icon

Je skoro na dieťa?

katarina6856
10. okt 2022

Ahojte, nevedela som ako nazvať diskusiu, tak vysvetlim o čo ide.
Mam 21 rokov, už takmer rok sme zasnúbení s priateľom a radi by sme mali dieťa. Chcem podotknúť, že máme svoje bývanie, auto a všetko potrebné. On pracuje na plný úväzok (popritom externe študuje posledný ročník VŠ), ja študujem (3. Ročník Bc.) a zároveň pracujem, čiže nás nezivia rodičia a o všetko sa starame sami. Minule ma ale zaskočila reakcia mojich rodičov keď som spomenula, že nechcem pokračovať v štúdiu (na Mgr.), nakoľko si chceme založiť rodinu. Ich reakcia nebola vôbec príjemná, pritom sami mali v cca tomto veku mňa. Vravia, že je na to čas, mám si dorobiť školu atď. Chápem, že chcu aby som mala vzdelanie, no dobru prácu si viem nájsť aj s titulom Bc. Aj teraz pracujem v zahraničnej firme, kde mám dobré miesto. A okrem toho nikde nie je napísané že si ten druhý stupeň nedorobim počas materskej (externe). Čo mám robiť? Mám si ísť za svojím a mať dieťa aj za cenu že s tým rodina nebude súhlasiť? Najviac sa bojím ich reakcie ak by som otehotnela. Okrem toho sa má vôbec nepýtajú na svadbu, ani nič s tým spojené. Jednoducho ako by ich zaujímala len škola a nič iné, a to celu moju rodinu...

maris5
10. okt 2022

zalezi aku skolu studujes. Este by som pockala 1,5 roka, a uz potom tehotna resp. s cerstvo narodenim babom dokoncila posledny rocnik Mgr. studia.

janickacrazy
10. okt 2022

@katarina6856 jasné, že sa to dá, ale je to záhul a musíš mať bud dobručké bábo a babku a svokru v pohotovosti pri ruke alebo budeš hotová, unavená ako pes, mám kamošky, čo to dali, ale povedali, že nikdy viac, keby vedeli, do čoho idú a to im rodina pomáhala ozaj, ja som pomoc k deťom nikdy nemala, takže som o takom ani neuvažovala. Vieš, može mať bábo nejaký problém, reflux, grckanie, koliky, bude ti non-stop revať, v noci nespíš, no skús sa do toho učiť. Načo si to zbytočne komplikovať, ked nemusíš? Ved 2 roky zbehnú ako voda.

guiseppinka
10. okt 2022

@katarina6856 da sa to, preco by sa to nedalo... Ale vzdy potrebujes niekoho, kto ti s tym deckom bude, lebo seminarka, treba ist do kniznice, lebo sa ti treba ucit na skusky, lebo diplomovka, lebo statnice... Naco si komplikovat zivot, ked nemusis... 2 roky nie je tragedia... Zorganizujte svadbu, venuj sa skole, pripravam na svadbu a potom dieta... A ver, ze cestovat s deckom a bez neho je 100 a 1... Cestujeme za rodinou dost casto a aj dlho, decka maju 7,5 az 2 roky, ale ver tomu, ze ich isto nebude bavit poznavacka po pamiatkach napr. v rime... Segra robila celu vysku popri detoch. Celu ju platila, riesila baby sitting cez skusky a pri seminarkach. Po nociach sa nestihas ucit, lebo sice si to rozplanujes, ale choroba alebo zuby, prcek knuci a si v sklze a nestihas... Vyuzi erazmus, ten ma na mgr velku vyhodu, uz vies, co potrebujes, nadviazes kontakty, ziskas dobru polozku do zivotopisu...

thoughtfulweirdo
10. okt 2022

Ahoj, ja som mala prvé dieťa počas VŠ, ktorú som prerušila a už nikdy nedorobila, lebo hoci som mala najskôr veľké oči, čo všetko sa pri deťoch dá, nuž... Realita sa ukázala inak 🙂 vnímam to ako veľkú nevýhodu a limituje ma to, takže to budem musieť oveľa zložitejšie riešiť popri deťoch, už dvoch. (Ja by som ale tú školu vtedy nedorobila ani nebyť dieťaťa, takže by som sa aj druhý krát rozhodla rovnako, to je už ale mimo tému 😅). Fakt je, že všetky fakty a racio hovoria, že máte ešte počkať, doštudovať, popracovať, pocestovať a všetko, čo ti tu píšu. Na druhú stranu, cestovanie a bla bla všetko ostatné užívanie bezdetnosti je naozaj super, keď je to to, čo človek v tej chvíli chce a po deťoch netúži, alebo nemá na ne zatiaľ podmienky. Pokiaľ však naozaj túžite po dieťati, nijaké užívanie si bezdetnosti vás úplne nenaplní, lebo tá túžba s vami pôjde aj na Madagaskar 🙂 jednoduchšie by bolo najskôr doštudovať, potom deti, ale ak máte byť počas toho nespokojní a aj tak myslieť len na víziu bábätka, radšej by som to skúsila zložitejšie, ale spokojne. To už si ale musíte dobre odkomunikovať vy dvaja.

