icon

Je 30 až 35 rokov neskoro na prvé dieťa?

15. jan 2024

Čo myslíte, baby? Ak majú obaja partneri prvé dieťa vo veku medzi 30 a 35 je to neskoro?
Skôr to akosi ani na jedného neprišlo, chceli sme sa zabezpečiť... a až teraz prišla táto téma.

lorraine90
19. jan 2024

ja mam 33 a doktorka ma označila za “mladú matku”
a pritom moja mama keď mala 31 tak to považovali za geriatrické tehotenstvo 😀 Takže tak. Nazory sú rôzne.

malicka1986
19. jan 2024

Ja som mala dceru v 23r a syna v 35r a nevladzem niekedy uz okolo neho,hlavne to ked je chory sa citim unavena 😀,ale zasa som si aj odvykla po 12r,,,,ale vsetko zalezi od zeny

44janica44
19. jan 2024

@11bodka11 noo si predstav keď zazvoní že podpísať doporučený list a vybehne dieťa s mobilom v ruke tak asi vidí.
Tak upresním ani na dvore nie sú ani na prechádzke ani v kočíku. Doma sedia s tými deťmi. Všade na ulici ticho ako v hrobe.
A moja sa kocikuje rada prejdeme dalej vidíme veľa. Keď chce prejde popri kočíku keď nechce vezie sa, spieva, rozpráva... ci je nejaký limit dokedy sa smie dieťa voziť v kočíku? V zahraničí kocikuju aj 5 ročne deti - kociky ro is s nosnosťou 20 kíl co hádam žiadne 2 ročne dieťa nemá čiže sa ráta s tým ze sa bude používať aj pre oveľa väčšie deti.

11bodka11
19. jan 2024

@44janica44 radost mat takuto klebetnu postarku 😀

happy31
19. jan 2024

Pokiaľ ste fit, tak to nie je problém. Šup šup ak chcete tak teraz

elsaanna1
19. jan 2024

@ariola pane bože to vážne ja by som tu odvahu nemala

elsaanna1
19. jan 2024

@lucopeda ?? vážne

tiika
19. jan 2024

A čo s tým teraz spravíš? Otázka by mohla byt: Radšej neskor ako vôbec? Fyzicky to možné je, ostatne je na vás dvoch.

elzena2
19. jan 2024

@11bodka11 no moji si myslia, ako vladzu a ze nám ich postrazia a potom vidím, ako pri nich zaspia, neriesia niektore veci (dieťa zuzle kabel,nevadí- ved nie je v zasuvke) a pod. Tak take opatrovanie od starych rodicov nič moc,keď je nespolahlive. Radšej keby rovno uznali,že uz sú stari.

bale1rinka
19. jan 2024

závisí od veľa faktorov, ale podľa mňa je rozdiel mať dieťa v 25 a v 35, 10 rokov, si povieš,ale je to dosť...v 25 máš viac energie a v 35 sa ti už nechce riešiť, čo by si v 25 riešila dotuha, je to aj o partnerovi, či ti pomáha, či sa zapája, a v akej si fyzičke, akú máš prácu, v akej sfére sa pohybuješ, aké máš kamošky, je veľký rozdiel, byť zavretá na dedine, čo má výhody, a rozdiel žiť v meste, v denno dennom ruchu...každá sme iná a máme iné priority, tak ako keď vyberáš kočík, jednej by sadol druhej nie lebo napr. jedna musí mať veľké kolieska lebo dieťa má v zime a druuhá zasa nechodí autobusmi, tak jej v lete malé kolieska postačia, tak načo bude kupovať veľký kočík? každý nech si robí ako mu pasuje.

ariola
19. jan 2024

@elsaanna1 dakujem za názor. 🤦🏻‍♀️

elzena2
19. jan 2024

@ellca123 prečo by MUSELO dieťa pockat? Nemusí,len je to pohodlnejsie. Nasa detska lekárka studovala medicinu a popri tom mala 2 deti. A zrejme teda studovala dlhsie, ako normalne. Priznala,že je to narocne a ze bez pomoci okolia to nejde, ale že je to podľa nej lepšie, ako otehotniet neskoro. Radšej porozmyslaj, či by ste to ako rodina nedali spolocne, že jej pomozete s dieťaťom,ak by chcela.
Byvala suseda studovala vseobecnu medicinu a potom hneď ako dostala prvý job, isla po pár mesiacoch (už pri nástupe bola tehotna) na 6 rokov na matersku a teraz "stara" so 4 malymi deťmi lieta zo skolky do skoly a z povolania aj tak nič moc nemá,lebo musela ísť na ciastocny uvazok vo vedlajsom meste, inak by to so skolkou časovo nesklbila. Takže studovala,studovala a aj tak nemá bohvieaku kariéru. A s deťmi stresu tak ci tak.

ericka_123
19. jan 2024

Ja som mala prvé dieťa neskôr ako uvádzaš ty. Ak dieťatko chcete tak smelo do toho. 🙂 Držím palce💪

marteenka
19. jan 2024

@11bodka11
Ja mám 35 a moja mama 53, oco 59.
Muž ma 43 😁 a svokor 79, svokra už nežije.
Deti mame 6 a 9.
Tiež mám pocit, že svokor je moj vlastne dedko (je vo veku mojich dedkov, čo už nežijú) a moje babky majú 78 a 81.

