Chceme dieťatko. Ja som študentka, priateľ futbalista
ahojte 🙂 chcela by som vediet nazor viacerych zienok. Ja som studentka, momentalne koncim Bc na STU FCHPT a chystam sa na Ing studium. Priatel je futbalista a tak isto student. Mam problem PCO a nefunkcnu stitnu zlazu. Velmi tuzim po dietatku, beriem t ako svoj zivotny ciel mat svoje deti. Popri skole opatrujem dvoch chlapcov, a mam tolko susenosti s detmi, ze postarat sa pre mna nie je problem ci o male ci o vacsie. Po skole samozrejme planujem dobre sa zamestnat, nakolko s mojou skolou to nie je problem. Nakolko ma moj gynekolog nahana a strasi, ze v mojom pripade treba otehotniet cim skor lebo neskor moze byt velky problem, s priatelom, s ktorym uz dva roky byvame sme sa rozhodli (aj ked nie este na 100% stale pochybujem), ze sa pokusime o dietatko. Moji aj jeho rodicia su na tom financne dost dobre. Momentalne staviame druhy dom, tento stary nam zostane. Myslite, ze je rozumne mat dieta popri skole a pocitat s tym, ze mi tie dva tri roky budu pomahat rodicia?Priatel zaraba, ale nie su to ziadne miliony. Ja len brigada. Viem, ze mam narok na rodicovsky prispevok cca 200eur a kedze budem studentka aj na prispevok na opateru 230eur + pridavky, atd. Myslite, ze sa to da takto zvladnut? Je tu niekto, kto vychovaval dietatko bez svadby, popri skole?
@123choco123 Nečítala som celú diskusiu tak sa ospravedlňujem, keď možno zopakujem niečo, čo tu už bolo. Podľa mňa je najdôležitejšie zvážiť, či máš po boku partnera, ktorému dôveruješ a ktorý takisto chce mať deti. Podľa toho, čo si písala, máš túto otázku už vyriešenú. 🙂 Bolo by fér prebrať to aj s rodičmi, keďže budeš potrebovať aj ich pomoc občas, s tým, že je to váš život a pri prípadnej negatívnej reakcii by som sa nedala odradiť.
Ja na tvojom mieste by som sa o dieťatko asi snažiť začala, keďže si tiež neviem predstaviť život bez detí. Nevýhodou môže byť to, že pre dieťa je dobré byť s mamou doma minimálne rok (ideálne 3- 4) a to asi nie je pre vás reálne, pretože sa budeš ponáhľať späť do školy, prípadne sa zamestnať k čomu vás bude asi tlačiť aj finančná situácia. Ale rovnako to môže byť aj u pracujúcich partnerov pri "výške" našej rodičovskej.
ahoj, neviem ci je rozumné stať sa plánovane rodičmi, a spoliehať sa pritom už plánovane na pomoc iných..... myslím že toto tvoje uvažovanie len svedčí o tom že nie ste pripravený....
@jana_eyre veď to, že niekedy zeny čakajú, uprednostnia kariéru, dom či byt, zázemie, prax, a kadečo iné. Potom sa zaradia na MK do skupiny "snažilky" a neviem ako dlho sa snažia o dieťatko 🙂 Nie všetky samozrejme, sú ženy, ktoré otehotnejú ľahko a rýchlo. Ale nie každá ma toto šťastie... Snažiliek je čoraz viac a viac....a keď sa objaví žena, ktorá by dieťatko chcela- tak jej mnohé radia aby len čakala, a čakala- ale načo má čakať nerozumiem 🙂 Na predčasnú menopauzu, na zhoršenie zdravotného stavu?
