icon

Ekologické hľadisko - plánovanie dieťaťa

28. nov 2022

Keď ste plánovali/ak ste plánovali druhé dieťa brali ste do úvahy aj ekologické hladisko? Fakt že planéta je preľudnená, že nás naozaj veľa a resp. či ste sa vôbec zamýšľali nad napr. že novorodenec (až do 2-3 roky) má obrovskú spotrebu plienok ktoré vytvárajú veľkú časť komunálneho odpadu (Teraz neriešme látkovky, rešpekt ale je ich tu fakt pramálo).. proste takéto zamyslenie sa nad tým akú spotrebu celkovo svetu ale aj domacnosti “prinesie” ďalšie dieta?

stanulienkat
28. nov 2022

Myslím, že tu nepochodíš. Tu mamičky zaujíma iba ich osoba, ich rodina a ich dieťa. Nie sú ochotné výjsť zo svojej spotrebiteľskej komfortnej zóny. Ano, no ja som sa pri plánovaní dieťaťa zamýšľala nad tými plienkami a bola som pevne rozhodnutá, že budem používať látkové plienky, až kým som neprišla do štádia, že som spala tri hodiny denne, čo bol celkom masaker. Takže bohužiaľ, začala som používať jednorazové plienky a ano stále sa zaoberám tým, či moje dieťa potrebuje 150 plastových hračiek, či potrebuje zbierať z Lidla a z Kauflandu plastové figúrky... Mimochodom zakázala by som to. A zaoberám sa aj tým, či keď sú akcie na blbosti, či tie blbosti potrebujem aj keď stoja iba dve- tri eurá. Takže s týmto na tejto stránke veľmi nepochodíš, až takú úroveň v myslení sme nedosiahli. Tu ťa mamičky vysmeju, alebo ťa budú prirovnávať ku Grete, ktorej posolstvo bohužiaľ stále nepochopili.

nyusika
28. nov 2022

@vroni
ved OK, ked to takto napises, tak to uplne inak vyznie.
ale zase netreba hned vsetko zatracovat, ja si myslim, ze ked zacne kazdy sam od seba a nebude mat nerealne ocakavania od inych, urcite to bude prospesne.
Ja nie som radikalny ekoterorista...ako neikto s despektom vyssie pise, ale zalezi mi na to, co ja viem a som ochotna pre zivotne prostredie spravit
Mozno je to pre niekoho malo, ale moje svedomie je OK.
a drzim palce vsetkym tym, ktori sa snazia o osvetu a kludne ich niekto moze nazyvat ekoteroristami - pokial otvoria ocu aspon jednemu cloveku, je to uspech

vroni
28. nov 2022

@evica17, áno, s týmto súhlasím. Také klcovanie dazdoveho pralesa je desivé a nechápem, ako sa "môžeme" prizerať. Alebo tvrdiť, že "ekologicky" benzín z týchto zdrojov je ťažko Bio. Lenže to nehovoríme o veciach, na ktoré máme z pohľadu občana dosah.

vroni
28. nov 2022

@nyusika, nepredpokladám, že sa ideš prilepiť na pristavaciu dráhu na letisku alebo oblievat historické maľby zemiakovým pyré. Takže do kategórie ekoterorista nespadas. Ale netvarne sa, že takyto ľudia neexistujú alebo chcú naše dobro. Lebo nechcú.

