icon

Je férové podeliť sa o všetky výdavky s priateľom?

7. feb 2025

Baby, mam otázku či je to okej, priateľ zarába 1200 netto, 300€ minie mesačne na stravu, 200€ na úver na auto, 100€ na mobil a 300€ na naftu( dochádzanie do prace)
Cítim sa s ním super ale tieto financie nedávam … byva u rodičov, nič si neušetrí a ja moc neverím tomu že keď by sme mali rodinu tak by sme mali aj z čoho žiť
Tvrdí že sa to zmení pretože potom budeme na všetky výdavky 2ja
Je to podľa vás okej? Ja si myslím že muž ma vyť mužom a nieto pýtať od ženy na všetko 50/50 ..
Ako to máte vy? Lebo už si prídem divná, neviem či robím ja chybu alebo čo

tundra
7. feb 2025

Pri spotrebe 6l/100km najazdi cca.3200km mesacne.Za 20 prac.dni to je 160km denne.
Celkom dost,plus naklady na servis,amortizacia,chlapec robi len na auto...
Ked sa odstahuje od rodicov,neviem ci dokaze zaplatit najom...

danielahamar
7. feb 2025

@vler a hlavne nemá auto a robotu pri dome, to už máme 500eur vyššie výdavky u chlapa. Otázka znie, ak budú spolu bývať, nebude sa vyvážať na aute? A ďalšia vec, budú hľadať bývanie pri jej práci,či pri jeho?

riyadh
7. feb 2025

100 e Mobil? To Co ma zlatu kartu? Ja platim bez zariadenia, cisto pausal 24 a mam cca gb, sms mms hovory zadara, z toho detom a muzovi daruvavam kazdyesiac po 2gb,300 nafta?

michaela789
7. feb 2025

Tak neviem no... Míňa dosť. Ale míňa svoje. Zatiaľ.
Môj manžel odjakživa vedel ušetriť aj zo vzduchu, už keď bol mladé ucho tak mal rezervu snáď na úplne všetko. A mne, ako typu ktorý potrebuje istoty aj na úkor určitého pohodlia, to imponuje. Hocičo sa stalo, pokazilo alebo vyžadovalo finančnú pozornosť - neexistovalo aby to nevyriešil. Takže mne by asi takéto míňanie larom-farom tiež bolo kolom v oku.
Ale náš životný štýl tomu zodpovedal. Dali sme si cieľ že ideme šetriť, takže ziadne 100e paušály, iPhony, reštiky, wellnessy a šetrili sme spolu... A bolo... Tak si to vyjasnite, či idete gazdovať spolu alebo zvlášť a od toho sa odraz.
Ak sa vám nepodarí dohodnúť na tomto tak neviem, či budete spokojní spolu. Vždy budete jeden druhému niečo vyčítať.

balerina2025
7. feb 2025

@sissy27 ja som myslela ze ten baklazan je daka spina na monitore

sticker
slecnazkosic
7. feb 2025

Podľa mňa to sú obrovské výdavky vzhľadom na to, že býva doma. Financie sú dôležité vo vzťahu.

zuzanockamt
7. feb 2025

Výdavky má obrovské, ale je to jeho vec. Platiť 200€ úver za auto? Nikdy. A ako si ty predstavuješ fungovanie v spoločnej domácnosti? Lebo ten model, kde chlap platí a princezná je na ozdobu, to tiež nie je spravodlivé. Ako matka syna, ktorý o 3-4 roky môže takto dopadnúť, sa na to inak dívam.

vler
7. feb 2025

@zuzanockamt vseobecne suhlasim ale z toho co napisala autorka ona princezna na ozdobu nebude

zuzanockamt
7. feb 2025

@vler Má svoje peniaze aj ona, ale z úvodného príspevku mi vyplýva, že sa nechce podieľať spravodlivo na chode domácnosti, očakáva, že viac zatiahne muž.

hankab
7. feb 2025

Do prace dochadzas peso a zadarmo? Stravu ti hradi zamestnavatel aj doma? Ci po praci uz nejes? Mas o dost vyssi prijem ako on a asi si aj o dost viac odlozis, preto ti to tak vadi.
Tvoj priatel na druhej strane vela mina na pohonne hmoty, bolo by fajn sa na jeho mieste zamysliet ci je vhodne krmit auto s takou vysokou spotrebou, pokial teda nechochadza denne 100km tam a 100 spat. 100€ za telefon - to si zobral najdrahsi pausal aky mali v ponuke na super duper drahy telefon? Inak si to neviem vysvetlit, kedze bezne je neobmedzeny pausal za 30-40€ mesacne. 300€ sam prejest je tiez palka, pokial do toho nerata mesacne nakupy aj pre rodicov. Ale myslim, ze su to skor restiky a MCdonaldy. Nuz, mozno keby mal hypo a vacsie vydavky na byvanie, tak sa uskromni. Teraz sa moc nemusi. Alebo aj nie, nemame vestecku gulu.
Kazdopadne ti bude asi vzdy prekazat, ze zarobi o dost menej ako ty.

