icon

Ako sa rozhodnúť pre dieťa bez obáv?

1. júl 2025

S partnerom mame velmi pohodlny zivot, sme zvyknuti na vsvoju volnost. Ale obaja by sme uz chceli dieta, len sa nevieme odhodlat. Cim dlhsie cakame, tym viac sme zvyknuti zit viac a viac komfortne a bojim sa, ze nam to az privelmi nabura zivot. Tie z vas, ktore ste predtym zili aktivne, dokazali ste sa zmierit zo stratou sukromia a z velkej casti aj identity? Nie sme zobrati, svadbu narychlo planujeme az ked otehotniem. Kedy ste citili, ze je ten spravny cas?

Strana
z5
anonym_c04e57
20. aug 2025

@anonym_autor spísala som si zoznam, aj osobný.

Prečo mať deti:
-Bude tu niekto, koho môžete bezpodmienečne milovať (poznámka: možno vás deti budú milovať aj možno aj nie)
-Vždy budete mať čo robiť
-Sledovať niekoho, kto zažíva svoje prvé zážitky. Pre dieťa by to boli prvé kroky alebo prvé slová. Vidieť ako prvýkrát stretne psíka, ako sa uči sa šoférovať. Môže to byť dobrodružstvo a úžasný pocit.
- Na starostlivosti o inú ľudskú bytosť je niečo, čo vás nesmierne napĺňa. Lepšie, než poležať si vo vírivke.
- možno sa podarí, že dieťa bude mať správnu povahu a budete si ozaj rozumieť

Prečo nemať deti:
- veľa voľného času
- kľud, pokoj, málo stresu, vzrušujuce zážitky si viac naplanujem, než by na mňa nečakane padali
- vidím zmysel života v dávaní svetu, sebe, rodine dobré veci, nepotrebujem sa starať denne o jednu bytosť
- radosť z nezávislosti, z toho, že niesom za niekoho zodpovedná 24 hodín denne
- hocikedy sa môžem niekam vybrat, na prechádzku, na dovolenku, a neriešim, neplanujem, nepytam sa , kam dať deti, a či idú so mnou
- hocikedy môžem ísť do kina, kúpiť si predraženú kávu, a neriešiť či ostane na plienky, na školu...
- nepridávam planéte Zem uhlikovu stopu
- neriskujem - dieťa s ťažkou diagnózou, dieťa po nehode, moje vlastné zlyhania, hnev a nervozita dieťa poškodí - nič z tohto ma neťaží, a to je pre mňa dôležité
- viac energie
- energia a čas skúšať svoje veci, kurzy, učenia sa nových vecí
- čas venovať sa sebe, svojmu zdraviu a problémom so sebou

anonym_c04e57
20. aug 2025

@anonym_autor jeden človek napísal:

Myslím si, že trávenie času s deťmi je naozaj dobrá pomoc pri rozhodovaní. Váhali sme a potom sme pár mesiacov bývali s mojou sestrou (a rodinou - manželom a dvoma deťmi), kým sme si našli vlastné miesto, a keď som videla všetky detaily rodičovstva, uvedomila som si, že to nie je pre mňa. Svoje netere a synovcov milujem a užívam si ich v malých dávkach.

Strana
z5