icon

Je žena v 30 už stará na dieťa?

26. sep 2025
anonym_04d720
26. sep 2025

Popravde je to podľa mňa taká hranica okolo 30 rokov
Ale aj ľudia sa dlhšie dožívajú vďaka medicíne
No keď mam hovoriť za seba
Prvé v 38 😅ale skôr sa nedalo kvôli rodinným veciam

anonym_04d720
26. sep 2025

V dnešnej dobe je to fakt bežné okolo 40 tky mať deti
Ale nemyslím že je ideál

trikolina
26. sep 2025
@anonym_autor

Videla som na tik toku ako jedna žena tam pridávala video a hovorila, že nechápe ženy co rodia po 30, že už je to moc. Vraj ona porodila všetky svoje deti do 27.

@anonym_autor no a presne také ženy netreba sledovať pretože sú premúdrelé a odrádzajú ostatné ženy ,každá máme svoj vlastný názor svoju vlastnú hlavu tak ju používajme ,čo chcem ja a ako sa cítim.

anonym_be5e97
26. sep 2025
@jablkovastrudla

@anonym_5ecd34 paradoxne v mojom okoli vsetko mladsie zeny co museli ist cez IVF. Jedna kamaratka ako 28 rocna, druha sa snazia poslednych 12 rokov, teraz ma 39 a riesia umele oplodnenie. A ani jedna nikdy nebrala antikoncepciu, nemaju nadvahu ani nic podobne.
@anonym_be5e97 len do tej diskusie pisali aj zeny ktorych deti maju aj nejake diagnozy a to je iny mentalny naklad. Ale ano, tiez som bola prekvapena kolko zien lutovalo ze ma viac deti. Tiez som geriatricka rodicka ( rodila som ako 38 rocna) 😀

@jablkovastrudla Ja mám iba jedno a druhé bolo v pláne a nevyšlo ,ale prestala som po ňom túžiť okolo 30-tky,lebo som sa už na to ani necítila fyzicky. Dieťa odrastené a už mi vadili trochu aj cudzie, nechcela som to zažívať celé odznova. Trošku som spohodlnela, mám už rada svoj pokoj.Sú ženy, čo sa v materstve nájdu, ale žiaĺ k nim nepatrím.

autor
26. sep 2025
@anonym_be5e97

Minule tu bola diskusia, či ĺutuje niekto,že má deti.Vďaka možnosti anonymity napísalo celkom dosť žien, že by mali radšej iba jedno,keby sa mohli opäť rozhodnúť a nie 3,4 a najčastejšie sa tam opakovalo,že v nižšom veku by mali dieťa.Pred tým zvykli napísať iba tie, čo určite neĺutujú a že je úplne v pohode mať dieťa aj v 40 .Každá sa cíti stará na tehotenstvo v inom veku a to,že bolo lepšie riešiť dieťa skôr zistia väčšinou keď s tým aj tak nič nespravia,lebo dieťa je už na svete.

@anonym_be5e97 prosím ťa kde nájdem tu diskusiu ? Ďakujem

jablkovastrudla
26. sep 2025
@anonym_be5e97

@jablkovastrudla Ja mám iba jedno a druhé bolo v pláne a nevyšlo ,ale prestala som po ňom túžiť okolo 30-tky,lebo som sa už na to ani necítila fyzicky. Dieťa odrastené a už mi vadili trochu aj cudzie, nechcela som to zažívať celé odznova. Trošku som spohodlnela, mám už rada svoj pokoj.Sú ženy, čo sa v materstve nájdu, ale žiaĺ k nim nepatrím.

