Je 20 rokov skoro na dieťatko?
ahojte 🙂 nedavno tu rozputala diskusiu moja maminka s tym ze chce mat 5. dieta vo veku 38 rokov a velmi sa mi pacili vase prispevky 🙂 hlavne tie kladne,ja s tym tiez suhlasim a tak som premyslala ze by sme si s priatelom takisto spravili vlastne 🙂 moj priatel by bol velmi stastny len mam taku dilemu,ci to nie je velmi skoro... dakujem za kazdy prispevok,ci uz kladny alebo nie ;)
a ja si viete co myslim? ze obe temy...aj mamininu aj dcerinu pise jedna a ta ista osoba...prazdniny by uz mohli skoncit lebo dakto sa nudi
@veronikita moj nazor je že je každeho vec v akom veku sa citi na dieta 🙂 a samozrejme ked ho viete aj finančne zabezpečit 😉
ja som svoju dceru mala ked som mala 21r. vydavat som sa nemusela to je pre info... 🙂 pre ostatne...tak som to chcela - citila a nikdy by som na tom nič nezmenila....
Každý dozreje v inom veku, každý je pripravení na manželský/partnerský život s dieťatkom pripravení v inom veku. Ak má človek vlastné bývanie, finančné zabezpečenie, partnera, ktorý sa dokáže postarať potom o svoju rodinku a hlavne sa cítia byť pripravení, tak v takom prípade 20 rokov nie je skoro. Ak by to však malo byť založenie rodiny, s tým, že ešte ani neviete kde a ako budete bývať, že by ste mali žiť v jednej izbe u rodičov, a spoliehať sa aj na finančnú pomoc od rodičov , tak potom je to skoro. My sme s manželom mali najprv dom, boli sme samostatní,vydávala som sa keď som mala čerstvých 21r., z čistej lásky, a bábo sme veľmi chceli, a podarilo sa to hneď po svadbe, takže som v 21. r porodila našu prvú dcérku.... Teraz mám 23 a budeme mať druhé dieťatko. Ja to neľutujem, nechýbajú mi prehýrené noci na žúroch a pod. (nikdy som na to nebola), ja sa necítim, že by to bolo skoro, ani neskúsene. V rodine sme mali už pred tým viacero malých detičiek, kde som sa veľa priučila. Ja by som nemenila ani za nič a som šťastná...
1ja ti napisem takto 😉 prve som mala v 21 rokoch neplanovane . velmi som sa tesila aj ked som bola mladucka mala som po svojom boku uzasneho chlapa a rodicia tiez mysleli pozitivne. zobrali sme sa ked som bola 4 mes.moja mamina ma mala v 20tke. ja som robila len rok po skole najskor sme pol roka po porode byvali u svokry kupili sme si byt ale kym ho postavili tak sa to natiahlo. ale som rada ze mi zo zaciatku svokra pomahala maly bol uplakane dieta zo silnou kolikou.vsetko preslo a my po dvoch rokov stravenych v byte sme si kupili domcek a strasne som tuzila po dievcatku ktore sa nam podarilo na 1 sup bola som stastna . ano som mlada mamicka ale ako hovori moja mama radsej skoro ako neksoro alebo nikdy.mam v okoli vela skusenosti ze nasjkor sa 10 rokov chranili nechceli a potom uz bol problem. no ja som spokojna tak ako to je v 30tke budem mat deti odrastene a este stale v plnom nasadeni ,a poviem ti ze vsetko lepsie zvladas ked mas babo skor stresy aj po psych, a fyzickej stranke tot moj nazor 😉
@winka99 ak nemas co k tomu povedat tak nepis 🙂 vobec ma tento tvoj nezmyselny prispevok nezaujima...dakujem...a len pre info,sme dve rozdielne osoby ;)
@veronikita prepáč, ale mne táto tvoja úvaha - aspoň z toho ako si mi to podala - príde taká akože "kúpime si psíka alebo mačičku" ... lebo mať dieťa to nie je o veku, ale o nejakých podmienkach... a nemusíme chodiť ďaleko, je tu dosť tém o bývaní so svokrovcami pod jednou strechou a o tom, ako to (ne)funguje, ďalšie kvantum príspevkov na tému "na čo všetko mám nárok, keď som nikdy nepracovala" a podobne... takže na tvojom mieste sa nezamýšľam nad tým, či je v 20 vhodný čas na dieťa, ale nad tým, či mám vlastnú strechu nad hlavou (nie že raz bude, ale či je teraz), či máme príjem na to, aby sme všetko utiahli atď... a nemusíme sa baviť o tom, že peniaze nie sú to najdôležitejšie, ale bohužiaľ, bez nich to nejde... a ak si na všetky praktické otázky odpovieš "a keď bude najhoršie, tak naši / svokrovci pomôžu" tak hovorím jednoznačné NIE - deti si majú užívať detstvo a mladosť a nie mať vlastné deti... ak sa nemôžeš spoľahnúť hlavne sama na seba a trochu na partnera, tak ešte nie ste zrelí na dieťa...
