Inseminácia a viera
Ahojte, prosím dievčatá, odpovedajte tie, ktorých sa to týka... viem, že každý má nejaký názor, ale potrebovala by som naozajstné skúsenosti, nie rady...
Viem, že ste tu mnohé, ktoré to beriete celkom inak, ale mňa zaujímajú názory tých, ktorí mali v sebe vnútorný rozpor, kde sú hranice, nedostala som totiž nikde jasné odpovede.
Rozprávali ste sa s nejakými kňazmi alebo veriacimi lekármi o inseminácii, resp. o umelom oplodnení? S čím ste sa stretli?
Píšte tie, ktoré ste ju z hľadiska viery nepodstúpili aj tie, ktoré áno...❤
@medionka kto stvoril dieta z ivf? A to tvoje stvoril boh? Trosku odlisuj a neplet hrusky a jablka. Jedna vec je fyzicno a druha dusevno. Netvar sa jak by to tvoje ako si povedala bozie dieta vzniklo silou boha. Vzniklo spojenim spermie tvojho muza a tvojho vajicka. Aj tie z ivf tak vzniknu, akurat nie pri sexe ale vdaka pomoci lekara. Ale je to stale bunky a spojenie. Netlac na pilu a netvarme sa ze boh tvori deti. Od boha maju dar ze vobec vzniknu povedzme a ze sa narodia a dusu. Ked uz sme veriaci. Ale to maju aj tie z ivf. Nerob z tychto deti akoby neboli ludia.
@medionka a ak sa pytas, kto potom stvoril dieta z ivf - ty mas tu odvahu hlasat, ze dajaky lekar ma tu moc, co ma podla teba mat iba boh - stvorit zivot?
Zaplo ti, ze si touto tvojou zle prepracovanou teoriou vlastne postavila lekarov na uroven boha, vsak?
Ale asi nie.
Zas tak daleko si nepremyslala.
a nezacina zivot v tele matky????? ano su to ludia, Boh miluje kazdeho !!!!!!!!!!!!!!!!!
na umele oplodnenie su potrebne postupy,laboratoria,a mrazaky ziadneho doktora som nepovysila na Boha, ale ty si dala mrazak na uroven Boha!!!!
@medionka 🙂))))) ty dnes ides🙂) ona nepovysila mrazak a laboratoria na uroven boha. To tebou spomenute lboratorium a mrazak nehraju ulohu boha,, ale zastupuju ulohu sexu. Tebe sa deti zrodili pri sexe a im pri cuknuti spermie do vajicka ihlou.
Poviem ti priklad mojich znamych: muz v detstve utrpel autonehodu a vysledok jednoducho problem- nepohyblive spermie. Vdaka trolovi co sposobil nehodu nemoze mat deti prirodzene. Maju jedno dieta vdaka ivf, lebo vdaka medicine a aj Bohu je mozne, ze lekari vedia pomoct aj takymto parom, a tie nepohyblive inak zdrave spermie dostanu do vajicka ihlou a tak mohli spojit ich bunky a vznikol krasny, zdravy novy clovek. Bozie dieta. Je pokrstene, chodia spolu do kostola vsetci, a rodicia dakuju Bohu za to, ze existuje takato moznost, vyskum a veda a medicina, vdaka ktorej sa mozu tesit zo svojho vlastneho dietatka.
Toto je moja mila krestansky zivot. Laska a vdaka. Nie zatracovanie ivf deti, a silou mocou sa snazit tlct iba jednu myslienku ako je vsetko ine zle. Ak by boh nechcel, nebolo by to dieta tu.
A ak aj mas iny nazor, tak ho podaj tolerantne a nepresviedcaj ze ivf je iba zle a nijak inak. Peknu noc.
@medionka no pobavila si ma dobre.
1. Aj dieta pocate ivf sa musi vyvijat v tele matky, inak sa nenarodi - kde je rozdiel oproti tomu boziemu?
2. Aj pri plodeni bozieho dietata je nutny isty druh pracovneho postupu = musi sa posexovat. A musi to urobit kazdy par. Inak to zatial nejde. Ci u vas sa deti zhmotnia z eteru na zelanie?
3. Ci v labaku, ci vo vagine - stale ide iba o splynutie vajicka a spermie. Kde je rozdiel? V tom, ze sa pri tom nesexuje?
