icon

Klesá skutočne plodnosť po tridsiatke?

16. jan 2025

Máte reálne skúsenosti s tým, že plodnosť po 30tke klesá? Napríklad tie, čo máte prvé dieťa v 20/25 a druhé po 30, mali ste väčší problém s otehotnením? Alebo aj také, ktoré máte prvé po 30tke, ako dlho Vám trvalo otehotnieť? V čom je inak ešte rozdiel čo sa týka plodnosti, tehotenstva, prípade potom staranie sa o dieťa medzi rodičkami ktoré otehotneli napr. 20-25 a takými, ktoré po 30? Aký vek sa vám zdá lepší?

ivangeline
16. jan 2025

Vraj až po 35 ale neviem..

monicazbb
16. jan 2025

Otehotnieť sa da aj v 40 😉, ALE je pravda ze po tej 35 jednoducho klesa kvalita vajičok a žena je náchylnejšia na ochorenia tykajuce sa tehotenstva..cukrovka, tlak, opuchy..
Prve som mala v 19 , druhe mam teraz v 36.Je to rozdiel, nič hrozné ale je.Zas nie u každej sa to musí prejaviť.

annm81
16. jan 2025

Nikto nemá tekéto reálne skúsenosti. Žena má za život 2-3 deti, buď krátko po sebe, alebo ak s väčším odstupom, potom je to zvyčajne za úplne iných okolností. Takže z takéhoto prieskumu nezistíš vôbec nič. Treba sa pozrieť na štatistiky na veľkej vzorke žien, kde zistíš, že áno, plodnosť okolo 30. roku začne u žien klesať, okolo 35. roku radikálne. Podobným spôsobom sa vyvíja pravdepodobnosť porodenia zdravého dieťaťa.

oceanahory
16. jan 2025

Statisticky urcite ano, je to ale samozrejme velmi individualne. Problem s oplodnenim, je vsak v dnesnej dobe globalnym problemom, bez ohladu na vek, ci pohlavie. Minule som sa akurat docitala, ze napr. generacia nasich otcov mala v mililitri ejakulatu do 200 miliinov spermii. Potom ich bolo stale menej a menej, no a aktualne je to iba 15 milionov spermii. A nase deti budu mat mozno vzhladom na aktualny zivotny styl normu okolo 1 milion. 🫤

tina1549
16. jan 2025

žena sa narodí so všetkými vajíčkami, ktoré kedy bude mať- takže áno štatisticky čím dlhšie žena čakám tým viac vajíčok stratí a tým pádom je väčšia šanca že nájsť to správne bude dlhšie trvať

miriamzba
16. jan 2025

Ako u koho, nech Ti spravia testy a budeš vedieť. U mňa ani po 35ke neklesla, aj v rámci rodiny boli bezne pôrody aj dlhšie po 40ke. Takže mne sa zdá 30ka zavčasu na klesanie plodnosti, ani kamosky ešte nemali v tomto veku problém.

saxana000
16. jan 2025

Prve 26 druhe 33 skoncilo MA o pol roka znova tehitna s uspesnym koncom. A to mi tvrdili ze prirodzene mat deti nikdy nebudem.lebo PCOS anovulacia a pretrhnuty pravy vajcovod..no priroda je mazanejsia.

modraslamka
16. jan 2025

ja prve 28 teraz druhe 32 a to sme sa akoze "snazili" tak 3 mesiace.

ysseba
16. jan 2025

Ja opačne. Začali sme sa snažiť keď som mala 24 rokov, podarilo sa až za 3roky, teda v 27ke. Druhé sa podarilo keď som mala 29 rokov (po dvoch mesiacoch snaženia). No a potom som neplánovane otehotnela v 35ke, ale to nedopadlo dobre ☹ A teraz som otehotnela v 36, rodiť budem ako 37 ročná. Snažili sme sa 4 mesiace.

majka99999
16. jan 2025

Prve v 31 hned a druhe v 33 trvalo 5 mesiacov, neviem, preco to nebolo hned. Moj cyklus je odpradavna taky, ze nasledujuce 3 mesiace sa dohodneme na 28 a potom 1x 37 dni, potom sa vratime k 30-32, potom 1x 40 dni. Takze tak. 🤣
Myslim, ze plodnost klesa, ale moze to byt prostredim, chorobami, HAK sa nasadi od 16 a nelieci sa pricina moze to byt vselicim.