@sissy27 moj partner je uplne dokonaly 🙂 ma prijem ktory v pohode pokryje vydavky nase a takisto aj dietatka,byvanie mame,sme samostatny a babetko chceme...nehnevam sa,ja nemozem za to ako kto pochopi moj prispevok ...tiez mam niekedy problem sa presne vyjadrovat :D
@veronikita hmm. pozri si fotoblogy , veľa matiek má i vek uvedený, a zistíš, koľko veľa ich je tu v takom mladom veku 😉
Podla mna nikto ti nepovie ci je skoro, alebo nie...to musis vediet ty sama...ci mate vsetko, co budete potrebovat, byvanie, peniazky aby ste pokupili pre dietatko vsetko, co bude treba, ci ma napr. priatel prijem taky, ze aj ked ostanes na materskej, utiahnete byvanie, atd...vsetko okolo toho....ak citite obaja, ze ste na to pripraveni, budete to zvladat, nevidim najmensi problem... 🙂 teraz sa to mozno niekomu zda skoro, ze dieta v 20tich...v generacii nasich rodicov bolo bezne, ze sa vydavali/zenili po skonceni strednej a deti v tomto veku podla nich skoro neboli 🙂 teraz je to posunute aj tym, ze je kusok tazsie sa zabezpecit, mat napr. vlastne byvanie atd...vela ludi chodi na vs a rodinu planuju az po skonceni....ale vo vseobecnosti...skoro to urcite nie je 🙂
@veronikita tak potom v čom je problem 🙂 hor sa do toho 🙂 držim palce nech to víjde 😉 🙂
@veronikita ano ano, v 20 rokoch sú všetci dokonalí 😅 ako dlho ste spolu? lebo je tu kopec báb, čo sa rozvádzajú / rozchádzajú po 5, 10, 15 a dokonca aj 20 rokoch manželstva a zisťujú, že toho už ex vlastne vôbec nepoznali... ale to určite nebude tvoj prípad,lebo z tvojich príspevkov je jasné, že ty si už rozhodnutá, nechceš počuť žiadne "proti", vlastne si sa prišla len pochváliť alebo teda neviem o čo ti ide, keď na všetky argumenty (nie len moje) máš nachystanú odpoveď a si presvedčená o svojej pravde... aj keď ti sem 1000 žien napíše, že je to skoro a každá ti dá 100 dôvodov, prečo ešte nie, tak budeš mať 10001 odpovedí, že to tak nie je... keď 20 ročná baba básni o "dokonalom vzťahu", tak sa môžem len pousmiať a popriať ti, aby ti toto presvedčenie vydržalo ešte aspoň 5 rokov...
aaaano🙂))
Svadba je krasna u nas bola svadba v malom len blizka rodina bolo nas 15 ziadne starosti nic bolo to krasne vecer sme nahodili teplaky a grilovacka na dvore vsetci sa pekne opili mala som 20r. A velmi som tuzila po dietatku ale mam ho az teraz ked mam uz skoro 25r a poviem vam ze som aj rada ze to nebolo hned mat dieta je zodpovednost nonstop byvame u svokrovco a pomahaju ako vedia neviem si predstavit ze by sme byvali niekde kde nikoho nemam ako ty ze sa citis sama potom budes sama na dieta priatel bude v praci a skutocne sa nestihnes ani vy...toto . Je to narocne ..
Ale mamina ti najlepsie bude vediet povedat ved aj ona bola mlada mamina Myslim si ze najlepsie budes na dieta pripravena ked uz to bude za dverami ved 9 mesiacou je dlha doba tvoje telo sa chysta na porod a hlava na to vsetko ostatne 🙂
@veronikita nechcem byt hnusna, ale co ak sa s tebou priatel rozide? z coho a kde budes zit aj s dietatom? Lebo vyzivne ta veru neuzivi... Podla mna by si sa mala najskor postavit na svoje nohy, najst pracu a cosi si zarobit.. to si akoze chces na vsetko pytat peniaze od priatela? Ja som mala tiez dieta v 21, ale predtym som pracovala, byvali sme sami polroka po tom, ako sa nam narodilo dieta a teda pri predstave, ze si chcem kupit cosi na seba a musim pytat od muza mi je divno... 😒
áno je skoro uži si najprv a potom maj. síce ja som mala 21 rokov pri prvom, ale nebanujem mam skvelého manžela ,rodinu ,lenže nezažila som svet. Nevidela som more, žiadna lyžovačka všetko sa toči okolo detí. Takže ak môžeš premysli si to!!
ja mám 22 a dve detičky, a nikdy by som nemenila a ani svoj život. rozprávajú mi že som si mala užívať mladosť, ale ja si užívam teraz 😀
necitala som prispevky.. ale ja som mala syna v 21.. v 2O som otehotnela.. zobrali sme sa.. teraz mam 24 cakame druhe babatko... mame dom auto.. chodime na lyzovacky aj letne dovolenky.. sme tam aj nejaka disko.. ved mame babinu 🙂 ktora sa stara rada a s laskou.. nie vzdy to znamena ze skoncil zivot :D moj sa zacal a je nadherny 🙂
Necitala som ani jeden prispevok takze neviem co ti maminky napisali no moj nazor je taky,ze ak sa na to vy citite tak to urcite skoro nie je....ja som mala prve dietatko ako 21 rocna a vobec to nelutujem a druhe som mala ako 28 rocna..takze urob tak ako to vy citite 🙂
@veronikita Ak to tak cítiš, prečo nie.