129oveciek
7. feb 2025

@riyadh no ved podla mna to ma aj so splatkou za mobil

jozinzbazin22
7. feb 2025

Ako manzelia mame 1 ucet,kde chodia vyplaty,rodicak.Dokonca mame aj 1spolocny meil,kde nam chodia cisto vyplatne pasky a dokonca aj toho isteho zamestnavatela.
Ale este v case randenia,vsetko platil muz.Mna nenechal nic platit,vedel kolko som vtedy zarabala,a on omnoho viac tak mi aj povedal.A este sa ma aj opytal,ci nechcem peniaze, kedze ja stale prazdna penazenka.Tak som mu povedala,ze nie nechcem,ved aj tak vsetko platil.

autor
7. feb 2025

Stravuje sa v restikach, 100 € je paušál s mobilom

euka210
7. feb 2025

Tiez si neviem predstavit, ze by ste si mali platit k tomu este byvanie, o dietati ani nehovorim.
Aj keby vsetko bolo 50/50, tak aj vydavky pre 2 sa zvysia.
Za mna su jeho vydavky vela...100e mobil? 300e nafta? To kolko dochadza? My dame mesacne za auta do 200e a mame 2 auta a manzel dochadza denne cca 25km do prace.
Minie 900e a to este ziadne ine polozky tam nie su. Keby platil byvanie, tak nic neusetri, mozno mu bude aj malo.

autor
7. feb 2025

Ja si vacsinou varím keď niesom v práci
Do restik chodím len s ním

abbey1
7. feb 2025

Tretinu platu prejazdiť je šialené.

bu_bu_bubak
7. feb 2025

"Je to podľa vás okej? Ja si myslím že muž ma vyť mužom a nieto pýtať od ženy na všetko 50/50 .."

Zrejme nepopularny nazor z mojej strany, ale ano, je to ok. Presne o tomto je rovnocennost pohlavi. Nielen o rovnocennosti moznosti a prav ale aj o povinnostiach.

Ano, muz ma byt muzom, ale ty si troska miesas jablka s hruskami. Ty by si chcela benefit patriarchatu a zaroven byt rovnocennou partnerkou......that's not how things work sweetheart.

Si timovy hrac alebo nie? Ak sa nechces spolupodielat rovnakym dielom na financiach tak zakonite nemas zaujem rozhodovat o financiach. Preco by mal on tahat vacsinu nakladov, ale ty budes mat rovnake pravo rozhodovat ako on? To mi ako rovnocennost nepride.

Patriarchat je vecou minulosti. Za toto zeny bojovali tak ja nerozumiem preco ti to pride zvlastne.

vler
7. feb 2025

@bu_bu_bubak suhlasim. Ale priatel autorky by nevedel tahat ani 50:50, a pocas MD/RD by mal tahat ovela viac

helenbozka
7. feb 2025

Nie, nie si vadná. On má 30 a má nízky plat a podľa Tvojich slov, kariéru nerieši, teda nejaký ten postup. Na to, aký má plat má až privysoké náklady - 100€ mobil? 😲🤦🏼‍♀️ 300€ nafta?! 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Nie je ekonomicky uvedomelý, ale vybabraný to áno, keď budete spolu, že to bude 50/50...!? Sorry, ale čo z toho bude menej uhrádzať? Určite menej nepreje ako 300€, takže toto ostáva. Splátky auta sú jeho " výmysel" , na to sa mu neskaladaj; telefón platí extrémne veľa, to mu tiež nebudeš predsa preplácať. Jediné, na čom sa môžete reálne podeliť 50/50 je nafta, pokiaľ sa spolu vozíte na výlety a pod.

Evidentne si na tom finančne lepšie ako on, preto si brúsi zuby aj na Tvoj príjem a nabulíka Ti do hlavy ružové vzdušné zámky 🙄

Pokiaľ Ty budeš taká naivná a hlúpa, že mu na to skočíš, bude žiť z Tvojho príjmu a nebude mať ani záujem sa zamyslieť alebo zmeniť niečo na svojom "hospodárení" a práci.

