icon

Predaj domu alebo kúpa pozemku v zahraničí?

18. feb 2024

Ahojte. Pred dvomi rokmi sme postavili dom v satelite Bratislavy. Je to polovica dvojdomu, bungalov.
Bývať tam nechceme, deti sa nechystajú zostať na Slovensku, takže pre ne to nechávať nemusíme.
Momentálne sú tam náklady cca 300- 400 eur za rok (prenájom elektromeru, vodné/stočné a daň).
Prenajímať muž nechce.
Ja uvažujem, že by sme to predali a kúpili pozemok alebo nehnuteľnosť niekde za hranicami, ale tam mi vychádzajú vyššie ročné náklady, vyššie dane a pod.
Čo by ste robili? Mate nápady?
A je lepšie najprv predať a potom zháňať, alebo najprv pozrieť niečo druhé a až potom predať. Ako je to teraz s realitným trhom a úvermi? Predáva sa niečo?
Dik

nafka0483
18. feb 2024

Z akeho dovodu ste ten dom kupovali? Akemu ucelu mal povodne sluzit? Od toho by som sa odpichla.

luccija
18. feb 2024

A čo s tým pozemkom v AT chces tam ísť bývať?vyššie dane, dochádzanie, ak nepracujete z domu, vyššie poistky na auto..nevidím zmysel ísť bývať do priľahlých dedín za hranice.
Bungalov v satelite predsa musí mať vyššiu hodnotu ako to, čo píšeš, že 200 t predať dom plus doložiť.Bud by som to nechala tak, alebo prenajala také domy sa prenajímajú 800 plus.Urcite by som ho nepredávala domov blízko Ba je málo.
Muž chce ísť za hranice?Prečo ste ho vlastne stavali zhodnotiť peniaze?

andrejka1974
18. feb 2024

My máme takto dom teraz tam chodíme na víkendy v lete častejšie v zime menej máme to 9 km od Veľkého Mederu a plán mame taký ,že na dôchodok tam pôjdeme bývať teraz bývame v byte v ba ,kde mame obaja prácu a byt potom dáme deťom alebo do prenájmu

mk1111111111
18. feb 2024

A mate ho vo vlastnictve viac ako 5 rokov? Kvoli dani z predaja

zuzana76
18. feb 2024

@mk1111111111 tuším písala, že dva roky

zuzana76
18. feb 2024

@luccija je to dvojdom, moja sestra ma tak, trojizbovy a 3,5 árovy pozemok a taký môže byt tak okolo tých 150000-200000

thoughtfulweirdo
18. feb 2024

A neplánujete ho teda využívať na ten účel, na ktorý ste ho postavili? Ak nie, načo vám vôbec je? Zbytočne vám pomaly "chátra" prázdny 🤷🏻‍♂️

betulinka1
18. feb 2024

Predala by som a investovala niekde do apartmánu pri mori, ktory by mi aj zarábal peniaze. Nenechala by som prázdnu nehnutelnost roky stat. Ak ju muz nechce prenajimat, je zbytocne ju drzat.

gab1sol
18. feb 2024

Ak ho nechcete prenajímať, deti tam nechcú, len tak stojí, predala by som ho a peniaze investovala inde… My sme náš nový dom prenajali, ale kým sme našli správnych nájomcov, kým sa to celé sprocesovalo (prvýkrát prenajímame a nájomca je firma, kým sme doladili zmluvy a všetky detaily…), ten dom stál nevyužívaný. Veľmi veľa veci tam odišlo, museli sme meniť niektoré veci (trúbky, žiaľ v našom prípade aj komplet podlahu na dolnom poschodí). Rovnako rodičia, čo majú byt - najskôr si ho chceli nechať na také občasné prespavanie (bývajú v ZA, byt je v BA). Ale ako byt stál (v tomto prípade cca 3 roky), bolo nutné vymeniť veľa vecí… Pre nehnuteľnosť nie je dobré, ak sa tam nebýva, nevyužíva sa… Voda, rozvody, kúrenie…

autor
18. feb 2024

@anjelicek26 no veď to, že to začne chátrať. O záhradu sa stará jeden pán za pár eur, ale vnútro len temperujeme

autor
18. feb 2024

@guudy jedno dieťa je už preč z domu, druhé dieťa je na strednej, študovať sa zatiaľ nechystá, ani zostať na Slovensku nechce, ale to sú jeho predstavy, to sa môže všetko zmeniť

autor
18. feb 2024

@nafka0483 my sme ho postavili. Bol to dvojdom, jeden dom sme predali, druhý sme nevedeli čo, len reda sme vtedy nevedeli preinvestovať peniaze z toho, tak sa neoplatilo predávať

autor
18. feb 2024

@mk1111111111 nie, ale boli tam náklady, ta daň tam nebude vysoká

autor
18. feb 2024

@betulinka1 apartmán pri mori ti nikdy peniaze nezarobi. Veľké náklady. Jeden už máme

autor
18. feb 2024

@thoughtfulweirdo no veď práve...

