Aký je váš názor na tehotenstvo vo veku 36 a 47 rokov?
Dobrý deň.
Aký máte názor na tehotenstvo ak ja mam 36 a manžel 47 rokov?
Mám 8 ročné dieťa.Manžel a predchadzajúceho vzťahu 2 deti - zdravé.
Liečim sa na štítnu žlazu už 18 rokov.manžel užíva lieky na tlak. Sme finančne zabezpecený,takže by sme sa vedeli postarať.
Ja mám skôr obavy z toho ,že by bolo dieťa choré kôli nášmu vysokému veku.
Dieťa by sme aj chceli len tie naše obavy su veĺke
Mate skusenosti?
@h2 nemal ma v nejakom vysokom veku (ked to porovnam napriklad s autorkou), ale proste uz tam citit tie odlisne nazory/predstavy/zaujmy atd.. ale to, ze to je tak u nas neznamena, ze to je tak v kazdej rodine/vztahu 🙂
ale ked sa bavime konkretne o autorke, tak som aj napisala, ze mne by prislo mat dieta v 50tke neskoro. ale ja o tom nerozhodujem, cize.. :D
@crazy_cat_lady Ale odlišné názory by ste mali (alebo mohli mať), aj keby ťa mal v 20-tke.
Je vela prvorodiciek v 40tke, takze kludne mozes. Ja som tretie rodila v 38, muz o 5r viac a dieta je v poriadku. Nevnimam, ze by som mala menej energie ako pri prvom ked som mala 28.
@h2 no mne on pride ako ta "stara generacia" uz, v niektorych jeho vyjadreniach :D samozrejme, ze nie s kazdym sa vo vsetkom zhodnes, len tu proste vidno, ze vekom uz ma ine zmyslanie.
zaroven uz nema tolko energie, aby s nami niekam isiel, nechce sa mu, radsej je doma napriklad a pozrie si TV.
ale ako hovorim, to je nas pripad. mozno autorkin partner bude v 70tke este behat po svete :D
@crazy_cat_lady vieš,ale toto sú potom tipy,čo sú už. V 20tke starci...
@maciatkolulu tato bol za mlady celkom aktivny, sportoval - behaval, plaval, venoval sa naozaj vela veciam/cinnostiam, ale potom nejak tak vekom uz trosku zlenivel. uplne chapem, ze cely zivot tazko robil a ma toho uz asi plne zuby, ale niekedy mi pripada, ze sa tvari (a to nechcem nikoho urazit) ako 80rocny dedko, ktory uz ma zivot za sebou a pritom keby chcel, mohol by byt este aktivny 🙂 resp. aktivnejsi
Úprimne??? Ja by som v 36tke so 47 ročným mužom bábo riešiť nechcela. Neviem, akí ste ľudia, mám 43 ročného kolegu, ktorý myslí a správa sa ako 60tnik, takže ťažko súdiť len podľa čísel. Ja som sa po prvom tehotenstve a pôrode rozhodla, že toto mienim absolvovať len do určitého veku a moja hranica bola 35 a to som povedala aj mužovi, že rodím do 35. Máme tri deti a som rada, že plienky, bábatká a kočíky u nás skončili a môžeme sa venovať úplne iným veciam. Ďalšia vec, ktorá je pre MŇA argumentom je fakt, že dieťa v troch rokoch nevypneme a neodložíme do poličky. Zda sa mi, že veľa žien na toto zabúda. Všetky vidie len krásne tehotenstvo a bábo, len ono to pokračuje ďalších xy rokov. Ale to som ja a môj postoj. Pokiaľ vy chcete, ste s tým v pohode, bude to vaše dieťa, váš život a vaša starostlivosť, takže je jedno, čo si o tom ženy na koňovi myslia 😉.
Nie ,nešla by som už do toho .Užívala by som si už život ,výlety ,dovolenky v tom veku a nechcelo by sa mi od začiatku podstupovať celú tú tortúru s novorodencom a minimálne 18 rokov starostlivosťou o dieťa.Dieťa máte už väčšie ,čo je veľká výhoda .A 50 ročný muž ,tam už je vyšší predpoklad rôznych ochorení ,ako píšeš už má i problém s tlakom .Je rozdiel či muž sa o seba celý život staral ,cvičil,bol aktívny typ alebo len sedel pri telke ,žil pasívne .Lebo je tiež rozdiel 50-tnik a 50-tnik .Niekto je v 50-tke ako 70-tnik .Takže rozhodnutie je len na vás a nie čo popíšu ženy na MK.
ty ešte v pohode - 36 ročná je vcelku mladá zdravá žena....
manžel má 47 ? tak tomu by som sa čudovala keby sa dal nahovoriť... 😉
Ja by som sa na to tiež nedala, hoci 36 je podľa mňa na dieťa ešte vek v pohode. Ale 47 už na dieťa nie. Osobne by som v 60-ke nechcela riešiť pubertu vlastných detí 🙈, Presne ako bolo vyššie spomenuté - to nie je len malé bábätko a tie "bábätkovské problémy" - lebo tie v podstate netrvajú dlho.
