icon

Je 20 rokov skoro na dieťatko?

veronikita
4. jan 2014

ahojte 🙂 nedavno tu rozputala diskusiu moja maminka s tym ze chce mat 5. dieta vo veku 38 rokov a velmi sa mi pacili vase prispevky 🙂 hlavne tie kladne,ja s tym tiez suhlasim a tak som premyslala ze by sme si s priatelom takisto spravili vlastne 🙂 moj priatel by bol velmi stastny len mam taku dilemu,ci to nie je velmi skoro... dakujem za kazdy prispevok,ci uz kladny alebo nie ;)

Strana
z3
lucinocka
4. jan 2014

@leslyelee to je sice pekne, ale urobit si dieta v 17 a zavesit sa na krk rodicom, nieje bohviejak chvalyhodne.. urcite by som to neodporucala inym takto riesit... po materskej co? myslis, ze si tak lahko najdes pracu s malym dietatom bez praxe, bez skusenosti ? alebo vas oboch budu dalej zivit rodicia?

lucinocka
4. jan 2014

taky vyraz milujem... ,, citila som sa na dieta" a ako si ho zabezpecila?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
estrella5
4. jan 2014

Nikdy nie je skoro alebo neskoro na dieťa... A je úplne zbytočné pýtať sa takúto vážnu otázku na fóre 😉 ... Toto rozhodnutie závisí len od vás dvoch - od teba a od tvojho partnera... Sadnite si a porozprávajte sa o tom... Jednak o svojich pocitoch - je dieťa to čo naozaj chcete? obaja? 🙂 Jednak o tých praktickejších veciach - máte finančné zázemie pre bábo? Máte aspoň ako-takú finančnú istotu ? 🙂 ... A rovnako sa ešte aj sama seba spýtaj či vzťah, ktorý máš je natoľko pevný a silný na to aby zvládne takýto obrat - príchod nového člena rodiny 🙂
Dôležité je ako to beriete vy dvaja... Tu ti môžu byť ľudia ukradnutí (snáď sa nikoho nedotknem) lebo buď sa tu nájdu ženy, ktoré v 20tke ešte "nosili plienky" a nevedia si predstaviť aby 20 ročné "dieťa" malo dieťa... Alebo sa tu nájdu ženy, ktoré mali v mladom veku bábätko a budú ti fandiť... Ale ani jedna žena tu isto nemala také podmienky ako ty (finančné, citové, vzťahové atď.) takže sa nemôžeš riadiť ich predstavami alebo názormi 🙂
Odpoveď na túto otázku nájdeš len v sebe a v tvojom partnerovi 😵 veľa šťastia 😵

marissenka
4. jan 2014

@veronikita u nas v rodine mame 21 rocnu mamicku uz skoro rocneho synceka,ktora sa aj s tatinom prikladne staraju o maleho.a 21 rocnu neter,ktora s frajerom o detoch nechce ani pocut,prvorada je praca a peniaze. 100ludi 100chuti...maleho som mala v 22 planovane,..vy musite vediet,ci uz je ten spravny cas,skoro to podla mna nieje.len si treba uvedomit,aku zmenu dieta v zivote prinesie..nie su to len radosti,ale aj starosti 😉

vevapeto
4. jan 2014

U niekoho je 20 rokov akurat, u niekoho je aj 30 este skoro....ak sa tvoj priatel na to neciti, odporucam pockat nech "dospeje" a nebude sa bat zodpovednosti....pekny vecer. 😉

