icon

Je dobré mať dieťa po 36. roku?

soulmaya
2. okt 2024

Ahojte.
Mam 36 rokov. Ja este deti nemam. Nikdy som ich neplanovala. S partnermi to bolo zle, aj minulost tazka. Tak som sa rozhodla, ze si zvysok zivota uzijem a investujem do seba.
Az kym som nestretla mojho partnera. Ktory vychoval uz jedneho syna a miluje deti a rad sa stara a viem si to s nim predstavit. Len som stale v pomykove, ze ci mam mat este dieta alebo nie. Ci to zvladnem, ci budem dobra matka (partner vravi, ze urcite)....
Ako sa mam spravne rozhodnut? 🙂 Pozdravuje Majka

lietajucikoberec
4. okt 2024

@soulmaya mat dieta je to najkrajsie. drzim palce ❤️

moony99
4. okt 2024

@kaktusik007 presne tak, môže sa žena cítiť neviem ako dobre mlado,ale telo neoklame,už nie je taká vitálna,

11bodka11
4. okt 2024

Druhe som mala ako 34 rocna a lutujem ze som ho nemala skor

mon29
4. okt 2024

@soulmaya nie, druhe mam ako 34rocna a teda pre mna to bolo neskoro.

zuzanockamt
4. okt 2024

@soulmaya Ak deti skutočne chceš, tak choď do toho. Úplne v pohode vek. Ak sú pochybnosti len kvôli veku, tak sú zbytočné.

konulka20
4. okt 2024

@soulmaya ak ty cítiš ,že to chces,prečo nie 😉 porodila som tesne pred 40 a stará sa necítim ani po 40,iste fyzicky to už nie je ako 25tka,ale zvládam,lebo chcem a aj musím😅 a nemusí to ani vyjsť na prvú , takže keď to chcete ,nechajte voľný priebeh a neplánujte😉

zuzikxx
4. okt 2024

@soulmaya raz som pocula, ze niekedy nie je dobre a zle rozhodnutie, "len rozhodnutie".. musis sa rozhodnut podla seba, ty budes tehotna, ty budes rodit aj zvacsa s dietatom.. co budes viac lutovat? ja som mala v 39 🙂 a je to najvacsia laska aj strach.. ale kazdy sam seba pozna najlepsie 🍀

penelope2066
4. okt 2024

Prvýkrát som otehotnela v 33, tehotenstvo skončilo zamlknutym potratom,po 10tich mesiacoch sa podarilo druhýkrat ale tiež to bohužiaľ skončilo zamlknutym potratom.Absolvovala som všetky možné vyšetrenia.Po necelom roku sa mi podarilo otehotnieť tretíkrát a toto tehotenstvo bolo úspešné.Hoci som bola celý čas na rizikovom,pichala si Fraxiparin,atd...Stalo to za to ❤️ Porodila som svoje milované prvé dieťatko v 36ke.Som na seba nesmierne hrdá,že som prekonala tu dlhú náročnu cestu.Nic nelutujem.Ak sa na to cítiš choď do toho.

ameli221
4. okt 2024

Podľa mňa nie si vôbec stará. Kľudne máj dieťatko aj v 45 ak sa na to budeš cítiť. Ako vidíš tu v názoroch a aj pozorujem v živote, je to mega individuálne. Ja mám 39 a cítim sa fyzický úplne rovnako ako v 20. Športujem, som aktívna, činorodá, chvalabohu zdravá, mám kopec energie. Rovnako ako moja 65 ročná mama, ktorá vladze a má zdravie a energiu ako 40rocne ženy. Stará sa o psíka,
vnúčatá, Športuje, chodído práce. .. No mám kamarátky, ktoré majú 30-35 a už majú choroby, necvicia, sú nemotorne , obezne, nevládzu, nič sa im nechce.... Takže kočky, ktoré tu píšete, aká je mega stará v 36, je to INDIVUDUALNE.
Minule som lustila rodokmen našej rodiny a prisla som na to, že naša prababka sa vydala vo veku 37 rokov za o 10 rokov mladsieho muža a stihla mať 6 živých a zdravých a veľmi šikovných detí, posledné v 48. A napokon sa dožila uctyhodneho veku.
A ešte jedna vec, v nejako "polovedeckom" časopise som čítala, že čím neskôr žena porodí, tým dlhšie sa udrží mladá. Telo ženy je nastavené na to, aby sa postaralo o dieťa a teda v čase tehotentva, pôrodu, dojčenie.... biologicky "mladne". Takže to, čo sa nám zdá, že mamičky s dieťaťom omladnu, má aj vedecký zaklad 🙂 Držím palce

evik35
4. okt 2024

@ukulela detto❤️👍

vlastnynazor
4. okt 2024

@soulmaya poznam mlade baby, kt.nezvladaju svoje male dieta a takisto poznam i znamu, kt.porodila v 41 (tiez az stretla normalneho chlapa) a je super mamou, neciti sa vobec staro, je kludna, rozumna, dieta je taky smejo, zdravotne obe ok.
Skor je to o tom, ako sa ty citis a nie o tom, ci ti tu budu (tie co rodili v 20tke) hovorit, ze si stara, lebo ony si to nevedia predstavit.
Ak sa nato citis a obaja chcete dieta, tak chod do toho.