nyusika
28. nov 2022

@vroni
nie-nie, ved pisem, ze ja rozhodne nepatrim do tej kategorie 🙂

akvi
28. nov 2022

Ked sme planovali dieta, nejak sme to v tych casoch neriesili, a aj ked teda sme ostali pri jednom, tak nie z dovodu ekologie. Byt teraz v tej situacii, tak sa zamyslam. Ale ak by som tu tuzbu po dietati mala, tak ekologia by sla bokom. Mam rodinu, kde sa par vedome rozhodol dieta nemat ziadne. Prave z eko, ale aj inych dovodov. Ja sa pripajam k sedemu priemeru, ktory sa snazi aspon nejakou drobnostou prispiet , cize v prvom rade nenakupujeme zbytocnosti, v druhom rade recyklujeme a separujeme odpad, setrime energie, vodu a pod. Snazime sa co to si dopestovat v zahrade, pouzivam eko drogeriu a pod. Oblecenia mame uplne minimum a nosime ho v podstate do roztrhania. Nemam problem kupovat z druhej ruky, telefon a pod. elektronika ide kym neumrie a aj to sa este snazime dat opravit a menime az ked sa neda.. Snazim sa kupovat potraviny v recyklovatelnych obaloch, aj ked je to neraz narocne, kedze aj blbu uhorku dnes obalia igelitom.. No a k tym somarinam, co davaju v hypacoch k nakupu, tie rozne karticky a pod. - mam na to presne ten nazor, ze toto je tak zbytocny odpad, ze by to mali zakazat. Sa tu ideme posrat z vrchnakov od plastovych flias (ma minule vytocil ten vrchnak pripevneny k flasi 😅) a na druhej strane ti pchaju do ruk plastovu chujovinu, s ktorou sa dieta aj tak nehra a zbiera to len preto, lebo to robia vsetci.. Dnes tu bola tema vianocne osvetlenie - no to je tiez nieco, co mna stve, pretoze je to zbytocne, neekologicke a keby to bolo aspon esteticke, ale ani to sa neda povedat o vacsine..Takze taketo "zabavky" su mne cudzie..

evica17
28. nov 2022

@katka700 toto je pravda, zelená lekrina,elektromobily a iné akože ekologické veci sú za mňa blbosť. Ten čo si napr kúpi len jedno tričko vo fast fashion a nosí ho do zodratia je viac ekologicky ako ten čo nakupuje do aleluja ale kupuje len udržateľné oblečenie a biobavlnu. Ono by nebolmproblem s vecami ktoré máme, keby ich nebolo veľa a neplytvalo by sa nimi. Ono by bol ok aj oblečenie aké je,aj auta na ropu, ak by sa oblečenia nevyravalo toľko,že sa potom iba vyhadzuje, a keby nemal každý dve autá a vyvážal sa sám v aute,aj na vzdialenosti,kde by prešiel pešo.

lesana25
28. nov 2022

A čo ekologicke hľadisko starých často imobilných ľudí, ktorí spotrebujú plienok o dosť viac a potrebujú ich určite dlhšie ako 2-3 roky?

akvi
28. nov 2022

@evica17 presne o tomto to je, ze ludia nenormane plytvaju. Je az neuveritelne, ze este napr. moja mama zili bez vody a elektriny v dome. Minule sme sa nieco bavili o odpade a mne napadlo, ze ako to riesili s odpadom volakedy, tak mama sa zacala smiat a vravi, ze aky odpad? Vsetko sa balilo do papiera, ten sa pouzil na podkurovanie, sklenene flase sa vracali uz vtedy, resp. capoval sa do nich olej a mlieko.. plechovky si kazdy odkladal na vselijake srobicky a pod. a plasty neboli.. Takze vlastne ziaden odpad nebol. Oblecenie sa znosilo do roztrhania a este aj vtedy sa pouzilo bud na handru, alebo sa tkali koberce z nastrihanych kuskov. Proste fakt sa vsetko vyuzilo..a to sa bavime o dobe spred 70 rokov, co bolo vlastne nedavno. Dnes sme na opacnom extreme, ze vyhadzujeme dobre veci, balime vsetko do x obalov, ktore sluzia par minut, kym si vec prenesieme domov a nasledne obal vyhodime. Alebo minule ma nesmierne nas..l predavac v elektro obchode. Odisla mi nabijacka na tablet, ten tablet mal dva roky a predavac mi vravi, ze take nabijacky sa uz nerobia, lebo je to uz stare.. Prosim? 2 rocny tablet je stary?? Funguje ako ma, nic mu nie je, ale je stary?? Akoze mala som dost.. A este mi napadlo k obleceniu - opat tu na MK tema o veciach pre chlapcov a pre dievcata.. Akoze aby som riesila, ze kosielka pre novorodenca ma vysity ruzovy kvietok a tym padom ju nemohla dat chlapcovi? Akoze WTF? Toto su presne veci, ktore zenu tuto planetu do pekla..

