icon

Druhé dieťa po 36tke

mirkava
2. máj 2015

Je tu veľa mamičiek ktore mali druhe dieta po 36tke. Dokonca po 40tke. Čo obdivujem 😊 Ako ste to baby zvladali? Ja budem mať 36 a mame rocne babo a niekedy mam pocit ze viac uz nieeeee a inokrdy by som este aj chcela. Je pravda ze maly ma vycerpava, zle spinka a zubky nam idu od troch mesiacov takmer v kuse. Mam trochu aj zdravotne problemy, ale napriek vsetkemu byt maminou je tak krasne 😊.

dai
3. máj 2015

@janeviemus vidis... vaecsina 23rocnych vzdelanych zien este studuje a deti riesi az ked im ma co ponuknut🙂 ak tevevto tak vyhovuje tak do toho...
@horana mam 36 a cakam 3tie - presne tieto veci som rozoberala s mojim gynekologom - s 30rocnou porodnou ptaxou, docentom a zastupcom prednostu jednej z najlepsich porodnic v sr... a doat vyvracal to co popisujes... u downa ide len o pravdepodobnost nic viac - vela zien ma downika prave ako prve dieta v mladom veku , potom rodia zdrave... moja svagrina mala pravdepodobnost 1:35 , odmietla amnio , porodila zdrave dietatko - mala 35 ( nie nie je to jej prve🙂 len studovala a chvilu pracovala a cestovala predtym ako zacala rodit 🙂 )

Ja sa zial stale viac a viac stretavam s tym ze starsie mamicky aj lepsie vyzeraju aj su v nasodobne v lepsej kondicii ako tie mlade a aj zeny co mali prve v 18tke sa v tej 35tke este odhodlaju na dalsie a uzivaju si ho omnoho viac ako to prve ... ale teda beriem ze kazdy ma ine skusenosti... podla mna ale vaecsina musi uznat ze zeny po 30tke su psychicky vyrovnanejsie a vaecsinou zijuce v stabilnych vztahoch na rpzdiel od 20tnicok...

mirkava
autor
3. máj 2015

Jaaaaj žienky ďakujem vam krasne. Ste zlate 😊. Držim palce každej maminke, lebo tie naše lasočky si vyžaduju vela. Možno aj ja by som mala dieta v 20tke ak by to osud tak zariadil, ale mam ho teraz a som stastna 😉 a este možno ďalše bude.

vydrnik
3. máj 2015

Znam mlade mamky co maju postihnute deti.Vek neznamena si stara budes mat postihnute dieta.Mam dceru a syna su zdravi a robia len radost.Znam zenu co v 25 mala deti 3 a 2x mimomaternicove.Dnes ma 43 dwti dospele a nedavno porvyraz isla do roboty.Kazda zena je ina a nie vsetkym sa podari mat deti v mladosti

vroni
3. máj 2015

@dai,ano, musim suhlasit. Tieto "odborne" vyskumy uz su davno vyvratene, ziadna korelacia medzi vekom matky a genetickymi mutaciami nie je, cele tieto vysledky boli determinovane nespravnou (skreslujucou) metodikou zadavania udajov. Takmer vsade v Europe sa preto upustilo od double ci tripple testov, lebo jednym z urcujucich faktorov je vek matky, cize udaj uplne irelevantny (staci si pozriet tuto na fore, aku uzasnu spolahlivost maju tieto testy. Asi ako pohlad do kristalovej gule)
Za seba: ak by som mala dieta kdesi pred 25, tak som dnes zrejme samozivitelka s nedokoncenou skolou, makajuca kdesi v kancli (ak by som mala stastie) za par supov. Takze som celkom spokojna, ze sa detiska zadarili az neskor (aj ked syn si zase az tak davat na cas nemusel), ked som mala skoncenu skolu, normalneho parnera a fixne miesto v zivote i firme...