4. Mrazak, ci doktora si povysila na uroven boziu ty, lebo to ty tvrdis, ze ma moc plodit deti (mimo bozieho diela).
Ja tvrdim, ze ak boh nechce, oplodnenie bude neuspesne a ani ten mrazak si neskrtne.
dalej ti zatial nejdem pisat, lebo sa nakoniec este vyfarbis s nejakou teoriou o menejcennych detoch a vymazu ta.
baby, nehádajte sa 🙂 🙂 mňa zaujímala čisto len inseminácia...
pravdu sa v tomto živote ani jedna z nás nedozvie... každá máme iné presvedčenie, iné problémy, sme v rôznych situáciách, máme iné zdravotné problémy, iných ľudí okolo seba. Každej jednej z vás ďakujem za názor a skúsenosti, nečakala som, že sa táto téma takto pekne rozvinie 🙂

Neviem ci sa tu niekto nachadza kto uprimne pozna Boha, kto ma s Nim vztah, snazi sa.Mu porozumiet, je Jeho priatel a ide za Nim...dookola sa tu riesia len katechizmy, vyucovania cirvky, sviatosti...tie veci nemaju s Bohom nic spolocne....autorke temy odkazem toto: modlite.sa.za mudrost a pytajte.to od Ducha Svateho, urobte len to v.com obaja s manzelom budete citit absolutny pokoj. A verte Jemu, ze ak Ho posluchnete, On vam da tuzby vasho srdca, ved On sam vam ich tam.vlozil ❤ nieje vzdy lahke.povedat co je hriech podla Biblie, ale pise sa tam napr ze vsetko co nerobime.z viery je hriech, cize nech je vase rozhodnutie urobene vo viere a pokoji ;)
@medionka Boh nepreklína. Ľudia preklínajú a spolupracujú so Zlým. A tí ďalší viac veria Zlému a nehľadajú pomoc u Boha. Namiesto modlitby, sviatostí... ktoré nám ponúka naša stará viera na ktorej vyrástla naša európska kultúra, hľadáme červené šnúrky, očisty v Indii, meditácie, púšťame si do života bielu mágiu a potom sa nestačíme čudovať, čo Zlý narobí v našom živote. Ježiš nám ponúka všetky nástroje na ochranu pred ním. Ale dnešný človek sa tomu smeje. Myslí si, že "racio" k prežitiu stačí 😕
@sash37 súhlasím skoro so všetkým. Okrem "kritiky" sviatostí. Tie totiž netreba len "absolvovať", treba ich úprimne prežiť, prijať, pripraviť sa na ne, zmeniť svoje JA... Potom "fungujú" a pomáhajú.
@janula12345 nehnevaj sa,ale tolerancia plati sj pri ludoch,co respektuju pravidla v tom,kt.nabozenstve.
Ak skutocne v niektore náboženstvo verime a zijeme ho,tak pozname,co uci,resp.spoznavame,co uci a zijeme tak. To nie je ako byt veriaci a podla vlastneho usudku si zvoliť,v co verit budeme,v co nie.
Ale to je uz kazdeho osobna vec,o to mi nejde,ide o to,ze ked nerozumiem niecomu,nebudem dtuhemu radiť,co je ok,co nie....
@juliet86 ťažko povedať. Pred 2000 rokmi tu masturbácia bola, ale inseminacia nie. Takže ide o to, či sme ochotní akceptovať vyhlásenie predstaviteľov modernej cirkvi, alebo sa aspoň trochu spoliehať na svoje svedomie. Ja osobne vidím v inseminácii jediné "zlo" a to je to spomínané "tlačenie na pílu" , to že neprijmeme situáciu aká je a chceme ju umelým zásahom zmeniť (to je ale akákoľvek intervencia- akákoľvek liečba, nasadenie vyšších dávok kyseliny listovej, akékoľvek plánovanie a kalkulácia, aj podľa cirkvou odobrených metód... Možno by tu šlo len o mieru, ako ""tlačíme")
Inak je to obyčajné oplodnenie s asistenciou tretej osoby. Nevznikajú embryá, ktoré človek pošle na smrť, nikto sa nezabíja.... Spermie sa vstreknú tam kam majú, akurát že manžel si vedľa popíja kávičku a "prácu" urobí lekár/lekárka... Áno, je to umelý zásah do prirodzeného života. Ale to je aj každé vyšetrenie (ktoré je u mužov niekedy spojené aj so spomínanou masturbáciou), aj samotná liečba... A to liečba čohokoľvek. Vždy je to umelý zásah do prirodzeného chodu života.