@velkacica a konkrétne táto slečna píše, že má zdravotný problém, ktorý konzultovala s lekárom a ten jej odporučil tehotenstvo čím skôr, lebo časom môže dostať predčasnú menopauzu,a iné veci, pre ktoré už by to dieťatko mať nemusela. Teda, pre ňu je dieťatko asi vytúžené 🙂 A načo jej bude kariera, a peniaze, keď nebude mocť mať vlastné deti? Ja si myslím, že vlastné dieťa je darom 🙂 Keďže sú páry aj neplodné, a deti im nie sú dopriate. Inak- kariéru si môže budovať aj po materskej- bude stále mladučká, 2-3 roky na materskej jej určite z kariérneho rastu neuberú.... Ja mám to isté, porodila som v 3 ročníku na VŠ, a žiaden problém- nikto ma neodsudzoval, že no tak vy ste boli na materskej, tak už žiaľ nič z Vás...práve naopak- brali ma tak, že mám dieťa, a je už na mojej šikovnosti ako sa vo firme presadím....Dieťa nie je žiadna vada 🙂
ja osobne by som dala prednost tomu dietatu, lebo co..vystuduju a aj tak budu tam kde boli, dostudovat sa da aj potom s dietatom. Pokial je dovod choroba,tak potom ked rodicia pomozu a maju dobre financne zazemie z oboch stran tak rpeco ne. Moja kamoska ma takto dve deti, jej otec je na tom dobre financne a mladym pomohol,takze ona mala deti v 24 rokoch, teraz ma ona dve deticky odrastene, spravila si magistra, uz aj baba pracuje, jej muz pracuje tiez a maju sa fajn. Keby mam ja tu moznost,tak tiez takto uvazujem. No a co ze su to nejake protekcne,lepsie situovane deti? a co ma byt? ludska zavist nema obdobu. Keby vsetci cakaju do 35tky na to kym budu podmienky,tak sa moc deti nenarodi. A potom vidim ako tej kamoske naplnili zivot tie deti, ma ich ako prioritu a celkom si hovorim,ze dobre ze ich mala vtedy, mna to iba caka a cim som starsia tym ej to tazsie aj po zdravotnej ale aj inej stranke.
..začala som čítať len začiatok, ani som to nedokončila, lebo vidím,že veľa žien akoby Ti závidelo...ja Ti veľmi neporadím, lebo ja som rodila svoje prvé dieťatko v 36, nemám ani také zdravotné problémy ako ty...ale vykašli sa na tieto príspevky a urob podľa svojho, ako to cítiš ty a tvoj priateľ...je samozrejme,že sa bojíš,že neskôr nebudeš mať môcť deti...aj ja by som sa bála...a ako píšeš, deti sú tvojim životným cieľom. Ja si nemyslím,že spoľahnúť sa na starých rodičoch je hanba (teda nemyslím finančne...to by ste mali zvládnuť sami),ale postrážiť sem-tam hádam môžu...a neskúsila by si napr. iného gynekológa, čo on na to, alebo sa poradiť s nejakým odborníkom ?!..nech už sa rozhodneš akokoľvek prajem Ti veľa šťastia 🙂
Nie že by som ti neverila, ale ing na fchpt pri dieťati je podľa mňa nemožné. Dopadlo by to tak, že o dieťa by sa ti starali iní ľudia a teba by ani poriadne nevidelo, aby si mohla dostudovat. Ja študujem externe tiež techniku a je to fuška a to som neni ešte ani bc a ani na stu. Hlavne si nemysli, že za to že si na stu hneď budeš mať dobré zamestnanie, bez praxe si rovnako nahratá ako ostatní ;)
@123choco123 @applede ja som bola studentka co mala dieta pocas vs. s manzelom (vtedy este priatelom) som otehotnela v 4r., porodila som v lete a od septembra sla do skoly...obaja sme boli studenti. co sa tyka casoveho hladiska, tak to bolo narocne, ale dalo sa, kedze sme si prisposobili rozvrhy aby sme sa mohli pri babu striedat. ked bolo najhorsie, nesli sme do skoly, po pripade dosli rodicia. Bolo to tazke, ale aj krasne obdobie, vela sme boli vsetci spolu doma. Manzel mal brigadu, ja pracu, kde som mohla chodit s babom. Nechodili sme na stu, ale ani na nejaku elektrickovu skolu, cize povinnosti boli. Najnarocnejsie bolo pre mna pisanie diplomovky a statnice. manzel si diplomku a statnice musel prelozit na leto, ja som todako zvladla...obaja sme dostavali soc. stipko, kedze sme fakt nic nemali...ale obaja rodicia pomahali ako sa dalo...zavisi aj od toho aky si typ, ja som napriklad akcnejsi typ a potom po skole, ked som ostala doma som sa straaasne nudila a nevedela co robit, tak som vymyslala program,chodila na mini uvazok do prace (zvacsa s babom). tiez zavisi ake budes mat dieta. Ja som mala fakt dobre babo, co spavalo celu noc, neplakalo, jednoducho bezproblemov. neviem ci by som to vsetko zvladla, keby som nebola vyspata, babo by bolo narocne a nonstop si vyzadovalo moju pozornost...drzim palce
@123choco123 ako prepac mam 40 rokov a 15 mesacnu dceru a necitim sa byt jej starou mamou
@sabina1975 ja som tym nikoho urazit nechcela, ale ja urcite nechcem rodit tak neskoro a kvoli mojmu zdraviu ani nebudem moct. neodsudzujem mamicky, ktore porodia dietatko vo vyssom veku, je to kazdeho vec.