pepca28
3. máj 2015

@zeriempizzu nemusíš hneď vyskakovať, keď ti niekto napíše aj negatívny komentár.. a nie som až tak mimo témy, neboj.. je vysoko pravdepodobne ze prvé dieťa budem mať v 35tke, aj keď mám teraz "len" 28...adopcia trvá trošku dlhšie...ale napriek tomu ze vlastne dieťa asi nevynosim, tak sa sem nechodím ventilovať na ženách, čo sa im to podarilo na prvý šup ako sa hovori...naopak im to prajem, lebo v dnešnej dobe je to už aj pomaly zázrak... a chápem pojem slova fórum, len nechápem už jeho zmysel... niekto sem hodí otazku, alebo diskusiu a hneď sa zhrkne 20 žien co maju len potrebu urážať...☹ to o tomto je modrý koník?...ak áno,tak to ide pekne dole vodou... už sa ani nečudujem nad zablokovanymi témami

pepca28
3. máj 2015

@mirkava držím palce a choď do toho...🙂

malabiba
3. máj 2015

@mirkava kľudne, nech má bábo súrodenca 🙂 v 36 je to v pohode...záleží aj od toho ako sa cítiš, aké zdravotné problémy máš
@dai no neviem či staršia mamička je v lepšej kondícii ako mladá 🙂 to je teda vec 😀, prečo by sa potom absolvovalo vo vyššom veku toľko vyšetrení....a v dnešnej dobe ani vyrovnanejšia - lebo mnohokrát im tikajú biologické hodiny a mnohé už musia

alby2014
3. máj 2015

@malabiba Tolko vysetreni sa robi preto, lebo nasa medicina a gynekologia je este stale nastavane na matky okolo 20tky, ako v 80rokoch, ale aj to sa uz pomaly meni... Ja osobne nikdy nezistim, ako by som zvladala deti po 20tke, lebo proste budem mat deti po 30tke, ale mat dieta vo veku 20 -25, tak som rozvedena, alebo ubita putka, co skace okolo muza 24/7 - podla vtedajsich frajerov.

malabiba
3. máj 2015

@alby2014 dobre je tak ako si sa rozhodla 🙂 ....no optimálny vek na materstvo je okolo 25-ky, to sa odškriepiť nedá....to neznamená, že v 36 je to zlé

alby2014
3. máj 2015

@malabiba Biologicky vek je jedna vec, mentalna zrelost, ekonomicka zrelost, citova je nieco ine...ono sa tie zrelosti asi budu stretat stale menej a menej. Popravde v materstve do 25 okrem biologickych vyhod, ine vyhody nevidim.

horana
3. máj 2015

@dai Nuz tak co odbornik to iny nazor, moja gynekologicka to napr. "uznava". Aj plno inych...
Prehnane: odbornici boli aj ti ukrajinski gynekologovia co implantovali chtivej 65 rocnej Nemke matke 13 deti, umelo stvorcata, na klinike v Nemecku by jej to nikdy neurobili, preto sla tam, ved aj tam su odbornici. A tamti odbornici to dokazali, akurat ze nemaju moralne zabrany, vynosit to ale uz dosla spat do Nemecka. Tam je vsak mozne si vybrat pohlavie, farbu oci, vlasov..to co na zapade mozne nie je. A je aj mozne nechat si "posvatit" materstvo v kazdom veku.
Suhlasim ze to je uz extrem, ale aspekt ze tehu starsej je vzdy rizikovejsie hlavne pre prvorodicky vo vyssom veku, ale ani ta co uz deti mala nie je uplne imunna voci tomu ze tie vajicka jednoducho uz nie su take cerstve, su v zene od narodenia a ze na ne mozu posobit iste faktory, ktore ich kvalitu znizuju prave dlhsim casom vystavenia moznosti poskodenia tym je jednoducho realne vacsie rizoko.

Praveze nie su to prekonane vyskumy, ale najnovsie, praveze doteraz sa to podcenovalo, teraz sa zacina prichadzat na to ze teda nie je to len tak...ked budem mat cas to hladat, nalinkujem sem. Mna na tom zaujal prave ten aspoekt ze sa to moze prejavit este na tych vnucatach a ze tam bola preukazana priama spojitost s vyssim vekom starych rodicov.
Zaroven nespochybnujem nespolahlivost tripple testov, je dobre ze sa od nich upusta. Zial s problemom o ktory ide to nic nema a zacalo sa od nich upustat z dovodu celkovej nespolahlivosti, bez ohladu na vek.