@anonym_be5e97 ale mas jedno dieta a to lubis a to je dolezite. Inak tiez nemam rada cudzie deti, moje mi uplne stacia 😁
Ja tiez nie som nejaka mama roka, rano ked sa ponahlame do skoly aj kricim a kazdy den si hovorim ze by som mala byt lepsia mama 😅 snad raz..

andrejka2424
26. sep 2025
@jablkovastrudla

@anonym_be5e97 ale mas jedno dieta a to lubis a to je dolezite. Inak tiez nemam rada cudzie deti, moje mi uplne stacia 😁
Ja tiez nie som nejaka mama roka, rano ked sa ponahlame do skoly aj kricim a kazdy den si hovorim ze by som mala byt lepsia mama 😅 snad raz..

tetapetra
26. sep 2025
@anonym_autor

Videla som na tik toku ako jedna žena tam pridávala video a hovorila, že nechápe ženy co rodia po 30, že už je to moc. Vraj ona porodila všetky svoje deti do 27.

@anonym_autor to asi čítaš 30rokov staré články

ajkajajkaka
26. sep 2025
@cyneric

Nie. Ďalšie otázky?

@cyneric ako sa máš?

bomba36
26. sep 2025

A čo ak ich už v 30 má, má ich poslať preč z domu?

klaridka
26. sep 2025

Za mňa je to každého osobná vec. Ja som chcela mať do 30-tky "odrodené" a aj sme si to tak zariadili... ako sa kto cíti... Poznám jednu pani, ktorá má cez 40 a už asi od 25. tvrdí, že jej telo je staré a preto jej jedno dieťa stačí...

maryetta
26. sep 2025

Mam 2deti pred 30-tkou. A dve deti po 30-tke. Rozdiel extra necitim. No skor by som tuto temu posunula na hranicu 40. Po 40-tke by som uz veru nechcela.

cyneric
26. sep 2025
@ajkajajkaka

@cyneric ako sa máš?

@ajkajajkaka Tak takúto zapeklitú otázku som nečakala, nie som si istá či na jej zodpovedanie mám odbornú spôsobilosť. Okrem toho že sa momentálne rozplývam nad tým že na jednu stranu máme vlnu ľudí ktorí tvrdia že pod 25 je strašne skoro na deti, teraz tu máme druhý argument že 30+ je už moc neskoro na deti, tak lamentujem nad ladničkou či si spravím rybaciu pomazánku alebo vajíčkové cestoviny. Vskutku ťažká dilema.

oblecenie99
26. sep 2025

Babka, mama a svokra často hovorili, že mi závidia, že som išla študovať, a potom mala akúsi voľnosť a čas na seba a nešla som hneď po škole do projektu "deti", ako oni. Hovorili to najmä vtedy, keď som sa presťahovala do svojho prvého vlastného nájmu (malej garsónky). Bola som čerstvo po výške, ešte som len hľadala prácu v odbore (čiže mi chýbala aj potrebná prax), mala som teda inú prácu,len veľmi dobre platenú, vedela som odkladať a tá sloboda, že som bola zodpovedná za seba, so všetkým, čo k tomu patrí bola úžasná, najlepšie obdobie v mojom živote.

Keby som v tom veku riešila dieťa, tak by som zrejme bývala niekde doma v zapadákove, pravdepodobne u našich či u svokry s muzom a dieťaťom. Vtedy ešte ani jeden z nás nemal na to, aby boli podmienky vhodné a aby sme sa osamostatnili.
Pre budúci rodinný život bolo predsa potrebné vytvoriť nejaké zázemie.. to sa nedalo len tak stihnúť šibnutím čarovného prútika, tesne po škole.

banalu
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ups, tak teraz mam to svoje odovzdat niekde, ked som ho porodila po 30tke lebo nejaka premitivovana osoba hlasa, ze ked ona do 27 tak aj my vsetci mame do vtedy porodit? 😂😂
Kazdy ma mat deti, kedy uzna za vhodne.

anonym_1eca0d
26. sep 2025

@anonym_autor
Z mentálneho aj finančného hľadiska je vek 30+ ideálnym obdobím na dieťa. V tomto veku už máš ukončenú vysokú školu (ak si na ňu išla), stabilnú prácu (teda pravidelný mesačný príjem), nejaké úspory a strechu nad hlavou (aspoň vo forme podnájmu).

petronelag
26. sep 2025

Netreba dávať na informácie z tik toku, podľa lekárov je najlepšie mať dieťa/deti do 35 rokov, potom začína organizmus starnúť a môžu sa vyskytovať problémy s otehotnením.

zobaka
26. sep 2025

do 34 ok, to bola taka moja hranica

gab1sol
26. sep 2025

@anonym_autor prvé dieťa v 29 a druhé v 31. Mne to tak vyhovovalo a bolo to pre mňa ideálne.

