Financie po narodení bábätka

19. jan 2024

Dobre ránko prajem. Mam takú otázočku, ako riešite financie, keď ste na rodičovskom príspevku? Myslím to tak, že keď dostanete peniažky rodičak ten míňate na dieťatko, čo vy? Oblečenie, hygiena, permanentka do fitka 😅 som v tomto nováčik, chcem vedieť ako to funguje, nie som žiadna vyuzivacna osoba, momentálne som na PN , prikladám ruku k dielu samozrejme aj finančne ale napadlo ma ako to ma žena keď dostane len rodičak a z neho pokiaľ kúpim potreby pre dieťa ci z ostatku žije žena a kúpi pre seba potreby ktoré potrebuje. Alebo napr. nafta do auta? Je to draha položka a neviem ci to ma riešiť pokým žena je na RD muž. Ďakujem za odpovede.

alex49
19. jan 2024

Väčšina žien má s partnermi spoločnú kasu a spoločne sa podieľajú na financovaní domácnosti a ostatných potrieb.

pribinak
19. jan 2024

Mame spoločne financie, spoločnú domácnosť, splocne doeta, spoločný život

Mame síce každý vlastný účet, ale prístup na úcte toho druhého

autor
19. jan 2024

@alex49
@pribinak to mame aj my máme 2 účty ale nič si netajíme, mame to spoločne. Ale mne ide o to ze keď si kúpim kozmetiku alebo oblečenie za PN nemám pocit výčitky ako keby som si to kúpila za priatelovu výplatu ak má rozumiete

aaadkaaa
19. jan 2024

V normalnych rodinach to funguje tak,ze hospodaria spolocne. To je jedno, ci maju spolocny ucet, alebo ucty oddelene. Ale neriesi sa, ze ja som kupila plienky, ty kup mlieko, aby mne ostalo na jedlo.... u nas toto vobec neriesime. Ja platim a kupujem vsetko, pre dieta, do domacnosti, ucty, poistky atd. Ale muz mi posle urcitu cast vyplaty, aby som mala na financovanie vsetkeho, nieco si necha na obedy a zvysok odlozi na sporenie. Nikto neriesi, ze ja mam ledva 500 eur momentalne...a zase ked on skonci napr.na pn, ja tiez nebudem riesit, ze dostava par eur, proste budem financovat veci ja....kazdy chvilku taha pilku proste...

janka_266
19. jan 2024

2 účty, spoločne peniaze. V podstate celu matersku som mohla odložiť, následne sme ju minuli na kúpu pozemku 🤷‍♀️keď bolo treba poslali sme si medzi sebou. Vyšlo na všetko.

lneviemmeno
19. jan 2024

ja som akurat len na MD, cize peniaze su lepsie ako rodicak, mame to vymyslene, ze ja vyplatim komplet vsetky ucty z mojho a z manzelovho platu zijeme vsetci - potreby pre babatko, potraviny, nafta, ked chcem si nieco kupit tak isto platim z jeho uctu. Mame zvlast ucty ale obaja mame pristupy k obom, ja mam kartu aj k jeho uctu a ked niekam idem tak ju pouzivam a nemusim sa pytat. Sme manzelia, peniaze su spolocne 😊

mogaa
19. jan 2024

veď peniaze sú zrejme spoločné, či? no pokiaľ si PN máš sedieť doma a nebehať po kozmetikách🙂ak budeš na RD tak väčšina domácností uťahuje opasok, keďže v domácnosti klesne príjem, takže ak fitko tak skôr v obmedzenom režime🙂ono všetko závisí od príjmu domácností a od výdavkov, takže každý to má inak....

stanulienkat
19. jan 2024

Manzel prevezme stafetu a o financie sa stara hlavne on pocas MD. Ved som doma s jeho dietatom. Ale ja som si odkladala na taketo pripady uz pred materstvom-vedela som, ze bude vypadok.