A to ze starsia matka byva zabezpecenejsia a casto trpezlivejsia je tiez fakt, ktory nespochybnujem. Zase nemusi mat tolko sil a vydrze, to ale ale individni, vacsina zien vie viac zamakat ako mladsie, o tom uz je zakladna fyziognomia, vstavat k babetku a tak, ale su aj vynimky. To hlavne vtedy ak mlada nevyburena ma pocit ze jej niekto ukradol mladost a preto sa nestara, nebola este dost psychicky zrela. Ak je, tak ma sily viac, to je zakladna logika.
Ale zaroven je chybou spolocnosti ze maloktora si "to moze dovolit skor". Ci uz naozaj, alebo aspon pocitovo, najprv kariera, dom, auta...lebo bez toho by dieta trpelo a potom uz casto nejde, cize nie vzdy je to o tom ze si nemoze dovolit, skor su zmlsane, aj tu na MK su osoby ktore uplne vazne by brali ze keby decko nemohlo do Dubaja a na Maledivy, tak by ho radsej ani nemali. Ina chce "len" dom, lebo vyrastat v panelaku je pod uroven...Ale je plno aj tych realnych co nemaju najlepsie skoly a nie su super dravi, ziadna startovacia pomoc od rodicov, tak proti tym je stat vyslovene zamerany ako je nastaveny, hadze polena pod nohy, dostat sa k byvaniu je x-krat tazsie nez za nasich rodicov. Toto nie je doba, ktora podporuje zdravu mladost a mlade rodiny. Podporuje spekulantov a vyzdirkov alebo aj planych jalovych karieristov a podla toho to vyzera.
Dalsim problem je ze ludia zeny aj muzi v sucasnoti velmi tazko a dlho preberaju zodpovednost, psychicky casto dospievaju extremne neskoro oproti minulosti.
Potom je hop alebo trop, co si vyberie zena ako prioritu, ci ukazkove zabezpecenie a az potom dieta alebo aj trochu horsie ale vyssiu sancu na zdravie. To uz je na kazdej, neda sa porovnavat, kazda ma ine podmienky a konkretne nastavenie.

malabiba
3. máj 2015

@alby2014 každý sme iný...z hľadiska, plodnosti, stavu orgánov, ja neviem kvality folikulov a organizmu je 25-ka optimálna - to je fakt, ktorý je daný na základe výskumov a štatistík....25-ka môže byť rovnako mentálne, citovo vyspelá ako 30-tka, akurát s lepším biologickým vekom 😉 ....mám kolegyňu, čoskoro bude mať 50 a jej dcéra 12 - vôbec je nezvláda - nehovorím, že je to pravidlo...no rieši problémy, ktoré ja v 40-tke už mám pri mojich deťoch dávno za sebou...držím palce, napíš o 15 rokov ako to bude 🙂

alby2014
3. máj 2015

@horana Pozri zmier sa s tym, ze doba, ked sa rodilo od 20-25 je passe... a to z viacerych dovodov.
1/ Doba sa zmenila, ale nemam pocit, ze je menej friendly. Hypoteky su dostupne, dvaja normalne pracujuci ludia sa k nej dopracuju, moji rodicia napr este tri roky po svadbe zili u babky,kym si kupili/dostali ( lebo byta sa nedostavali, ale tiez aj za sociku kupovali) na stavajucom sa sidlisku.

2/ Je viac moznosti. Vtedy vacsina ludi koncila strednu, dievca malo 19, chalan 21 prisiel z vojny a co dalej so zivotom. Slobodnym priestorom bola hlavne rodina. Cestovat sa nedalo, moznosti nejake tiez nic moc.

3/ Dievca, dnes vdaka 9 rocniku, konci vyosku okolo 24 rokov, ak aj uz vtedy ma otca pre svoje deti a trochu zodpovednosti, kym zriesia byt a ona aspon rok, dva praxe odrobi ..ma zrazu 26 a olala rodi, ked ma 27..a to som vynechala, ze moze chciet aj cestovat, vidiet svet, trochu robit karieru, na co ma pravo..

4/ Stupaju naroky zien na muzov ( CO JE UPLNE OK), nestaci, ze nebije a nepije. A potom chvilu trva, kym stretnes toho praveho...a potom rodis po 30tke.

