icon

Je 35 rokov príliš neskoro na prvé dieťa?

8. aug 2025

Coraz viac tuzim po babtku, mam coskoro 35 rokov a myslim, ze je najvyssi cas. Poslednu dobu stale pozeram na detske oblecenie, kociky, postielky, predstavujem si ako to bude s nim. Je to este dobry vek na prve dieta? Mali ste niektora vo vyssom veku babatko?

Strana
z6
sowhat
8. aug 2025

je to uz najvyssi cas, vzhladom na vek, sanca prirozdene otehotniet bude s kazdym rokom dost klesat

nikoletta1712
8. aug 2025

@anonym_autor Nie, na dieťa si už stará..

evcagabi
8. aug 2025

Tak su zeny, co sa v 35 citia skvele a take, co sa citia "po funuse". Ty musis vediet, ako na tom si. Ja tolko mam, sice mam prve dieta za sebou ale ak by som chcela nahodou druhe, tak pockam min. 2-3r.

lija22
8. aug 2025

predpokladam, ze mas zazemie, trvalu pracu aj trvaleho partnera. Vsetko je pripravene na prichod dietatka. Chod do toho samozrejme.

tetapetra
8. aug 2025

@anonym_autor nie, nie si stará

zuzana76
8. aug 2025

ja som mala druhe v 34 a uplne v pohode, prve v 31, to nie je taky velky rozdiel, podla mna do 40 dve das

autor
8. aug 2025
@lija22

predpokladam, ze mas zazemie, trvalu pracu aj trvaleho partnera. Vsetko je pripravene na prichod dietatka. Chod do toho samozrejme.

@lija22 Mam manzela, aj zazemie, obaja mame pracu aj uspory. Akurat zijeme v zahranici, nehnutelnost vlastnu mame na Slovensku, ktoru prenajimame. V zahranci byvame v prenajme, ale tam je to normalne, bezne.

klotildabazarik
8. aug 2025

@anonym_autor je to idealny vek

autor
8. aug 2025
@klotildabazarik

@anonym_autor je to idealny vek

@klotildabazarik Trochu sa bojim, lebo vekom stupa riziko ochoreni plodu. Zijem zdravo, ale aj tak, toto ma trochu desi.

anonym_54efc0
8. aug 2025

Mám 34, za pár týždňov rodím prvé...chcela som aj skôr, ale život to zariadil takto a nevidím v tom nič zlé...mám bývanie, zázemie, kariéru, som vcelku zabezpečená tak, aby som sa počas materskej nemusela báť, ako vyžijem...či budem mať energiu a nervy na výchovu zistím, až keď tu bábätko bude, netrápim sa s tým dopredu...a za dva roky plánujeme skúsiť druhé. Takže smelo do toho, nie si stará na nič.

anonym_739b0a
8. aug 2025

@anonym_autor 30rocna povie, ze si stara a 40rocna, ze si mlada

anonym_a0908e
8. aug 2025

@anonym_autor Absolútne nie si stará. V pohode vek. Mala som dieťa v kúsok vyššom veku než ty.

snowflakenel
8. aug 2025

Ta,,ktora otehotnela skor, ti povie, ze neskoro. Ta, ktora neskor, ti povie, ze v pohode. Rob, ako sa ty citis.

anonym_d03128
8. aug 2025

Moja mama mala 36, ked som sa narodila. Na strednej, ked som mala 14, mala ona 50. Na rodicovskom si mysleli, ze je to moja babka, a dedko. Zhruba od mojich 28 rokov prichadzali rodicom rozne choroby a ja som sa zacala o nich starat. Zaver? Mamka zomrela pred rokmi, otec pred rokom. Ja mam teraz 43 rokov a starostolivostou o nich som prezila poslednych 15 rokov. Podla mna je to na dieta neskoro.

siska53
8. aug 2025

@anonym_autor prve som mala v 35, poznam baby, co mali prve aj po 40tke

anonym_6ce043
8. aug 2025
@anonym_d03128

Moja mama mala 36, ked som sa narodila. Na strednej, ked som mala 14, mala ona 50. Na rodicovskom si mysleli, ze je to moja babka, a dedko. Zhruba od mojich 28 rokov prichadzali rodicom rozne choroby a ja som sa zacala o nich starat. Zaver? Mamka zomrela pred rokmi, otec pred rokom. Ja mam teraz 43 rokov a starostolivostou o nich som prezila poslednych 15 rokov. Podla mna je to na dieta neskoro.

@anonym_d03128 este si nenapisalu tu o stuzkovej 🤦‍♀️

kiki68
8. aug 2025

Za mna idealny vek

nikha2809
8. aug 2025

Záleží predsa od toho, ako sa cítiš.Pre mňa by to už bolo neskoro, som rada, že som mala obe deti mladá, mladší ma 5 a ja 33.Ale mam kopec kamošiek ktoré majú bábätko, alebo si ešte povedali ze počkajú a majú času dosť, takže kľudne do toho

kiki68
8. aug 2025
@anonym_d03128

@anonym_d03128 mala som podobny vek rodicov, ale nemam s tym problem. Stale ich mam. A dnes je ina doba, dnes rodia zeny do 50tky bezne. Nemala som v skolke rodicov pod 40, iba dvoch cca 33 a 36 a dalsi cez 40. Dnes je rarita mat mladych rodicov, to sa kazdy pozera, ci bolo treba socialne davky, alebo nehoda

luccija
8. aug 2025

@anonym_autor neskoro nie, ale nečakaj dlhšie.Po 35 tke casto ide plodnosť už dole aj, keď samozrejme sú ženy čo sú na tom dobre.Nikdy nevieš do ktorej skupiny patria😉Mne otehotnela väčšina kamarátok po 40 tke prirodzene aj v 44 r

anonym_65ad5a
8. aug 2025

38 prvé a úplná pohoda🙂 našťastie

dixitka
8. aug 2025

@anonym_autor no menej už mať nebudeš, tak ak túžite po dieťati, choď do toho.

