icon

Kedy je správny čas na bábo?

oblivian
10. feb 2014

S manželom sa čoraz častejšie bavíme o téme "kedy môže prísť bábo?"... Náš vek neriešime (25/26).
Sme manželmi 1 rok, spolu bývame 2 roky a sme spolu 5 rokov. Poznáme sa veľmi dobre, je nám spolu fajn, sme dobrý tím a staráme sa o svoj vzťah, o manželstvo.
Nejako sa nevieme dohodnúť, aj keď obaja by sme boli veľmi radi, keby sme sa mohli stať rodičmi, avšak máme trochu odlišný názor na to, čo by malo byť zabezpečené pred príchodom bábätka.
Ja mám už druhý rok veľmi dobre platené miesto na súkromnej škole. Popri práci študujem externe 2. rok na vysokej škole (pedagogika). V práci dostávam stále nové výzvy, dostávam sa vyššie a vyššie, aj keď ešte nijaký titul nemám. Takže je tam dobrá perspektíva...
Môj manžel si našiel prácu pred pár mesiacmi, asi rok po dokončení VŠ bol nezamestnaný, všetko sme platili z môjho platu. Táto nová práca mu sedí, má aj peršpektívu, ale zatiaľ nijaký vysoký plat...
Naše rodiny nie sú bohaté, takže sme od nich nedostali nič, čo by nás posunulo dopredu - ani byt, ani dom, ani auto (nie že by sme to od nich očakávali, to vôbec nie, len preto to píšem, lebo niektoré mladé páry majú o to ľahšie začať si žiť svoj vlastný život, že im rodičia finančne pomáhajú...).
A ešte k tomu bývame ďaleko od rodičov. Je to ťažké, lebo sa máme veľmi radi. Oni sú z východu, my bývame v Bratislave. Prenajímame si 1-izbový starý byt. Mesto nemáme radi. Radi by sme bývali v malom domčeku na dedine blízko mesta. Boli by sme radi, keby naše deti mohli vyrastať v prírodnom prostredí...
Naša veľká dilema je tá, či máme najprv zabezpečiť bývanie, auto (kúpa domu/bytu je možná iba na hypotéku, nemáme skoro nijaké úspory), alebo môže prísť bábätko a vlastne "aj tak nejako bude"... 🙂
Ak ostanem na materskej, budeme musieť ostať v našom jednoizbáku, lebo na väčší byt nebudeme mať financie? Máme počkať niekoľko rokov, kým si kúpime vlastný dom a auto, a potom plakať, že namáme dosť peňazí na dieťa kvôli hypotéke? Mám sa báť toho, že Mgr. stupeň štúdia nezvládnem pri dieťatku? Môžeme sa zbaviť sna, že budeme mať štyri deti, lebo nie sme s manželom bohatí podnikatelia? Ako sa môže človek rozhodnúť, čo bude najlepšie pre dieťa? Čo je naozaj dôležité? Na čo si treba dať veľký pozor a čo je úplne nepodstatné?
Prosím, podeľte sa so mnou o svoj príbeh, svoje skúsenosti, svoje úvahy... Budem vďačná! 🙂

Strana
z2
leak61
11. feb 2014

@oblivian Ahoj, pekna tema 🙂 Pre mna tiez aktualna 🙂 Pises, ze studujes dialkovo si v 2 rocniku? Myslim, ze podla narocnosti skoly si vies zvazit ci by si popri zvladla aj babatko. Napriklad ja som nechcela pocas skoly ani za svet, bola som na dennom, popri pracovala.... nestihala by som, mozno hej, ak by som musela, ale nechcela som... asi by som bola v neustalom strese, rodicov mas na vychode, tak asi ti nebude mat ani kto postrazit dietatko, kym sa budes ucit...teda mozno manzel, ale to asi tiez nie vzdy, ked bude pracovat..mozno kamaratky. Ja by som asi pockala, kym by som koncila skolu, zatial by som si setrila peniazky, pracovala a skusila prejst z jednoizbaku aspon do dvojizboveho. (Mam par znamych, ktori maju babatko v 1 byte a ano, da sa to, ale uvidim, ako su z toho na nervy, sami to priznavaju a kazdy jeden z nich si chce co najskor najst nieco vacsie). Manzel by tiez mal cas si upevnit poziciu v praci, aby nadobudol pocit, ze sa o vas dokaze postarat. Je mlady, on sa na to uz citi? Tento rok sa ti blizi ku koncu, uz len 3 roky a koncis skolu, to nie je tak dlho. Stale budes mlada a stale to stihas pred 30. 🙂 Aj ja som sice zastancom mladych mamiciek, ale nie za kazdu cenu. A hlavne musia chciet obaja. ALe samozrejme, ak si myslis, ze to budete zvladat, tak chod do toho. Drzim prsty 🙂

standu
11. feb 2014

@oblivian pozri, kocikov, oblecenia je plny bazar napriklad, ak budes kojit kopa penazi usetrenych, ja pouzivam latkove plienky po starsej dcere, cize na plienky nedam korunu (do nemocnice a na dovolenku sme kupili jednorazovky), realny naklad na dietatko zas nie je tak velky, okrem zaciatku kedy treba toho viac- postielka, kocik. dceru kojim takze v postielke nespi vobec 😉 cize nam ju netreba. ked zacne babo papat prikrmy tak jedna mrkva a zemiak (odlahcujem) zas nestoji majland cize ja minam na dceru len na oblecko, aj to mam este par kusov po starsej, co som nerozdala. kde sa najedia a uzivia dvaja, pomestia sa do rozpoctu aj traja. mam tu vyhodu, ze byt som dostala od starej mamy a kedze kym zila, byvala s nami a platila najom, co bola velka pomoc. byt sme si museli prerobit co nie je mala investicia, vyplatit dedicov, tiez mame nejake splatky pozicku, poistky maju deti dost vysoke... a da sa to. aj by sa dalo usetrit len sa k tomu neviem dokopat 😉