Ale potom škôlka, choroby, OČR-ky, škola - a to je už dosť dlhé obdobie, kým rodič to dieťa vyprevadí do dospelosti a nezávislosti, a to bude riešiť manžel od cca 50+ do veku minimálne 65 (koniec strednej). Bude sa v 60-ke cítiť na to, najmä ak jeho rovesníci budú možno chodiť na ihrisko s vnúčatami? To je iné, ako starí rodičia, hoci aktívni. Lebo tí si dieťa "požičajú", idú s ním aj na ten výlet, ale školu, choroby a problémy dieťaťa riešiť nemusia - na to má to dieťa rodičov.
O zdravotnom stave sa asi neoplatí hovoriť, to asi je jasné, že môže a nemusí byť OK. Ale so stúpajúcim vekom tých problémov pribúda, hoci aj len nástup obyčajnej únavy a úbytku energie. Možno aj životného postoja, že človek už nechce "všetko zažiť a všade byť" a chce viac času tráviť doma. Nemyslím doslovne, že už len na tom gauči bude sedieť, ale proste znížená aktivita. To ale nikto dopredu nevie, ako bude mať.
@crazy_cat_lady Pred pár dňami tu bola diskusia o tom, či sú naši rodičia aktívni, alebo už skôr nie a tiež tam jedna baba písala, že jej otec vekom zlenivel. Ty to píšeš tiež. Ja chápem, že si ešte mladá a, ako sa hovorí, sýty hladnému neverí, v tomto prípade mladý aktívny "neverí" starému. To nie je o lenivosti. Ak nikdy lenivý nebol, nie je ani teraz. Len už proste nevládze, ako zamladi, možno má aj nejaké zdravotné problémy...
@yoxinka ano, mas pravdu. No kedysi boli zeny v 50 davno babky v zastere s cepcom na hlave a starali sa.o domacnost a.vnucata. dnes je 40 nicka este mlada.baba.a.casto s kondickou a zivotnym elanom lepsim ako 20 rocna.
Treba sa.na to pozriet aj z tohto pohladu. Ak,je zabezpecena.a.moze.si,to dovolit financne, fyzicky.aj zdravotne ,tak,si,uzije to dieta castokrat uzije viac.ako mladsia. Nebude.tolko riesit napriklad byvanie, hypo....
@katrinka8 nuž,máš osobnú skúsenosť? Alebo teda tie čo píšu,že zaručene nie,lebo 47.rocny to už nedáva? Lebo podľa mňa nemáte dievčence. Inak ja som už aj babka dvojročného dievčatka. Všade,kde sme sami s ňou,veľkým 11.rocnym strýkom ,dedkom 🤣🤣🤣,tak nikto ani na sekundu neváha,či sme starí rodičia,či rodičia. A to ma muž už 56. A mne normálne chyba bábätko. A normálne vladzeme obaja. Keďže som 26 rokov vkuse v.kolotoce nejakého dieťaťa,tak mi to teraz začalo chýbať. A mala som tú česť s mladym oteckom,ktorý mal na práci všetko možné,len nie deti. Ja osobne by som opakovane brala staršieho muža,okrem toho,že už vie,čo od života chce,je vybujaceny,ma absolútne iné hodnoty ako mlade ucho. Ono ti chlapi dozrievaju rozhodne pomalšie napríklad. Ale tak naozaj ,je to individuálne. Nuž,ale napísať 47,že je starý na dieťa....🤣. Môže byť 10000x lepším otcom ako 30.rocny,samozrejme nemusí,len to neurčuje vek a vážne 50tnika hnať do kresla s termínom a tabletkami mi príde smiešne.
@crazy_cat_lady ty si tomu dala 😂😂😂
@janinah ano ale moze mat alzheimera, parkinsona, obezitu a umriet v 60 na zlyhanie srdca. Ak je s tym autorka zmierena, tak moze mat dalsie dieta
Vyskúšaj...možno to príroda zariadi, že ani neotehotnies.Nevies aké a koľko máš vajíčok, aký partner spermiogram či bude bábo zdravé.Vzdy je to risk.Len uvazuj, že dieťa budete finančne podporovať roky možno do 25 r.Ja mám veľa kamarátok čo rodili po 40 tke.Minuly mesiac som bola na pohrebe 40 r s 2 dieťaťom nikto nevie čo ho čaká...a tak isto poznám 70 tnikov čo behajú po horách ako kamzíky.Kazdy má tu životnú silu inú
Mužov kolega teraz čakajú dieťa prvé ona 42 r on 51 ťažko vypiplane v Car stretli sa neskoro pre ňu to bude prve bábo on má 8 r z prvého manželstva
Ak to má byť, tak bude...tu budeš mať 100 názorov prečo áno, prečo nie
Vek nie je rozhodujuci, ale ako sa citis. Aj vo vyssom veku ako vasom sa rodia deti, a je ich dost aj neplanovanych 🤷🏻♀️neriad sa nazorom niekoho ineho, ale ako sa citis ty.
