icon

Ako zvládnuť tretie dieťa po štyridsiatke?

angie11
17. júl 2026

Ahojte, uvažujeme o 3.dieťati mám 41r.
Máme dvoch chalanov 15r a 10r. Ešte také dievčatko by sa pridalo. Manžel veľmi túži mať ešte dcérku. Viacmenej máme kľud teraz keďže sú už samostatný. Ako ste fungovali pri takom vekovom rozdieli a ako ste to zvládli viacmenej bez ďalšieho príjmu.

angie11
autor
Včera o 14:06
@chocolate_cake

Keď túžiš po bábätku, tak do toho choď, aby ti potom nebolo ľúto, že si sa nepokúsila a to jedno ti proste chýba. Aj ja mám po 40ke a nikto ma neodhovorí. Máme troch chlapcov, ja by som ešte jedného chcela, ale kľudne aj dievčatko. Z vlastnej skúsenosti mi bolo najťažšie sa starať o prvé bábo, som mala 26, druhé už bolo jednoduchšie (28) a tretie (37) už úplna pohoda. Starší dvaja sú už takmer celkom samostatní a aj pomáhajú, takže je toho celkovo menej. Sprav podľa toho, ako to chcete vy s manželom, aj tak to bude váš originálny príbeh. Prajem veľa šťastia akokoľvek sa rozhodnete ❤

@chocolate_cake ďakujem za odpoveď, aj u mňa to bolo tak že prvé som rodila na 26 a nevedela som do čoho idem ale pri druhom to bolo o inom už som vedela čo a ako kde neurobiť chybu a to tretie si myslím že bude už len čerešnička na torte ☺️

zitaje
Včera o 14:09

@angie11 ja som mala štvrté dieťa v 43, ale nie cielene, náhodou sa zadarilo. Dosť ťažko som znášala tehotenstvo fyzicky aj psychicky. Dcéra už má 7 rokov, už sme z najťažšieho vonku, ale dobrovoľne by som do toho ja osobne nešla.

jaond19
Včera o 14:59

@angie11 mam o par mesiacov 40tku, manzel by este jedno dieta prijal.... tak ono chlapom sa to vzdy lahsie hovorí.... mna posledne tehotenstvo v 35ke dost potrapilo, bol to veru riadny rozdiel oproti prvemu v 24 rokoch. Teraz by som do toho uz veru nešla, jednak po fyzickej stranke, aj po tej financnej sme teraz tak akurat, nevyskakujeme si, ale vyzijeme. Ale ozaj si neviem predstavit zas ten kolotoc plienok, nevyspatia, kojenia atd.... ono je to pekne to babatko, ale preleti to ako voda a uz mas doma nonstop choreho 3r skolkara, riesis len pracu, doktorov, strazenie, liecenie, kolotoc..... tolko moj posledny rok v skratke, musela som si u vrchnej vybavit nocne 12tky, aby som cez den mohla byt s chorym dietatom nonstop doma, vies si predstavit aky to bol spanok.... 2h cez obed. Cely rok som bola ako mumia. A modlim sa co zas bude od septembra.... fakt uz nemam tolko energie a idem na doraz. 10r dozadu som jej mala dost, hold vek neoklamem...

janinah
Včera o 15:43
@jaond19

@angie11 mam o par mesiacov 40tku, manzel by este jedno dieta prijal.... tak ono chlapom sa to vzdy lahsie hovorí.... mna posledne tehotenstvo v 35ke dost potrapilo, bol to veru riadny rozdiel oproti prvemu v 24 rokoch. Teraz by som do toho uz veru nešla, jednak po fyzickej stranke, aj po tej financnej sme teraz tak akurat, nevyskakujeme si, ale vyzijeme. Ale ozaj si neviem predstavit zas ten kolotoc plienok, nevyspatia, kojenia atd.... ono je to pekne to babatko, ale preleti to ako voda a uz mas doma nonstop choreho 3r skolkara, riesis len pracu, doktorov, strazenie, liecenie, kolotoc..... tolko moj posledny rok v skratke, musela som si u vrchnej vybavit nocne 12tky, aby som cez den mohla byt s chorym dietatom nonstop doma, vies si predstavit aky to bol spanok.... 2h cez obed. Cely rok som bola ako mumia. A modlim sa co zas bude od septembra.... fakt uz nemam tolko energie a idem na doraz. 10r dozadu som jej mala dost, hold vek neoklamem...

