icon

Nájom s priateľom

3. feb 2022

Je podľa vas ok platiť presnú polovicu nájmu v prípade ze priatel zarába raz toľko ako ja?

dkethe
4. feb 2022

@zuzanka.zuzu uplny suhlas. Uzivatelkam na mk casto sibe... Radia uplne inak v tejto diskusii, a inak ked tu mame hafo zien ekonomicky tyranych...
Mozno preto ze tu uzivatelky starnu a mnohe uz vidia autorku ako zlatokopku co im chce synacika osklbat 😉

leadan
4. feb 2022

Všetko na čom sa dvaja dohodnú je Ok, U niekoho to je Ok na polovicu, u niekoho nie a ten čo zarába viac chce sám z vlastného presvedčenia prispievat viac, tak to je tiež Ok. Keby som mala ja platiť na polovicu čokoľvek s mužom tak by som veľmi rýchlo ostala bez peňazí 😂

syslik81
4. feb 2022

ono zas zalezi aj ako dlho ste spolu , co vsetko doma robis ty a co on , ci okrem najmu platis aj ine vydavky kto hradi vylety a podobne ... cisto najom niesu mesacne vydavky takze ziadna rada tu nebude konkretna na tvoj problem

akvi
4. feb 2022

Na prvy pohlad to mozno je ok, ale na druhy.. No ak by to bol "kamos" , co sme si prenajali spolu byt, tak ok, tam je 50:50 uplne v poriadku.. Ak to ma byt partner, tak je na mieste rozhovor, pretoze podla toho, co pises, ze poberas ID a tvoj zdravotny stav je pomerne vazny, tak predpokladam, ze to nie je nieco, co "zmizne" za par mesiacov.. Moze sa stat, ze to bude na cely zivot a v podstate ten tvoj prijem bude nizsi uz len vzhladom k zdravotnemu stavu. Este do toho deti a materska, rodicovksa.. Proste by som s partnerom hodila rec, ako si to predstavuje do buducna.. Ja ked som zacala byvat s partnerom v spolocnom byte, tak som tiez zarabala ovela menej a dostavala "tabulkovy plat" ucitelky, cize nejaky vyhlad na zlepsenie tam velmi nebol. Mojho partnera ani len nenapadlo, ze by sme mali nieco platit 50:50. Proste sme sa vzdy dohodli, na co pojdu financie ten ktory mesiac, kolko odlozime a pod.. A doteraz to tak je, nikdy sme sa o peniazoch nehadali, vzdy sme sa na vsetkom vedeli dohodnut. Cez MD a RD tahal financne vsetko viac menej muz, ani by ho nenapadlo pytat nieco, praveze sa ma on pytal, ci mi ma nieco poslat na ucet.

kacusik69
4. feb 2022

my to mame napriklad rozdelene tak, ze priatel plati najom a ja komplet stravu a ine vydavky na domacnost (drogeria atd.), energie platime napoly… tak sme sa dohodli - ja sama som sice trvala na tom ze polovicu najmu platit budem, s tym vsak nesuhlasil, tak som navrhla ze tu stravu poriesime takto a trvala na tom (lebo ani s tym nesuhlasil) vychadza to viac menej 1:1 takze nemame si co “vycitat” ani jeden… zarabam cca 1/3 jeho platu pre porovnanie

klarss
4. feb 2022

Osobne som za to, že je v poriadku všetko na čom sa dvaja vo vzťahu dohodnú. Proste kompromis tak aby to bolo okej pre teba a aj preňho. Tak je to podľa mňa vo vzťahu so všetkým nielen s peniazmi.
Ja osobne sa cítim ako Alenka z ríše divou keď čítam tieto diskusie lebo my sme to nikdy s partnerom neriešili ako dáku tému. Od začiatku máme akosi svoj spoločný systém platenia všetkého, ktorý funguje úplne prirodzene a verím, že možno kope ľudí by nefungoval preto ho nebudem tu dáko rozpisovať ale to je o tom proste, že každý sme iný a každý vzťah je iný a treba nájsť to čo bude vyhovovať obom. Ak to neprišlo prirodzene tak normálnou otvorenou debatou. Šak sa máte asi radi keď spolu žijete tak kompromis je hádam na mieste. 😊

zojazoja
4. feb 2022

@klarss presneeeeeee

dee01
4. feb 2022

@liljana ty to máš veľmi pomýlené

tehulka2011
4. feb 2022

@kacusik69 a kto u vás doma vari, upratuje? Prevažne ty? Podľa mna si si to neporiesila veľmi múdro.

