icon

Štrajk učiteľov

bobulka34
23. nov 2012

Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy

evabb35
23. nov 2012

@janinah to napíš mawke, ja si tiež myslím, že kontolóri naše školstvo z biedy nevytrhnú.

monnaa
23. nov 2012

ahojte, nečítala som celú diskusiu, len chcem vysloviť podporu všetkým štrajkujúcim učiteľom , treba držať spolu, odolať " neprajníkom " a rôznym urážkam v diskusiách . Viem , o čom hovorím, zažila som štrajk lekárov a tie nervy s tým súvisiace, nenávisť spoločnosti a tak... i keď to boli vlastne výpovede nie štrajk v pravom zmysle slova.
Učitelia držte sa !!! Aj ja som za to, aby sa moje deti mohli učiť v lepších podmienkach a so spokojnou pani učiteľkou 🙂

zuzanockamt
23. nov 2012

@bobulka34 chod si oducit na ZS a potom hovor, ci sa nepripravujeme - tvorba pracovnych listov, zaujimavych aktivit na vyucovanie, pisomiek, pomocok sa deje podla teba kedy ? 😀 ... a zase sa budem opakovat - prazdniny nemame

nika.r
23. nov 2012

@monnaa dakujeme za podporu, take nieco sa len tak nevidi 😵

lubikan
23. nov 2012

@janulina.k no,stoji to 15000 €...a ako to ten ucitel vlastne uci to dieta,ked este aj doma ho musim ucit,pisat domace ulohy..?...Ucit sa ma v skole,doma viest rodinny zivot.

prazdniny mate kazdu chvilu,to nie je riadna dovolenka a ked mate malo volna,podme do strajku...Nepracujete riadnych 8 a viac hodin denne,ako iny pracovnici...ale vychadza to cca 4-6 hodin...este raz sa narodim a budem ucitelka

zuzanockamt
23. nov 2012

@lubikan my nemame prazdniny, nechapem, ze to dospely clovek nedokaze pochopit ... prazdniny maju deti, my si na tie dni berieme riadnu dovolenku ...k ostatnemu sa radsej nevyjadrujem - je vidiet, ze absolutne neovladas o com dana profesia je

janie80
23. nov 2012

@janulina.k externe studium nie je tak kvalitne ako denne? 😠 mozno zavisi od skoly... Ja som sice nestudovala ucitelstvo, ale studovala som externe... Prve, co nam nasi prednasajuci povedali bolo, ze kedze budeme mat rovnaky titul ako denni studenti, musime vediet presne to, co oni... Rovnake mnozstvo uciva, rovnake temy a rozsah seminarok, spolu sme pisali vsetky pisomky a spolu sme robil skusky, z rovnakej kopy sme tahali otazky na skuskach aj na statniciach... Nikto nam nic neodpustil... Kazdy kaslal na to, ze chodime do prace, ze sme mali a mamicky s detmi... Nestazujem sa, ved ako povedali oni na zaciatku, mam rovnaky titul, ako maju denni studenti, tak aj vedomosti by som mala mat rovnake... Ale ako som napisala na zaciatku, asi to zavisi od skoly... Ta nasa nam teda nic nedarovala, vsetko sme si vydreli...
Prepacte, ze som off topic, ale toto ma vie zdvihnut zo stolicky... 😅

effkaa
23. nov 2012

@lubikan nikdy nie je neskoro, studovat moze kazdy aj teraz, naco cakat na dalsi zivot

lubikan
23. nov 2012

ale aby som nevyzerala,ze som proti,aby nezvisili,inak prajem vsetkym,aby dosiahli,co si zaumienili a takto by to mali urobit vsetci,

jednoducho,ci je to ucitel,lekar,banik,ci upratovacka,treba poukazat,ze z tych platov sa proti cenam v obchode,poplatkoch na kazdom kroku vyzit neda

lubikan
23. nov 2012

@zuzanockamt ale stale ta dovolenka vychadza na viac dni,ako ma iny pracujuci clovek

zuzanockamt
23. nov 2012

@lubikan ano, mame viac dovolenky, to nikto nepopiera ... kazdy mohol ist studovat pedagogiku a mohol ucit ... a uzivat si dovolenku navyse 😀