zuzi_747
28. nov 2022

Ja som k obom deťom prišla ako slepá kura ku zrnu 😆😆 druhé dokonca prišlo v takú chvíľu že som bola na pohovore, úspešne ma prijali a dva dni na to pozitívny tehotensky test. Snažím sa žiť ekologicky, chodievame do čapovanej drogérie, čistiace prostriedky som úplne minimalizovala na ocot, malinový frosh. Pri praní nepoužívam avivaz ani oleje, len čisto sypký prášok. Určite škodím ja a moja rodina planéte menej ako kadejaké technológie,ktoré sa vyrábajú, táto doba celkovo, kedy ti spotrebič nevydrží viac ako 5-6rokov a to ešte ďakuješ že ti taky čas poslúžil. Elektroniku nemenime ako ponožky, mobil používame kým úplne nedosluzi, nekupujem lacné veci, napríklad typu ozdoby pepco a podobne ktoré posluzia max 1x /veci 1 pranie. Kupujem kvalitnejšie udrzatelnejsie veci, ktoré vydržia niekoľko rokov tým podporujem napríklad maminky, ktoré doma šiju a privyrabaju si tým. Takže moje druhoočakavane dieťa nebude žiaden škodca pre planétu ale jeden úžasný človek, ktorý z neho vyrastie. Nech sa zamyslia tí, ktorí majú omnoho viac detí a nevedia sa o ne postarať a často sú v decakoch, náhradných rodinách a trpia tým ze nemajú detstvo. Akože je naozaj smiešne že sa niekto zamýšľa nad takymto fungovanim. Co už to malé dieťa spôsobí svetu zle? Alebo teda horšie ako napríklad dnešní neuvedomeli ľudia, celebrity,ktoré lietajú hore dole cez celú planétu niekoľkokrát do týždňa a tým poškodzujú planétu oveľa viac ako novorodenec. Co ti sejkovia, podnikatelia a "najbohatší ľudia Forbes" ktorí chodia na 5dovoleniek za rok, majú kdekade nehnuteľnosti q dochádzajú tam pravidelne , čo preprava ropy a jej časté úniky do oceánov a mori ? To nie je horšie? Dieťa sa na svet samo nepýta, keď mu bol život nadeleny asi je to z nejakej príčiny. Ty sa naozaj nemnož a chod radšej bojovať za kosatky. Tam budeš užitočnejši/šia.

evica17
28. nov 2022

@akvi presne kedysi to bolo iné,ľudia nemali toľko veci a vážili si ich. Dnes je všetko lacné, tak prečo si to nekúpiť. Milujem keď mi niekto prinesie niečo čo nepotrebujem,alebo už mám so slovami,že však to stalo iba dve eurá, to nevadí. Mne nejde o peniaze, ja dám kľudne aj naviac peniaze a kupujem v sekaci (niektoré veci sú v sekaci drahšie ko v pepco a iné). Ako nemusíme sa vracať do doby pred 70 tímu rokmi, ale to čo je vedieť rozumné využívať, striedmosť v materiálnych veciach. Výrobca vyrába len to čo vie že s mu oplatí z hľadiska zisku, čo ľudia kupujú. A my kupujúci sme tou hybnou silou, aby sa diali zmeny aj na vyšších miestach. Všade ide o peniaze,žiaľ.
A to s tými vecickami pre bábo máš pravdu. Najprv dievčatko ,pokupial všetko nové ružové, potom chlapček tak zas modré. My sme dostali veľa veci, a ak bolo niečo fajn,ale bolo to ruzove,tak to nosili moji synovia, nemalo zmysel kuovat niečo nové. Ja keď vidím ako niektoré ženy nakupujú oblečenie a milión somarin pre deti,tak mi je smutno. Že toľké plytvanie. Za mňa je to veľmi zlá investícia,veď to dieťa je zachvilku väčšie a mnohé veci mali možno raz na sebe,napr kvôli foteniu. A každý sa sťažuje že čo on zmôže, keď celebrity a neviem kto este lieta kade tade,nesteria a tak. Ale nás je viac ako nejakých celebrít,a keď sa obyčajný ľudia spoja, bude to mať veľkí pozitívni dopad na planétu . Len mi je ľúto ,že takých uvedomelých ľudí je málo, a druhí ľudia zvyknú kydať ešte na nich, za to. Už neraz som si vypočula blbé poznámky od rodiny na to všetko. A pritom chcem len lepšiu planétu pre moje deti.