V ZIVOTE BY SOM NESIAHLA NA ZIVOT ZIADNEHO DIETATA!!!!!!!! A UZ VOBECZIADNYM DIETATOM NEOPOVRHUJEM !!!!!!!
ocivodne ste ma nepochopili
@montemotherone to je komplikovana debata, ja sa do takych nerada pustam....ja si Boha a vsetky Jeho ustanovenia vazim a snazim sa moj zivot zit podla Jeho slova, manzelstvo je pre mna posvatne, s manzelom sme cakali aj napr.so.sexom do svadby....vacsina ostatntch sviatosti v katolickej cirkvi su len tradicie, ktore ano mozu.cloveku aj nieco vnutorne dat ale nieje to.nic ci by nejak.velmi suviselo s Bozim.Slovom alebo.tym co chce, vodny.krst napr si myslim.ze.rozhodne je velmi dolezity, ale nie.pre novorodencov pretoze ten krst.ma.vyznam len ak to je uprimne vyznanie samotnej osoby, co u deti tak nieje,.opat.je.to.robene v zmysle tradicie a niecoho.co je nakazane ale.nema.to ziadne korene v Biblii, a zial takyto krst moze byt uplne.prazdny nakolko pokrstene.dieta nikdy.vzivote nemusi prijat Pana a potom.nebude mat ziaden zmysel, pokial ide o akusi ochranu dietata kym je malinke aby slo do neba to je dalsia loz, Boh spasi vsetky deti ktore zomru vo.veku kedy este sami neodmietli Boha...v kazdom pripade nas Boh je spravodlivy a laskavy.aja.len On je ten najlepsi sudca cize ja doverujem ponajprv.Jemu a Jeho slovu a az potom.ciekvi ci ich predstavitelom...
@montemotherone ano suhlasim s tebou. ale sebaukajanie je povazovane za hriesne. neni tam vynimka na lekarske ucely 😅 ja som ateista presne pre toto. a je mi luto krestanov ktori aj chcu verit a zit podla toho a aj prichadzaju na to ze je to nie vzdy prakticke
@montemotherone no za to keby som ja rozmyslala ako vsetci veriaci tak je uuplne v poriadku ze zomieraju a trpia nevinne deti (c je len jeden priklad) lebo vsak Boh to tak chce??
@medionka to vazne sa budes pytat kazdej rajerky svojho syna ci bola splodena sexom alebo cez ivf???
Krestanska nauka je ten najpraktickejsi navod na pokojny zivot...Ak nieco oznacuje ako nedobré..tak sa snazim tym nezaoberat..Pravy opak a vznik dilemy nastava vtedy..ked sa s vnutornym pocitom bije rozum..ktory nemá vyssej instancie od seba..Teda ku prikladu tuzba a prakticke vyhovujuce riesenie..bez ohladu na etiku..mravnost etc..co je vzdy podmienene len tym..aka je moralna vychodiskova poloha samotneho cloveka..Najjednoduchsie je vzdy..v prvom rade uposluchnut a viac nevymyslat..ak ma clovek nepokojneho ducha..tak svojim rozumom najde medzery vsade tam..kde mu nieco..ako identite nevyhovuje. Viera sa mu stava ciastkovym ukazovatelom smeru..a uplne teraz obidem cirkev..ako sprostredkovatela Bozej vôle..Ale takyto clovek..ktory ma tendenciu sam urcovat ..co je Jeho vola..a co nie...Je zazrakom medzi zazrakmi..ale zial..Casovy dokaz o jeho stasti a pokoji je nulovy...V prezivani takeho cloveka staci ,,malo"..diagnoza dietata splodeneho mimo Bozie doporucenia..a ten clovek je schopny zavrhnut aj Boha..lebo take nieco dopustil..Katechizmus vie..preco zaznava vsetky praktiky umeleho oplodnenia..Je nedostojne..Jej nazor davno potvrdila veda..tieto deti su tatisticky ovela chorlavejsie a aj zivotnost tychto ludi je kratsia...To je veda..ta ista..ktora prisla s umelym oplodnenim..Tu moze rozum prijat prakticno vyriesenia svojho problemu..ale u premyslajuceho dospiet aj fatalnej dileme..To je uz vsak osud vsetkych..ktorym na rozhodovanie stacia dva faktory..prakticno+moznost.....U cloveka..ktory si nemyslí...ze Bozie slovo je omylné a pristupne na kompromis vzhladom k praktickej stranke a modernym prudom..je dilema (zivota)..vylucena v zarodku..Ak chcem dieta od Boha ..ako pozehnanie v manzelskom