jajka257
23. nov 2012

@bobulka34 tak ti gratulujem k tomu ako si to krasne vystihla, fakt nadherny priklad ako si vazit pracu druhych ludi. Vsetko co si povedala naozaj korensponduje s pravdou, ale zial, len s tou tvojou. Ja som ucitelka, ucim na zakladnej skole. Ucim matematiku. A podla teba sa vobec nemusim doma pripravovat, asi nie , pretoze pisomky, testy a podklady na hodinu sa mi spravia same od seba, staci sa usmiat na PC, ucebnice, ktore nemám a tie ktore mam, nekorensponduju so statnym vzdelavacim program, sa same od seba vytvoria a prefotia sa len tak pohladom a rozdaju sa detom. Nasleduju skolske vzdelavacie programy, ktore si robi skola sama, za mna, kedze som mala dovolenku spravil duch svaty a vlastne aj tie napisane testy a pisomky, tyzdenne cca 150 ks sa opravia tiez len pohladom. Keby som robila podla tvojej predstavy ucitelia nic nerobia, tak asi si fakt nezasluzim ziadne peniaze, lebo vlastne nemam narok na ohodnotenie mojej prace.
ked hovoris o tazkej praci, rano o uz o 7.15 som v praci, o 14.00 naozaj odchadzam domov, ale nie si valat sunky, ale spravit si veci, predstav si, nemam v skole PC, nemam tlaciaren, nemam pristup na internet. A vlastne nemame ani papier, takze sup domov a pouzit vlastne sukormne pracovne prostiredky, kupit si toner, papier a kopu inych veci na pripravu pomocok. A co sa tyka mna, takmer kazdy den sa mi stava, ze sa nedostanem ani na wc. Ale naozaj sa mam fantasticky, tak mozes dalej mna aj ostatnych ucitelov urazat a nadavat na nich a zelat nam, aby nam nic nedali.....a dufam, ze vsetci odideme z prace a potom bude dufam pokoj a som zvedava, kto splna podmienky zakona tak, aby mohol vykonavat pracu pedagoga...

martinka211
23. nov 2012

policajti, colnici, vojaci maju tiez viac dni dovolenky a dokonca este aj preplatene dni na rehabilitaciu ....to nikomu nevadi???

zuzanockamt
23. nov 2012

@jajka257 1000 lajkov 🙂 ... ja mam aprobaciu MAT a SJL na II. stupni ZS, tak si vies predstavit ... dobre si to opisala, taka je realita ... este je len koniec novembra a mne sa uz mina druhe velke balenie copy papiera, ktore som si kupia za vlastne 😝 ... nastastie mame v zborovni tlaciaren aj jeden PC s pristupom na net - to vsetko pre 10 ludi 😀 ... tlaciaren zatial tlaci, ale ked dojde toner, tak bohvie 😀

linuska1
23. nov 2012

hned v uvode pisem .... ze nie som a ani nebudem ucitelka... 😉

len vam ucitelom/kam chcem taktiez vyslovit podporu... 😉 obdivujem vas.. ze ste sa takto dali do kopy..🙂 lebo slovensky narod vie len doma nadavat... na vsetko..ale preto aby sa mal lepsie.. neurobi nic... 🙄

drzim palce...aby ste to dotiahli do zdarneho konca... 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mawka
23. nov 2012

@zuzanockamt
@lubikan
osobne by mi viac dovolenky nestalo za to nervove vypatie z dnesnych deti - aj tych, co su super vychovane 😀 no radsej menej dovolenky, ale neskoncit s nervami v kybli. asi tak. toto je jedno z povolani, na ktore by som si netrufla.

ked si niekto mysli, ze len skola ma ucit deti, tak sa myli. dospeli sa ucia sami, dokazu to, ale dietatu treba pomahat stale a celkovo, udrzat ho v navykoch sa ucit. a tie navyky nekoncia odchodom zo skoly. skola nadvazuje na rodinu a naopak. tiez ma stve velakrat, ze maly mi pride zo skoly ako teliatko - ako keby sa tam nic nenaucil, ale nie je to stale, cize najskor som hladala chybu v jeho lenivosti, potom v slabej motivacii zo strany ucky, stalo ma to vela nervov, ale nakoniec sme si to vydiskutovali navzajom a dohodli sa na nejkych grifoch ako s nim a je to lepsie. niekedy mam pocit, ze jeho ucitelka je šiši, ale na druhej strane, viem, co deti dokazu a ake dokazu byt mimo domu a rodicov, ja by som vydrzala ucit asi tyzden. preto aj ked mam obcas nerv, ze co zase v skole, ked nic a potom si poviem, mozno ucke dosla energia alebo ma kramy alebo jednoducho nema svoj den. ved je to tiez clovek. tak to predycham a potom je to zase ok 🙂 netreba tolko dramatizovat.

aymee
23. nov 2012

Nesúhlasím s tým ˇštrajkom prečo im pridávať??! z akého dôvodu?! voľna majú po milú jarmilú, pracovnú dobu nei tak extremnú, keď chcú tak deti majú uplne s prepacenim na haku!, a su samozrejme stale v teple!

A su ludia co pracuju v statnych firmach, za 400eur ,, denne chodia po vonku ci zima ci teplo ci dazd, robia 16tky a su ticho.