@jaond19 očr u vas neexistuje?

anonym_be0ad8
Včera o 16:09

Neskoro ste sa zobudili
Poznam dve, čo rodili v 40 a 42 a nedopadlo to dobre.Keby mohli vrátiť cas…
Bud vdacna, že ste zdravi a nekomplikujte si zivot

anonym_a9c916
Včera o 16:49
@angie11

Každá žena pozná svoje telo a svoje zdravie, jasné všetko má svoje pre a proti preto sa pýtam na názor týchto žien. Ja osobne sa cítim dobre mám za sebou 2 prirodzené pôrody ktoré trvali najviac 3hod. V tehotenstve žiadne komplikácie. Áno vekom to zdravie nieje také aké má napr. 30 ročná ale aj mladé ženy majú komplikácie a rodia sa všelijaké detičky.

@angie11 ja som tak tuzila po 5. dietatku. Hoci som uz mala 39. Vsetci okolo sa uskrnali. Som stastna ze sme sa tak rozhodli a mat viac deti je velka radost, ked nie su doma je tu ticho a smutno. Starsi surodenci sa velmi tesili, mame vacsie vekove rozdiely, najstarsia je uz dospela. Maju vsetci pekny vztah. Financne je dobre nasetrit si kym sa da nejaku rezervu, ak by ste potrebovali pokryt v buducnosti vacsie vydavky. Samotne dietatko ak si nepotrpis na luxuse nepotrebuje toho vela. My sme minimalisticka domacnost. A ak budes kojit tak svet gombicka 😉.

anonym_a9c916
Včera o 17:05
@angie11

@chocolate_cake ďakujem za odpoveď, aj u mňa to bolo tak že prvé som rodila na 26 a nevedela som do čoho idem ale pri druhom to bolo o inom už som vedela čo a ako kde neurobiť chybu a to tretie si myslím že bude už len čerešnička na torte ☺️

@angie11 a co sa tyka toho, ci je to narocne zvladnut fyzicky, povedala by som, ze posledna sanca. Teraz ma syn 6 a je sikovny a samostatny. Ale ja uz citim, ze dalsie dietatko by som uz nevladala. Zlom prisiel v 45. Niekedy deti este fnukaju, ze by chceli este babatko 😅.

jaond19
Včera o 17:31
@janinah

@jaond19 očr u vas neexistuje?

@janinah z 10tich mesiacov chodil syn do skolky dokopy necele dva. By ma vyhodili.

anonym_437b0c
Včera o 17:56

Teším sa, ze deti mi dorastajú a úprimne sa čudujem každému, kto si chce to peklo prežiť po 40ke znovu. Nikdy by som ďalšie nechcela, za žiadnu cenu. Deti sú niečo, čo dá rozumný človek len raz za život, v nadšení mladosti a potom si uvedomí svoju chybu a už nikdy ju nezopakuje.

zitaje
Včera o 18:04
@anonym_437b0c

Teším sa, ze deti mi dorastajú a úprimne sa čudujem každému, kto si chce to peklo prežiť po 40ke znovu. Nikdy by som ďalšie nechcela, za žiadnu cenu. Deti sú niečo, čo dá rozumný človek len raz za život, v nadšení mladosti a potom si uvedomí svoju chybu a už nikdy ju nezopakuje.

@anonym_437b0c fúha, s takýmto prístupom by ľudstvo vymrelo 😀

anonym_965510
Včera o 18:09

Známa sa takto rozhodla po 40tke, chceli chlapca a majú tretie dievčatko a veľmi náročné, plakala že nevládze, je vyčerpaná, dievčatá nepomožu a úprimne mi jej bolo ľúto..
Už jej ani starí rodičia nepomožu, skor ona musí im..

anonym_a51c79
Včera o 18:27
@anonym_965510

Známa sa takto rozhodla po 40tke, chceli chlapca a majú tretie dievčatko a veľmi náročné, plakala že nevládze, je vyčerpaná, dievčatá nepomožu a úprimne mi jej bolo ľúto..
Už jej ani starí rodičia nepomožu, skor ona musí im..

@anonym_965510 Deti ani rodicia nie su povinni vychovavat jej dceru. Mala si rozmysliet predtym. To je furt "ja chcem vonave babatko", a takto to dopadne. Lebo-prekvapenie- babatko vyrastie😲
Btw "chceli chlapca". No tak mali skusit este raz😃 takychto ludi clovek ani lutovat nemoze. Lebo tomu sli naproti.

anonym_19df68
Včera o 19:16
@angie11

Poprosím komentáre iba žien ktoré majú takýto vek a viac detí nakoľko niektoré zakomplexované premúdrelé žienky ktoré možno ani deti nemajú si potrebujú niečo dokazovať svojimi komentármi. Ja chápem, že si tu každý môže povedať svoj názor ale prosím buďme k sebe slušné a netreba hneď napádať. Ďakujem

@angie11 Skor sa zaujmaj o nazor ludi, ktori maju 13 a viac rokov mladsieho surodenca. Doseries detom mladost.

anonym_a9c916
Včera o 19:43
@anonym_437b0c

@anonym_437b0c chybu? Lubit niekoho a darovat si navzajom lasku je chyba???? Zit pre svoje ego je to prave stastie???