miadi
10. okt 2022

Cestovat s dietatom nie je problem. Chodim aj sama cez ocean najprv s 1 potom 2.. ale je to makacka ..skor by ma zaujimalo . Keby ste sa rozisli casto dieta je velky zaberak na vztah skor ho testuje ako spaja.. Preto je aj vela mladych single matiek . Aby si tu o 2r nepisala zo svojej detskej izby aj s babom. Najprv by som riesila svadbu predca je to nejaka istota. Dalej si to dostudovanie velmi lahko predstavujes. Ty nevies ake to je mat narocne dieta. Skus si nastavit budik o 12 o 2am o 4am 6am tak aby si kazdy den fungpvala s 4h spanku. Skus tak zit aspon mesiac . A to sa este nebudes venovat 100% pptrebam niekoho ineho, predstav si ze babo bude mat separacnu uzkost bude chciet len teba a ty budes chodit do skoly odchadzat z domu a este vonku budes pocut srdcervuci plac . Jasne ze sa to da aj s 2 detmi ( mozes mat aj dvojicky) otazka je ci toto chces ? Toto musi byt? Takto ? Mne to pripomina tu co chce malu svadbu stym ze vacsinu $ da do šiat a hostom planuje den pred tym za hodinu naklepat 200 reznou. A potom ich v kulturaku ohriat a v svadobnych satach roznasat . Tiez sa to tak da 😜ked sa chce . Tvoj zivot zariad sa podla seba. Ja by som na tvojom mieste pockala.

h2
10. okt 2022

@veronika3110 Môžem sa opýtať, ktorú VŠ študuješ?

kittykat22
10. okt 2022

Samozrejme, ze si mozes dorobit skolu aj s dietatom. Ale za prepokladu, ze dieta bude spave a tiche. Moze sa stat, ze sa jednocho rok aj dva nevyspis, dieta sa narodi predcasne, bude sem tam chore (myslim sopel sem, kasel tam - a to dieta nespi ale place a chce sa nosit a utesovat) a mas po skole. Dalsia vec je, preco by si si robila dieta a studovala? Ved dostuduj a potom si sprav bejbe. Este si nikde nikdy nebola - necestovala si, svet si nevidela, nemala si moznost prezit mladost a uz sa ides zahrabat s dietatom. Dieta je skvele, vyborne a fantasticke a je dobre ze chces byt mama. Ale ked sa stanes mamou tak zabudni na seba. Dieta potrebuje neustalu starostlivost a je NESKUTOCNE drahe. Obzvlast teraz. Ak nechces jedinacika tak za chvilu druhe tretie a zobudis sa ked budes mat po 40.ke. Tvoji rodicia ti nechcu zle. Chcu aby si neotrocila - dieta+vysoka skola+domacnost. Aj ked sa to nezda, tak maju na srdci tvoje dobro a pohodlie. Inak pocitaj s tym, ze vela deti je pocas skolky castejsie doma - pretoze su chore. Ak nechces byt doma 3, 4, 5 rokov - tak by si mala mat rodicov alebo svokrovcov na dochodku - pretoze ziadna firma ti nebude tolerovat, ze tam kazdy treti tyzden nebudes.

veronika3110
10. okt 2022

@h2 Prešovskú univerzitu v Prešove ... neboj sa, nie je to Rk .. 🙂

elenkaba
10. okt 2022

@katarina6856 ja byt tebou, tak este potiahnem aspon rok az 2 skolu, v statnicovom rocniku mozes otehotniet a skoncit skolu tesne pred porodom. Budes to mat urcite o moc jednoduchsie ako studovat s dietatom a hladat strazenie. Po skonceni skoly budes este stale velmi mlada, mozes mat aj niekolko deti po sebe aj cestovat aj hocico....ale skolu budes mat za sebou a jednoduchsi zivot urcite, kedze pracujes,v praci ta pockaju aj materska bude aj vsetko ostatne. Ja by som este rok az dva pockala...si mlada, mas este zivot pred sebou...