leslyelee
4. jan 2014

@lucinocka To bol môj názor, poznám veľa ludí ktorý skončili šťastne v mladom veku a žiju doteraz spolu. Ja sa nechválim tým, že som slobodná. Mimochodom s ockom malej sme spolu žili, nezavesila som sa svojím rodičom na krk, žili sme ako každá rodina. Ja ako matka a on ako otec aj napriek tomu aký sme mali vek fungovali sme normálne do istého času keď to začalo škrípať.(ďalej opisovať nebudem) Ver, že nič z toho čo sa stalo tak ani jeden z nás nechel a predsa sa stalo a už vôbec sme to nemali v pláne keď sme sa rozhodli si dieťatko nechať. Myslím, že nie som jediná (nielen mladá) čo žije spolu s rodičmi a má "holú riť". 😝 Ja tak isto neviem ako je dotyčná zabezpečená preto som napísala svoj názor že si myslím, že záleží na tom ako sa na dieťa cíti. Moje dieťa aj napriek všetkému je veľmi milované, nežili sme s Ex v prepychu, ale žili sme normálne aj bez pomoci rodičov a stále sme tu. Pre mna nič nemá takú hodnotu ako ozajstná láska k nej. A áno predstav si cítila som sa na dieťa, kedže s malými detmi novorodeniatkami z pôrodnice ktoré tam nechali iné mamy mám skúsenosti od svojích 12 rokov. Preto keď som otehotnela bolo pre mna neprípustne dať si dieťatko vziať a vedela som že sa o bábo budem vedieť postarať a starám sa dodnes a myslím si že pre niektoré matky až vzorovo.... 🙂

leslyelee
4. jan 2014

@lucinocka Lahko odsudiť človeka z jedného príspevku ktorý nieje viac rozvitý, odpovedala som k veci a svoj názor. Ver, že nebolo mi po vôli vrátiť sa k rodičom, kedže som sa rozhodla žiť si svoj život. No nenechali ma na ulici, a svoju a dcérkinu buducnosť sa snažím riešiť už teraz čo najskôr a čo najlepšie.... Nebudem ťa presviedčať, mysli si o mňe čo chceš no keby si možno o mne vedela viac alebo poznala môj príbeh som si viac než istá, že by si svoj pohlad na vec zmenila. To je odo mna asi všetko, neviem čo viac ti k tomuto mám povedať 🙂 😅 😅

titkovamiriam
4. jan 2014

@veronikita vobec nieje skoro ja som mala najstarsieho v 19 🙂 mna mala mama v 20 a mame skvele vztahy a uz by som kludne prijala aj vnuča 😀

aliza
4. jan 2014

@veronikita ono to ani nie je az tak o veku, ale o tom spravnom dovode mat dieta. Pises, ze zijete v cudzine, ze sa citis sama a babenkom si chces zaplnit prazdne miesto. To nie je zrovna najlepsi dovod mat dieta. S tym dietatkom sa mozes citit este viac osamotena, najma sama v zahranici (viem o com pisem, zazila som a bolo to velmi tazke)....Do prace sa vsak nehrnies.....a preco? ak budete ma teraz babo, urcite mu o par rokov date aj surodenca, mozno dvoch a potom sa do prace budes hrnut vsetkymi 10-timi, ale do akej? nie je lepsie si najst aspon na rok-dva pracu, aby si sa mala kam vratit a mala aspon nejaku istotu? lebo nechcem ti brat iluzie, ale ani priatel nemusi byt s tebou stale, nemas v nom ziadnu zaruku a co potom? ani len sa zobrat nechcete...dost riskantne, si myslim. A inak, ja som sa do tej temy tvojej maminy tiez zapojila a pamatam si, ako reagovala, ked jej pisali, ze nech uz radsej pocka na vnucatka, ako mat to 5-te. A ona odpisala, ze si v zahranici a ze tak skoro vnuca nebude lebo ze si chcete zarobit. To bolo pred par dnami a odrazu nielenze ty nezarabas vobec, ale dokonca ta nabada, aby ste mali babo naraz spolu... 😨

maria1989
4. jan 2014

@veronikita pozerám, že žienky ti ešte stále odpisujú svoje názory..... no, svoj život budeš žiť len ty, partner a dieťa, nikto iný.... takže je to len na vás... 😉

dazdovka
4. jan 2014

boze v 20-tke si este vo vyvine, mozes studovat co chces, cestovat kam chces, skusat nove profesie,spoznavat zaujimavych ludi... S dietatom sa to vsetko ohromne skomplikuje a na niektore veci mozes rovno zabudnut, ak teda nie si nejaky mimoriadny talent, alebo nemas podporu (casovo-priestorovo financnu) od rodicov… Mala som prve dieta v 19-tich, myslela som si ze s muzom zostanem navzdy, ale casom sa formovali aj nase povahy a priority, az sa nase spoluzitie stalo vzajomnym trapenim, dieta popri tom vyrastalo za pochodu a teda narocny start do zivota dostalo, uz by som si to nacasovala inac.