viete ja som si vzdy hovorila,ze do tej 30tky chcem stihnut prve decko, v 28 som aj otehotnela a bum MA, takze bolo po babatku a zlozilo ma to ako kona. Lebo v 28 necakate ze nastane problem a dopadne to na fleku zle. Teraz viem,ze to tak lahko nepojde, ze si dupnem. Moja kamoska planovala skoro rovnako, prve decko do 30tky, skola vystudovana, kariera je nejaka, zazemie tiez, manzel k tomu a houby houby zlata rybka...akvarium teda babo sa nekona a bude konat tak mozno po IVF. Cize ak niekto citi,ze tikaju nejake biologicke hodiny alebo neviem ktory cert radi to dieta mat,tak mozno to nie je zly napad. Hlavne,ak je s tym zena vnutorne stotoznena,ze je right time and place, tak preco by ne. Mam kamosku, chodili sme spolu do skoly predtym a ona teda sa skoro vydala a chcela pockat, cert chcel, ze o rok dostala predcasnu menopauzu a je to v pytli...rok sa to snazili zastavit tu katastrofu a marne. mam dojem,ze ak intuicia kaze mat dieta,tak nieco na tom bude. Nemam nic proti mamickam daleko po 35tke, ved vlastne naskocia na posledny rychlik smer bambino. Ale blbe je,ked dojdete na stanicu a zistite, ze vsetky rychliky odisli uz pred 30:00 na torte....chapete ako to myslim baby...
@kiki68 Takto som to aj ja myslela, len ty si to tak pekne polopate rozpisala 🙂
Ked sme sa s priatelom rozhodli mat dieta, tak on mal 30 a ja 23 rocna studentka, svadbu sme riesili za pochodu, byt uz po porode, s odretymi usami a skolu este tento rok budem dokoncovat..manzel s minimalnou mzdou, otcov uz nemame, nase mamy tiez s pozickami..Ale islo to..Vsetko sa da ked sa chce 🙂 Bohuzial s dietatom to tak nie je..Ze chcem a BUM mam ....Preto drzim palce, ze mate zazemie a rodicov, ktori stoja za Vami a to, ze ratate s ich pomocou je uplne samozrejme, ved ked je ta moznost, tak jasne, ze s nou pocitam a je to naozaj velka pomoc..A samozrejme treba pocitat s narocnym studiom a ak by si si to aj o rok odlozila nic by sa nestalo..ale to uz Ty vies, lebo po prestavke je uz tazke nabehnut naspat do skoly
@kiki68 plne sa stotoznujem s tvojim nazorom ... ja som sice tiez naskakovala na posledny rychlik 🙂 ale len skrz toho, ze som dlho dlho nemala rusnovodica :P ale nikdy neodsudzujem ani neodhovaram mlade baby, ktore chcu byt mamickami skor. materstvo v kazdom veku ma svoje caro, v 18tich aj v 35tich. ked je zena na tu ulohu mentalne pripravena, nie je preco vahat.