h2o2
10. okt 2022

@katarina6856 Ja som sa vydavala keď som skončila Bc. a išla som na Mgr. našťastie som neotehotnela lebo by som to nedokončila. Chcela som ísť na doktorát lenže prišli deti a už nemám čas na nič ..večer odpadnem a niekedy ani to lebo sú choré a nespím niekolko dní . V robote po 24 hod som nebola taká únavena ako som teraz po jednom dni 😁. Podľa mňa nemáš ani tušenie čo obnáša mať dieťa nieto ešte študovať na VŠ. Prečo si komplikovať život? Ale komu nie je rady....

katarina6856
autor
10. okt 2022

@h2 ekonomicku fakultu v Nitre

banderaska29
10. okt 2022

hlavne sa neporovnávaj s inými " aj s detmi sa dá študovať, aj s detmi sa dá cestovať. " áno dá, ale to nemusí byť vôbec vo vašom prípade tak ľahké, pretože každé bábätko je iné. materstvo ta totálne pohltí, hlavne keď po ňom tak túžiš, tak budeš mať inak nastavený mozog... plus prirátaj hormóny po pôrode, to môže byť maratón aj na pol roka +- po pôrode.. teraz je to pekná ilúzia, ale prax je 100 a 1 . tiež som dokončovala školu už s dvoma deťmi a to boli prebdené noci, rozbitá som bola extrémne, všetko mi stálo, variť, upratovať, dojčiť, uspávať.. nespalo dve hodiny aby som mohla robit školu, ale iba pol hodinu a zasa som to musela odložit. a takto to šlo den čo den. nakoniec som si ani to materstvo tak neužila v tom období a školu som dokončila s odretými ušami zdevastovaná 😀

trojnasobnamama
10. okt 2022

Nemyslim,ze je ti skoro.Ja sama som prvykrát otehotnela plánovane v 21roku.A poviem ti tretue dieťa som mala v 31roku a neskor uz by som nechcela.Ale kazdy ako sa cíti.

lauriik
10. okt 2022

@katarina6856 pockala by som. Ja som mala prve dieta v 24 a spatne si hovorim, ze som mohla kludne pockat. V klude dostuduj, pocestujte este, spravte svadbu, uzite si ten cas jeden s druhym. Ked budes mat dieta aj za 5 rokov tak budes stale mlada mamina ☺️

stannkal
10. okt 2022

@katarina6856 ja tu pojdem proti prudu, ale ja si myslim, ze je super snazit sa o dieta ak si to obidvaja prajete, mate to dostatocne prediskutovane a teda neni to len taky "ulet". Doba sa meni a dnes uz davno nie je jedina cesta "skola-kariera-dieta". Dolezite je aby si bola zabezpecena, a to znamena mala istotu, ze keby sa nieco stalo, mozes sa hocikedy vratit do prace (alebo lahko najst novu). No ty pises, ze uz mas dobre miesto vo firme, takze zrejme su s tebou spokojni - uz teraz mas vacsiu sancu na pracovnom trhu nez kopec absolventov VS bez praxe. To pisem ako zena, co mala prve dieta v 35 a viem ze medzi mojimi rovesnikmi sa potom casto vyskytuje opacny problem, ze cakali az prilis dlho a nakoniec niektori len horko-tazko zvladli mat aspon to 1 dieta, aj to bolo sprevadzane obrovskym stresom a strachom, ci to vobec vyjde. Kariera sa da robit hociekdy ked sa rozhodnes, aj VS, ale mat dieta je do velkej miery aj vecou nahody. Co by som ti odporucila, vezmite sa na urade, neutracajte ani euro za svadbu, skor si tie peniaze odlozte ako rezervu, s dietatom ich budete viac potrebovat.

