icon

Kedy naplánovať druhé dieťa po prvom?

26. máj 2025

Ahojte maminy,
podelíte sa so skúsenosťami prosím ?
Môj synček má rok, chceli by sme aj druhé, ale nevieme či teraz, alebo ešte počkať.. samozrejme nevieme či a kedy sa nám to podarí. Prvé sa podarilo až po roku, ale druhé vraj ide rýchlejšie ? neviem.. Stále aj dojčím, no cyklus už mám pravidelný..
Na čo treba, dá sa povedať, hľadieť ? :D pri tom rozhodovaní... či na nič a nechať to na prírodu ?

Strana
z2
hederamonstera
26. máj 2025

Vsetko ma svoje pre a proti

anjelicek26
26. máj 2025

Vsetko ma pre a proti... takto ti to nikto nepovie.. zohladni aj zazemie - velkost byvania, tvoju karieru, ci sa oplati vratit a o rok zasa na matersku alebo to potiahnut naraz... mne prijde rozdiel vekovy takyto velmi maly, ale tak to som ja... mame deti s dvojrocnym rozdielom a ten prvy rok bol fest narocny... aj tehotenstvo s rocnym, aj babatko pri dvojrocnom... o nejakom "zahrani sa spolu" ani reci dlho...

pl2y
26. máj 2025

Tak ja budem mat rozdiel 2,5 roka a asi by som ešte pockala .. vsade sa pise (psychológovia) že najťažší je rozdiel 2-3 roky najmä z pohladu toho, že to starsie dieťa si prechadza práve emočnym vývinom..a ešte je dost malé a potrebuje pomoc..veľa som musela dcérku dvihat najmä v prvej polke tehotenstva a ja som aj bola/som unavená z prvého tehotenstva, aj z toho že rok som skoro nespala a bum ďalšie tehotenstvo, ale tak ja mám aj vyšší vek, tak možno preto sa aj cítim viac unavená teraz ( by som brala aspoň na rok sa vratit do práce a “oddýchnuť si”) ..z pohladu toho, že sa zahrajú je to vraj fajn rozdiel, ale je to podľa mna ten prvý rok minimálne náročnejšie ako keby už to starsie malo napr 4 roky..ideálne keby sa vám zadari hneď a stihnete to pod tie dva roky 😀držím palce

elzena2
26. máj 2025

Podľa toho, do akej miery chceš hľadieť na seba. Ako dolezite su pre teba najbližšie dva roky kariéra, mentálne, fyzické zdravie, vzťah. Ak všetko toto dokážeš na istý čas odsunúť na druhú koľaj, tak čo najmenší rozdiel. Budes rada, ak stihnes popri detoch dve veci z toho, co som vymenovala. Deti budú mať dlhšie spoločne detstvo - môj prvý bude mat 9 a vidím, ako veselo je mu, keď ma ešte nejakých súrodencov. Najmladší ma 2 a keď si predstavím, že keď on bude taky veľký, ako teraz najstarsi, tak už bude v podstate sám, lebo starší surodenci budú teenageri a on bude pre nich nezaujímavý. A to 7 rokov nie je nejaký obrovský rozdiel, ak chce clovek medzi detmi nieco stihnut. Na druhej strane, rozdiel medzi prvými dvoma mam približne dva roky a bolo to pre mňa veľmi náročné.

lucia13022023
26. máj 2025

Fu to je strašne individuálne... Pre mňa je akýkoľvek rozdiel pod šesť rokov malý. Nešla by som do druhého skôr. Iné ženy si malý rozdiel chvália a iné zas nie. Záleží od financií, tvojho muža, dieťaťa, bytu, práce, psychiky atď...

beky223
26. máj 2025

Toto je veľmi náročné zodpovedať, lebo na to vplýva veľa faktorov... Nám sa v roku prvého podaril druhý syn, majú rozdiel 1r 8m a ja teda zatiaľ vôbec neodporúčam... Náročné tehotenstvo, veeeľmi náročný prvý rok, neustále výčitky kvôli rozdeleniu pozornosti a momentálne sa hlavne bijú... Možno neskôr si to budem chváliť, ale neviem, neviem...