tiffanytheo
4. jan 2014

Ja som chcela od 16 v 21 som porodila prve a hned po roku a pol na to druhe.Dokonca uvazujem aj o tretom.Zboznujem babatka neviem sa na nich vynadivat.Je to uzasny pocit.A jasne podla toho ako sa na to citis.Ked si si uz dosr uzila a zqbavila hold.A zbavat sa da aj s detmi a cele si to uzivat.Aj do restiky vsade.Ja robim sama s muzom sa staram o domcek a dve deti odstahovali sme sa od rodiny o 100 km.Qj muz robi.Na vianoce sme piekli osem druhov kolacov.Aj sme sa zabavili aj sme si to uzili.Aa aj medzi tym vsetkym vidim este tolko volneho casu .Aj si poodychujeme.Treba si to riadne zadelit a je to perfis.A keby som mala rodit este raz v 21 tak kludne 😉

evelynka85
4. jan 2014

Mozno otazka nie je, ci je 20 rokov skoro na dietatko...ale dolezitejsie je, ci sa citis pripravena byt matkou a manzelkou na cely zivot. Svadba nie je vobec dolezita. To pochopi clovek, az ked stoji pred oltarom a slubuje vernost (a pritom pozna aspon z casti svoju minulost)...Svadba nemusi stat vela penazi a nemusi tam byt ani rodina... Nejde o svadbu ale manzelstvo. Nie je uzasne sa vydat, ale byt vydatou. Ked poviem uzasne, nemyslim tym lahke. Manzelsvo je pre nas s manzelom sviatostou - inou recou, kuskom neba na zemi. Je to pre nas navzdy a jedine. Slovicka, ktore najdete pomaly uz len v slovniku cudzich slov... 😒 dnes som sa asi uz sti krat spytala muza, ci ma stale lubi...(Pyta sa to uz aj on, hlavne ked mam agresivne sklony🙂)... povedal mi znudene, ze heeeeeeeeej. a tak sa ho pytam, ze preco? on, ze musi. 😲 Tak sme sa zacali smiat, ze to chce pocut kazda zena. A on mi na to povedal, ze nemozem ta nelubit, ako by povedal Sladkovic...

ajsenz
5. jan 2014

Ahoj. Za pár dní mám 20rokov a 9 mesačného syna. Pred otehotnením som bola s manželom dva roky. Som vydatá,úspešne mám zmaturované,bývame vo vlastnom a sme nezávislí od rodičov. Dieťa som chcela a veľmi. Manžel pracuje má 25rokov, ja pracujem popri materskej aj to len víkendy a pekne doma a zarobím si voac ako mi dá štát RP 🙂 Moja situácia je skvelá a preto som za názor,že ak ste pripravenií a nebudú Vás živiť len rodičia,prečo nie 🙂 Teraz je móda mať deti dosť neskoro,ale lepšie skôr ako nikdy. Nie každá mladá matka vymetá diskotéky,zdiera rodičov a má v riti vlastné dieťa... To je len zaužívané ,keďže len o zlom sa viac hovorí ako o dobrom.