Všetko je veľmi individuálne. Ja mám mladú mamu, ale dala nám pocítiť cele detstvo, že sme so sestrou neboli úplne plánované (v 18 a 22) 😂 a bola strašne prísna.
Zatiaľ čo svokra mala 3 deti vo veku 25-30. A bola úžasná a citlivá mamina.

pusinka263
19. jan 2024

@pusinka263 no ved to. Aj mlade pary maju problemy s pocatim. Ale ti aspon maju este tu rezervu casovu ked začnú cca v 25ke. Ale ked sa nedari v 35ke,tak tam je to uz ine. Preto mi to pride sebecke...vyhovorky typu este si chceme uzivat,este mame cas,este treba dom,este auto,aby sa malo dieta dobre.a nakoniec to dieťa pocat nemusi byt lusknutim prsta.a cas clovek nezastavi akokolvek mlady a fit sa (hlavne teda zena) citi. Je to ale moj nazor. Mama ma mala v 32r, čoraz viac ma zdravot.problemov,pomaly sa ja budem starat o nu a nie aby mi este pomohla s detmi.ak by mala o 10r menej,je to uplne ine. Nikdy som nechcela mat deti tak neskoro ako moja mama.

momi86
19. jan 2024

to je v pohode,,,ja som mala obidve po 30tke....a to som si myslela aka som uz stara,na porodnici som bola medzi mladsimi,co sme tak naraz rodili :D skor je uz rarita mat skor ako 25

44janica44
19. jan 2024

@11bodka11 co je na tom klebetne keď povie co vidí???

kluska
19. jan 2024

ja len tie, ktore rodili neskoro po 35 a plus a maju len jedno dieta a chvalia sa ako vsetko zvladaju lepsie ako tie mladsie, tak ja len chcem povedat, ze je velky rozdiel ci ma zena jedno alebo dve a viac deti. Neviem neviem ako by rozpravali kebyze mali tych deti viac a kratko po sebe 🙂

ellca123
19. jan 2024

@elzena2 klud

iwwetka
19. jan 2024

nie

ivanaks
19. jan 2024

My sme mali prvé (a jediné) dieťa v 35 a 46 rokoch, tiež sme obaja najskôr riešili kariéru a finančné zabezpečenie rodiny. Jedinú (ale nie nepodstatnú) nevýhodu vidím v tom, že ďalšie tehotenstvo nedopadlo dobre a potom už kvôli veku žiadne ďalšie ani neprišlo, hoci sme pôvodne rozmýšľali o 2 potomkoch... Ak si s týmto vnutorne vysporiadaná (že možno budeš mať doma jedináčika), tak niet čo riešiť a smelo do toho. 🙂 Len teda ja som vo svojich 35 rokoch bola veľmi úzkostlivá prvorodička a matka a manžel ten každý soplík a zarazený prdík nášho jediného miláčika prežíval ešte viac... 🤪 No a vychovávame si lenivého všetkými obletovaného rozmaznanca, lebo je (aj v širšej) rodine jediné dieťa. Aj s tým treba počítať. 😉

andy_sixx24
19. jan 2024

Pre mňa áno :D

megan777
19. jan 2024

@44janica44 ano aj my sme v Taliansku vozili do 5 rokov maleho,tam vsetci tak kocikuju,zvzkla som si aj tu a druhi sa mi divili

anjelik64
19. jan 2024

Aj ja plánujem okolo 30 rokov a viac, chcem aby sme boli kus zabezpečení. 🙂

mvagusta
19. jan 2024

My 31 a 33 😎 nic lepsie sa nestalo. A ked sa nastvem, tak v 39ne si urobime este zabavku na dochodok🤣🤣🤣

darina77
19. jan 2024

@pusinka263 presne to, na tú starostlivosť o rodičov mnohé zabúdajú, ja som rodila v 24, keď som mala 40 som sa už musela veľa starať o rodičov ktorí už mali kopec zdravotných problémov. Neviem ako by som to dala mať doma malé deti

ivik4
19. jan 2024

@darina77 toto bol jeden z dovodov preco som maleho chcela co najskor ked na to budu podmienky. Mna mala mamina v 36tke ( co vtedy bol na rodenie velmi vysoky vek, teraz je to uz viacmenej ok) . Chcela som aby si moj syn este uzil babku a deda a oni este vladali. Ja mam teraz 30, syn 8 a mamina sa s malym v pohode este hra, ide s nim von na ihrisko alebo spolu niekam zajdeme. Rovnako som tiez nechcela to co pises, ze samozrejme sa raz budem musiet starat o rodicov a s malym dietatom na krku by to bol masaker.

euka210
19. jan 2024

Nie, nie je to neskoro.

najjulinka
19. jan 2024

Moj dedo mal 36 a babka 2 mesiace pred 33, ked sa im narodila moja mama - ich prvé dieťa. Moja mama už rodila, ked sa rodili Husakove deti, tak to už v inom veku boli prvorodičky.... Teraz už sa to zas posunulo do normalu 😀 😉 takže neporovnavať sa s mamou,a le radšej ako to bolo kedysi, ked plnoletí boli 24roční a muž musel ženu uživiť, tak sa tak neponáhľali.....

uzmaprihlas
19. jan 2024

...nech sa páči - trochu medicínskej štatistiky .

https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/starsie-z...