beata_k
26. máj 2025

Najhorsi rozdiel su 3 roky. Vsetko okolo su lepsie rozdiely.

mamamasama
26. máj 2025

Rok a pol bol zahul. Aj tehotenstvo, aj materstvo, ale 2,5 rocny rozdiel je totalna pohoda. Chlapci si neuveritelne medzi sebou rozumeju a ucia sa jeden od druheho.

lauriik
26. máj 2025

Ja mam rozdiel 3r a bola to pohoda. Starsia bola uz v skolke, ja som stihla medzi tym este rok v praci. A od malicka su to najlepsie kamosky, partacky. Starsia uz bola rozumna a na malu som mala cas cele doobedia. Ale ono zalezi aj ako si tie deti sadnu.

bellaa3007
26. máj 2025
@lucia13022023

Fu to je strašne individuálne... Pre mňa je akýkoľvek rozdiel pod šesť rokov malý. Nešla by som do druhého skôr. Iné ženy si malý rozdiel chvália a iné zas nie. Záleží od financií, tvojho muža, dieťaťa, bytu, práce, psychiky atď...

@lucia13022023 presne. Ja si neviem predstaviť žeby malá mala 2r dajme tomu a mala by som babo. Nevenovala by som čas ani jej, ani babatku ako by som potrebovala.
Mala bude mať 5 a ked bude mať isť do skoly tak by sme chceli...
Už je to velka pomocnícka, predtým bola male dietatko ktoré ma potrebovalo.
Ale každá to mame inak

cukroska
26. máj 2025

Každý to má inak.Ja mám veľký vekový rozdiel, v podstate dvoch jedináčik.Keby som mala možnosť druhý krát tak 2-3 roky rozdiel. Nech vyrastajú spolu a nech to mám jedným vrzom.Ale zase veľký rozdiel malo kopec výhod a predĺžilo mi to trochu mladosť v tomto.

krasneleto
26. máj 2025

idealne vychadzat zo seba... pozeraj ake narocne mas dieta teraz.. pripomen si ake bolo prve tehu... mozno druhe bude uplne ine... ja vychadzam v rozhodovani vseobecne z najhorsich variant, potom mozes byt len prijemne prekvapena... nie je pravidlo, ze druhe ide lahsie... treba ratat ze v momente ked sa pre druhe rozhodnes , mozes este v ten cyklus otehotniet... si pripravena byt cele dni na dve realativne male deti sama? ak je syn pokojny, druhe byt nemusi... vies si to predstavit? ako si na tom s pracou... je pre teba vyhodnejsie si tuto matersku uzit... na cas sa do prace vratiti a ist na druhu? je manzel pripraveny na zenu, ktora ak by otehotnela zajtra , nebude mozno vladat nic?
na co by som sa ja rozhodne pozerala, je ci do buducna si sebestacna natolko, ze by si zvladla zivot bez partnera s dvomi detmi? to neber osobne, ale na rozpravky o nekonecnej laske ja osobne uz neverim / teda verim, ale nespolieham sa/.... vsetko su to otazky, ktore by som si ja zodpovedala... a idealny rozdiel? naozaj neexistuje... ked som sa rozhodovala o druhom dietati, dcerka mala skoro 5. hoc som rodila neskoro, nie som ten typ, co by vedel byt s dvomi malymi detmi ... alebo z materkej do materskej 6 rokov byt doma... ale kazda sme ina... nakoniec mam teda jedno a je to viac ako dost do dnesneho sveta za mna

zuzkaa1991
26. máj 2025

My cakame druhe po 7r ja som skor nechcela po prve po druhe mala.som zdravotné problémy mozno ke y nebol covid mozno bolo by druhe skor ;)