lelatt
5. jan 2014

@veronikita nemozes sa pytat inych ci je skoro alebo nie. Ja mam o par dni 21 a taktiez o par dni sa mi ma narodit nas poklad. A vies co? Vobec nieje skoro. Ale zalezi na tebe aka si, ci ta bavi chodit po diskotekach a len sa zabavat. Ja som napriklad od 17tich samostatna, byvam v podnajme, vsetky domace prace ako varenie upratovanie atd su pre mna samozrejmostou, sama som sa zivila aj studovala.. Takze pre mna osobne nieje skoro pretoze si myslim ze budem dobrou mamou. A mam skveleho priatela ktory robi pre nas vsetko aby sme sa malo dobre. Ale ak mas byt zavesena rodicom na krku a niesi este sama samostatna (nehovorim ze niesi) tak urcite skoro je. Takze sama si vies zhodnotit situaciu a sama si musis zvazit ci skoro je alebo nie 🙂

digysa
5. jan 2014

@veronikita Niekto tu napisal, aby si sa pozrela na fotoblogy, ake maju mamicky vek a uvidis, ci je to skoro, alebo nie....

Ja ti dam iba jednu radu- chod sa pozriet do forumu do Rodinnych problemov- 49 stran a 1893 problemov dokopy. Vacsinou sa kazdy zacina takto:

" Vydavala som sa mlada, vsetko bolo krasne, s priatelom sme velmi tuzili po babatku................................... no a potom to uz ide dole vodou...

Tvoje dvovody na splodenie potomka su vsak dost ubohe...... (lebo mama chce, lebo mi je smutno)......zivotne ciele vskutku velkolepe. Ale pravda je, ze kazdy ma rebricek hodnot niekde inde. Nieco na tom bude. Vela stastia pri "robeni" 😒

kofoluska
5. jan 2014

@fidka79 Jo, predstavu ma. Ja som tiez mala predstavu a preto som deti nexcela. Kedze som najstarsia z oboch stran a uzila som si nielen surodenca, ale aj bratrancov a sesternice. Jasne, ze je to na zakladatelke temy. Ja som len napisala svoj nazor. 🙂

lucinocka
5. jan 2014

@leslyelee ty si tak podala svoj prispevok.. nenechala som si od nikoho hovorit, citila som sa na dieta pripravena...dakujem rodicom..

adka31
5. jan 2014

necitala som vsetky prispevky, ale predpokladam ze kazda pise z vlastnych skusenosti. ja za seba - mam 38, cakam svoje tretie dieta, podotykam chcene babatko. prve som mala v 20, druhe v 30 a teraz tretie. lubim vsetky tri rovnako, ALE - vratit cas, nemala by som tak skoro dieta, veru nie. vsetko to, co si mas zazit ako mlada ti nenavratne ujde, kamaratky, skola, volny cas, aj ta zabava. syn ma uz 18 a vidim, ako si uziva mladost, ale v dobrom, skratka cely zivot ma pred sebou a nic mu neujde. dieta je na cely zivot a uz nikdy nebudes rozmyslat len za seba, stale budes zanho zodpovedna a nezide ti z mysle ani ked bude dospele.... skratka podla mna este nie je cas..... v 20 ke 🙂

veronikita
autor
5. jan 2014

@winka99 tak konkretne ten tvoj nazor mi pripada akoby si sa nudila pretože ten príspevok to je od veci ... A medzi tými riadkami je nejaký zmysel? K téme?

svano
5. jan 2014

@veronikita Pravdou je,že sú aj mladšie, ale načo to siliť? Nemáš sa kam ponáhľať. Mať dieťa je nádherné,ale je to záväzok na celý život. Preto využi svoju slobodu a študuj, cestuj atd. Dieťatko odsuň na neskôr, aj z teba bude zrelšia a zodpovednejšia žena a tie slobodné roky ti už nik nevráti. 🙂

leslyelee
5. jan 2014

@lucinocka snad si nemyslíš, že ďakujem svojím rodičom za to, že som otehotnela mladá? 🙂 Logicky som si asi povolenie nepýtala, bolo to nezodpovedné, no keď to prišlo trebalo sa k tomu postaviť zodpovedne. Ďakujem svojím rodičom, že keď nám to z Ex nevyšlo, nenútili ma s ním zostať. Samozrejme reči typu "chceli ste dieťa tak sa starajte" boli. No moje podakovanie im patri hlavne za to , ze ked som to potrebovala tak ma prijali. Mohla som sa opäť vrátiť domov aj s malou. Dakujem im za to, že som slobodná a nejsom na ulici. Toto si snad pochopila. Neplánovala som sa vešiať rodičom na krk 😀 niesom prvá ani posledná mladá či staršia mamička čo žije s rodičmi. A k téme, však dotyčná ešte len plánuje tak asi s priatelom budú spolu, či už u rodičov alebo sami, to už je ich vec tam až nevidim, a tiež to neplánuje preto lebo sa s ním možno niekedy rozíde. Ani ty nemôžeš vedieť čo ťa čaká, preto radšej, prosím nesúď z jedneho príspevku. Ďakujem. 🙂