danielita25
4. okt 2024

36 rokov je veľa na prvé dieťa. Mám 34 a som v 9.mesiaci s druhým a veruže prvé tehu v 28. bolo oveľa ľahšie. Po 30tke telo naozaj starne. Neraz som si už povedala, že som mala deti rodiť skôr.

btus
4. okt 2024

mala som dieťa tesne po 39. Nemám pocit, že som stará. V pohode dieťaťu stíham, v noci spávalo dobre, žiadne komplikácie som nemala. Keby som nemala brucho, tak ani neviem, že som tehotná. Kojila som 14 mesiacov a to som odstavila ja sama, neprestala som preto, že som nemala mlieko. Každý je tak starý ako sa cíti. Takže, kľudne choď do toho. Držím palce.

iv1rozali
4. okt 2024

A čo chceš robiť do konca života, nakúkať mamičkám do kočíka? A keď budeš mat 60 ,70...chceš byt sama? Odpovedz si na tieto otázky....a podľa toho sa rozhodni.

janamoto78
4. okt 2024

@soulmaya ja ti k tomu len toľko napíšem, že ja by som už takom veku dieťa nechcela. Rozdiel však medzi nami je, že ja som prvé dieťa mala v 20 a druhé ako 27. ročná. Deti mi v pohode postrážili rodičia, v čase keď deti boli malé, rodičia na dnešné pomery mladí. Pocestovala som svet, doštudovala VŠ, zarobila peniaze, kúpila byt, atď.
Ale na druhú stranu, ty deti nemáš, avšak dnes sú dostupné rôzne vyšetrenia, ktoré ukážu zdravie ženy aj bábätka.
Ak sa s partnerom na to cítite, skúsiť to môžte. Ale už asi do tvojho dôchodkového veku budeš mať starosti s dieťaťom a následne s puberťákom. Ak si na to pripravená, určite do toho choď.

btus
4. okt 2024

@janamoto78 každá sme na tom inak. Ja som vyštudovala VŠ bez dieťaťa, pocestovala, nikto mi nemusel dieťa chodiť strážiť ani zabávať. Kúpili sme a prerobili byt, mala som super prácu. A vôbec nemám pocit, že by nám niečo ušlo s tým, že dieťa som mala v 39. A neberiem to tak že budem mať starosti s pubertiakom. Aspoň sa cítim stále mlado. 🙂

funicka
4. okt 2024

@soulmaya podla mna je to v tejto dobe v pohode a uplne bezne. Ak by si chcela dieta aj ty, urcite nie je neskoro. Tehotenstvo a materstvo nie je vrcholovy sport. Ja som rodila tretiu v 35 a na jiske aj na izbe co sa vystriedali baby, tak som bola najmladsia 😀

maciatkolulu
4. okt 2024

@danielita25 zaujímavé,mala som deti ako 20 a 23 ročná a tretie som porodila čerstvo 36.rocna na prvý šup tehotná s úplne top priebehom,najhoršie tehotenstvo bolo prvé... Druhé bolo náročné,lebo som mala doma dvojročné a teda tretie žiadne komplikácie,kľud,pohoda. Žiadne nezvladanie,nič. Hold ,zaručene veľa závisí aj od toho v akej kondičke je žena.

zuzu11166
4. okt 2024

@soulmaya ak mozem napisem ti moj pribeh:netuzila som po detoch a bola som presvedcena,ze nebudem mat....
Raz mi jedna zena povedala,ze som nestretla teda toho praveho-vraj ked ho stretnem s tym budem chciet.a po nevydarenom manzelstve jedneho dna som HO stretla.
Som velmi podobny pripad ako si ty,lebo sa mi to stalo v rovnakom veku
Dcera sa mi narodila v júni a nasledne v auguste som mala 37😊
Teraz mam cerstvych 50 a dcerka 13
Aj ked som naozaj po detoch netuzila, som rada,ze ju mam.a pre nas to rozhodnutie bolo este o to tazsie,ze manzel je ooooovela starsi,tak sme si naozaj museli rozmysliet,ci do toho ist..
Ak aspon trosku tuzis mat dieta,tak do toho choď.ked budes starsia,budes sa tesit,ze budes mat potomka
Mne inak strasne vela dohovarala moja mama-ona sa s tym nechcela zmierit,ze vraj ked sa s otcom pominú,nebudem mat nikoho na svete.a vies co? Trosku mala pravdu.ona uz aj zomrela,a strasne mi chyba😢

janamoto78
4. okt 2024

@btus moja skús mi to napísať o 10-12 rokov. Pravdou je, že žena mladosť dobehne s odrastenými deťmi. Stará žena už sa točí len v jednom probléme a tým je dieťa. Lebo nezabúdaj, malé deti malé starosti.. zbytočne sa zavzdušňuješ.
Ja som autorke nepísala aby dieťa nemala. Len toľko, že naháňate mladosť, ktorú však už nikdy nedobehnete. Ja by som ako desaťročná nechcela mať pädesiatročnú mamu..

ameli221
4. okt 2024

@janamoto78 ta päťdesiatka je veľmi individuálna. Sú päťdesiatrocne babky a päťdesiatrocne mladistve ženy. Ja osobne si myslím, že na tejto diskusii vidieť ktorá je v akej kondícii

mofa
4. okt 2024

@soulmaya ja som mala prve v 39 a vsetko v poriadku. Nemam to s cim porovnat ci by to bolo ine kebyze som mladsia. Mozno by som bola vitalnejsia ale zase by ma to asi nebavilo a mala by som pocit, ze mi unikaju ine veci. Prave napriklad to zurovanie🙂)ale odkedy mam dieta si akoby viac uvedomujem starnutie.Ze sa mi hocico moze stat a mozu prist aj choroby to som v 25 urcite neriesila.
A ze sa nemusim dozit niektorych veci.
Ale za mna to neskoro este nie je. Neskoro by bolo pre mna asi 45🙂))
V zahranici bezne zeny rodia neskor a take mlade matky okolo 20tky su vacsinou take z horsich rodin.

mofa
4. okt 2024

A este by som dodala, ze dobiehat mladost s odrastenymi detmi to co uz je🙂)) mam viacero kamaratok po 40tke a maju velke dospele deti ale teda v 40tke s velkymi detmi uz nic nedobehnes.ved uz len ist niekam von po 40tke to je bohovska zabava ked sa ti chce o osmej vecer uz spat.

janinah
4. okt 2024

@janamoto78 ja sa zas teším.ze mám v mojom preddôchodkovom veku ešte doma maturanta.Ty v mojom veku budeš mať dávno prázdne hniezdo.Mozno ti to bude vyhovovať a možno nie to teraz nevieš povedať.ja už viem.

ameli221
4. okt 2024

@janinah krásna myšlienka. Čím "neskôr " má človek deti, tým neskôr ostane sám 🙂

lujza123
4. okt 2024

@soulmaya ked sa na to citis tak kľudne. Ono je to aj tak vzdy skôr otázka viac srdca ako hlavy/rozumu

Ja mám 40 a teda dieťa by som nechcela v žiadnom prípade, prípadam si na dieťa už stará, mám rada svoje koníčky, svoju pracu a svoj klud.
Podľa mňa ideálny vek na deti je niekde medzi 23-33 , staršie matky prvorodicky okolo 35 tak mi všetky prídu hrozne úzkostlivé a premotivovane.
V mladosti to nejak človek zvláda lepšie, aj ten nedostatok spánku aj je vo veľa veciach taký bezstarostnejsi

kwakina
4. okt 2024

@monicazbb ja som na tom podobne.. prve v 19tich, druhe v 38 🤭🤗

viera77
4. okt 2024

@ameli221 Trefa do čierneho! Týmto tvojím príspevkom je vysvetlené a zhrnuté vlastne všetko.

viera77
4. okt 2024

@lujza123 Prvorodičky nad 35 rokov sú podľa teba hrozne úzkostlivé a premotivované??? Akože v čom premotivované a prečo hneď úzkostlivé? Trochu nás "staré" týmto urážaš a kritika v otázke veku, nastavenia psychiky a nepoužívania rozumu nie je na mieste, keďže každá z nás sme iná a máme aj iný pohľad na život a veci s ním súvisiace, vrátane ideálneho veku pre rodenie detí a aj možnosti, s kým dieťa splodiť. A spánok? Tiež vysoko individuálna záležitosť každého človeka. A teda ak si nemala dieťa aj vo veku 35+, na základe čoho môžeš vlastne porovnávať? No nevadí...pousmiať sa a ísť ďalej.

krasolienka1
5. okt 2024

@soulmaya v dnešnej dobe ma Aj vela mladých problém otehotnieť tak určite ak chces dieta necakat