@ukulela hej chybajuci rusnovodic je pruser 😀 moja sesterka jedna to tak ma, ona vzdy chcela rodinu, take to postav dom,zasad strom a psa k tomu na dotvorenie idylky a chyba pan rusnovodic, ma 32 rokov a teda vidim,ako ju to skre,ze ja mam aspon toho rusnovodica a ona chudina nevie zohnat ani poriadneho sprievodcu...
a tiez poznam zensku, strasne fajn je, co mala babo v 19tich, pritom chcela na medinu a skoncila ako fakt dobra kozmeticka. Ona mala dieta teda v 20tke, medina isla bokom,ale pointa je v tom,ze o 10 rokov chceli mat dalsie dietatko, to jedno odrastlo a ze maju 30 aj s muzom,tak preco nie...vobec to neslo...proste to viac neslo, behala po lekaroch, po vestiaciach, proste zufala holka a problem nevedeli najst. kazdy mesiac testovala, potom to nejako nechala osudu, ze ved ta vestica jej povedala ze este jedno bude. Potom mi hovorila aka je happy,ze vtedy si to nechali, ze co by z toho mala keby je pani doktorka,ale bezdetna...
Ahoj, napíšem ti len toľko, že rozhodni sa ako to sama cítiš, a nepýtaj sa na názor ľudí tu z fóra. Občas sem zájdem niečo si prečítať lebo tiež sa zaujímam o niektoré info, a zistila som, že tu striehne skupina mamičiek, ktoré sú prispievateľkami skoro v každej téme a len hľadajú zámienku ako druhého skritizovať a odbaviť si svoju frustráciu takýmto virtuálnym spôsobom. Pomaly každá téma sa mení na nepríjemnú výmenu názorov. Ja si myslím, že škola aj dieťa sa dajú zvládnuť, mala som také spolužiačky na VŠ, ale je to mimoriadne náročné. Budeš neskutočne unavená. Ale dá sa to. Ak vieš aký máš zdravotný problém, tak si to sama zváž, aby si si o niekoľko rokov nebúchala hlavu, že si to podcenila. To že máte zabezpečené bývanie je veľké plus, to vám dosť pomôže, čiže peniaze vám na bežné výdavky vystačia. A sama vieš aký máš vzťah s rodičmi a do akej miery sú ochotní pomáhať, je to vec len medzi tebou a nimi, si myslím že do toho nikoho nič nie je. Takže držím palce, nech sa rozhodneš správne 🙂
neviem ci viete,ale v zahranici su casto sucastou univerzit jasle a skolky vedene samotnymi rodicmi deticiek. Na UAKW v AT mame jasle a skolku v ramci uni. Mozno nieco taketo by sa malo zriadovat aj na SK, aby mladsie mamicky mohli studovat a na par hodin prednasok mat deticky sicher inde. 😉
@123choco123 sledujem tuto diskusiu od zaciatku a konecne som sa odhodlala napisat svoj pohlad, nakolko myslim ze tiez mam k tomu co po oboch strankach (skola/kariera aj materstvo).
Mam skoncenu rovnaku skolu ako ty, skoncila som pred 8 rokmi cize uz aj celkom dlho pracujem. Zial, ja som svojho manzela spoznala az mesiac po promociach, stretli sme sa v praci. Mala som ale "len" 23 rokov, nikam som sa neponahlala, bola (aj som) som zdrava, takze nebola som postavena pred podobne rozhodnutie ako riesis ty. Vzali sme sa po 5 rokoch a a zacali sa snazit o dieta, ale to stale neprichadza. Nikdy som nebrala antikoncepciu, nestriedala chlapov, nemala ziadne problemy, myslela som ze otehotniem na prvy sup, uz to trva skoro tri roky a stale nic. U nas je problemom zly spermiogram, zistili sme to len pred mesiacom a riesime to, skoda ze sme o tom nevedeli skor.