dee01
4. feb 2022

@liljana podľa vás ženy,, schválne,, zarábajú menej? 😂😂 Tak to mi je novinka, nechápem prečo sa potom stále rieši nerovnoprávnosť...

kacusik69
4. feb 2022

@tehulka2011 varim prevazne ja, ale vobec mi to nevadi, mam daleko viac casu ako priatel, ktory navyse robi manualne a nie zrovna lahku pracu… kazdopadne priatel robi ine veci a nie len v domacnosti 😉 takze poriesene to mame vyhovujuco…

kacusik69
4. feb 2022

@tehulka2011 a ci by sme platili najom aj stravu atd. napolovicu, alebo takto, vyjde to narovnako… aj ked chapem co si tym chcela povedat, ze tym ze varim a upratujem atd. robim nieco “navyse” ale tak to nie je… mam po boku cloveka ktory zvladne skutocne hadam vsetko na co si spomenies a to ho nechcem nijako prechvalit… napr. v autoservise som nebola uz ani nepamatam a vyuceny mechanik priamo nie je…

elzu
4. feb 2022

Základem je jasná komunikace mezi vámi dvěma.
U nas je to následovně -
od té doby, co jsem odešla od manipulatora a narcise, který mě emočně a fyzicky naprosto ruinoval, aniž bych si toho léta všimla, mě moje vlastní hrdost nepustí.
Láska neláska. Jede se půl na půl.
Do nového vztahu jsem přivedla dvě děti z předchozího vztahu, můj návrh byl, že budu platit o to více, protože my jsme tři a on jeden. Nepřijal. Ok, takže půl na půl, přes to nejede vlak.
Vydělávám sice méně, ale pro půldomek jsme se rozhodli společně.
Pokud by to na mě bylo moc, sháněli bychom bydlení, na které mám, tak, abych si to mohla dovolit a ještě spořit.
Máme společný účet a na něj posíláme oba stejnou sumu, ať máme na všechny naše výdaje.

Vsechno je o komunikaci. Teď jsem na mateřské, platím stále stejně, pro dítě jsme se rozhodli oba. Kdybych se měla dostat do finančních potíží, jsem si jista, ze to s partnerem vykomunikujeme tak, abych nebyla ve stresu, protože to by nedopustil.
Ale já ve stresu nejsem, tak nevidím duvod, proč bych měla platit min. Holt teď méně nasporim, ale to se po mateřské zase srovná. Za pár měsíců jde na rodicak můj partner, abych mohla začít vklidu pracovat, a bude na něm "zadarmo", taky by mohl frflat, že bude platit méně, ale nefrfla.

Ja to mám dokonce hozene tak, že jestli se budeme brát, tak leda s predmanzelskou smlouvou. Co bylo moje, zůstane moje, co je jeho, jeho. Společně nabyty majetek, pul napůl.
Je to člověk, se kterým chci strávit zbytek života, ale co nám život přinese, to nikdy nevíš. A já tady v šedesáti nebudu stát se slzickama, že se nemám o co na stáří opřít, nebo že nemám co nabídnout svým dětem, kdyz to budou potrebovat.

Tohle téma je třeba otevřít a bavit se o něm jako o všem jiném, musíte najít společne řešení. Akceptovatelné pro oba.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mivalik
4. feb 2022

Áno, je to normálne. My sme takisto platili na polovicu, aj keď priateľ zarábal viac a ani som sa nad tým nepozastavila, žeby som ja mala platiť menej.
Je to určite o dohode.

zuzanockamt
4. feb 2022

Je to úplne normálne. Nemáte voči sebe žiadne povinnosti, keďže ste len priatelia.