zvazku..Tak neobchadzam Toho..kto mi ho ma pozehnat..ako keby bol neschopny . Rozhovor s Bohom je modlitba...ak aj chceme obist cirkev..verte..ze este nikto nedostal vnuknutia od Boha..ktore protirecia katecheze...Tak co..Kto je tu potom panom v rozhodnutí ?...No len ten rozum..dnes emociou popleteny a zajtra alzheimericky...Konkretna inseminacia ..na tú ma cirkev tiez svoj jasny nazor..Chceme vlastnym rozumom vyvratit jeho omylnost?..Nech sa paci..ale uvazujte..tym padom rovnako podliehate inej vyssej instancii..ktora je ale v zaklade nestala..lebo s casom ma veda premenlivy charakter..Rovnako je to v otazke antikoncepcie..a jej dosledkov..a vo vsetkych sferach..kde sa so zdokonalovanim vyvoja a diagnostiky posuvaju prirodzene hranice mozností..Este stale..az po dnesnu tuto spravu..je bezpecnejsie uposluchnut prave tie slova a navody..ktore sa vam zdaju zastarale a nepraktické..Ak chcete doverovat vedeckej oblasti..tak by ste mohli aspon zvazit jeden moment..odovzdavaju svetu polotovary...s nevedeckym predpokladom o dosledkoch v case. V dnesnom svete chemie je prirodzene..ze neplodnost ma rozpinavy charakter v ramci populacie...To nie Boh sposobuje..ale tie iste štancie..ktore nam ponukaju riesenie problemu..Ja by som vznik mojho dietata nezverila do ruk tým..co na vzniku problemu maju svoj podiel....Iné je..ak niekto ..kto sa spolieha len na svoj usudok..vlastne priania a moznosti dneska..chce dieta..lebo ho chce..Chce ho mat...Tu sa vobec neviem vzit do vnutorneho prezivania cloveka..Respektive z mojho pohladu je to vyčínanie ega individuality..ale v tomto pripade je to aj lahko rozoznatelne..po dusevnej manii..hysterii..depresie..nutkavosti..s upriamenim sa na jeden ciel..dieta..(a bez dietata ziadna radost v zivote)...Je to dusevna porucha..ked tuzba ako emocia prevladne vsetko ostatne..Este raz napisem..nechapem ju do dosledkov...nezazila som ju..Ze existuje..to vidim..a ze nici zivoty..vidim tiez..Ked sa vsak tuzby odovzdavaju Bohu..on nedopustí..aby vas vasa tuzba suzovala..tyrala..a obrala o pokoj v zivote..ktory Vam On sam dal. A celkom laicky..tieto dusevne preteky so zdravim maju pociatok vzdy tam..kde opustame slovo Bozie a zaciname konat na vlastnu past....
@anabella111 Kresťanská náuka je jeden z návodov na pokojný život.
Nie každý tam ale nájde odpovede na otázky ktoré ma.
Ja osobne som tam mnoho odpovedí hľadala márne.
Máš pravdu, že pravda a pokoj sú u Boha. Ale nie v tom, že každý sa musí uspokojiť s naukou o Bohu podľa kresťanskej teórie. 😉
@michaella94 ....Nemas vedomie o hodnote utrpenia a sama si schopna ho ponimat len vlastnymi schopnostami..Ak vidis smrt..tak je pre teba hrozostrasnym koncom..ak vidis diagnozu u dietata..posudis ju len vo vlastnej schopnosti ju prijimat..Prijimas ju ako jednoznacne zlo..Ja mám inu skusenost v zivote..S diagnozou blizkeho vidim casto aj premeny ..ktore maju az generacny dosah..Ked sa ,,obetou" menia vztahy...A vztahy su pre niektorych ludi nad diagnozy..A rovnako..neziju vsetci len preto aby zili..silou mocou..a co najviac hmotne komfortne..Ked je niekto dusevne zalozeny a zdraviu ducha podriadi vsetko..tak aj jeho nahlad na utrpenie a smrt bude diametralne odlisny od takeho..pre ktoreho je fyzicky komfort zivotnou prioritou..Boh nechce..aby sme trpeli..chce aby sme chapali skutocny zmysel tohoto zivota...Ak mi ochorie dieta..skutocnym ..najsilnejsim faktorom ktorý je kralujuci a ten bolestivy..je nas vztah ku nemu..Vztah ku cloveku..ktory sposobí..ze cerpame zo dna svojich dusí..Ale Ty mas ine prezivanie..a kazdy..aj Boh ho bude respektovat...