Tiez prve som mala MA potom.druhe.uspesne ale hrozne tehu pregrcala som do.8m plus nemocnica atd...takze som.si nevedela predstaviť starat.sa o male dieta a tehu....
Teraz tehu našťastie zatial je ok ani neviem niekedy ze som tehu ak.nepozriem na brusko 😁😁😁
Ale parkrat som za krvacala zo začiatku som musela asi 2t lezat....takze dcerka viac menej sama bola vyhoda ze som ju mohla samu pustit von na dvor....takze kazdy si musi zvážiť plusy a minusy ja som sa.na dieta cely den ;) takze len na mne bolo kedy druhe ;)

majlo1234
26. máj 2025

Mame rozdiel 2 roky a 9 mesiacov, plusy-dieta prve je odplienkovane, samo je, uspava sa samo. Minusy- pbdobie vzdoru, chce a potrebuje vela pozornosti.
Ja by som mensi rozdiel nezvladla, skor vacsi😆 4 a viac

simona92101
26. máj 2025

Mam 3 deti,prve dve dcery rozdiel 3.5 roka,za mna fajn.rozdiel mwdzi 2.a 3 dietatom mam 14 mesiacov a teda neodporucam.velky zahul.keby sa mam spatne rozhodnut,tak 5 rokov rozdiel je ideal.najstarsia dcera mi s najmladsim velmi pomaha,zboznuje ho.kdezto mladsia dcera sa s najmensim nonstop hasteri,superia o pozornost..

katica06
26. máj 2025

Mám 15mesačný rozdiel a dalo sa to v pohode zvládnuť, medzi mužom a švagrom je iba 364 dní, ale pre mňa extém dve deti v priebehu 9 mes., ale aj ona to zvládla

slavka1988
26. máj 2025

Ja by som osobne počkala aspoň 4 ročný rozdiel 🙂 pekne postarať sa teraz o jedno lebo naraz je to ozaj náročné a ci chceme alebo nechceme nedá sa venovať aj babatku aj napríklad ročnému.

hylary
26. máj 2025
@majlo1234

Mame rozdiel 2 roky a 9 mesiacov, plusy-dieta prve je odplienkovane, samo je, uspava sa samo. Minusy- pbdobie vzdoru, chce a potrebuje vela pozornosti.
Ja by som mensi rozdiel nezvladla, skor vacsi😆 4 a viac

@majlo1234 máme rovnaký rozdiel a súhlasím so všetkým 😁

majlo1234
26. máj 2025
@hylary

@majlo1234 máme rovnaký rozdiel a súhlasím so všetkým 😁

@hylary a plus do toho som ho este nedala do skolky, ale pocitam, ze aj keby siel, ma to v sebe dalsie minusy ako choroby a ziarlivost, ze je mama doma s mladsim surodencom😆 vy uz mate skolkara?

kaca222
26. máj 2025

Budeme mať rozdiel 3 roky, kvôli práci. Keby to je na mne, tak ideál tak 4-5 rokov. Obdivujem matky, čo majú deti s menším vekovým rozdielom, ale… vlastne ani nie. Lebo ak to niekto urobí dobrovoľne a potom je z toho na nervy a odnášajú si to deti, nonstop na nich matka vrieska lebo jej to prerastá cez hlavu, tak to nie je na obdiv

danica2711
26. máj 2025

u nás v rodine akosi frčí číslo 5: medzi bratom a mnou je rozdiel 5 rokov a bolo to super mať veľkého brata, medzi mojimi deťmi je 5 rokov a všetko super; aj brat to dodržal, akurát že medzi jeho synmi je rozdiel 5 minút (dvojičky)

kiki68
26. máj 2025

U nas bude presne 5 rokov rozdiel, ja som do toho skor nesla 😀

hylary
26. máj 2025
@majlo1234

@hylary a plus do toho som ho este nedala do skolky, ale pocitam, ze aj keby siel, ma to v sebe dalsie minusy ako choroby a ziarlivost, ze je mama doma s mladsim surodencom😆 vy uz mate skolkara?