justxme
19. jan 2024

No ale to je rozdiel keď máte vo vzťahu bez detí oddelene účty, obaja dostávate výplatu a z tej financujete a míňate každý na seba. Ale keď budete mať dieťa, tak by bolo na mieste to prehodnotiť, ty budeš doma bez príjmu s VAŠIM spoločným dieťaťom. To už je na vás ako si to vyriešite, že napr pošle nejakú čiastku na dieťa a tebe ostane viac z príspevku, ak teda nechceš pýtať priamo od neho na seba.

alex49
19. jan 2024

Je to sice mužova výplata, ale ide do spoločnej kasy a minie sa na čo treba. Dieťa ste robili dvaja, tak sa aj dvaja starate o jeho zabezpečenie. Ty budeš doma z jeho dieťaťom, tak logicky finančné bude ťahať partner.

januska12323
19. jan 2024

V ideálnej rodine sa dajú peniaze dokopy, zaplatia účty, jedlo, ostatné nutné veci a zo zvyškom nakladajú obaja ako uznajú za vhodné. Keď je všetko obstarané a vyjde aj na fitko neviem prečo by si nemohla ísť.

lauriik
19. jan 2024

V normalnej rodine by mal chlap prebrat zodpovednost a kym zena je na MD a RD tak je proste zivitel rodiny. A je jedno ci mate ucet spolocny alebo oddeleny. Neni pripustne aby zena z rodicovskeho prispevku otacala kazdu korunu a muz si zil ako pan lebo chodi do prace.
My sme to mali nastavene tak, ze muz platil vsetky vydaje okolo domu a nakupi + mne posielal peniaze na nakup oblecenia pre deti. Ja som teda platila oblecenie pre vsetkych, male nakupy a proste co sa vyskytlo (lieky, vstupenky, benzin a pod)

hellwant
19. jan 2024

Spoločna kasa, nikdy by som si nedovolil ziadat, ci ocakávat od manzelky, ze rodicak je na dieta, si doma, neprecestujes, neprejes v bufetoch atd.., to ti staci, aby potom musela pytat odo mna peniaze, lebo uz nema na svojom ucte, kvôli tomu, ze je na materskej. Z môjho pohľadu by to bolo pre nu ponižujuce, vynosila mi dieťa, ktore som ja chcel tak isto ako ona, musela aj obetovat cast svojho pracovneho života. Co potrebuje, to kupi zo spolocneho uctu. Ma druhu kartu k nemu.

anjelicek26
19. jan 2024

Pridavky na deti, materska, "rodicak" vzdy chodili priamo mne...pre mna a babatko... muz platil potraviny, benzin, bezne platby... a xy krat mesacne sa ma pytal, ci mi nema doposlat... mame oddelene ucty, ale nepocitujeme to, kazdy mame kartu a pristup vlastne aj k druhemu uctu, len to "nerobime" proste ja aj on mame radi urcite sukromie, co sa tyka shoppingu 😂

cyberk
19. jan 2024

Nasetrila som si pred MD urcitu sumu. Pocas MD/RD si kazdy z nas nechava po 200e a vsetky ostatne peniaze idu do spolocnej kasy, z ktorej sa plati vsetko kol bytu, dietata a spolocnych veci. Takto mam aj svoje nasetrene peniaze aj mesacnu “vyplatu” a zijem si skoro ako ked som pracovala.

pbra40
19. jan 2024

Urobili sme si pred materskou prehľad, čo sa platí, koľko. Určilo sa, čo ide z ktorého účtu, nastavili sa platby (viem, že sme mali nejaké TP povinné kvôli účtu zadarmo napr). A potom cez rodiča mi muž posielal určitú sumu na môj účet, aby sme vedeli pokryť platby a nejaké vreckové pre mňa (zväčša cca 500eur).
Ak som potrebovala, len som povedala a poslal.
Väčšie položky (dovolenka, nová pracka), sme vždy pozreli kto ma väčší zostatok a dohodli sa, z ktorého účtu.
My sme si chceli ponechať každý svoj účet, nechceli sme spoločný. Ale ja mam muža, ktorý to neriešil, potrebuješ, tak poslal. Neriešil, koľko teplákoch som nakúpila deťom, jednoducho mi veril, čo som povedala, toľko poslal navyše (plus teda tu definované sumu na platby a na moje vreckove)

petamich
19. jan 2024

my mame oddelene financie a teda sme sa dohodli, ze manzel mi kazdy mesiac na moj ucet posle dohodnutu sumu a z tej budem financovat domacnost, seba a aj dieta (plus k tomu rodicovsky prispevok a pridavky mi chodili)

cize v skratke v obdobi mojej RD viac menej vsetko financoval moj manzel

lenkakravcova
19. jan 2024

Celý rodičak používam na moje a detské oblečenie a na detské hračky (aby som mala nejaký hranicu, cez ktorú mesačne nejdem, lebo inak by som nakúpila toho zbytočne veľa 🤣).