kubinkovamaminka
Autor odpoveď zmazal
anonym_23bfb5
Včera o 20:07

Mne sa roky nedarilo dieta a druhe sa nepodarilo nikdy… keby prislo, tak ho samozrejme prijmem aj v 50ke. Ono je paradox, ze ten vekovy rozdiel starsich rodiciek nie je tak citelny, ked ma dieta 3,4, 5 rokov. Mat ale 55kou, bojovat s menopauzou, starnucimi rodicmi a mat do toho 13 -15 rocneho pubertiaka je sialena kombinacia. Som dieta takych rodicov a aj manzela mali po 40 ke. Boli fazy hanbenia sa za nich, svety su riadne vzdialene… ak budes mat dieta, tak to samozrejme zvladnete. V mnohom vas obohati a bude to fajn. Len sa priprav na to, ze to moze byt aj chlapec, aj dieta s poruchou, aj na “druhu pubertu” u manzela a aj na to, ze velakrat si povies, ci ti to bolo treba. Nie je to o techne a trampoline ;) je to o tom stihat dietatu mentalne vo svete, kde bude dominovat AI a byt mu schopnym mentorom aj v otazkach napriklad vyberu vhodnej VS…

angie11
autor
Včera o 20:09
@anonym_437b0c

@anonym_437b0c no ak sú pre teba tvoje deti peklo úprimne ich ľutujem

angie11
autor
Včera o 20:11
@anonym_19df68

@angie11 Skor sa zaujmaj o nazor ludi, ktori maju 13 a viac rokov mladsieho surodenca. Doseries detom mladost.

@anonym_19df68 prečo by som im mala dosrat mladosť veď oni nebudú vychovavat

anonym_88ed54
Včera o 20:12

Ahoj! Dám ti opačný pohľad- moja mama je dieťaťom rodičov po 40-tke. Otca stratila ako 30 ročná, mamu o 7 rokov neskôr. Úprimne: závidela svojim (postatne) starším súrodencom,že s rodičmi prežili väčšiu časť života ako ona.
Ja sama som po zamĺknutom potrate tesne pred 40-tkou už nenašla odvahu na ďalšie tehotenstvo. Bolo to aj na základe doporučenia lekárov nemať už ďalšie dieťa.
Držím ti palce k správnemu rozhodnutiu!

anonym_79fa1c
Včera o 20:17
@angie11

@anonym_a51c79 každá rodina je iná, v každej je niečo iné, iné problémy iná práca. Nemôžeš vidieť do všetkého preto sú takéto skupiny aby si ženy napísali svoje skúsenosti, pocity, dojmy. Tým že mám už vyšší vek to neznamená, že som stará. Uvažujem možno trošku ináč ako mladšie ročníky, s rozvahou a porozumením a dávam si pre a proti. Preto každá jedna odpoveď či už pozitívna alebo negatívna vie niečím pomôcť

@angie11 co ked sa ti narodi postihnute alebo autista. V tvojom veku uz treba radsej psa

anonym_79fa1c
Včera o 20:20
@anonym_437b0c

@anonym_437b0c hej a este nariakaju ze im nik nepomaha. Kazda co chce dobrovolne tretie tak tu nema nariekat ze jej nik nepomoze

anonym_60554b
Včera o 20:35

Mala som dospele deti, ked sa “zadarilo” a v 42 som porodila syna. Je to narocne, druhykrat by som do toho nesla. Predtym som viac vladala, vymyslala program, teraz som rada, ze si po praci oddychnem. Nekomplikuj si zivot, ak uz deti mas.

anonym_374729
Včera o 21:31
@jaond19

@jaond19 tak toto by podla mna potrapilo aj mladsiu. nemyslim, ze hlavny dovod vycerpania bol vek ale tolko nocnych. klobuk dole. a len tak na okraj, casto tu pisu aj velmi mlade baby ako to nespanie pri babatku nedavaju a to ani do prace este nechodia. za mna, zlate nespanie pri babatku v porovnani so prvym rokom skolky, to bolo strasne. chore dieta, praca, strach (nasa mava vysoke teploty tj sleduje clovek aj v noci)... doteraz ked zakasle, uz ma pot oblieva. ale (az sa to bojim napisat) druhy rok bol ovela lepsi.

anonym_374729
Včera o 21:35
@anonym_437b0c

@anonym_437b0c ja neviem, ale ja nemam deti "na starost". tesim sa, ze som s nou a az ma mrzi ako ten cas uteka a rychlo rastie. vobec sa netesim, ze kedy odide z domu a ani nemam pocit, ze mi daco uteka. mozno ste mali deti prislis skoro a nic ste si nestihli skusit a myslite si, ze vam neviem co uteka.