@majlo1234 chvalabohu mám už väčšie deti.. 11 a 8 🙏 ale prežili sme si svoje.. najmä s chorobami.. ja som staršiu do škôlky dala keď sa malý narodil a to ma zachránilo.. síce každé dva týždne nosila bacily a nakazila malého vždy.. aj tak mi to pomohlo že tam chodila, ja si neviem predstaviť mať 2 deti malé doma naraz 🫣 teraz máme zas iné starosti a problémy ale rozdiel 2r9m by som nemenila.. aj keď sme plánovali aspoň 4 roky rozdiel..

jvasenka
Autor odpoveď zmazal
majlo1234
26. máj 2025
@hylary

@majlo1234 chvalabohu mám už väčšie deti.. 11 a 8 🙏 ale prežili sme si svoje.. najmä s chorobami.. ja som staršiu do škôlky dala keď sa malý narodil a to ma zachránilo.. síce každé dva týždne nosila bacily a nakazila malého vždy.. aj tak mi to pomohlo že tam chodila, ja si neviem predstaviť mať 2 deti malé doma naraz 🫣 teraz máme zas iné starosti a problémy ale rozdiel 2r9m by som nemenila.. aj keď sme plánovali aspoň 4 roky rozdiel..

@hylary haha, tak to uz mas davno zabudnutr tie zle veci. Ale verim, ze budu partaci, ked bude trochu starsia

hederamonstera
26. máj 2025

Ma ti kto pomoct? Okrem manzela, myslim ale tak, ze nebudes mat problem poziadat o pomoc toho cloveka, lebo to clovek potrebuje pri dvoch malych detoch. Mam rozdiel 15m, teraz maju cerstvo 2 a 3r a teda, neviem ci sa niekedy spamatam🤣

dixitka
26. máj 2025

Záleží aj, koľko rokov máte vy, no ak ste sa o prvé snažili rok, veľmi by som sa nespoliehala, že druhé pôjde rýchlejšie. Niekedy to tak je, no spoliehať sa na to vážne nedá. Ja som chcela z viacerých dôvodov mať rozdiel medzi deťm 2 roky, no najprv mi kvôli dojčeniu nie a nie nabehnúť cyklus (nabehol, až keď mal syn 20 mesiacov, presne keď som ho už kvôli tomu chcela odstaviť) a potom som síce za 4 cykly, čo sme sa snažili, stihla 2x otehotnieť, no prvé bolo biochemko a druhé missed abort. Takže zrazu už to vychádza, že rozdiel bude minimálne 3 roky a to len ak budeme mať veľké šťastie. A to s prvým synom som otehotnela na prvý šup a celé tehotenstvo bolo ukážkové… čiže treba rátať aj s takýmito vecami, je to žiaľ veľmi bežné.

hylary
26. máj 2025
@majlo1234

@hylary haha, tak to uz mas davno zabudnutr tie zle veci. Ale verim, ze budu partaci, ked bude trochu starsia

@majlo1234 áno prehrajú sa, ale vedia sa aj strašne pobiť...

zuzi0911
26. máj 2025

Mam rozdiel 20 mesiacov a za mna je to super . Narocne ,ale zas dievčatá uz su v puberte a stale su si blízke.
Potom mam rozdiel 12 a 13r a mam v podstate jedináčika. Baby milujú brata aj sa mu venujú aj by mu modré z neba zniesli ...ale ...chyba mi pre neho partak 😊

katarkka
27. máj 2025

Všetko je o tom, ako to cítiš ty/vy. Ja som z 3 súrodencov a sme narodení 02/1987, 04/1988 a 05/1989. Detsvo sme mali super, do teraz sme jedna ruka. Ovplyvnilo ma to na toľko, že som si vždy priala mať tiež 3 deti a tiež vždy s odstupom 1 roka. To nám bohužiaľ nevyšlo. Deti síce máme 3, ale vekový rozdiel mame medzi 1. a 2. 1,5 roka a medzi nimi a 3. je 3,5 a 5 rokov. Všetko má svoje pre a proti. My máme 3 baby a sú väčinou aj ony jedna ruka. Avšak občas je cítiť, že dve staršie majú viac spoločného. Pre nás je základ, aby spolu držali všetky 3 a tak ich aj vychovávame. Resp. snažíme sa.

Dôležité je si určiť čo vyhovuje tebe a partnerovi/manželovi.

To, čo vyhovuje iným, nemusí samozrejme automaticky aj vám. Držím palce 🙂

Strana
z2