bluka2
28. nov 2022

Áno, ja by som nemala tretie dieťa z ekologických dôvodov. Pre mňa v tejto situácii aku máme na svete sa mi zdá ok tak 1 dieťa na 1 dospelého. Maximálne si adoptovať nejaké, čo už je. Nie je to o plienkach, je to o CO2/osobu, stačí si pozrieť hodnoty aké vychádzajú v EÚ. Aj keď povedzme nakupujeme iba v second hande, dieťa nosilo plienky iba tak polovicu času ako priemer, stále je život v bohatej spoločnosti nastaveny tak, že máme vysokú uhlikovu stopu.

annm81
28. nov 2022

@luscious Tak to sa podľa mňa dosť pletieš, tam kde sa množia ako muchy spotrebuje celá 10 členná rodina menej zdrojov ako európska rodina s jedináčikom.

Autorka, pri druhom dieťati by som to neriešila, veď ste len doplnili počet vás ako rodičov. Ak ti záleží na stave planéty, veď k tomu deti, nepreháňaj to so spotrebou, nevyhadzuj jedlo, používaj menej auto, namiesto 10 plastových lacných hračiek, čo vydržia mesiac, kúp dve kvalitné, čo podedia ďalšie deti a tak podobne a nemusíš mať výčitky.

zuzinabila
28. nov 2022

😅

zuzinabila
28. nov 2022

neboj sa, planéta si poradí aj bez toho, že by si zamedzovala počatiu. napríklad príde ďalšia pandémia? určite to má niekto vyšší pod väčšou kontrolou ako ty🙂

julish
28. nov 2022

@acrobaleno a argument?

luscious
Autor odpoveď zmazal
zuzudrnda
28. nov 2022

Známy je NIMBY efekt - not in my back yard. To,čo sa ľuďom priamo nedeje, na pozemku,v rodine,to ich zväčša nezaujíma. Čiže životné prostredie je stále "lacná" záležitosť. Mnohi rozmýšľajú od výplaty k výplate,od jedného black friday po druhý. Nie v horizonte dospelosti svojich detí a prostredia,v ktorom budú žiť. Druhé je egoobranny mechanizmus. Ľudia neraz odmietajú podiel zodpovednosti, bránia sa pocitu viny,necítia či nevidia možnosti ovplyvniť niečo,...tak upadnú do pasivity,alebo hľadajú vinníka za stav. K otázke,...mala som rôzne myšlienky kvôli stavu planéty či spoločnosti. Ale deti mám. Plienky látkové, uprednostňujem všeobecné veci z druhej ruky, preferujem minimalizmus,nákupy neoblubujem prirodzene,pouzivam ekoprostriedky,zaujíma ma pôvod veci aj potravín, a príkladom snáď privedieme k tomu aj deti.

annm81
28. nov 2022

@luscious Ja som nikde netvrdila, kto dá svetu viac. Hovorila som len o spotrebe zdrojov. Taká Afrika s najvyšším prirodzeným prírastkom obyvateľstva má 17% svetovej populácie, Európa 10%. Afrika spotrebuje tretinu energie oproti Európe a na emisiách sa podieľa len polovicou toho, čo Európa. Dosť slušný nepomer, že?