hederamonstera
10. okt 2022

Tie co studuju na materskej musia mat obrovskuuuu pomoc od niekoho druheho + aj keby si mala spave a tiche babo, prvy nesiac minimalne budes hore kazde dve hodiny. Si nevies ani predstavit co to je za zmenu po rokoch dobrych spankoch. Masaker. A to hovorime o dobruckom babatku bez kolik a refluxov(mam take). Neviem si predstavit, ze by som dokazala nieco studovat s tou mega unavou, jedine v casoch, kedy dieta spi a to teda by som ja uz vobec nespala a to by viedlo k zblazneniu sa.(nehovoriac ze domacnost by bola uplne stopnuta a kdeze je este nejaka psychohygiena). A hlavne k zlemu zdraviu. Uz teraz sa bojim ake nasledky na moje zdravie dieta bude mat.
Ale vsak vyskusaj😂

rik01lulaka
10. okt 2022

Ja som bola v poslednom ročníku tehotná... skúšky a štátnice som robila popri dieťati, nie je to nemožné, ale to už som v podstate končila a bolo to náročné...keby otehotniem na začiatku štúdia druhého stupňa tak to nedám...nedokázala by som skĺbiť výučbu a starostlivosť o dieťa. Takže za mňa asi, že skončí školu a dieťa počká

baskustek
10. okt 2022

Určite najskôr dorobiť školu. Jasné, že sa všetko dá aj s deťmi, ale je to oveľa komplikovanejšie. Dnes je iná doba, akú žili tvoji rodičia. A majú pravdu. V 21 rokoch som nemala ani pomyslenie na dieťa a oslavovala som každú mrchu, ktorá prišla, až mi tak padol kameň zo srdca. Máš čas.

zooeynka
10. okt 2022

Nebud hlupa a najprv dorob skolu. Chapem, ze chces pocut opak, ale skomplikujes si zivot ak budes(ak vobec)dorabat skolu popri dietatku. Mozes mat vsetko v peknej postupnosti, alebo si to svojou nedockavostou skomplikuj....je to na tebe

gabika128
10. okt 2022

@katarina6856 áno, škola sa dá popri deťoch aj externe študovať, ja som sa teraz tiež prihlásila, ale, mám muža čo si môže kedykoľvek odbehnúť z prace, mám mamu čo opatrí mladšiu dcéru a svokru čo môže opatrit staršieho. Inak by to nebolo vôbec možné.

rfrd12
10. okt 2022

@katarina6856 je to rozhodnutie Tvoje a partnerove. Nikto iný nemá právo sa k tomu vôbec vyjadrovať.

stanulienkat
10. okt 2022

Si mlada. Studuj, cestuj, uzivaj si, zabezpec sa. Deti v mnohych oblastiach byvaju stopka. Teraz mi tu budu mamicky pisat😁, ze vsetko bolo ako predtym, ale nebolo...
Aby si o 3 roky nepisala, ze nemas kam ist s dietatom a ani den odrobeny.

ndrag
10. okt 2022

Mam znamu, co mala dieta este pred 20tkou. Teraz uz ma druhe, su stale spolu s manzelom, ale akosi sa zasekli v tej dobe, nikam sa neposunuli.. Ja na nich vidim, ze im v zivote chybalo take to obdobie, ked je clovek sam a zisti, co ho bavi, poskusa kadeco, par krat sa poriadne popali, prezije zlomene srdce, pocestuje si a tak. Ked to pride po odrasteni deti, tak to uz nemusi byt ono, lebo mladost je prec. Ale tak nikto vam do hlavy nevidi, mozno deti su to, co ta v zivote kompletne naplni.

viky173
10. okt 2022

No neposobis, ze by si bola dost vyzreta na dieta, ked sa bojis toho, co Ti na to povie mamka.

saxana000
10. okt 2022

No byvanie a auto je sice fajn.a mate aj financnu rezervu ked ostanes 3 roky doma s dietatom?odrobene roky?narok na materske?rodicovsky?poriesene financie?lebo pises priatel nie manzel.bude ochotny tahat to vsetko?ked sa budes chciet vratit do prace s ukoncenou vyskou to bude urcite jednoduchsie..porozmyslaj este a rodicom sa necuduj pridu teraz asi tazsie casy.podrazelo istoty ziadne..babetko Vam nikam neutecie..uzivaj si studentsky zivot vyblazni sa este a diskotekach prelez hory chod k moru bud s kamaratmi.lebo malo je mamiciek 22-23 rocnych ty budes doma s babom a kamosky budu postovat selfie z koncertov aby ti z toho nebolo smutno casom potom

mikadooo
10. okt 2022

@katarina6856 ja v tomto súhlasím s rodičmi. Je 100x jednoduchšie robiť si školu bez dieťaťa, ako s dieťaťom... Ale, sú aj mamičky, ktoré to dali🤷. Ale je aj kopec mamičiek, ktoré to nedali, lebo dieťa. Ja ťa nepoznám, takisto netuším aké náročné bude tvoje dieťa, atď. Čiže keď si spravítš školu teraz, budeš to mať ľahšie, alebo rovnako ťažké, ako keby si robila školu s dieťaťom. Z toho podľa mňa vychádzajú aj tvoji rodičia, keď chcú (pre TVOJE dobro), aby si najprv spravila tú školu.

