Vysoké protilátky v tehotenstve

riaska223
29. apr 2022

Dobrý deň má niekto skúsenosti s vysokými protilátkami štítnej žľazy v tehotenstve( Anti-TPO 1000,00 a TSH 0.004). Som v 13 týždni .Môže to ublížiť bábätku?.

zdenka11081983
29. apr 2022

@riaska223 mas autoimmunu hypertyreozu. Okamžite nasadiť liečbu. Bez liečby to uškodí aj babu aj Tebe.

zdenka11081983
29. apr 2022

@riaska223 trak protilátky ti nebrali? Tie naznačujú Graves Basedowu chorobu.

nevenka
29. apr 2022

@zdenka11081983 presne, TSH znaci, ze ide o hyper, ale treba vediet aj hladiny volnych hormonov, fT4, fT3, najlepsie TSI - to su protilatky, imunoglobuliny, ktore stimuluju sitnu zlazu k vyssej cinnosti. Mne sa to objavilo po druhom porode a potom bol klud, mne sa to same ukludnilo. A po tretom porode uz som na liekoch.

@riaska223 kto Ti bral krv na toto? Mas priznaky? Preco nemas kompletne tie vysledky? aTPO nemusi nic znamenat v tehotenstve, dolezite je TSH, fT4, fT3 a stimulujuce protilatky, mne v Lubochni beru TSI. Mam ale pozitivne aj aTPO a ATG, ale to nie je samostatne taky problem. Neliecena hyper je velmi nebezpecna v tehotenstve. Treba urgentne endokrinologa, hadam tehotnu zoberu aj skor, lebo cakacky su dlhe, mali by teda. Mne to zanedbali, lebo som v tehotenstve mala hypotyreozu (mam obe diagnozy a striedaju sa mi), brala som Euthyrox a potom po porode mi zase vyleteli hodnoty do hyper a ten Euthyrox mi to este zhorsil. To je ale iny pribeh.
Takze je to malo info, co vieme, ale chod si za tym. Drzim palce.

zdenka11081983
29. apr 2022

@nevenka ja som si dala stitnu von, najlepšie čo som mohla spraviť. Roky trápenia, raz hypo, raz hyper. Stúpajúce Tsi protilátky. Traky stúpajúce. Oči opuchnute, cize vypulene oči pri hyper. Zatial je mi celkom fajn, aj ked to je doživotná choroba.

riaska223
autor
29. apr 2022

@nevenka krv mi bral gynekológ na biochemickom skríningu.
A príznaky nepociťujem žiadne.
Už som sa objednala aj k endokrinologovy hneď na stredu dúfam že bude všetko OK.

nevenka
29. apr 2022

@zdenka11081983 no ja to tu radsej ani pisat nebudem, lebo ja som nechcela lieky po druhom porode, tak som sla na aleternativnu liecbu (ak chces, napisem Ti sukromne, ale budu tu asi diskusie, kde som to pisala), po 9 mesiacoch som bola bez TSI, krasa, ale bola som hypo, pocitovo, v tabulkach som ziarila ako "uplne zdravy clovek" podla doktora. Pat rokov uplne klud. Ale otehotnela som neplanovane 3x, potom mi nasadili Euthyrox pre vyssie TSH, ale "vdaka korone" sa na mna vytoto. Na kontrole som bola iba raz po mesiaci uzivania Euthyroxu, TSH kleslo a doktor spokojny. Od 36tt mi stupal tlak, vydrzala som do 38 tt na Dopegyte. Podla gyn. v nemocnici to mam taku davku malu, ze mi to nic nemoze robit (mala som Euthyrox 25). Ale bola som blba, ze som nesla na vlastnu past do labaku si dat zobrat krv. A vysadit to. Este 2 mesiace som to mala po porode brat. Kontrola super, ale vysadte teda. Vysadila som a po tyzdni stare zname priznaky - tlak, pulz, nervozita, lialo zo mna. Paradoxne som nechudla, ale zrala som doslova, vlcie hlady. Preto som asi nechudla a nechudnem. Dr. ma vyhodil z ambulancie, ze mi to poistovna po 2 tyzdnoch odbery nezaplati a nemoze sa to za tyzden takto zhorsit. Sla som do labaku a uz bolo TSH 0,1 a TSI 1,8, norma je 0-1, fT4 norma, ale fT3 uz bolo cez. Poslala som doktorovi mailom vysledky a hned ma objednaval, pokakany, ze ups. Aj sono hned robil, vsetko. To bolo na jar. Potom som na chvilku bez liekov na tej mojej starej metode dosiahla normalizaciu stitnej, nechapal, ale ze teda dobre, necha ma bez liekov. Protilatky boli 58, potom uz klesali. Aktualne som mala 2,5, ale beriem Thyrozol a Concor na srdce. Pred Vianocami som zacala, zaciatkom decembra teda, lebo mi vyletel tlak na 178/115, a take stavy, ze som myslela, ze dostanem infarkt.
Ja mam stitnu malicku, bez uzlov, len je hyperaktivna, no. Ja som sa ani ockovat nedala, hoci som chcela, proti covidu. Pre istotu. Bala som sa, co to spravi. Aktualne som po covide a este sme chytili daku dalsiu virozu asi tyzden po prekonani, brutalne ma bolel krk aj na dotyk, odisiel mi hlas, kaslem uz vyse mesiaca, ak ratam aj covid, aj toto druhe. Buduci tyzden idem na krv, no som zvedava, co to so mnou spravilo. Do toho kojim, zle spim, no...ako vravim, uvidim.
Stale sa bojim, ked uvazujem o operacii, lebo je to nezvratne, no. Ze ak to nepomoze a budem zase naopak stale hypo...z blata do kaluze...😔

nevenka
29. apr 2022

@riaska223 mlze to byt aj prechodne, ved uvidis...Drzim palce 😊

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre