icon

Aký je váš názor na tehotenstvo vo veku 36 a 47 rokov?

10. sep 2024

Dobrý deň.
Aký máte názor na tehotenstvo ak ja mam 36 a manžel 47 rokov?
Mám 8 ročné dieťa.Manžel a predchadzajúceho vzťahu 2 deti - zdravé.
Liečim sa na štítnu žlazu už 18 rokov.manžel užíva lieky na tlak. Sme finančne zabezpecený,takže by sme sa vedeli postarať.
Ja mám skôr obavy z toho ,že by bolo dieťa choré kôli nášmu vysokému veku.
Dieťa by sme aj chceli len tie naše obavy su veĺke

Mate skusenosti?

Strana
z3
autor
10. sep 2024

@danyelia aj ste podstúpili testy počas tehu?

danyelia
10. sep 2024

Ak myslíš také tie bežné tehotenské skríningy tak áno, aj všetky ultrazvuky plus morfologický a všetko bolo v poriadku. Ak myslíš nejaké extra genetické testy, tak tie sme nepodstúpili...

katrinka8
10. sep 2024

@maciatkolulu - ale jedna osobná skúsenosť predsa neznamená, že to tak majú všetci. Ja píšem, čo pozorujem vo svojom okolí na viacerých pároch/ľuďoch - aj v našej rodine napríklad. Moji starí rodičia sa dožili cez 90 rokov napríklad. A viem, aký to bol rozdiel, keď mali 55 a keď mali 70 či 80 rokov. Navyše starý otec bol od starej mamy o 9 rokov starší, a to vyliezol vo veku 85 rokov na strom oberať čerešne.
Štatisticky je proste väčšia pravdepodobnosť, že vo vyššom veku človeku pribúdajú ochorenia a energia sa stráca. To neznamená, že na 100% u všetkých to tak bude, ale proste u väčšiny ľudí to tak je. Aký význam má zatvárať si pred tým oči? Treba to prijať a buď s tým človek je OK a chce ísť do toho, alebo s tým OK nie je a nejde do toho. Ale tváriť sa, že také niečo sa zrovna mne stať nemôže je značne naivné. A autorka asi nad tým premýšľa, keď kvôli tomu zakladá diskusiu.

maciatkolulu
10. sep 2024

@katrinka8 zatvárať oči predtým,že 36 ročná žena a 47
Ročny muž by chceli dieťa? Vieš koľko manželstiev sa štatisticky rozvádza? Tak to sa radšej ani nech neberú ti ľudia. A naozaj je zbytočne písať,čo tvoja babka,strýko a teta,kamaráti a susedovci. A doťahovať sa tu. Štatistický nesadaj ani do auta,toľko nehôd je,no😉. Je fajn vedieť,čo ty a tvoje okolie. Ja píšem co ja a moja skúsenosť. Dobre, či nie?

zuzka1117
10. sep 2024

@maciatkolulu buď nechápeš, alebo to nechceš pochopiť. Katrinka popisuje len holý fakt, proste s vyšším vekom je vyššie riziko ochorenia, úmrtia. Proste sa na to pozerá pragmaticky a neromantizuje si starnutie, ako iné používateľky.

zorkahorka
10. sep 2024

Zeny po 35 chodia po tolkych vysetreniach, ze chorobu by zistili vcas

ahhola
10. sep 2024

V 90.roku,kedy este zotrvacnostou rodili zeny po 20.tke,sa v jednej dedine v jednom case naroidili 3 deti s Down. sy.a jedno s gastroschizou. Chcem tym povedat, ze nikto ti nic negarantuje v 20. tke,ani 40.tke.Geneticke choroby sa nedaju urcit, iba niektore vylucit, zlomok z nich. Chod do toho, risk je zisk. 🍀🌷

maciatkolulu
10. sep 2024

@zuzka1117 a ty nechápeš,že pragmaticky odporúčam,pred každým odchodom z domu zvážiť rizika....úplne vážne. Štatisticky mrknut na nehody na cestách,potom prejsť aj na iné...😉🙃 Je toho velaaaa. Buď to nechceš pochopiť,alebo nerozumieš. Že ja neromantizujem starnutie,dokonca porovnávam deti v mladším veku a v staršom. Rovnako mladších partnerov a starsich. Osobná skúsenosť a nie štatistika. Chápeme ? A nie,že opisujem skúsenosti kamaratky,suseda,dedka a babky. To,že človek starne je jasne,ale v 47,je chlap v dobrých rokoch,poväčšine zabezpečený a kľudný. A 60.tnik by nemal zvládať 13.rocne dieťa? Nepracuje sa v tom veku? Nesportuje,konci sa život? Ja chápem,že môzu byť také skúsenosti,ale mali by to napísať ,podeliť sa tie, ktoré to zažívajú a nie štatistický úrad a skúsenosti z piateho kolena,bolo by to relevantnejsie👍