denisa0504
10. okt 2022

Stretli sa tu ženy, pre ktoré je najlepšie mať dieťa "na staré kolená" 😀 Ignorujú ale fakt, že po 30tke býva problém s otehotnením. Je tu takých príspevkov kopa. Že ženy si najprv užívali a mysleli na kariéru a keď sa zobudili, bolo neskoro a nešlo to. Alebo šlo ale trvalo to ďalšie roky.. ja som bola ako ty, nezaujímali ma dovolenky, zábava, ale chcela som rodinu... Žiaľ ja som toho pravého strela o dosť neskôr takže to v tvojom veku možné nebolo ale keby je, splním si sny . No len keď som čítala tvoj úvodný príspevok , prišlo mi, že až taká zrelá asi nie si, keď prihliadaš na to čo chce rodina. Si svojprávna, ide o tvoj život a tvoje sny a život tvojho snúbenca. Môže ti byť jedno čo chce rodina a keby po tom tak veľmi túžiš tak to spravíš a je.

elenkaba
10. okt 2022

@denisa0504 nie vsetci jej radia cakat 10 rokov a budovat karieru. Staci pockat rok az 2, a skolu dokoncit tehotna prip.s novorodencom. Na materstvo bude o rok az dvs stale mlada, ale bude blizko skoncenia skoly a vacsina bab, co studovali VS s malym dietatom na toto obdobie nespominaju nejak pozitivne a nestihali poriadne ani skolu, ani dieta, a to nie je tiez bohvieco...

terry658
10. okt 2022

@katarina6856 určite by som do toho šla, ak to tak cítiš. Ja som otehotnela ako 22 rocná, bola som už dva roky vydatá. Školu som spravil pri deťoch. Nebolo to ľahké ale dá sa to ak chceš a si ochotná dlhodobo nespať. Keby som čakala tak pravdepodobne nemám žiadne dieťa, lebo mi prišli na hormonálnu poruchu a ženy, ktoré sa s ňou rozhodnú čakať na neskôr s deťmi tak väčšinou žiadne nemajú. Teraz máme s deťmi aj dom a vlastne všetko po čom sme túžili a začala som študovať opäť.
Ja osobne by som nešla do tehotenstva bez svadby ale chápem, že teraz je to moderné

layla123321
10. okt 2022

@katarina6856 ahoj, rob tak, aby si bola spokojná. Ja by som len podotkla, ako spomínali aj iné diskutujúce, že to, že niekto cestuje/študuje s deťmi neznamená, že sa to bude dať aj v Tvojom prípade. A to nemyslím v zlom, ale každé bábätko je iné. Niektoré sú dráždivejšie, stále plačú, chcú byť každú hodinu kojené..... Nedajbože este reflux prípadne iné problémy.

Na Tvojom mieste by som si možno spravila zoznam pre a proti z extrémnych situácií - teda jeden zoznam pre/proti keby všetko išlo, ako si to predstavuješ a druhý, keby to bolo naozaj tak, že nemôžeš študovať, budeš doma, lebo každý týždeň lekár a podobne.

A potom naozaj kriticky a bez okuliarov zhodnotila, ktorý scenár je sympatickejší. A tiež, že ešte sa nemusíš ponáhľať, možno by bolo fajn, kým obaja budete už mať úplnú rutinu a až potom bábätko.

Za seba môžem povedať, že ja som mala predstavu o prirodzenom pôrode, kojenie, prechádzky, ako si navarim, kým bábo pospí v postieľke... Namiesto toho som mala 3 týždne hospitalizáciu, predčasniatko cisárskym, ktoré trebalo extrémne vykrmovať (budiť, všelijako ho polohovať, nútiť prehĺtať), prvé dva mesiace non-stop lekári. Dnes som opustila detskú izbu zatiaľ dokopy na dve hodiny, z toho jedna hoďka som bola u lekára s mojimi pretrvávajúcimi problémami od pôrodu, druhá hodina zahŕňa ako som dvakrát do seba hodila niečo z chladničky, prezliekla sa, bola na wc. Inak absolútne nič, lebo malý cez deň spí len keď som pri ňom.

Takže aj také scenáre môžu byť 😂