anonym_989406
8. aug 2025
@kiki68

@anonym_d03128 mala som podobny vek rodicov, ale nemam s tym problem. Stale ich mam. A dnes je ina doba, dnes rodia zeny do 50tky bezne. Nemala som v skolke rodicov pod 40, iba dvoch cca 33 a 36 a dalsi cez 40. Dnes je rarita mat mladych rodicov, to sa kazdy pozera, ci bolo treba socialne davky, alebo nehoda

@kiki68 to nie je norma.Stale budem tvrdiť, že deti max do 30,35 r prvé nemusí prísť tak ľahko, potom chce veľa žien druhé, menopauza a staranie sa o rodičov do dôchodku máš čo robiť a nezastavíš sa.
A potom každé 5 dieťa je autista, asperger a iné problémy.Netreba to odkladať, ak sú podmienky

oceanahory
8. aug 2025

@anonym_autor Ked to je take individualne...ja osobne som sa citila stara uz aj ako 29 rocna 😅 a potom som mala kolegyne, ktore mali deti tesne pred 40-tkou a brali to uplne v pohode. Ja neviem, ako ine zeny, ale ja osobne mam pocit, ze cim som starsia, tym som menej flexibilnejsia, mam radsej svoj pokoj, no jednoducho trpezlivost uz nemam taku, ako napr. pred 10-timi rokmi. Takze kazdi nech zvazi podla seba ☺️. Ja uz teraz v 32 rokoch som rada, ze mam (pre mna) narocne babatkovske obdobie za sebou a syn mi je uz ovela vacsim partakom. 👍

simik411
8. aug 2025
@anonym_d03128

@anonym_d03128 akože toto je totálne cez. Uff.Každý máme iný príbeh života, to že tvoji rodičia mali takto svoj osud neznamená, ,že každý zomrie do 60r alebo po.. totálna blbosť,že napíšeš niekomu že je stará mať v 35tke dieťa 🫣🫣 veď je to mladá žena, sama mám 36r a mám síce 3 a 5r deti ale cítim sa rovnako ako pred 5r ,môj muž má 45😱 mne skôr príde že teba ser.ie že si sa musela o tých rodičov starať , asi by si bola radšej keby ťa ani nemajú normálne 🫣kedysi to bolo samozrejme inak mať dieťa po 30 ,ok ale dnes je to bežná vec žijeme iný život ako naši predkovia... Autorka smelo do toho stará nie si stíhaš aj 2 deti po sebe .. veľa šťastia

lucia147852
8. aug 2025

To si musíš odpovedať ty. Kamarátka ma za chvíľu 35 a čaká prvé. Za mňa áno, je stará na 1 dieťa. Ja som chcela do 30 deti. Život to zariadil tak, že druhé som mala 32 ročná. Ja osobne som sa už vtedy cítila stará. Pri prvej v 25 som mala omnoho viac energie ako teraz. A to už som vedela do čoho idem. Ale dnes ženy materstvo odkladajú a potom často po 40 naháňajú mladosť. Ty dieťa nemáš, ak chceš najvyšší čas. Bývala kolegyňa v 38 už šla do predčasnej menopauzy

sissy27
8. aug 2025

@anonym_autor no mladšia už nebudeš 😀 takže je zbytočné polemizovať nad tým, či je skoro / neskoro / akurát ... ja by som dieťa v 35 a neskôr nechcela, a potom sú ženy, čo si porodia v 50 a sú spokojné. Ak dieťa s partnerom chcete, tak choďte do toho, ako píšem - mladší už nebudete, čas sa vrátiť nedá. Či akože vyberáš z možností mať dieťa teraz alebo nemať vôbec, lebo okolie povie, že si stará? A čo sa týka zdravotných komplikácií pre bábätko alebo mamu - tie môžu nastať aj pri mladších.

anonym_65ad5a
8. aug 2025
@anonym_d03128

@anonym_d03128 to áno to je súčasť ak sú rodičia starší, poznám to ...otec starsi dosť a trebalo sa starať a mama ta teda stará nebola a ajtak sa trebalo starať,preto aj ja neskôr dieťa lebo nebolo kedy ale zas staršieho otca som si tak špeciálne vazila...lebo bol uz taký skúsený pán 🙂

anonym_8e464b
8. aug 2025

Takto... Porodit nie, ale prirodu neofajcis.. Proste dieta puberta, ty menopauza.. Ano moze to byt v pohode a nemusi.. Ja mam dve deti jedno do 30, druhe ako ty.. kebyze mozem este raz.. Urcite do 30..ale na to sa nepytas, ak tuzis po tom urcite teraz..Najvyssi cas..

lucia13022023
8. aug 2025

Záleží ako sa cítiš, aky je tvoj zdravotný stav, vás finančný stav, zázemie, manžel, xy ďalších okolností.
Pre mňa ako pre mladu matku co mala dieťa relatívne skoro, je 35 už veľa, ale to som ja. Teraz ženy bežne rodia okolo 40tky, moja mama mala v 43 prvé vnúča 🙆‍♀️ čiže je to individuálne a vôbec by som sa neriadila modrým konikom ale sebou a mužom ovšem

Strana
z6