anonym_374729
Včera o 21:41
@anonym_23bfb5

Mne sa roky nedarilo dieta a druhe sa nepodarilo nikdy… keby prislo, tak ho samozrejme prijmem aj v 50ke. Ono je paradox, ze ten vekovy rozdiel starsich rodiciek nie je tak citelny, ked ma dieta 3,4, 5 rokov. Mat ale 55kou, bojovat s menopauzou, starnucimi rodicmi a mat do toho 13 -15 rocneho pubertiaka je sialena kombinacia. Som dieta takych rodicov a aj manzela mali po 40 ke. Boli fazy hanbenia sa za nich, svety su riadne vzdialene… ak budes mat dieta, tak to samozrejme zvladnete. V mnohom vas obohati a bude to fajn. Len sa priprav na to, ze to moze byt aj chlapec, aj dieta s poruchou, aj na “druhu pubertu” u manzela a aj na to, ze velakrat si povies, ci ti to bolo treba. Nie je to o techne a trampoline ;) je to o tom stihat dietatu mentalne vo svete, kde bude dominovat AI a byt mu schopnym mentorom aj v otazkach napriklad vyberu vhodnej VS…

@anonym_23bfb5 nehovorim, ze by som sla do dietata po 40r (nesla) ale len na okraj - ai a vsetko musime stihat, ci mame male deti alebo nie, dochodkovy vek je kolko 67? takze, ci su deti male alebo nie, drzat krok s dobou musime. su uz davno prec roky, ked sa slo v 53 do dochodku. ak by mala zena dieta v 40r, tak len ked pojde do dochodku, toto dieta bude mat 27 a bude davno dospele.

anonym_e11f46
Dnes o 01:17
@angie11

Poprosím komentáre iba žien ktoré majú takýto vek a viac detí nakoľko niektoré zakomplexované premúdrelé žienky ktoré možno ani deti nemajú si potrebujú niečo dokazovať svojimi komentármi. Ja chápem, že si tu každý môže povedať svoj názor ale prosím buďme k sebe slušné a netreba hneď napádať. Ďakujem

@angie11 ziadna zena ktora realne taku situaciu preziva sa ti tu neprizna ze to nebolo spravne rozhodnutie. Zeny ktore maju napr 50 rokov ti rovno povedia ze su unavene

anonym_c17549
Dnes o 05:12
@anonym_374729

@anonym_437b0c ja neviem, ale ja nemam deti "na starost". tesim sa, ze som s nou a az ma mrzi ako ten cas uteka a rychlo rastie. vobec sa netesim, ze kedy odide z domu a ani nemam pocit, ze mi daco uteka. mozno ste mali deti prislis skoro a nic ste si nestihli skusit a myslite si, ze vam neviem co uteka.

@anonym_374729 potom budu zeny spominat,jaj ved len teraz bol maly uzlicek a uz je z neho dospely mlady muz.Veru spominam takto aj ja,najstarsi 5.9.uz 18r ach a naozaj ako by to bolo vcera.Preto sme vsetcia stastni,ze mame este aj toho 3r,ten bude s nami este velmi,velmi dlho kym takto vyrastie.A opät mi syn vravi mama ja sa tak tesim,ked si ho zoberiem na prazdniny k sebe.No kym vystrieda surodencov je aj koniec prazdnin.

anonym_437b0c
Dnes o 06:04
@anonym_a9c916

@anonym_437b0c chybu? Lubit niekoho a darovat si navzajom lasku je chyba???? Zit pre svoje ego je to prave stastie???

@anonym_a9c916 Mať deti je o zachovaní druhu, prípadne rodu, nie o láske. Tú má človek hľadať a mať v partnerskom vzťahu. Len nešťastné ženy túžia rodiť do prechodu, pretože nijakú inú lásku okrem lásky detí nepoznajú. A ked dieťa dorastie, opäť príde do ich života prázdnota. Tak opäť porodia, kym môžu a potom ich už čaká len staroba, náreky, ze im detí odišli a strpčovanie života dospelým deťom, miešanie sa do výchovy vnúčat a podobne.

anonym_374729
Dnes o 06:29
@anonym_79fa1c

@angie11 co ked sa ti narodi postihnute alebo autista. V tvojom veku uz treba radsej psa

@anonym_79fa1c autismus s vekom matky nic mov nema. ked tak vek otca je vraj v tomto relevantnejsi

anonym_374729
Dnes o 06:33
@anonym_e11f46

@angie11 ziadna zena ktora realne taku situaciu preziva sa ti tu neprizna ze to nebolo spravne rozhodnutie. Zeny ktore maju napr 50 rokov ti rovno povedia ze su unavene

@anonym_e11f46 kazdy druhy den tu citam ako je matka unavena z babatka, materstva, ze toto veru necakala a pod. nikdy to nepise 40r zena ale vzdy su to mlade baby
..len tolko k tej unave.