tinacho
11. feb 2014

@oblivian Ahoj, po prečítaní tvojho príbehu som sa v ňom tak trochu našla. Aj ja som chcela od života viac, mala som dobre rozbehnutú karieru, manžel začal podnikať. Bývali sme na malom 2izbáku, snívali sme o dome.................až........všetko sme stihli, postaviť dom, zasadiť strom, len posledná kapitola nevišla.
Ak ti môžem poradiť neplánuj a nezvažuj medzi peniazmi, kariérou a dieťaťom. Raz to budeš ľutovať...tak ako my 😢

cikobela
17. feb 2014

Ahojte, prosim aj ja by som sa chcela poradit. Mam podobny problem ☹ Babo s priatelom chceme uz dlhsie avsak vzdy bolo to ale..ked sme konecne kupili byt (co bola priatelova podmienka pred snazenim) tak som ja mala velku potrebu dat vypoved, ktora bola stresujuca, avsak novu pracu som si nasla az po 7mesiacoch a tesila som sa ze zacneme riesit babo. Teraz uz je 7mes co pracujem a velmi by sme chceli zacat skusat pracovat na babatku, ale prislo dalsie ale..pocitala som si matersku a zistila som ze kedze som bola prevazne v roku 2013 nezamestnana, materska by vysla velmi slaba, inak by som mala narok na tu najvyssiu matersku. A teraz neviem ci budem sebec ak skrz mojho velkeho chcenia odopriem rodine peknu matersku, alebo mam 4mesiace s snazilkovanim pockat ☹ a zacat sa snazit v juni aby v pripade stastia som porodila v r 2015 co znamena podstatne vyssia materska. Nechcem aby ste si mysleli ze som chamtiva za peniazmi, ale zalezi mi aby som mala vsetko zabezpecene pre dietatko, kedze priatel zarobi takych 700e a neviem si predstavit ako zvladneme hypo a aj vsetko okolo babatka. Este som zabudla spomenut ze mam coskoro 29r 😒 takze najvyssi cas 😉

luk25
17. feb 2014

@cikobela vzhladom aj na vek ja by som necakala, može sa vam zadariť aj nemusi, ja som si tiež takto vypočitavala že aka by mi vysla materska a nič z toho... takže ja by som sla do toho aj ked by ste mali skromnejsie podmienky, ved 2-3roky sa djua vydržať-, ak tak das dieťatko do jasličiek ak by vam to nevychadzalo a pottom možes ist do prace

siska53
17. feb 2014

@cikobela tak tych par lesiacov pockajte,ked vam na tom zalezi..ja som mala prve v 35,druhe v 37,to som,presviedcala,priatela,ze cim skor zacneme pracovat na druhom babu,tym lepsie,lebo vek tlaci,nemusi sa vobec zadarit a bum,na druhy pokus vznikla mala.
prve babo vzniklo nahodou,z davania,si pozor,na babu som chcela zacat pracovat az o pol roka neskor.najskor sme chceli zrekonstruovat byt,zabyvat sa,lebo dovtedy sme byvali kazdy u rodicov.

to len na,ilustraciu,ze dakedy ma clovek plany,ale osud to zariadi inak. A som stastna,ze ich mam,ze prisli tak,ako prisli. A ako,ti tu pisu,ked by bolo najhorsie,jasle,babky ci daka opatrovatelka to istia. 🙂

cikobela
18. feb 2014

Dakujem za nazory, ja by som najradsej necakala, ale neda mi to..proste sa mi vidi rozumnejsie pockat a potom mat menej starosti s peniazkami ale 4 mesiace je dost cakat a to ma mrzi ☹ stale nerozumiem preco sa nerata materska za posledny odrobeny rok, preco takto komplikuju zivot :-/

oblivian
autor
16. feb 2015

ahojte,
hlásim sa znova 🙂
ďakujem každému za príspevok, za rady 😉
možno to bude niekoho zaujímať: nakoniec sme sa s manželom rozhodli, že chceme dieťa. vypočítala som presne, kedy sa má počatie "podariť", aby sa nám dieťatko narodilo po Bc. štátniciach a pred začatím Mgr. štúdia. :D podarilo sa nám preeesne, ako som chcela, mám už teda (šikovné 😉 ) bábo v brušku a veľmi sa z neho tešíme. manželovi sa v práci začalo viacej dariť, sťahujeme sa do dvojizbového bytu (nie vlastného, ale aj to raz príde) a zdá sa nám, že všetko bude v poriadku. 🙂 som rada, že sa mi podarilo celé dobre premyslieť a že sme sa spolu takto rozhodli, lebo je to naozaj tak, ako ste viaceré písali: ak obaja cítime, že sme pripravení prijať medzi seba nového človiečika a sme odhodlaní starať sa oňho, tak netreba veci príliš komplikovať a zbytočne čakať. človek nemusí mať majetok, stačí jeden normálny plat a úžasná rodina, ktorá pomáha (aj keď iba z diaľky)... 😉

Strana
z2