Ale všade čítaš, no potom jedna pani na TikToku povedala? Ono, z biologického hľadiska je nejaký ideálny vek, kedy mať dieťa a každým rokom sa môže počatie, či šanca komplikácií zvyšovať, ale rizikové to je až vo vyššom veku, nie v 30.

wayway
26. sep 2025

Po 30 vobec nie je neskoro, vseobecne vzate je to podla mna skvely cas z kazdeho hladiska. Clovek je financne a emocionalne stabilnejsi a stale nie je ‘stary’. V minulosti bolo bezne rodit pocas celeho plodneho obdobia, cca medzi 16-46r. Kvoli znecistenemu prostrediu a zvysenemu riziku chromosomalnych chyb by som v dnesnej dobe nechcela mat dieta po 40-tke (adoptovat si kludne ano). Deti som mala medzi 20-30. Keby som sa mohla rozhodnut znova, tak by som ich mala neskor, v obdobi medzi 30-37. Plodnost sa vyrazne znizuje a aj riziko genetickych vad zvysuje az okolo 38/40r. Prikladam link - vztah vek a riziko downovho syndromu https://img.brainkart.com/imagebk26/mTghnwn.jpg

elz1920
26. sep 2025

Jedna cudzia žena na tiktoku hovorila ... Ľudia toho nakecajú.

janka1011
26. sep 2025

@anonym_autor stará ešte nie, ale je to najvyšší čas, tak by som povedala. Za mňa v 40 je už stará.

laila22
26. sep 2025
@anonym_autor

Všade čítam, že tá 30 je už taká hranica, kedy väčšina žien už dieťa nechce a považujú sa už za staré na dieťa preto sa pýtam.

@anonym_autor tak sa jej drž. A nevypytuj sa sprostosti.

tiezjedna
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak hlavne, že táto studnica múdrosti operuje na tik-toku... To bude inteligencia sama😂

viera012345
26. sep 2025
@anonym_autor

Všade čítam, že tá 30 je už taká hranica, kedy väčšina žien už dieťa nechce a považujú sa už za staré na dieťa preto sa pýtam.

@anonym_autor Neviem,ze co ste čítali, ale už keď ja som rodila/je tomu takmer 22r./, som nebola jediná prvorodička, ktorá mala nie po 30ke,ale aj po 35je

baskustek
26. sep 2025

Ak myslíš youtuberku Mimi a já, tak tá začala rodiť v 17, teraz pred 30tkou má 5 dieťa. Preto si myslí, že po 30 už stačilo, keďže má svoje odrodené. Ale ona nemá žiadne vzdelanie, ani maturitu nedokončila, nikdy nebola zamestnaná, proste si vybrala takýto život, napĺňa ju len materstvo, nepotrebuje kariérne rásť. U nás to ale nie je celkom štandard. Po 30tke začínajú ženy ešte len deti plánovať. Ja čakám v 39 druhé a necítim sa stará.

viera012345
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ja som dokonca čítala názory mladej ženy, že rodiť v neskoršom veku je neetické a dieťa je pri "starej,, matke chudatko. a vraj veľmi skoro ostane bez podpory rodičov, lebo su to vyhoreti dôchodcovia, alebo skoro umrú.Dokonca sa vyjadrila,ze deti sa strania rovesníkov so starými rodičmi.Dotycna písala o tom,co nepozná, ja by som mohla jej tvrdenia vyvrátiť nie rečami ale faktami .

viera012345
26. sep 2025

@anonym_autor ...a do tretice odpoviem krátko oznamovaciu vetou: Mám 59r.,syn bude mat o par týždňov 22r.