Všetko ostatné platí manžel z rodinného účtu, kde posiela peniaze - chod domácnosti: bývanie, energie, jedlo, auto atď.

deti95060810
19. jan 2024

mm mi posiela e na náš spoločný účet - ktorý vlastne obhospodarujem len ja..... nevie ani len PIN našej plat. karty...
verí mi a nekontroluje ma. Ja zas nekupujem hlúposti. Spokojní sme obaja.

zuzkaa1991
19. jan 2024

Tak ako je pisane my s muzom od svadby mame jeden ucet tiez som bola pn materska rodicak.....jedije vacsie vydaje riesime spolu zvysok si kupuje kto co chce ako rozpocet dovoli....nepytam sa muza ci to a to mam kúpiť on ani nechodí do obchodu ja vsetko nakupujem pre nas ci hygienu potraviny mesačne náklady(hypoteka elektrina poistky atd) vsetko ide z uctu....obdivujem ludi ktory vedia vyzit z rodicaku a z toho ešte platia polku byvania 🙈🙈mne rodicak by vysiel na 2 tyzdne pri dnesnych cenach...a to pozeram vsetko v akcii atd

tenerifka
19. jan 2024

tak ja som nemala priatela ani partnera, ale este pred plodenim deti som mala manzela, neskor spolocny dom na hypoteku, spolocne financie, spolocne deti, spolocne vydavky. Kazdy z nas kupoval to, co bolo potrebne pre vlastne aj rodinne vydavky. Nikdy sme neriesili-moje ci tvoje-bolo to nase. A tak tomu je uz 25 rokov.

mamina7070
19. jan 2024

problem je ze sa robia deti s priatelom

my sme manzelia teda mame BSM a spolocne hospodarime

majlo1234
19. jan 2024

Vsetky vydavky si platim sama, ucty mame rozdelene, je mi proti srsti pytat si prachy od niekoho😂 ale verim, ze keby som musela(tj nemala) tak si vypytam od muza

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mikadooo
19. jan 2024

Máme spoločný účet, či som robila alebo bola na RD/md. Nikdy sme si financie nedelili na jeho/moje/na deti...🤷. Dohodnite si to vy dvaja spolu, tak aby ste vy našli vhodné riešenie pre vašu rodinu. Za mňa je spoločný účet ideálny, alebo aspoň spoločná kasička na stole. A ak máš priateľa, ktorí si myslí, že máš všetko utiahnuť sama z materskej/rodičovskej dávky, tak zváž, či sa nevrátiť skôr do práce a dieťa do jasieľ, alebo chlap nech ide na materskú...

gab1sol
19. jan 2024

Dieťa sa nám narodilo do manželstva, takže síce som fungovala z “mojich” peňazí, robila som nákupy, platila som, čo trebalo, ale keď mi došli financie (aby som nemusela siahnuť na úspory), tak som povedala mužovi a on ani nad iným neuvažoval a poslal mi - nemáme spoločný účet, ale financie považujeme za spoločné. Nákupmi bolo o manžela postarané (navarené, upratané, opraté), vyššie výdavky hradil on. Ak som chcela niečo nákladnejšie (pomerovo k výške RP), tak sme išli spolu do obchodu a rovno platil on… S takýmto fungovaním sme boli obaja stotožnení a obaja sme si uvedomovali, že môj príjem dočasne klesne a tak bude musieť muž viac potiahnuť. Tak ako by som k tomu pristupovala ja, keby z nejakého dôvodu dočasne poklesol jeho príjem.