.ja som tak isto pracovala niekde,kde za svoju prácu som nedostávala veľa peňazí /a to som si naozaj odpracovala dosť/,ale keďže ma bavila,tak som ju robila.
píšem ešte raz,pre všetkých,áno učitelia si zaslúžia viac,ale aj iní ľudia,čo pracujú.a už naozaj nemám chuť tu písať,lebo kto môj názor nezdieľa,tak ho len kritizuje.tak prosím zabudnite na to,čo som tu písala,už viac do tejto témy nechcem chodiť.
@lilyen2011 Pozri, moja, každý má svoj príbeh a svoj život. Ak nie si spokojná, musíš sa za seba postaviť. Lekári neštrajkovali? Hej. A ak nie je predavačka spokojná so svojim platom, tak nech štrajkuje, ja ju podporím, lebo viem, že si zaslúži viac. A k tej zodpovednosti, čo tu píšeš. Ja mám hmotnú zodpovednosť tiež. Máme v škole zariadenie, tak ver mi, že máme ho pred kým chrániť. A ku tomu, ja mám počas celej mojej pracovnej doby zodpovednosť za niečie deti. Len nech niekto spadne, nabehnú rodičia, nech niekto niekomu vynadá, nabehnú rodičia. Krivo sa pozri a nabehne kto? Tak skús sa na to pozrieť z pohľadu človeka, ktorý nezávidí, ale dopraje. ja doprajem každému a nech sa postaví na námestie kuchár, predavačka, robotník, je mi jedno kto, ja ho podporím a nebudem mu nadávať. Tak radšej drž všetkým pracujúcim palce, určite urobíš lepšie ako sa tu hnevať. 😉
viacerí nevidíte,že peniaze v štáte sú,len sa kradne ako nikdy predtým a rozdeľuje sa "od buka do buka" 😠
Huxy ale je rozdiel ak susedka učí prvý stupeň alebo učí druhý stupeň
@lilyen2011 nie si jedina, co robila predavacku, aj ja som ju robila, cize viem o com je ta praca...ja som musela sediet uz o pol 5tej v stanku a ludia len andavali, aj za to co nemozes a ani nie minimalka......cize nemsuis pisat,a ke je to tazke...je!...suhlasim......a prave preto som studovala, aby som tuto pracu nemusela robit!!!chapes? urcite si predavacka zasluzi viac, ale vsetci si zasluzia, teda aj ucitelia......a to, ze sme sa otvorili usta a pytame si viac? to je azvist?...urobte to vsetci.......a to by bolo uplne idealne riesenie, aby sa niekto hore zobudil!
tiež aj už nejdem vyjadrovať k tejto tému, musím do práce. Toto nemá význam. Blinkačky na otlačky prstov, aby sme videli , kto je koľko v práci Prikláňám sa k názoru, že mohli štrajkovať cez leto.A ako prostest, mohli byť celé dva mesiace v škole.
@huxy aha, takze ty sudis podla susedky a tvojich ucitelov.....pekne, to je ako keby som ja sudila smetiara a povedala, ze ved on nic nerobi, len pisunie ten smetiak k atutu, elbo toto vidim z okna.....no to by sme dopadli, ekbyze podla videnia mame sudit vsetkych!.....skoda, ze si envidela mna, ze ja pridem domov o 16tej a co este doma robim....potom by si sudila inak....... nikdy nepochopim ako moze niekto takto mysliet (podla jednej veci, co "len vidi").....nedovolim si sudit ziadne povolanie, ani jeho prac. cas, kym si ho nevyskusam!....ale toto je typicke pre Slovakov......(inak moj muz je tiez ucitel, ale neuci...lebo nasiel pracu, kt. je pre neho zaujimavejsia, vo vsetk. smeroch...nie mozno dovolenkovo, ale furt vravi, ze radsej bude mat menej dovolenky, ako robit pracu ucitela! (a mozem ti ich ukazovat rad radom....) a zrazu, ked si pourazala ucitelov, uz do temy nechces chodit, elbo neznesies pravdu? reps. nechces ju vidiet.......tak si zalep oci, pospehuj este svoju susedku, aby si sa utvrdila vo svojej pravde.....to bude bude to naj pre teba ....vela stastia v zivote! (som zvedava, ci opustas tuto temu)
Táto diskusia je o ničom.......stále len porovnávate kto má (mal) čo v práci, za koľko apd..... Ale to nie je o tom....kadá práca má svoje...čo potom smetiari???? Keby nebolo ich tak čo sa stane???? To by bolo do nekonečne....
Situácia v školách zrejme nie je dobrá, ale kto učiteľov núti? Prečo sa radšej neštrajkuje za zlepšenie podmienok v školách ako nové WC, zateplenie, okná, pomôcky, apd, apd, apd...veď keď im ide tak o tie deti ako píšu??? Otázka je zle postavená............. Keby boli učitelia tak inteligentný a išlo im len o zvýšenie platov, tak by to riešili inak....len zopár vyvolených (ktorým ide o niečo úplne iné) zblblo učiteľov a poďme do štrajku... kde boli učitelia pred rokom, či pred 5r. ????? To isté bolo u lekárov............
Ja osobne dobre poznám platy v rúznych profesiách (denne to riešim) a viem,kde sa koľko zarába v čistom...... tak napr. učitelia idú od 500€ hore (TPP na plno), su aj taký čo učia na učňovke a maju 700€, ale aj za 500€....na základke 500 - 600€....... a na vsokých školách to je o dosť viacej..........
@sorciera24 A prečo si aj ty nenájdeš inú prácu??? lepšiu lepší plat, lepšie podmienky, bez detí?????????????? Čo ťa potom drží v našom školstve?????? Nič iné nevieš?????

@nalla no a preco to tak je? rodicia si zapnu TV na vsetko len nadavaju, ale s dietatom nerozoberu, ze preco maju taky a taky nazor. a tak to maju decka odpocute od rodicov bez toho, aby vobec vedeli vysvetlit, preco maju taky nazor. ak vobec decka v dnesnej dobe vedia, co to vlastne ten nazor je. minule mi moje decko zahlasilo, ze gasparko je debil a nasledovala seria otazok, preco si to mysli. az mi to vysvetlil, potom som povedala ok, je to tvoj nazor. ak by mi nevedel vysvetlit, zdrbala by som ho. moje decka vedia, ze nemozu hovorit mirnix dirnix co chcu bez toho, aby tomju neporozumeli. ale asi som sprosta ja, ked sa staviam na stranu ucitelky. minule sa maly stazoval zase nieco, tak som zistila dovod a nakoniec som mu vypucovala zaludok, ci si mysli, ze je to fer, ked on bol na hodine lajdak a este si dovoli frflat na ucitelku predomnou. a bolo. neexist, aby som ho mojkala za to, ked sa zachova nepristojne. nezelam si mat z neho blbecka, ktory neuvazuje. potom to tu bude vyzerat stale takto.