Ako psychika ovplyvní počatie?

natalia_r
7. jan 2019

Ahojte baby. S manzelom sa snazime o babo cca 9 mesiacov - cize este stale sme v norme 12 mesiacov az potom lekar. Vyskusala som vsetko tablety, gely, plodne dni, stale sa nam nedari. Dva mesiace v lete som si dala "pauzu" cize som toto absolutne neriesila, nechala som veciam volny priebeh a zabudla som na to, ze chcem otehotniet..Znova nic....Teraz naposledy som bola presvedcena, ze to vyjde snazilkovali sme 5 dni po sebe presne pocas ovulacie (pred, pocas aj po)...a dosla mrcha...nechapem, som velmi smutna....Vsade citam, ze psychika, spravi vela, ale to sa proste neda na to nemysliet....Ako to moze mat vobec vplyv na otehotnenie?? Ved biologia nepusti (meranie BT, ovulacne testy)...preco sa vsade pise, ze nemam na to mysliet, nech to neplanujem. ked sa to proste inokedy ako pocas plodnych dni neda z biologickeho hladiska?

Dakujem, ze som si mohla vyliat dusu....majte krasny den 🙂

lilyianka
7. jan 2019

@natalia_r My sa snažíme cez 4r a stále nič... všetko čo si vymenovala sme vyskúšali plus ešte všeličo navyše...vieš ono sa nedá na to prestať myslieť aj keď si myslíš, že na to nemyslíš ,tak máš to v hlave...
Uvidíš keď absolvujete vyšetrenia čo sa ukáže

dzulli1980
7. jan 2019

Zahoď ovulačné testy, nemeraj bazálnu teplotu atď. ... naplánuj na leto dovolenku na Jadrane v čase, keď Ti cca vychádza ovulácia ... my sme to tam dali na prvý šup, predtým 9 mesiacov nič, a to sme sa milovali no ... fakt často 🙂 ... držím palce.
@natalia_r

natalia_r
autor
7. jan 2019

@dzulli1980 presne to som spravila v lete a nic

natalia_r
autor
7. jan 2019

@lilyianka a vysetrenia Vam vysli v poriadku? a lekari Vam po 4 neuspesnych rokoch aj odporucili inu metodu otehotnenia?

vierkaviera
7. jan 2019

Tak my sme sa snazili asi rok a pol. Po poslednej navsteve lekara ( preventivka), kde som ho poprosila, nech skontroluje na UTZ, ci je vsetko ok (bolo) mi lekar povedal, ze ked do konca roka nic tak ideme na vysetrenia s mm obaja. Poradil mi inofolic, ktory ked som si kupila jednoducho som si povedala, ze s tymto to vyjde a inu myslienku som si jednoducho nepripustila. Muzovi som nasadila zinok, lebo vsetky podporne latky pre muzov obsahuju hlavne zinok a mali sme ho doma tak naco utracat ☺️ mali sme ist na vikend do Jasnej a to som si tiez povedala, ze jednoducho z Jasnej prideme domov 4 ( to som inofolic brala cca 2 tyzdne). A tak bolo. Uz som v 15tt. Takze presne takto psychika ovplyvnuje cloveka... Comu veris, to sa kludne moze stat. Psychika ozaj robi vela aj ked sa ti to mozno nezda. Verim, ze coskoro sa Vam to podari. Este sa ta opytam, si veriaca? Lebo aj viera robi vela 😉

kathhii
7. jan 2019

Ahoj,
nám to vyślo az po 1,5 roku a 1 inseminacii. Mali sme už naplanovanú dalsiu ale tu sme nestihli.
Nevedno, ako može fyziologicky ovplyvnovať psychika poćatie, faktom je, že veľmi výrazne ovplyvňuje. Mala som ovuláciu priam ukazkovú, cyklus pravidelný ako z ućebnice, obidvaja výsledky OK... Ale mala som nervy v kýbli. Je ťažké na to nemyslieť, ale keď sa prestaneš tým sužovať a nájdeš si v živote aj alternatívnu cestu- ak by to nevyšlo. Ono, všetko je tak ako má byť, a niekedy to dlho trvá kým si dieťatko nájde k Vám cestu. Lebo sa pripravuje jedno špeciálne pre Vás....Už nikdy viac ovulačné testy a programovaný sex.. Už žiadny plač nad menštruáciou- ber ju ako novú šancu. Viem, že je to ťažké, sama som tým preśla. To leto si vyriešila presne tak, ako by sa malo, skús ešte dlhšie obdobie.