Chcem tym ale povedat, ze mat take diagnozy ako pises, tak nerozmyslam ani chvilu a idem na tvojom mieste hned do toho. Urcite neotehotnies, obzvlast s takouto diagnozou na prvy sup, chvilku to potrva. Za tie dva roky sa akurat mozno das trosku zdravotne dokopy a po skole nebudes v tomto smere zacinat od uplnej nuly, lebo zial, mladsia uz nebudes. Je to tvrde konstatovanie, ale je to tak. Hlavne ak mate zazemie a moznosti ako pises, zacnite sa snazit hned a uvidite.
Osobne nemam rada ludi, ktori do systemu neprispeli ani cent a hned si narokuju na matersku a ine davky (popravde ma z toho poraza, mam taku svagrinu), ale zase v tvojom pripade je to trosku ine v tom, ze je to naozaj o zdravotnych dovodoch a tam nie je co riesit. Spoliehat sa na to ako tu vela bab pise, ze ved kolke otehotneli hned aj s takouto diagnozou, no dakujem pekne, to moze napisat ozaj len niekto, kto sa s neplodnostou stretol akurat tak vo fore na modrom konikovi.
No a co sa skoly tyka....silno ti drzim palce. Ak zostanes takato zdravo sebavedoma, tak sa urcite na trhu prace nestratis a veru, moze sa stat, ze sa o teba aj pobiju 🙂 Vyhodou je, ze naozaj je absolventov celkom malo a su ziadani. Moj sef na nase oddelenie zufalo hladal chemika nieco vyse roka, bol problem najst aj kandidata ktory by prisiel na pohovor...nejakych dvoch-troch nakoniec nejak zohnal, dal im ponuku (velmi dobru ponuku) a ti to nakoniec odmietli, ze v sucasnej firme ich preplatili aby neodisli. Len ako som pisala, musis si udrzat tu cielavedomost a zdrave sebavedomie a drzost. S uplatnenim potom urcite nebudes mat problem a ako tu uz niekto spominal, len na daniach nakoniec mesacne zaplatis tolko, co ini ani nezarobia. Silno ti drzim palce aby sa ti to podarilo a aby si sa spravne rozhodla. Ak budes chciet pokecat, kludne mi napis IP 🙂
@lal ahoj som velmi rada ze si mi napisala 🙂 tiez si myslim, ze na sebavedomi, zdravom - nie je nic zle.aky odbor i skoncila ak sa mozem spytat?
dufam a hlavne ti prajem nech sa vam coskoro podari babatko 🙂
@123choco123 dakujem a napisem ti to do IP, nechcem to tu verejne rozmazavat,
@lal trocha od temy ak mozem poradit moj muz ked zacal brat folandrol hned ten mesiac som otehotnela dovtedy sam nam nedarilo niekolko mesiacov
@bandikovajana to nebolo ním 🙂 pretoze výrobný proces spermii trva minimalne 3 mesiace 🙂 tvoj muž bol jednoducho šikovný ! 🙂 gratulujem
@bandikovajana presne ako pise @ivca88, ak sa vam to podarilo hned ten mesiac, podarilo by sa vam to aj tak 🙂 Tiez gratulujem 🙂
@ivca88 to neni na vyrobu to je len vyzivovy doplnok ako maju zeny inofolik atd no sice sa nam podarilo ale iba do 3 mesiaca 😒
@123choco123 dievca zlate, nahodou som nasla tvoj prispevok.
ty s tym materstvom radsej pockaj. uistovala si diskutujuce, aky mas vyrovnany a zrely vztah, ale toto o tom nesvedci.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/som-nestastna-vo-vztahu-alebo-mam-problem-sama-so-sebou/
@filipal ten prispevok je spred roka....za rok sa mohlo vela vyriesit....ale, tiez ma to sokovalo,kedze o svojom priatelovi pise ako o nejakom anjelovi, a pred rokom riesila nejakeho kamarata....no....osudy su vselijake 🙂 a ludia tiez. co uz

@majushka presne aj ja tak nejako uvazujem momentalne najskor planujem vysadit HAK a zacat brat Femigard, a potom sa zacat snazit, respektive nechavat tomu volny priebeh bez ochrany 😎 a uvidime kedy sa podari