Cchem povedat, ze mam okolo seba plno kamaratok a vsetky sme zacali rodit po 30tke a ani jedna nebola mamonarka, ani jedna nechcela dom, ci prioritne auto... Chceli len dobrych manzelov a otcov pre svoje deti...

dai
3. máj 2015

@malabiba tak mozno ty nie si ale ja v mojom okoli badam opacny trend - mlade rozkysnute 20tky nemajuce iny plan len sa vydat a mat hned deti - potom sa zivot skkncil - zial vaecsinou su to v buducnosti tie zeny bez perspektivy... a mnohe nadherne 30tnicky... neviem preco by im vlak utekal - ja som prve rodila pred 30tkou, nic mi neuteka , to ze som prijala aj tretie je len moje rozhodnutie prip. Teda aj muzove ze este chceme lebo sa nato citime...
Moj dialog s mojim gynekologom vyplyvlnul prave z momwntu ze mi povedal ze ziadne ine testy ako som bola zvyknuta robit nebudeme lebo teraz sa uz presuvaju do 38 plus kedze ta 35 jz az tak hranicne videna nie je...

zuzankamalikova
3. máj 2015

Mala som tretie v 38ke,dcerku po 18 rokoch po synovi,je to naročné...ale nikdy by som nemenila... 🙂

lucinkaboz
3. máj 2015

nečitaj o tom kedy je vhodne mat dieta,lebo budeš vystresovaná,niekdo ich ma v 20tke ,niekto v 40tke a je to každeho vec.Nemám rada tie, ktoré polemizuju o tom ze 40 je neskoro, ked sa zena nechá ovplyvniť babskymi rečami Zuzy a Jany a dalšich 5 odborníčiek z Hornej Dolnej. ak zena mala predtým nejaky problem a može otehotnieť a porodiť v tomto veku, tak prečo nie? prečo by si mal človek robiť starosti s tým čo hovoria lekari a okolie? čo si oni myslia? v
Rovnako 25 ročná može mat posthnuté dieta a može sa zosypat z vychovy ako 40 ročná.
Neznamená že ak niekto ma dieta vo vysokom veku je to karieristka alebo mamonárka, niekto si chce zabezpečiť zivot, tak aby jeho dieta neživorilo,ina sa na to neciti, dalsia nemá s kým a dalšia mala zdravotne problemy,preto nesudte ani tých čo nemaju dieta, ked neviete okolnosti

malabiba
3. máj 2015

@alby2014 skús si pozrieť mamičky tu na MK, koľko z nich má pod 27, takže celkom passé to nie je 🙂 ....a veru nie každý študuje a doštuduje VŠ - štatistika vzdelanosti hovorí, že VŠ má 13,8 % obyvateľov....a ani nie je pravidlo, že muž keď má 25 nestojí za nič....čakáme vnúča - matka 23, otec 31 🙂

dai
3. máj 2015

@alby2014 tiez som uz videna ako staromodna s mojim poctom deti plus ze vobec uz mam dieta v mojom veku - v nasom manazment teame kde sme 1:1 muzi zeny som jedina... pricom vsetky ostatne priznavaju ze s detmi rataju...

stellamaris
3. máj 2015

@mirkava dieta v 36 v pohode.Aj ja sa chystam v tomto veku na druhe materstvo.Citim sa dobre,druhe s manzelom chceme a ideme na vec cez IVF.Bude to narocne,ale nevadi. 😉

dai
3. máj 2015

@malabiba ano.. tu je zial vela nevzdelanych zien - je to vidiet sj na temach ktore su tu...uprimne - ja mam 3 spoluziacky zo strednej ktore rodili po skole... vsetky su rozvedene a bojuju same za deti

malabiba
3. máj 2015

@dai @alby2014 samozrejme, že aj to je v pohode mať dieťa v 30, 35, či 40 - každá ako to cíti....len je tam trochu vyššie riziko....no zavrhovať mamy v 25-ke správne tiež nie je....dôležité je aby ste boli spokojné vy....ja som mala deti do 26 a je mi super....a rozvádzajú sa aj 40-tky

alby2014
3. máj 2015

@malabiba Hovorila som o trendoch, trend je proste narastajuci vek rodiciek, trend neznamena, ze kazdy ho musi splnat, snazila som sa len uviet dovody, preco tento trend nastal a bude aj narastat, co je jasne podla statistik a trendov za zapadnej Europy.

Urcite je to ovplyvnene mojim vekom, spolocenskym statusom a prostredim v ktorom sa pohybujem a ludmi, ktorymi som obklopena. Ok, naformulujem to teda tak, ze trendom medzi populaciou narodenou po roku 1990 s vyssim vzdelanim bude mat prve dieta po 25 rokoch.