tata1401
7. jan 2019

@natalia_r inak keď sa teraz tak zamýšľam, nám sa podarilo hned dáko na 2-3 mesiac, ale tiež som vtedy brala niečo na cystu v prsníku,dáky výž.doplnok...až potom som sa náhodou dočítala, že niekomu to pomohlo otehotnieť🙂

kathhii
7. jan 2019

Je možné, že psychika Ti ovplyvní nejaké hormóny, ktoré uplne priamo nesúvisia s otehotnením, ale nepriamo s uhniezdením vajíćka, alebo dozrievaním vajíćka, správnym načasovaním ovulácie a pod- vajíćko sa može uvoľniť už prezreté, alebo nedozreté...To sú také veci medzi nebom a zemou...
Treba byť optimistka, ale nie posadnutá dieťaťom, a nezabudni dopriať aj iným, a hlavne nezáviď a nevytváraj si tak zlú emóciu v sebe. Predstavuj si niečo pekné a zapíš sa do nejakého kurzu- niečo, ćo si chcela vyskúśať, a skús sa tomu venovať. Ja som napr. chodila na bruśný tanec a perfektne mi uvoľnil chrbticu a cítila som sa zrazu tak žensky, hoci predtým som sa tak necítila, bo som mala pocit, že ma moje ženské telo zradilo.
Mne pomohla takisto aj fertility koućka.

juliet86
7. jan 2019

vies..... mozes kat dokonale vajcia a ovu ak manzel nema ok spermie... vsetci riesia psychiku... pokial nie si non stop v krci a strese a nevyspata tak tento faktor zabudni. existuje vela v pohode a inak zdravych parov ktorym sa nedari pocat. ako napriklad aj my. nepises kolko mate rokov obaja... ono pozri. ked clovek zacne po 20tke je to lahsie ako po 30tke.

titla
7. jan 2019

Ach, veľmi dobre to poznám. Ja tomu hovorím „nemysli na ružového slona.“ Ale ako sa dá nemyslieť....?
Ale i ja som čiastočne jeden z tých prípadov.
Ja som po bábätku túžila už veľmi dlho, keď konečne muž (vtedy ešte čerstvý snúbenec) usúdil, že teda o.k, je čas, poďme na to 🙂 Prvé mesiace som sa nijak nestresovala ani netrápila. Plánovali sme svadbu, vyberali spoločný byt a milovali sa podľa chuti (i keď ja som vedela kedy mám ovuláciu a vtedy som mala chuť vždy ;))
Ale po trištvrte roku som sa aj ja dostala do akoby začarovaného kruhu každomesačného sklamania a nádeje. A denne som myslela len na svoje vytúžené bábätko. Do toho prišlo veľmi stresujúce obdobie, keď nečakane zomrel svokor, svokra začala mať vážne zdravotné problémy, mali sme komplikácie s rekonštrukciou bytu a u mňa sa objavili gynekologické problémy... začalo sa pre nás jedno veľmi nešťastné a stresujúce obdobie. Ja som sa v prvom rade snažila byť oporou pre svojho muža, ale vnútorne som sa kvôli bábätku neskutočne zožierala. V tej chvíli som mala pocit, že mu nemôžem naložiť na plecia ešte aj toto bremeno, ale jemu to bolo jasné...
Kvôli gynekologickým problémom, ktoré som mala + sa nám už vyše roka nedarilo otehotnieť, u mňa vzniklo podozrenie na endometriózu a môj lekár mi odporúčal diagnostickú laparoskopiu. Na moje prekvapenie sa ukázalo, že žiadne ložiská nemám, vajcovody sú priechodné a neobjavil sa žiaden dôvod, prečo by som nemohla otehotnieť. Na príčinu problém však tiež neprišli.
A vtedy som si povedala STOP. Takto to ďalej nepôjde, z tohto sa zbláznim ja a hlavne som videla na manželovi, že ten momentálne nevládze riešiť ďalší problém. V duchu som urobila rozhodnutie, že problém tehotenstvo odsunieme na niekoľko mesiacov bokom (áno budem stále dúfať, že sa medzitým podarí prirodzene) a okrem nechráneného sexu preto nebudem nič aktívne robiť. Nedá sa povedať, že som na dieťa prestala myslieť. Neprestala som, ale akoby zo mňa opadla časť z toho tlaku.
Na pooperačnú kontrolu k lekárovi som už išla s pozitívnym tehotenským testom 🙂 A podľa môjho gynekológa vraj rozhodne nie som prvá a stáva sa mu to pomerne často.
Nedá sa povedať, že som na dieťa a tehotenstvo prestala myslieť, lebo som neprestala. Ešte si pamätám, ako som si hovorila, že keby sa to tento mesiac podarilo ..., ale nemyslela som si, že by to bolo reálne. Dokonca som zo začiatku všetky tehotenské príznaky pripísala PMS a psychike, že si to namýšľam... Neviem, čo v konečnom dôsledku zohralo tú úlohu, že som konečne otehotnela, či prefuk vaječníkov, pooperačný celibát, psychika alebo to možno bola len jedna veľká náhoda.
Ale ak sa mám priznať, verím, že to moje vnútorné rozhodnutie v tom zohralo veľkú úlohu. Len z môjho okolia poznám veľmi veľa žien, ktoré otehotneli hneď po tom ako sa na snaženie prestali sústrediť. Ale skoro u všetkých tomu predchádzal nejaký dôvod (myóm, cysta, rozhodnutie pre adopciu...), takže neviem poradiť ako na to prestať myslieť len tak.
Ale veľmi Ti držím palce, aby si sa i ta mohla čo najskôr radovať z vytúženého bábätka.