tanaalexdenis
5. jan 2014

@veronikita ahoj.Ja som mala syna v 19 tke.Ked teraz pozeram na tych 19-20 rocnych tak su to same deti.Vsetko sa poposuvalo o 10 rokov.Teraz zacinaju zeny rodit neskor v 30 tke.V minulosti keby rodila v 30-tke uz by bola stara dievka.
DIevca uzivaj si kym mozes.Aj ked na druhej strane je pravda,ze ked budes mat 30 uz budes mat vetsie dieta a budes este stale mlada,mozes si uzivat zivot,venovat sa kariere...
Najmenej je dieta spravit tachsie je ho vychovat.Ak mate na to prostriedky a obidvaja to naozaj chcete tak v tom nevidim problem.
Ja si neviem predstavit,zeby som svojich chalanov nemala.

spinoscapularnabeta
5. jan 2014

@veronikita kludne chod do toho ja som mala tiez v 20-ke synceka. urcite si mamine pomahala vies co obnasa starostlivost o mrnusa, nebude to pre teba sok v tvojom veku. Ja som mala tak isto maleho brata a vdaka tomu som to zvladala uplne v pohode. Svadbu sme mali hlavne koly malemu, aby sme boli na poriadku rodinka🙂 boli sme len najblizsia rodina rodicia, surodenci. Spolu 13 ludi.

lucinocka
5. jan 2014

@leslyelee tak prepac, lebo tvoj prvy prispevok vyznel tak ze si dieta v 17 planovala aj ked ta ostatni odhovarali🙂 a to mi pride nezodpovedne, lebo mam kamosku, co tiez otehotnela v 17, syna jej vychovava mama a ona sa flaka po diskotekach a baroch, lebo ju kopla druha puberta 🙄
Ak si otehotnela neplanovane /na zlyhanie ochrany/ a dieta si nechala, tak mas samozrejme moj obdiv, ze si sa na to dala 🙂

leslyelee
5. jan 2014

Tak nie kazda mlada mamicka je nezodpovedna, ja sa o dieta staram zodpovedne a uz duplom ked zijem sama bez ocka a s malou mi nema kto ako tak pomoct, mamina ma svoje deti o ktore sa stara a ja jej nebudem predsa davat svoje dieta ktore som chcela. Samozrejme jej dakujem ked obcas vybehnem si sadnut niekam von s kamaratkami tak raz za pol roka ale myslim, ze to potrebuje kazda mamicka. Tak isto jej velmi rada postrazim deti, ked je treba, vie ze sa na mna moze spolahnut... Mna nekopla puberta, mna koplo druhe detstvo, ja idem s vekom mojej dcerky, teraz je to najkrajsie obdobie. Ked bude v puberte potom budem aj ja a to ešte ona nevie čo ju čaká so mnou 😀

maribell
23. jan 2014

ja som otehotnela ked som mala 19 a porodila som v 20ke ... bolo to planovane a pre mna vyhovujuce... rodicom sme na krku nezostali pretoze manzel mal svoj bytik ale nakoniec sme sa rozhodli prestahovat do domu ktory vlasnia moji rodicia ale nebyvaju v nom ..oni boli stastni ze sem nemusia ist byvat a ze sa im o dom niekto stara..navyse za predaj bytu sme peniaze vrazili do domceka 🙂 .. takze rozhodne som nehodila dieta na krk rodicom 🙂 ...su aj zodpovedne maminy 😉

Strana
z3