nafka0483
18. feb 2024

A zamer teda bol ze byvat tam nebudete, ze obe casti predate? A potom ste od predaja upustili?
Ak tam urcite neplanujete byvat, tak by som prenajala, co muz nesuhlasi, tak potom predat, kupit v BA byt a prenajimat ten.

autor
18. feb 2024

@nafka0483 áno. Najprv sme chceli predať obe časti, potom, že len jednu, lebo padla investícia, ktorú sme chceli a teraz je nám to zbytočné

eeffka
18. feb 2024

A preco to nwpouzivate ako chatu?

luccija
18. feb 2024

Tak ho predajte.Ale plánuješ za hranicami postaviť dom? veď teraz niekde bývate..aby ste nepostavili a tam bude stáť druhý dom a muž nebude chcieť odísť odtiaľ kde bývate.Co chce muž?

betulinka1
18. feb 2024

Nezarobí? Tak neviem, kde ho mate ale 6000 az 9000€ rocne po odratani poplatkov, poplatkov za spravu, dani z toho je urcite. Bavím sa napr. o Španielsku kde je dlhsia sezona ako v Chorvatsku alebo Taliansku. Jasne, ze to nie je milion rocne ale lepsie ako keby peniaze ležali v banke. Len drzat prázdny dom, je podla mna zbytocne. Ale zas, ked peniaze nie su problem, tak je to jedno.

autor
18. feb 2024

@eeffka lebo bývame v dome, máme karavan a apartmán pri mori...

autor
18. feb 2024

@betulinka1 máš osobnú skúsenosť? Máš v Španielsku apartmán a niekto sa ti o to stará a zarobí ti to 6000 ročne? Toto by mi celkom pomohlo, info ako to funguje. Ďakujem

autor
18. feb 2024

@luccija nemyslela som hneď stavať, len pozemok zatiaľ a možno si neskôr deti postavia.

luccija
18. feb 2024

S tým netáraj deti si pôjdu svojou cestou možno budu obe v zahraničí.Ak to myslíš ako investíciu kúpiť pozemok tak hej, ale neviem ja by som nepredávala hotový dom na dobrom mieste kvôli tomu, že raz možno ..

betulinka1
19. feb 2024

Napis mi sukromnu spravu a poslem ti kontakt aj linky na projekty. Su priamo v Španielsku ale na Sk maju svojho cloveka.

autor
19. feb 2024

@betulinka1 myslíš projekty, ktoré predávajú? Mňa skôr zaujíma ten výnos z toho apartmánu. Mne to príde nereálne, dostať z toho 6000 ročne, preto sa pýtam sa skúsenosti s prenájmom

zalka
19. feb 2024

Autorka z 5-6 apartmánov v BG dostaneš toľko. Apartmány vieš kúpiť za 50000e ks pri mori . Teda aj drahšie aj lacnejšie. Na FB som raz postrehla diskusiu o tom.
Z jedným apartmánom ťažko niečo zarobis. Ak chces napíš mi súkromnú správu pošlem ti kontakt na dotyčného čo vlastní prenajíma a cez sezónu keď som pochopila tak tam je. A môžeš sa priamo opýtať.
V španielsku je dlhšia sezóna ale z jedného apartmánu tam môžu okolo 200000e stať, toľko ťažko dostať si myslím. No záleží na cenách prenájmu.

vevapeto
19. feb 2024

Predať a €€€ pomôcť obom deťom na štart do života.

autor
22. feb 2024

@zalka v Španielsku mám a ledva zarobí na svoju prevádzku...

autor
22. feb 2024

Objavila sa možnosť vymeniť to za byt v horách (nie slovensko), ale mesačné náklady na dvojizbový byt uvádzajú 388 eur. Je to reálne? To mi príde brutálne