natalia_r
autor
7. jan 2019

Dakujem velmi pekne za pribehy a rady bsetkym...No ide tu aj o to ze ja uz mam 32 rokov manzel 33 a v minulosti som sa liecila na endometriozu, brala som tabletky visine. Cize aj na toto v pozaddi trochu myslim...doktor ma poslal do kelu, ze mam prist s tymto za nim po roku snazenia...takze este 3 mesiace a potom naklusame obaja.

monikafeliz
7. jan 2019

my sme sa snažili 3 roky a nič, synček prišiel až vtedy keď sme sa nie len že prestali snažiť, ale prestali sme aj na to myslieť, mali sme kopec roboty s prípravou svadby...a ten čas som otehotnela =)

bykaterina
7. jan 2019

@natalia_r no ked mas endo ani necakaj a chod k dr a urobia vam testy. lebo endometriaoza je jeden z dovodov nelodnosti a ak je k tomu partnerove spermosky na prd budes zbytocne sa snazit a v strese .. a vek uz teda nemas neviem aky aby si mala casu vela lebo vekom sa zene zhorsuje material

natalia_r
autor
7. jan 2019

@monikafeliz a ked ste sa snazili 3 roky boli ste aj u lekara?

natalia_r
autor
7. jan 2019

@bykaterina doktor vie o ende a napriek tomu hovoril, ze az po roku...:(

monikafeliz
7. jan 2019

@natalia_r neboli sme, ale boli obdobia kedy som nad tým rozmýšľala. Ale aj tak mi každý hovoril, že keď bude mať k nám prísť tak príde. A už má pol roka =)

brankova
7. jan 2019

@natalia_r ja som otehotnela po troch rokoch. Boli sme aj na klinike aj priechodnost vajecnikov zistovali. Vsetko tiptop. Uz sme mali schvalene ivf poistovnou. Dokonca ten mesiac, ked som to zistila, ze som tehotna, nas zapisali do zoznamu na adopciu. Stale som myslela na dieta. Alev obdobi, ked sa to konecne podarilo, som myslela viac na to, ze este mam cas tri roky do adopcie. Teraz sa pokusame opat o druhe uz dva roky. Ach jaj, musim mysliet na nieco ine 😀

sandrita124
7. jan 2019

@juliet86 ahoj aj my s manželom sme zdravi a tiez sa nam uz tri roky nedari pocat. Tiez to neviem pochopit, ze preco to nejde, tiez sme skusali vitaminy a čaje a boli sme aj na iui a stale nic.blbe je to ze uz mame po 30dke

bykaterina
7. jan 2019

@sandrita124 tak si daj vysetrit stitku, hemato, imunitu repro. mozno tam bude problem

bykaterina
7. jan 2019

@natalia_r no ty nemusis cakat ak jetaky ze on ma cas tak vymen ineho dr, alebo rovno chod do CAR kde ti urobia vysetrenia a necakaj na neho aj ked je to v podstate jeho povinnost to riesit

jahoda646
7. jan 2019

@kathhii prosím ak by nebol problém, mohla by si mi opísať ako prebieha inseminácia? My sa snažíme 1,5 roka, zatiaľ nič, dcérka bola na 2-hý šup, chystám s teraz na rentgen maternice a vyšetrenie priechodnosti vajcovodov, hormonálne som OK, aj cyklus 28 dňový, no neviem či sa podujmeme na insemináciu. Vopred vďaka

bykaterina
7. jan 2019

@jahoda646 Čo je IUI
Intrauterinná inseminácia (IUI) je najjednoduchšia metóda asistovanej reprodukcie, zákrok je bezbolestný a nevyžaduje anestézu.