Nikde som nenapisala, ze muz pod 25 stoji za nic, koniec koncov moj brat mal 24, ked sa zenil. 🙂 a brali sa hned po skole... 🙂 ( nepojdem proti vlastnej rodine)

Mamicky na MK, tiez nie su nejaka statisticka vzorka, obcas, ekd citam ake maju problemy a ako ziju, tak to radsej budme rodit po 30tke. Opakujem zas nie vsetky. Niekto ma fakt fest stastie, stretne toho praveho skoro, deti sa zadaria a je stastny. Su aj take pripady a je ich mraky. Kazdy proste budeme obhajovat, to co sme si rpezili a povazujeme za najlepsie ... :D

Plati vsak, ze trend je naozaj taky aky som popisala.

dai
3. máj 2015

@malabiba ja som posledna ktora zavrhuje materstvo pred 30tkou kedze som sama takto rodila... ale proste vidim vela rizik v tom ze dnesny svet nefandi mladuckym rodinam - ludia pod vplyvom dlheho bezstarostneho detstva omnoho neskor dospievaju, nehnutelnosti su drahe, osamostatnuje sa tazko a zaroven je strasne vwla moznosti ako si uzivat.. ja som aj presvedcena ze dnesne zeny su v omnoho lepsom zdravotnom stave ako boli zeny kedysi v tom istom veku...

malabiba
3. máj 2015

@dai
@alby2014 súhlasím, doba je dnes o inom....ja sa ale iba pousmejem, keď radím o 10 rokov staršej kolegyni, ktorá už nevládze, čo s pubertiačkou 🙂...

alby2014
3. máj 2015

@malabiba ucim 10 rokov pubertakov vo veku 14 - 19...porad je doslednost a pevne pravidla, ktore budu dodrziavat obe, plus ak trest tak rychly, ucinny s dopredu oznamenou dobou trvania. Napr. mesiac bez mobilu, bez netu a DODRZAT. A vela lasky. A nech za nu nezehli pruseri -typu nechodi do skoly, napisem osrpavedlnenku...ked sa prevali. Nech si to slecna pekne vyzere aj s dvojkou zo spravania...To ma len tka narychlo napada..

dai
3. máj 2015

@malabiba ja som bola v puberte ked mala moja mama 36🙂 a ver ze by sa jej rady tiez zisli😀

malabiba
3. máj 2015

@alby2014 ďakujem 🙂 , radíme jej koľko môžme, no ona nemá na malú trpezlivosť a má už aj zdravotné problémy a to majú doma ešte 8 ročného chlapca a jej mm má 52, ten to nezvláda vôbec - aj to sa niekedy môže stať, keď tie deti sú neskôr..

vroni
3. máj 2015

@horana, jediny vyskum, ktory som v poslednej dobe ohladne veku rodicov zachytila bol ten, ktory zohladnoval vek OTCOV a potvrdil nejake suvislosti, ale nepamatam si zdroj, takze len tak dojmologicky. Mala som druhe dieta fakt neskoro, takze som sa o to dost intenzivne zaujimala a mnohi lekari mi potvrdili, ze priama suvislost medzi vekom matky a vyskytom genetickych mutacii zatial bola len vyvratena, nie najdena (ale tiez by som ziadnej zene neradila mat dobrovolne dieta po 40)
Ono ten vek, kedy je bezne mat prve dieta sa posuva uz dobrych 150 rokov. Mojej starej mame lekar tiez vycital, preco tolko cakala s prvym dietatom, ze moze mat problemy, taka stara prvorodicka. Mala "uz" 23....
Dozivame sa stale vyssieho veku, starneme pomalsie, zda sa mi pochopitelne, ze sa posuva aj vek rodiciek, aj do dochodku pojdeme o cca 10 rokov neskor nez nasi rodicia.
Co sa tej Nemky tyka, pripada mi uchylne oplodnovat zenu vo veku, v ktorom uz ani teoreticky prirodzene otehotniet nemoze, styrmi embyami (minimalne) a navrh pri zene, ktora uz ma doma 13 deti (co samo o sebe je znakom miernej vysinutosti), ta teoreticka hranica prirodzeneho otehotnenia je, zda sa mi, bezna vo vacsine kulturnych krajin (tj. okolo 45)
A testy mi tiez kvoli veku nijake naviac nerobili.

malabiba
3. máj 2015

@dai to mi niečo hovor, aj my sme si s deťmi užili....ale náš najmladší je top 😀

zeriempizzu
3. máj 2015

@malabiba mat dieta v 23 je skoro a na to... no byt babkou v 40tke tiez nie je ktovie co.. Moj nazor. Toto by som nechcela uz teda vobec.