luscious
Autor odpoveď zmazal
heln
28. nov 2022

ahoj, precitala som si diskusiu,k tomu sa vyjadrovat nejdem.
k tvojej otazke:
nie, nebrala som do uvahy ekologicke hladisko, zamyslam sa nad tym, ale nie a tiez ale neplanujem viac ako dve deti.
ano, planeta je preludnena, ale v afrike a azii, v europe populacia starne.....
je pre mna zaujimavy fenomen, ze ked sa zacne hovorit o ekologii, prve kazdeho napadnu plienky a hygienicke vlozky, akokeby iny odpad nebol, ano je to vela odpadu a stacilo by aby vyrobcovia vyrabali plienky ekologickejsie a rychlejsie rozlozitelne, ked hovorime o latkovych plienkach, tie treba prat v pracke zvycajne, uz asi malokto u nas perie v potoku, pracka znamena vyrobu a energiu, kto perie sa aj zamysla nad tym ci jeho prasok neobsahuje fosfaty?, plienky treba zvycsajne zehlit, dalsi vyrobok ktory spotrebuje energiu, ktory v podstate ani nepotrebujem. ked vidim v kontajneri, ze ludia nevedia ani len vytriedit plasty, tak ma naozaj nestvu moje plienky. ja sa snazim vsetko recyklovatelne separovat a snazim sa nepodliehat konzumu, ked nieco nepotrebujeme, tak sa snazim najst tomu novy domov....
viac na stve kozmetika, miliony kusov lakov na nechty, malovatok, spiral, sprejov na vlasy atd..... konci v komunalnom odpade, aj ked som uz zaregistrovala, ze niektori uz vyrabaju dekorativnu kozmetiku v papierovych blistroch a dalej by sa dalo vymenovat mnozstvo inych produktov a inych veci, ktore ma trapia viac ako plienky.

beronsche
28. nov 2022

@luscious elektro kamiony? no to silne pochybujem..
Ono Ani tie tolko ospevovane elekroauta z dlhodobeho hladiska nie su velmi ekologicke.. elektrina nerastie na strome a baterie z e auta su plne jedovateho svinstva a zatial nerecyklovatelne.. co s nimi potom, ako sa ich kapacita znizi?
Buducnost je vodikovy pohon.
Ono technologia uz existuje, avsak kedze sa hrozne tlaci do e mobility a neriesi sa infrastructural pre vodikove auta, automobilky nemaju dovod do toho investovat...

beronsche
28. nov 2022

Autorka - tvoj postoj mi pride velmi extremny... Nemat dieta kvoli ekologii je podla mna chore..

Ale my zijeme v chorom svete..
Na ekologicke samity sa cestuje sukromnymi tryskacmi, vacsinove obyvatelstvo ma chodit pesi.
Tlaci sa na veganstvo, na to, aby si kazdy jednotlivec sledoval uhlikovu stopu.. Ale to, ze potraviny a spotrebny tovar precestuju pol Sveta, to sa nejako neriesi..
a potom to dopadne tak, ako napr. s mliekom.. Ze sa umelo znizi cena mlieka, aby farmari neprezili bez dotacie, mlieko sa skupi, upravi do susenej formy, odvezie do afriky, tam sa zarobi do tekutej formy a preda lacnejsie ako miestne cerstve.. A niekto brutalne zbohatne..
Dalsi priklad je fast fashion.. rocne sa tony a tony oblecenia znehodnotia, lebo nie su podla najnovsich trendov..
Atd. Atd.
Cestou nie je nemat deti, cestou je menej konzumny zivot, potravinova sebestacnost a menej materialneho..
Lenze na tom nik nezbohatne, takze...

luscious
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
vroni
28. nov 2022

@luscious, skôr čokoľvek je lepšie ako elektromobilita. Elektromobily nemajú so životným prostredím spoločne vôbec nič. Rovnako ako nemá s ekológiu nič spoločné biobenzin z kukurice ci sóje. Hlavne, že sa par chamtivych, čo nevedia kam s prachmi nabali na certifikátoch. Co tam po ekológii, národ zaplatí a o to jediné ide.

luscious
Autor odpoveď zmazal
vroni
28. nov 2022

@luscious, mam doma automaniaka a tuto tému rozobratu tisickrat na drobne vrátane zdrojov 🤣🤣🤣 Ale jasne, to nie je téma na koňa.

vevesh
28. nov 2022

Nie, nikdy som nad tym nerozmyslala. Nech si radsej vsetci eko-aktivisti zrataju uhlikove stopy bomb, ktore denne vybuchuju a ktore tak radi na vychod posielaju....
Az ked priemysel ubere zo svojej uhlikovej stopy, ktora je neporovnatelne enormna oproti individualnej, potom budem aj ja rozmyslat nad tym, ako chranit planetu minimalnym vlastnym potomstvom.

beronsche
28. nov 2022

@vroni uplne s tebou v otazke e- mobility suhlasim.
A nedokazem pochopit ten lobing za e-auta...