Priebeh IUI
Spracované spermie partnera alebo darcu vkladáme do maternice pacientky transférovým katétrom počas ovulácie. Zákrok/metóda sa môže vykonávať po hormonálnej príprave pacientky alebo bez hormonálnej prípravy, kedy hovoríme o bežnom ovulačnom cykle ženy.

Pre koho je IUI
IUI sa odporúča hlavne pri imunologickej príčine neplodnosti, pretože protilátky proti spermiám pôsobia predovšetkým priamo v krčku maternice. Podmienkou sú prechodné vajcovody a minimálne 5 miliónov spermii v 1 mililitri po spracovaní spermií.

zdroj ISCARE - ale kazde centrum to ma na stranke a na youtube najdes aj videa

juliet86
7. jan 2019

@sandrita124 no u mas je slabsi spermiogram.... ale nie taky ze nemozmy. tak aspon ciastocne viem preco. ale ze preco jeden zdravy sportujuci nepijuci nefajciar je 100percentne zdravy ale nema super spermie to mi nevysvetli nikto.... dopuje sa vsetkym moznym uz pomaly rok. asi cosloro pojdeme iui ivf. cca marec. ked to nekde po dobrotky 🙂

jahoda646
8. jan 2019

@bykaterina Ďakujem pekne

elizita
8. jan 2019

Moja znama sa s muzom snazila 3 roky! Uz chodili aj po lekaroch, nic im nezistili. Chodila na meranie ovulacie, ona si merala.. a nic. Odstahovali sa od svokri, zariadovali a co? Hned otehotnela, ani nevie kedy...

natalia_r
autor
8. jan 2019

@monikafeliz hmm kebyze nam sa 3 roky nedari asi by som mala vazne obavy a urcite by som to riesila s doktorom,

natalia_r
autor
8. jan 2019

@sandrita124 a doktori Vam dalej co odporucili?

kathhii
8. jan 2019

@juliet86
No vidíš a moj muž takisto nefajičiar, nepijúci, trošku športujúcu, nosiaci slipy, a v kuse v strese z roboty a spermiogram má excelentný...Fakt neviem, čim to je.

kathhii
8. jan 2019

@jahoda646
Ahoj, tak ako písali vyššie, je to najjednoduchši zákrok, doležité je, aby si mala priechodné vajicovody. Je to taká metóda prvej voľby.
Dostaneš hormóny, ktoré sa berú od 2. dňa menštuácie / myslím, že 5 dní, ale už si to presne nepamatám/, tie povzbudia vaječníky, potom keď douživaš pojdeš na sono- kde budú pozerať, ako rastie folikul s vajíčkom / maximálne možu vyzrievať 2 vajíčka/, ak by bolo viac, tak sa inseminacia nerobí. Keď stanovia termín ovulácie, tak si deň predtým pichneš HCG injekciu- vyvoláš si tak ovuláciu a na druhý deň prídete aj s partnerom do CAR. Odoberie si spermie - tie sa pripravia, prećistia, skoncentrujú a tebe ich vložia do maternice pomocou tenkej kanyli cez krćok pod kontrolou sona. Je to trochu neprijemne- može to štípať a krčok muže trochu bolieť, ale nie je to také hrozné.
Zhruba tak nejak to prebieha, už si to uplne presne nepamatam, tak ak je čosi nepresne, kľudne ma baby opravte.

natalia_r
autor
8. jan 2019

Ja neviem, ja takymto veciam proste neverim ze psychika atd....proste vajicko + spermia sa rovna otehotnenie, nerozumiem ako ma vplyv ci si meriam ovulaciu alebo nie, ze nemam na to mysliet a potom sa to podari...neverim tomu proste, ovulaciu si treba merat a sledovat, to ze niekto otehotnie iba koli tomu ze na to proste prestal mysliet a sustredit sa na to beriem ako velku nahodu a NIE dovod preco sa otehotnelo. Nie, otehotnelo sa preto, lebo spermii sa podarilo oplotnit vajicko, nie preto ze pri milovani sa na to nemyslelo a bum bolo babo. Myslim, ze taketo nieco nie je ani vedecky potvrdenie, ako psychika vplyva na pocatie, to su vsetko babske rady....Ked sa snazime 9 mesiacov intenzivne milovanie kazdu ovulku a nepodari sa to, problem bude asi niekde inde ako v hlave.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre