Je plánovanie druhého dieťaťa rozumné rozhodnutie?
Poslednu dobu vnimam na roznych stankach na soc. sietach ale aj v sukromnom zivote pripady, kedy mamicka ma jedno dieta do roka/2 - koji cele noci, nevyspata, vycerpana, na vsetko viac menej sama nakolko muži pracuju aj do vecera… chodia pomahat sem tam babky(ak vobec)… a do toho si urobia planovane druhe…. Co to je za zmyslanie ? Len aby mali surodenca za kazdu cenu? Moja kamaratka urobila to iste je to jeden z tychto pripadov. Uz teraz mi vyplakava ze nevie ako to zvladne, ze bude sa k nim musiet nastahovat mama… Čiže chudak babka sa bude musiet starat na dochodku.. co by si mala uzivat leharo life… Odvovodnila to ze ma uz 35 a treba cim skor druhe nech stihnu..Ja som osobne nazoru ze jedno dieta vytuzene nam bohate staci nakolko viem ako dalej chcem karierne rast a mat este aj dost slobody a priestoru pre seba. To zas nemusi chapat niekto iny , co je v poriadku. Len mne pride surodenec za kazdu cenu + uplne znicena matka velmi smutna kombinacia:(
No lebo v niektorých kruhoch je normálne si natrieskat 2 ideálne 3 deti v priebehu 5 tich rokov.Idealne do nefunkčného partnerského vzťahu,s mužom,ktorý má na kilometre ďaleko od dobrého muža.A potom sa trápiť a nadávať na štát,že sa nestará dostatočne.
@deti95060810 Ale čo s trvacnou unavou, vyčerpanostou, straty vsetkeho volneho casu pre seba ? Každy den , kazde rano to iste cca 6-7 rokov aspon v kamaratkinom pripade. Mňa by brali do blazinca. Asi niesme kazdy takto stavaný..
no to si navykneš... my máme 3 deti do 4 rokov... čo ti poviem. hrôza.
ale našťastie už 2 chodia na sš.
len ak ti nemá kto pomôcť tak to je ozaj zlé.
@deti95060810 To ta obdivujem❤️🤗🥹jej ma aspon kto no..
Myslím, že je bežné pre ženu "zabudnúť" na hrôzy prvých mesiacov (niektoré nemajú ani tie) po pôrode, prípadne na pôrod samotný (ak bol napr. traumatický) a vidia len rozkošné dieťatko, ktoré sa nemá s kým hrať doma. Hra s dospelákmi je predsa inšia ako s deťmi v podobnom veku. Možno sa tie ženy silou mocou držia plánu mať viac detí do určitého veku, lebo napr. po 35 a vyššie si myslia že krpca nezvládnu. Alebo sa spoliehajú na to, že keď už majú viac detí, že im rodina bude viac pomáhať.
My sme mali druhe dieta po takmer 8 rokoch a.niekedy je to o drzku a to je uz starsia samostatna a intelektualne uplne inde ako malicke 2 rocne.a muza mam najlepsieho na svete plnohodnotneho partnera v domacnosti aj starostlivosti o obidve deti . ja by som sa na toto teda dobrovolne nedala.. mozno si dievcata myslia ze ved je to len obdobie.mozno sa boja ze uz nemaju tolko casu aby dlhsie cakali ze uz to potom nepojde.ale musi to byt strasne tazke pre nu aj pre.tie deti.
Ja sa zase cudujem matkam, ktore uz maju "vylozene nohy" a do toho ich napadne, ze chcu novorodenca. Znova nekonecny kolotoc. Ked uz to mam absolvovat, tak naraz a nekuskovat to. Raz ked uz si tie nohy vylozim tak ich veru uz skladat nechcem. 🤷
poviem ti len tolko, už neraz som sa stretla v práci aj v súkromnom živote s tým, že ak niekomu poviem že mám 5 detí a dotýčná ma jedno, tak mi povie ako mi závidí, že keby mohla vrátiť čas, tak by si ešte jedno dieťa urobila. Pretože deti odrastú, a možno ani ten chlap ti neostane, a že je to strašná samota. Že teraz ked ma kopec času a mohla by robiť čo by chcela tak nerobí vôbec nič. Tak ako v práci ked chceme niečo dosiahnuť musíme preto niečo obetovať, a tak je to aj s rodinou ked chceš rodinu musíš niečo obetovať. ale vždy je to len dočasné, Táto generácia si vyberá karieru, slobodu, ruku hore a bezstarostný život. Mna napríklad prekvapuje skutočnosť, ako niektoré ženy dokážu otvorene hovoriť o tom že majú iba jedno dieťa, lebo by už nezvládli dalšie dieťa kvôli strate slobody, kvôli tomu že by nemohli isť kam by chceli, nemohli kúpiť čo by chceli. Strašne sebecká doba. Niektoré to zakrývajú za skutočnosť že doba je drahá a chcú tomu jednemu dopriať všetko - poznám takých, neprosím. rodí sa ešte horšia a sebeckejšia generácia.
Tiež tomu nerozumiem. Nikdy by som takéto niečo nechcela zažiť. Aj preto mám rozdiel medzi deťmi takmer 10 rokov. Bolo to výborné rozhodnutie.
Ja sa vždy pozastavim nad otázkami ohľadom reťazového pôrodu a pod. Ale každý ako chce. Ja mam rozdiel medzi prvým a druhým 4 roky a bola to paráda. Starší zvyknutý už v škôlke, samostatný, prišiel druhý, ktorý vôbec nespal, celé noci hore, cez deň max pol hodinu, určite by som nechcela mať jedno za druhým. Všetky moje kamošky, ktoré tvrdili ze je ideálne mat jedno za druhým, že akí budú kamaráti a ze potom budeš mať pokoj boli celé dni na nervy, v kuse bliakali po deťoch a ich už dnes veľké deti sú vsetko len nie kamaráti, najradšej co najďalej od seba. Som rada ze my s mužom sme na to mali rovnaký názor a mali sme čas si oddýchnuť od babatkovskych patalii a mať neskôr druhe, resp tretie dieťa.
Ja mam dve deti po sebe, bol to zahul prvy rok ale bolo to super rozhodnutie. Tretie by som nechcela uz len preto zeby nemalo partaka ako mali chalani jeden druheho. Od veku 1r a 2r sa cele hodiny vyhrali sami, rozpravaju sa v kuse, maju rovnake zaujmy, hracky a prave preto boli na mne menej nalepeni ako deti jedinacikov ktore sa nemali s kym hrat a same ich to nebavilo. 🙂
Mate pravdu, kazda mate v svojom komente pravdu. Ale je fer potom sa neustale stazovat ako nevladze, plus sa k nim stahuje coskoro mama?… Poznam ju roky a je uz naozaj na nespoznanie. Vycerpana, strhana, unavena. Viem ze to uberie energiu.. S muzom neboli sami dvaja ani nepamata. Ale verim, ze to zvladnu a bude spokojna a kludna. Mama urcite pomoze. Len je to opat na ukor babky ktora bude nonstop v strehu a pohybe.
My sme si tiež natrieskali deti po sebe, aj keď to prvé bolo strašne. Nechcela som velky vekový rozdiel, aby si spolu rozumeli. Nejak sme vedeli, že nechceme mat len jedno dieta a chceli sme si to odbiť čím skôr. Navyse je to aj praktické. Decka sú po nástupe do skolky stále chore, takto si vykryjes chorobnosť aspoň jedného
@mama_ čo zahrat, ale aj pobiť🤣🤣🤣
Jooj, toto zmýšľanie...mám 38, 4 deti, a nie, nie som ani nevyspatá, unavená, vyčerpaná...Veď nech si každý robí, čo chce, prečo Ťa to trápi? 🤔
Tak kazdy to mame inak. Ja by som zas nechcela jedinacika.
My máme 4 a teda neopatruje nám nikto deti, staráme sa o deti my s mužom, 1 by som nechcela, dve boli a bolo nám málo, chceli sme 3 a sú 4 a sme.komplet
A áno, aj mi ujde nejakú výkyv,že je toho veľa a dosť, ale to som mala aj keď som mala v práci. Podľa mňa sa vieme všetci v niečom nájsť kde sa vieme ,,posťažovať,, ... ale to,že kamoške babka opatruje deti a babka je s tým OK tak s tým nič nespravíš. V každej rodine je iný životný štýl, iný život... hlavne,že všetci žijú podľa seba.
A ja chápem aj tie ktoré nemajú deti. Moja kaderníčka nemá deti ale ma 3 mačky. Dôležité je naozaj žiť podľa seba
Tak ono toto je o povahe cloveka a nie pocte deti. Ja som nechcela u seba nikoho aj ked starsi mal 15 mesiacov, bol december, 2. poschodie bez vytahu, novorodenec a stehy po cisarskom. Ale aj tak som u seba nechcela ani mamu ani svokru nikoho. Pretoze som to brala cim skor si zvykneme sami fungovat tym lepsie.
Ale poznala som.v okoli mamivky ktore mali pocit ze bez pomoci mamy a vsetkeho okolia nezvladnu ani to jedno dieta. 🤷♀️
Nikdy som sa do takýchto veci nestarala mna zaujímalo iba ako to mám a chcem ja.Mozno jej mama netuzi po leharo life, ale teší sa, že pomôže dcére s vnucatami.Preco dve deti v tvojom ponímaní je 6-7 r konštantnej únavy?Naozaj sú ženy, ktoré sa v materstve našli a nepovažujú to za nejakú obetu.Čo rodina to iný systém, preferencie.
Moje kamarátky mali deti s veľkým vekovým rozdielom ani jedna nemala dve hned po sebe a zdá sa mi to lepšie.Iba jedna mala tri deti každé tri roky a je veľmi šikovná pri každom išla po roku aj pol do prace, aj si peknú kariéru spravila aj veľa športujú, krúžky, chodí behať.Dalsia má deti každých 10 r🙂a má tri.Posledne v 42 r.
Z môjho pohľadu tie, čo by sa mali najmenej sťažovať, tak sa sťažujú najviac🙂)
Ako babka je dôležitejšie v akom čase chodí domov muž a ako sa vie postarať o deti od toho záleží ako bude unavená žena a či bude mať čas aj na seba, hobby.
Ked si si ty vytuzila jedno a druhe by si nezvládla ok pre teba.Ja som sa tiez neplanovane potrapila s 2r odstupom a nie s jednym ale rovno dvoma.Ale co ti poviem,nic lepsie sa nam nemohlo stat,teraz ani neviem ze mam 3 male deti,tak sa krasne hraju.Mam klud a nemusim robit stale partacku jedinacikovi🙂
A.ja si myalim, ze kazdy by mal zit svoj zivot a starat sa o seba a neriesit inych. Ano, niekto olutuje, ze ma deti hned po sebe, niekto si to nevie vynachvalit... ale v konecnom dosledku to vsetci prezijeme a potom uz len spominame... vacsinou na to dobre, na to horsie s usmevom.
Ja mam napr dvoch odrastenych chalanov, takmer 42 rokov a vzdy sa najde niekto, kto si neodpusti poznamku, ci este nechceme dievcatko... V 42 rokoch!!?? No nie preboha 😂 Ja si napr neviem teraz predstavit doma novorodenca, prave ked uz mam tie spomenute vylozene nohy pri 11 a 14 rocnom... iny si nevie vynachvalit novorodenca v 40tke... kazdy sme iny a kazdy zijeme svoj zivot... druhy ma nezaujima....
Tak ďakujeme za oznam a gratulujem k rozhodnutiu, ktoré je podľa teba lepšie než urobili ostatní.
...niekto si to proste chce len odbyť rýchlo za sebou. Takto jednoduché to môže byť😎
No ved Ti to pekne zdovodnila. Ma uz 35 rokov, chce viac deti, tak to proste chce stihnut, tak sa trochu viac zatne a daju to. Co je na tom cudne. Ty chces dieta jedno, svoju pracu karieru, ona nie, ona to citi inak. To je vsetko. A ako ty vies ako je na tom babka. Ved mozno nema vobec problem s pomahanim a vobec jej to nevadi.
To je vážne taky problém zvládnuť 2 deti? Pekná hlúposť...
V 35 ide naozaj o cas. Sama som mala dieta v 35 a teda keby chcem na istotu druhe, tak co najskor po porode skusam. Tam uz totiz nemas to, ze o 4-6 rokov vobec nieco bude. To si mozes dovolit len vtedy, ked to je jedno a to dieta beries takc ze ked sa podari, tak bude. Tiez cim dlhsi odstup mas, tym je to komplikovanejsie, lebo si nechces kazit zivot dalsim dietatom. Ako niekto ano, ale je to zvyk pohodlnost. Vacsina zien, co ja poznam maju 2-3 roky odstup. Pri velkom rozdiele ( muz s bratom 6,5 roka), tam je to jedinacik dalsi. Jeho brat uz mal ine zaujmy a nechcel but pri 2 rocnom decku.
@martinka13 neboli v jasliach pri 20 😂😂😂
Jemine, ale sak to je ich vec. Sak nech sa postazuje. Pokyvkaj hlavou... Ten kriz si ponesie sama, ty si o mu starosti nerob. Niekto je proste ten typ, ze si to narocne obdobie chce odbit co najrychlejsie, kym ho neprejde chut. A sama vravis, ze kamoska ma 35 a chce to stihnut este v akej takej kondicii. To, ze si tam nastahuje mamu, to je tiez vec najma ich dvoch. Ja by som napr. nikdy nechcela, aby sa ku mne mama nastahovala, aj keby som mala 5 deti po roku 😃

všetko je len dočasu...
dočasu je len vstávanie v noci k deťom, kojenie... ako aj dočasná je radosť z kariéry...😉