lienka.7
4. feb 2022

Nečítala som všetko, ale podla mňa to ok nie je. Ak to chlap s tebou mysli vazne, tak by mal on sam navrhnúť nejakú variantu. Ide aj o to, kto ma kolko samozrejme. Lebo ak mas ty 500 a on 1000 a nájom mate 500, tak ty dávaš 50% a on len 25% z príjmu. Potom je otázne aj ako platíte ostatne výdavky ako strava, drogéria, prášky a pod. Kto kupi napr.uterky, hrnce ci posteľné prádlo. Lebo aj to sú výdavky.

ivik4
4. feb 2022

Co ja viem, ved kazdy ma na to svoj nazor. Pre mna by to ok nebolo a inak moja kamoska ma dieta s partnerom a este aj na materskej platila polovicku najmu 😒. Ale ked to je niekomu jedno, preco nie

ukulela
4. feb 2022

Na zaciatku sme najom sli na polovive, stravu 1:2, lebo viac zjedol. Meskor sme si z vyplat nechali obaja dohodnute vreckove a zvysok siel na spolocny ucet. To uz ale bolo jasne, ze riesime buducnost. Mali sme dopredu vydiskutovane aj situacie ako materska a rodicovska.
Chyba je ak ste to nemali priamo vydiskutovane dopredu. Alebo ak ty si chcela lacnejsi najom a on nastojil na drahom byte, co si ty nemozes dovolit.

veronikastrickova
4. feb 2022

Ked som zacala chodiť s mojím mužom mesačne som zarábala viac, prisťahoval sa do môjho nájmu a pekne sme sa so všetkým podelili 50/50, aj keď som ja mala dieťa. Mala som ho živiť?

lolitka25
4. feb 2022

Pokial je to iba priatel a nie manzel ci otec vasho spolocnehi dietata je to v poriadku.

mlska19
4. feb 2022

@kikus7 My tak fungujeme aj v manželstve a je to podla mňa v poriadku.

betulinka1
4. feb 2022

Aby si platila polovicu nájmu ti navrhol priateľ? Tieto veci si treba vydiskutovať dopredu a otvorene. Financie sú veľmi dolezite od počiatku. Nie čakať ako sa to vyvinie. Sadnite si a povedzte si svoje predstavy.

nyusika
4. feb 2022

Vôbec to nie je v poriadku.
Keď budú mať deti, pôjdu tiež vo všetkom na polovičku?

tatisna
4. feb 2022

Ak je to priateľ ako sa patrí,tj. kupuje Ti darčeky,pozýva na večeru,výlet,atď. tak to fakt nerieš. Napr. ak má auto a platí benzín a vozis sa aj Ty,tak to je dosť peňazí a snáď nepýta od Teba polku. Ak je to skupáň, tak vlastne načo s ním si...bude to len horšie.

leadan
4. feb 2022

@mlska19 to sa ako dá v manželstve fungovať “na polovicu” prosím ťa?

mlska19
4. feb 2022

@leadan Úplne rovnako ako aj mimo manželstva.Spolocne výdavky spolu,vlastné každý zvlášť.Domacnost,jedlo,výdavky na dieťa každý rovnakým dielom,a napr. autá si financujeme každý zvlášť.Ja od neho nepýtam na knihy,oblečenie ani kaderníčku a on si nepýta na pivo,trenky ci benzín do prace.

leadan
4. feb 2022

@mlska19 keď Vám to tak funguje, tak je to v priadku 🙂 nie vždy sa to však tak dá. Keby som mala dať polovicu iba za nájom a hypotéku, tak už by som ani do potravín nemohla íst 🙈

any_soj
5. feb 2022

Je ok to, na čom sa dohodnete. Len vyzerá, že pre teba to nie je ok. Ja len, že je mi smutno čítať témy ako túto. Je pre mňa nepredstaviteľné zdieľať posteľ s niekým, s kým nemôžem zdieľať aj menej dôležité veci (ako napríklad financie). Že proste darovať sa pri sexe - svoje telo, vnútro, intimitu... Dať svoj čas do spoločného, ale riešiť, že čo kto a čo koho je pre mňa nepredstaviteľné. Aj preto by som bez manželstva do spolubyvania nešla.

any_soj
Autor odpoveď zmazal