@snowflakenel
Autorka sa pýtala, aký na to máme názor a ja som napísala ten svoj. Zároveň s tým som napísala, že je jedno, čo si o tom myslím ja alebo hocikto tu na koňovi, lebo je to IBA o nich dvoch a musia sa zariadiť podľa ICH možností a okolností 🤷♀️.
@yoxinka ano, aj ja som jej to pisala. Mienka ludi ju trapit nemusi. Ak,sa na to pyta, a citia sa na to obaja, tak ich povzbudme 🙂
Ak ste zabezpeceni zaplatite sii testy
@kitycat áno určite by sme šli na testy
@deti95060810 proste sa tomu nebránime..Berieme to tak,že ak bude tak budeme radi ak nie ,tiež z toho nebudeme smutný.
Proste čo má prísť pride
No stres,včera porodila moja sesternica 40r, prvorodička. Známa mala dieťa ako 33r, jej manžel mal po 50tke. Ja už som stará,ale v 37 som sa ešte pokúšala 😉
Podľa mňa máte úplne v pohode vek, ja som mala tretie v 39 a veľmi som si ho užila. Moja kamarátka mala prvé v 40, druhé v 46, krásne, zdravé deti. Ona vyzerá o 10 rokov mladšie, úplne šťastná žena. Keď chcete, tak do toho choďte.
@maciatkolulu - čítanie s porozumením robí problém? Nechce sa mi to opakovať, je to individuálne a každý to má inak. Nikto z nás netuší, čo bude o rok, dva, desať. Niekto je aktívny, niekto menej. Aj na svojom okolí to človek vidí, že aktivita vekom klesá. Neznamená to, že "úplne na nulu", ale proste keď si to človek porovná , tak tých 10 rokov sa na človeku vidí proste (nemyslím fyzicky).
Píšem, že podľa mňa už je 47 rokov veku na vlastné dieťa veľa. Vidím, ako - aj aktívnym ľuďom vo veku okolo 60 rokov pribúdajú zdravotné problémy, ktoré dovtedy nemali. Telo prirodzene stárne. Ja by som ako dieťa nechcela prísť o rodiča v 20+ Sorry, ale keď má rodič pri narodení dieťaťa takmer 50, tak pravdepodobnosť jeho úmrtia v skoršom veku dieťaťa je o dosť vyššia, ako keď má rodič dieťa v 30-ke napríklad. Jasné, že sú výnimky a nie je to pravidlo.
A áno, poznám niekoľko párov s takýmto vekovým rozdielom, a ten starší partner (áno, obvykle je to muž) s pribúdajúcim vekom proste nemá už takú energiu a vyhľadáva menej aktivít. A nevypovedá to o tom, či je niekto lepší alebo horší otec. To s tým nesúvisí. Len hovorím, že treba počítať aj s niečím takýmto, že človek vekom stráca paru - v akejkoľvek miere. A že tomu dieťaťu dávame do vienka MOŽNO aj to, že bude musieť v mladom veku riešiť niečo, čo iní riešia už ako dospelí s nejakými skúsenosťami. Ak to niekto chce podstúpiť, je to jeho vec. Len by s tým mal počítať, že vo vyššom veku sa tá možnosť proste zvyšuje.
Pozri maminy ktoré mali deti v mladšom veku ti napíšu že určite nie, staršie maminy ti napíšu áno. Nemusí ťa zaujímať názor iných žien. Dôležité je čo chcete vy dvaja.
@katrinka8 pozri,ty píšeš čo si myslíš,čo vidíš vo svojom okolí. Sesternicinho ,brata,strykova dcéra....👍🤣. Ja píšem osobnú skúsenosť. Aj ako mladá mama a aj ako staršia mama. Ako ako manželka mladého muža a aj ako staršieho. Nikto nikdy nevie,čo sa stane a čo dáva do vienka dieťaťu. Ani pravdepodobnosť tu nie je. Ono,stačí čítať modrého koná a človek neverí,koľko mladých mužov nemá záujem o sex,koľko mužov,nemá záujem vôbec o rodinu a mladých. Nuž,to je vidím naozaj opačne. A priamo,že teda to starší sú viac snažili a vážia si ženu a aj rodinu ako takú. A vedia si ju patrične vychutnať. Píšem svoje obe skúsenosti, VLASTNE a nie susedovej 👍😉
@dixitka áno suhlasím,ale naopak ja osobne poznám mnoho takých mladých parov ktore maju prve dieťa v 20 - 25 rokoch a dieťa je Autista alebo je inak choré.
Úplne v pohode vek, vôbec by som sa netrápila - ja som porodila posledné štvrté dieťa, keď som mala 35 a muž 55 rokov a malá je zdravá až až, ukecaná, odvážna, šikovná, žiadny problém...

Dieťa by nebolo choré kvôli Vášmu veku, lebo takýto vek je ešte ok. Akurát pri testoch počas tehotenstva by kvôli veku mohli niektoré pravdepodobnosti po prepočte cez koeficienty vyzerať hrozivejšie.
Otázka je prečo vlastne rozmýšľaš nad ďalším dieťaťom. Asi nie iba kvôli tomu, že máte dosť peňazí. To si môžete kúpiť aj psa alebo auto alebo investovať viac do vzdelania existujúcich detí alebo ...