Ale sak jasne ti co maju mnoho chcu este viac.

enkaa
23. nov 2012

@martinka211 Ja mam otca vojaka, uz chvalabohu byvaleho vojaka. 30 rokov bol od rana do vecera v praci, cez vikendy chodil cvicit mladych vojakov, kolkokrat bol aj cez sviatky v sluzbe, inokedy mal pohotovost a doma, pri detoch, musel drzat sluzobnu zbran, atd atd. Mama, ktora sa starala o nas, deti a nepracovala (kedze jeden pracoval vela a o nas by sa nemal kto postarat), dnes v tomto socialnom state dostava 160-eurovy dochodok. Ano, moj otec ma vysluhovy dochodok, ale to si naozaj nemyslite, ze vojaci,policajti, colnici, po desiatkach rokov stravenych v praci a nie s rodinou, si to nezasluzia? Iste, kazde ine povolanie je tiez narocne a tiez si zasluzi ovela vyssie ohodnotenie, ba aj vysluhovy dochodok, s tym ja uplne suhlasim, ale pride mi strasne debilne (sorry, ale inak to nazvat neviem) navazat sa do ludi, ktori tiez tvrdo pracuju.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
23. nov 2012

@aymee no jo, mame mnoho 😀 😀 😀

linuska1
23. nov 2012

@aymee

A su ludia co pracuju v statnych firmach, za 400eur ,, denne chodia po vonku ci zima ci teplo ci dazd, robia 16tky a su ticho.

a preco su ticho???.. vsak aj oni sa mozu dohodnut a vyjst do ulic... ale asi su spokojni.. ked si doma lebedia... 😀

dufam ze ked si presvedcena ze sa ucitelia maju tak dobre.. ze si vystudovala a ides ucit.. vsak kto by nechcel peniaze za nic.. vsak?... 😀

kvetka58
23. nov 2012

@bobulka34 a to ty odkiaľ vieš, že sa učitelia na ZŠ nepripravujú doma? ja mám doma učiteľa a pripravuje sa denne a nie je to veru hodina, nemáš potuchy o reformách čo sa deje v škole, to že musia učiť bez kníh, a robiť prípravy preto doma, robiť zvlášť učivo pre integrované deti a kopeeec iných veci nehovoriac o tom, že majú veľkú zodpovednosť za mnohokrát nevychované a drzé decká

sorciera24
23. nov 2012

@lubikan ale my nemame prazdniny, ale dovolenku (si rpecitaj zakonnik prace....) a preco teda nejdes ucit? ked je to take super?

tereziah
23. nov 2012

Som manželka učiteľa. Môžeš prísť k nám a uvidíš, koľko sa ešte doma pripravuje. Nie sú nové učebnice, robí písomky, školské práce, potom ich opravuje. Neustále sa vzdeláva, učitelia totiž potrebujú kredity. Na prázdniny používajú učitelia dovolenku, majú ju menej ako je prázdnin, takže musia odučiť hodiny tzv. zadarmo, ktoré potom používajú v čase prázdnin. Ozaj ak vám to tak vadí, prečo neštudujete za učiteľa a môžete mať také výhody ako oni. Majú tak vysokoškolské vzdelanie, tak prečo by tak nemohli byť aj odmeňovaní. Ja si myslím, že vás hovorí závisť, veď štrajkovať môže každý, pekár, baník, tak nech idú.

lubikan
23. nov 2012

@enkaa
@enkaa

proste tento strajk by mal poukazat nie len na platy ucitelov,ale vseobecne na celu situaciu...cela republika,cely svet ,vsetko je postavene na hlavu a pravdu povediac,neverim,ze ucitelia tym strajkom nieco dosiahnu...

ale 21.12 ma prist zmena,tak uvidime 😅

sorciera24
23. nov 2012

mna by , mile mamicky, zaujimalo, podla coho si tvorite nazor a podla coho sudite nejaku skupinu ludi, ci povolani (napr. ucitelov a ich pracu), ked ste ju nikdy nerobili? fakt ma zaujima, ze podla coho si tvorite nazor? dakujem za odpovede 🙂

sorciera24
23. nov 2012

@tereziah presne, najvaic ma mrzi, ze ide o ich deti...o ich vzdelanie ich deti....a oni to maju v pazi....(ti rodicia...) a bohuzial zavist mas na kazdom kroku, dnes ti ludia zavidia aj rakovinu 😒 (z vlastnej skusenosti vravim.....no des...)

aymee
23. nov 2012

@linuska1 svokra mi učila 23rokov , takze viem o com to je a sama sa cuduje, tomu co sa deje 😉
a ti ludia su ticho lebo su radi ze maju v dnesnej dobe pracu ze maju aspon z coho toho zivit rodinu.

mirip
23. nov 2012

@aymee nech sa páči poď sa somnou vymeniť, ja rada odrobím 14-16hodín a ked skončím zabuchnem dvere a idem domov,vieš ty prd o tom ako sú na tom učitelia, v dnešnej dobe tiež utláčaní nie len rodičmi ale aj samotnými žiakmi...za to že chceš niekomu dať vzdelanie ti zasran vynadá a ty musíš byť ticho lebo sú tu práva dieťala...

a inak je dosť na pi...u čo sa týka médií, lebo to obrátili tak že učiteľom ide len o platy, poviem vám velké H...O ide len o platy ale aj o ľudskú dôstojnosť na ktorú sa často pri slove učiteĺ u rodičov a žiakov zabúda.... a preto to média ako vždy nafúkli len aby postavili pracujúcich rodičov ktorý nemajú kde dať deti proti učiteľom

aymee
23. nov 2012

@mirip zabuchnes dvere a ides domov a o hodinu ti zavolajuze pod spet, nadcasy ti nepreplatia nic,
a viem o uciteloch dost vela a viem svoje, a jvadrila som len svoj nazor zato nebudes byt podrazdena ;