katrinka8
11. sep 2024

@maciatkolulu - koľko 60+ mužov je na koňovi, že tu napíše svoju osobnú skúsenosť s výchovou svojich 13-ročných detí (nie vnúčat)? Na verejnom fóre je pomerne normálne písať aj o skúsenosti ľudí, ktorých poznáme. Čím viac ľudí, tým viac skúseností, tým väčší prehľad.
Autorka chce urobiť životné rozhodnutie, nie ísť do mesta na nákup autom alebo autobusom. Keď jej napíše negatívnu osobnú skúsenosť 5 ľudí, asi to nebude celkom objektívna skutočnosť (alebo opačne). Na to práve slúžia tie štatistiky, keď si chce človek urobiť nejaký obraz, ako to je všeobecne. A buď to do úvahy zoberie alebo aj nie. Zrejme sa nebude rozhodovať len na základe 5 anonymných osobných skúseností z koňa. Pre autorku sú totiž aj naše osobné skúsenosti len skúsenosti nejakej anonymnej ženy na koňovi, pokiaľ ju osobne nepozná a nevie, ako skutočne tá osoba žije.

petronela1985
11. sep 2024

Čo sa týka partnera, tam už kvôli veku by som ho poslala na spermiogram. V prípade tehotenstva - kvalitné morfologické sono a genetické testy z krvi. Ja som otehotnela vo veku 35, šla som k MUDr. Grochalovi na soná a na Nifty Pro testy.

maciatkolulu
11. sep 2024

@katrinka8 takto....🤣ja si myslím,že normálny pricetny,zamestnaný muž,nebude chodiť na kona vôbec. Osobne by som mala obavy,kebyže vidím môjho muža si vypisovať na koňovi. To,že tebe niekto niečo povie,je teda dosť presvedčivé. Zjavne si nerozumieme. Ale kebyže ideme do štatistiky riadne,pri tých číslach rozvodovosti MLADYCH ľudí,by som do sobasa asi nešla 😉🙃

radacak
11. sep 2024

Nám sa v máji narodilo bábätko...medzi deťmi máme veľký rozdiel takmer 14 rokov
Manžel má 48 rokov ,proste sme to takto chceli ..neriešim čo ako,dcérka je zdravá 💗🙏
A dodám že malá sa nám podarila na prvý krát,hneď prvý mesiac snaženia

katrinka8
11. sep 2024

@maciatkolulu - však o tom vravím, že sa tu vlastne tým pádom osobnú skúsenosť, o ktorej si písala, nedozvie 😉
Ja ju neodhováram, ja len kladiem otázky, ktoré by si mohla položiť ona ktoré by som si kládla asi ja v jej situácii. Autorka musí sama zvážiť. Ja len jej dávam podnety na zamyslenie aj iné, ako tie, že všetko je v pohode a všetko bude v pohode. Aj iné otázky ako len zdravie bábätka, možnosti otehotnenia a donosenia. Však ona si môže povedať, že jej to nevadí, že to dajú, že jej muž je iný typ. Alebo si môže premyslieť aj to, či chcú podstúpiť aj také situácie.

berta100
Autor odpoveď zmazal
autor
12. sep 2024

@tanyan hlavne koôli tomu aby dcerka mala súrodenca. Už na nebaví chodit po dovolenkách a výletoch,proste je vo mňe tužba venovať sa dieťatu.

tanyan
12. sep 2024

Naša má takmer 10 rokov a baví ma venovať sa jej, tráviť s ňou čas a rozvíjať ju aj seba. Neviem čo presne myslíš pod "venovať sa dieťaťu," ale neviem si predstaviť ako ťa bude viac baviť prať, žehliť, kŕmiť a podobne ako dovolenky a výlety.
Biologický súrodenec nie je zárukou dobrého vzťahu medzi deťmi a často je to viac záväzok a povinnosť.
Aké máš zamestnanie/pozíciu? Nezvažovala si zmenu v pracovnej oblasti?

yoxinka
12. sep 2024

Tak je to preto, aby dcéra mala súrodenca alebo preto, lebo TEBA nebaví chodiť po dovolenkách a TY sa chceš venovať dieťaťu. Nie je to náhodou celé len o TEBE? Ja som ti už vyššie písala, vy sa o to dieťa budete musieť starať, vy budete musieť všetko riešiť, takže je to na vás. Len by som sa na tvojom mieste trochu zamyslela nad motiváciou, lebo porodiť bábatko takmer 50 ročnému mužovi s problémami so srdcom, ťa môže veľmi nepríjemne dobehnúť.

autor
12. sep 2024

@yoxinka moj muž nemá žiadné problemy zo srdcom,lieči sa len na tlak tak ako aj mnoho mladych ĺudi v dnešnej dobe. Strarať sa o dieťa je prírodzená vec. Muž sa venuje práci a žena sa stará o deti a domácnosť uplne normálna vec.
Nebojím sa o to že by sme nezladli sa postrať alebo vychovať.

jaruskatt
19. sep 2024

Ahoj. Ja mám 37 a manžel 46.
Ideme sa snažiť o tretie 😊

Strana
z3