Ja mam tiez dilemu.
Moj nazor: Aj biblia ponuka rozne pohlady. Na jednej strane su tu veci , ktore su dovolene alebo zakazane. A druhej strane je otazka. Koho viac Jezis miluje? Spravodlivych ci hriesnikov?
@lenkakravcova ...Leni...Teba kazdy ..kto cita v dobrej voli..musi mat rad..Ty si dnes zijuci neveriaci Tomas..Ktoreho Jezis miloval a otec povazoval za doleziteho..aby pribeh o nom prezil podnes...Na margo tvojej frustracie z odpovedi v SP.: Len ja sama (a mnohe ine este jasnejsie)..som Ti dala dokaz zo SP o tom..ze Jezis je Boh..Jasne spravy..ktore vsak neprijima Tvoj rozum..Jednoducho ich obchadza..akoby nejestvovali..a tu je ten moment ..ked vznika u Teba dilema..a ty sa ju pokusas vyriesit hladanim..Mne je to celkom sympaticke..Si take tvrdohlave trdlo..ktore potrebuje ukojit rozum..ale zaroven som si viacmenej istá..ze prave Ty ..prides na mudrost a pravdu rozumu len duchovnym zazitkom..po ktorom Ti dotrkne..ze sa honis za pravdou..ktora uz v tebe caka davno zabyvana..Len ten rozum..a prave on..co sa tvari..ze chce vediet ..ti brani...uz vediet...Reakcie v prispevkoch mas ..ako vysokomoralny clovek a do Tvojho hladania Ti zo srdca prajem..konfrontovat si nové cudzie tézy so svojim svedomim..lebo uz vcera..pri tej moslimskej vsuvke..si sa ocitla mimo nielen tej krestanskej ,,neuplnej" nauky..ale mimo vseobecne ..casom prijatom fakte o ludskosti..kde som nasla vynimky na zabijanie......opatrne leni..aby ta hladanie nepripravilo o cistotu srdca..
@topasitta ...Vsetkych nepochopitelne rovnako spravodlivo..hriesnici vsak maju tazsi zivot..plny dilem..a prazdna..Lebo sa rozhoduju sami..a spoliehaju sa len na seba..alebo druhych ludi..ktorych usudok je priamo umerny ich pocitu bezpecia..
ja by som sa chcela opytat vsetkych veriacich zien, ktore odsudzuju umele oplodnenie, jednu vec:
ak by vase dieta smrtelen ochorelo, a jedine lekari by ho vedeli zachranit, nechate ho umriet, pretoze to je Bozia vola, alebo vyuzijete moznosti modernej mediciny, vzopriete sa boziemu rozhodnutiu a pokusite sa zachranit svojmu dietatu zivot?
@evkao tak to somtreba zvedava na odpovede, podobnu otazku som chcela polozit...
Toto je vecna tema a najviac reci maju tie, co nemaju ani sajnu, co za zufalstvo so sebou nesie porucha plodnosti ako diagnoza...milujem vety typu, ze umele oplodnenie neriesi problem, len ho obchadza🤔pri tom na napada vzdy len tolko, ze ked niekomu idu transplantovat srdce koli poskodenym koronarnym tepnam, preco mu radsej nenakazu zdravo sa stravovat, znizit prijem zlych tukov, viac sa hybat a hlavne sa modlit aby sa mu stav tepien zlepsil? Preco obchadzaju problem a idu robit transplantaciu, zakrok s najvyssim rizikom?😝...Boh nam dal dar poznania a vramci neho clovek rozvija vedne discipliny ako je aj asistovana reprodukcia, cize same o sebe je to dar od Boha. Ak Boh nechce dozicit paru dieta, mozu absolvovat aj trilion umelych oplodneni, lebo okrem spravneho vajicka, spermie, embria, maternice, stale je rozhodujuci faktor medzi nebom a zemou😉
Nejdem toto cele citat, iba napisem, ze som sa pytala velmi zanietejen krestanky, aky je nazor na umele oplodnenie. Odpovedala mi, ze boh dal ludom rozum, aby vymyslali riesenia na problemy. A ked pouzili rozum na vyriesenie problemu, ak niekto nemoze otehotniet, tak je to v poriadku. Takze nezatratila umele oplodnenie

@medionka zlata moja, keby boh nechcel, tak ani ivf nevyjde. Takze deti z ivf, ked je uspesne, chcel. Preto dostali sancu.