Túto rybu hod naspäť do jazierka, nesplní Ti žiadne želanie

ekira1
7. feb 2025

Mne bliká prvá kontrolka - 30 rokov a nenašetril ani na auto, druhá kontrolja 200€ splátka, zbytočne drahé auto na tak malý príjem, tretia kontrolka 100€ mobil?, štvrtá kontrolka 300€ strava, sám? Piata kontrolka 300€ za benzín do prace, vážne? A keď sa odsťahuje z mamahotela, bude mať teba, keď budeš na rodičáku, tiež bude chcieť 50:50? A výdavky na dieťa, si budete rozpočítavať ponožky pre dieťa? Raz platí jeden, raz druhý v poriadku, ale brať ako samozrejmosť 50:50, môže prísť dlhodobá pnka a pod. mi už v poriadku nepríde..

liv1
7. feb 2025

Hm, zarobit 1200 netto a nic z toho neusetrit a mat 30 rokov a nemat nic nie je zrovna ideal no 😁 Ci je to muz ci zena. Keby jedno z toho bolo, bud 1. lepsi plat, alebo 2. nieco nasetrene, alebo 3. menej rokov, tak by to clovek aj chapal. Takto mi to pride take… mamahotel a nespolahlivy. Tiez by som sa obavala, ci takyto clovek bez ambicii s platom ktory minie do posledneho centu, bude raz vediet potiahnut rodinu, kym je zena na materskej

liv1
7. feb 2025

Ale 300 eur na stravu podla mna nie je taka horibilna suma ani zdaleka. V BA ked sa niekto ide najest na denne menu, zaplati v pohode aj 8 eur. A taky chlap si nebude doma krabickovat a nosit jedlo do roboty.

bu_bu_bubak
7. feb 2025

Aby sme ale boli fer tak co sa tyka tvojho priatela tak dobra perspektiva to uplne nebude.

Odhliadnuc od toho, ze v 30tke byva s rodicmi kde mu ale teda dam "benefit of the doubt" kedze nehnutelnosti su drahe je jeho financna gramotnost velmi zla.

Teraz byva zadarmo u rodicov, ale polovica platu ide na benzin, splatku uveru auta a pausal. Kde je strava, oblecenie, drogeria, zivotne poistky, sporenie na dochodok ci rezervu, vylety, dovolenky atd?

Ak by si mesacne odlozil aspon stvrtinu platu co je v jeho pripade realne tak OK, ale on zije akoby zajtrajsok nemal prist.

Moj osobny nazor je, ze aj keby si zdvojnasobila ten plat, stale by to nebolo dost. Sucasne auto by vystriedalo luxusnejsie, Mcdonalds a kebab by vystriedali steaky a Coq au vin.

Nie kazdy je financne gramotny. Tvoj priatel si zije na velmi vysokej nohe, minimalne co sa tyka auta.

bu_bu_bubak
7. feb 2025

@vler to uplne suhlasim. Jeho mesacne naklady su hrozne. Ak by bol mlady tak by som tomu rozumel, ze rodicia ho chcu nechat si uzit mladost, ale 30 rocny autickar ktory leje polovicu platu do auta urcite nie je daddy material toboz sugar daddy aby vacsinu uctov tahal on.

maminkadeticiek
7. feb 2025

Uprimne nechcela by som ho.Chlap,ktory ma 30,zaraba 1200 eur-co je sialene malo na muza v najlepsom veku,byva s rodicmi,peniaze do posledneho eura pomina,urcite by som to s rozumom co mam dnes ukoncila lebo viem,ze sa hospodarit a setrit nenauci.

riyadh
7. feb 2025

@129oveciek ale 100e?

gab1sol
7. feb 2025

Autorka, máš lepšiu štartovaciu pozíciu do vzťahu/spoločného bývania. Ale podľa mňa nečaká vás spoločná ružová budúcnosť - on iné nastavenie podľa mňa nebude mať, ale ani tvoj výrok a tvoje nastavenie, že “muž má byť mužom” nie je úplne ok. A to nie som zástanca 50 na 50.
Výšku príjmu neviem posúdiť, neviem, čo robí, kde robí, či vie zarobiť viac, aké má vzdelanie. Ani výdavky. Mňa len strava v práci stojí cez 200e na mesiac (obedové menu 8-9e, niečo na raňajky), jesť musím aj doma, občas ideme s rodinou do reštaurácie, či si niečo objednáme. Takže mne sa tých 300e pre chlapa nezdá veľa. 300e na naftu - nás stalo mesačné tankovanie 500e, ale zasa bolo to veľké SUV a muž naozaj veľa prejazdil kvôli práci, ale aj zarobil (pracovné stretnutia krížom-krážom). Kam všade jazdí? Jazdí len do práce? Jazdí za tebou? Ako ďaleko? Chodíte autom na spoločné výlety? Ani ten mobil by mi až tak neprekážal, lebo je v tom aj tá “splátka” telefónu. Ale čo by mi asi vadilo viac, že mamahotel je zadarmo, že nemá ten návyk, že sa za bývanie platí… Že nemyslí na budúcnosť a netvorí žiadnu rezervu.

domkakvet
7. feb 2025

100 eur na mobil je vela.

hellionka
7. feb 2025

… a mamke za bývanie neplatí 30 ročný nič?

tykat
7. feb 2025

Takto... ciste ekonomicky...utekaj.