Samozrejme bábo nieje len radosť ale aj starosť, predovšetkým veľká zodpovednosť. Preto si myslím, že veľa záleží od toho ako sa sama na bábätko cítiš. Ja mám 19 rokov a 2 a pol ročnú dcérku. Viem, že to bolo skoro ale názor druhých ma nezaujímal, na dieťa som sa cítila už v mladom veku a vôbec to nelutujem. Dnes možem hrdo prehlásiť, že to bolo moje najväčšie rozhodnutie v živote, ale za to najkrajšie, takže dnes som mladá síce slobodná najšťastnejšia maminka na svete. Za čo veľmi ďakujem svojím rodičom. ... Držím palce... 🙂
necitala som vsetky prispevky, ale moj nazor je , 20rokov nie je moc skoro pokial mas dietatu okrem lasky co ponuknut, lebo z toho sa zit neda.....
@veronikita ak máte strechu nad hlavou, dokážete sa oň postarať a cítiš to tak že by si chcela, tak myslím že nemáš o čom rozmýšlať. Na dieťa nie je podľa mňa nikdy ten pravý čas, raz je to a raz to, je to skôr o tom či je človek už dosť vyzretý a či sa dokáže celý obetovať 🙂
podla mna to nie je skoro ak si si tym uplne ista nakolko potom uz nie je cesty spet 🙂ja som rodila v 19tich teraz mam 20 a skoro 11mesacneho syna a obcas to nie je lahke ale je to moj poklad🙂je to na vas ci s ana to citite jednozancne vam to zmeni zivot a aj partnersky ..
@veronikita Sama musíš vedieť,či si pripravená na dieťa.Treba si zvážiť či máte kde bývať a podobné praktické veci ved určite vieš.Nič Ti neutečie ale ked si rozhodnutá,že chceš tak držím palce 🙂
@veronikita ale ved som k tomu napisala, len treba citat medzi riadkami... je to extrem na extrem...20 je malo a 38 je prilis vela a neviem preco to riesite na fore, je to vasa vec, co vas co maju zujimat nazory cudzich...blbost
@mia501 fora su na to, aby si zistila ze kolko ludi, tolko nazorov, takze ak vytvoris temu, aj tak sa k nicomu nedopracujes, lebo kazd ma iny nazor...takze na nic, len na zaplnenie volneho casu 😀
ako uz moze byt 20 rocn zabezpecena? jaj myslis z partnerovho konta? tak potom hej
ale nejde len o zabezpecenie, 20 rocni ludia su deti, vidim to vo svojom okoli.... dieta vychovava dieta a potom ta vychova tak vyzera..ale je mi to fuk, nech si kazdy zije ako sa mu chce

@veronikita ahoj, neviem či som to zle pochopila, ale to ta napadlo len kvôli tomu, že tvoja mama chce dieťa v 38 rokoch a tebe sa to zapáčilo?
ak nie ste s priatelom osamostatnení, tak nad tým ani nerozmýšlaj, nehovoriac o tom, že ste predsa len mladučkí a nechcete ešte niečo zažiť, pocestovať, poštudovať, popracovať? Všetky moje kamošky, čo tak skoro porodili, potom lutovali, že boli priviazané k detom a skončilo im to všetko, čo zažívajú mladí za slobodna... cestovanie, disko, dovolenky, turistika, šport.... proste volný čas pre seba.... A, bohužial, väčšina takto skoro začatých vzťahov neskôr skončila aj rozvodom a s detmi si museli po rokoch hladat aj druhého partnera 😖
tvoja mamina ak bude čakať bábo, určite sa bude velmi tešiť a teraz do toho aj dcéra tehotná, podla mna to bude na nu vela, lebo bude chcieť aj svoje (neviem či 1. vnuča) určite rozmaznávať, určite by mu chcela aj pokupovať nejaké tie drobnosti, ale sama bude mať asi dosť práce s vlastným prírastkom a nebude ti môcť ani pomáhať ako prvorodičke, pretože bude sama tehotná/ s bábom... už si sa s mamou o tom rozprávala?
ja by som nechala asi najskôr maminu splniť si svoj sen a ked budeš mať súrodenca aspon o trošičku staršieho (dovtedy si aspon trochu zabezpečiť hniezdo rodinné), tak potom by som šla do tehulkovania.... inak bude toho asi na rodinu veľa 🙂 ALE, je to na tebe a určite si aj tak urobíš podľa seba...Veľa šťastia.