kiki68
16. jan 2025

To je rozne, ja som V 34 a 39 otehotnela velmi lahko, predtym som roky nemohla, zjavne skrz inkompatibilitu s expartnerom. S mojim muzom to islo hned na prvy sup, v 39 tiez, na treti cyklus tehotna. Ale kazda je na tom inak, poznam neplodne pary a take, ze su tam neustale potraty aj okolo 25tky…

kiki68
16. jan 2025

@oceanahory Podla mna by mali zacat mrazit spermie tych plodnych muzov a raz sa pekne pouziju. Vraj kopec mladych do 25 je ako muzov velmi zle na tom. Je to divne…

kiki68
16. jan 2025

@annm81 lenze su zeny, co su plodne po 40 a tie, co su uz za zenitom. Ani lekar to casto nevie odhadnut, ze ci ta zena nahodou otehotnie, alebo nie. Mne gyndos hovoril, ze sam nechape, ze niektore zeny rodia ako jablone prave od 35 vyssie ( moj pripad). Hoci ja po tomto druhom uz chcem ist do sterilky. Nech nie som v 47 zase tehu. Ale mozno som nejaka svetla vynimka z tej statistiky, moja mama a babka od 36 v prechode…

0laracroft0
16. jan 2025

Na inú nôtu, ženy, ktoré majú deti po 35 alebo až po 40, žijú podľa štatistík dlhšie 🤷🏼‍♀️

michaela329
16. jan 2025

Všeobecne vraj klesá po 35. Ja som bola neplodna kvôli endometrióze aj ako 20 ročná 🤷 Takže prvé dieťa čakám až teraz ako 39 ročná - vďaka liečbe. Predtým 13 rokov snaženia. Tehotenstvo bez problémov, až na krátke spinenie v 10tt. Inak bez cukrovky, bez opuchov, bez varixov a pribratých 11 kg - som 37tt. Dnes v nemocnici ma po CTG napisali ako nizkorizikovú rodičku 😏

vroni
16. jan 2025

Nuž, každá štatistika je len taká dobrá, ako sú správne zadané vstupné parametre. Konkrétne pri tejto mám o metodike svoje pochybnosti, nakoľko sa robí na anonymizovanych údajoch a pokiaľ viem, tak sa neaktualizuje. Keby som sa mala poobzerať po vlastnej bubline (úplne nevypovednej, to je len príklad), tak by som povedala, že plodnosť medzi 33 až 40 vyletí do závratných vysav, aby potom klesala do stratena. Zaujímali by ma relevantné údaje, tehotenstvo v korelacii s vekom a nie štatistika tehotenstiev v závislosti od dátumu narodenia.

barborachors
16. jan 2025

Nie, neklesá.

lucia147852
16. jan 2025

Prvé 25, druhé 32. Nemala som žiaden problém s plodnostou ani v jednom prípade. Obe vznikli dá sa povedať, že ani neviem ako 😅
Druhé tehotenstvo lepšie.

veselo_neveselo
16. jan 2025

Ano, klesa. Po 35 este viac.
Nenechaj sa ucicikat vsetkymi tymi pribehmi, co tu zeny napisu, ako sa im lahko tehotnelo. Tie, co sa im nedarilo dlho alebo nepodarilo vobec tu nie su (alebo ich je tu malo), a pisu menej alebo vobec.

Ak mas partnera a vhodne prostredie, tak to naozaj neodkladaj a maj dieta teraz. Nevies, ci za rok- dva uz nebude neskoro. A to ze Anca odvedla mala 40 ked ostala tehotna na tom nic nemeni.

vroni
16. jan 2025

@veselo_neveselo, no toto je veselá logika. Taká vycucana z prsta. Fakt, že existujú aj ženy, ktoré otehotnieť nedokážu alebo dieťa nedokážu donosit súvisí s témou ako menštruácia s demonštráciou. Fertilny vek ženy je obmedzený a je vyššia pravdepodobnosť, že "stihne" otehotnieť ak sa o to pokúša 25 rokov ako keď len päť. O klesajúcej plodnosti nevypovedá ani trochu. Ani o stúpajúcej.

veselo_neveselo
17. jan 2025

@vroni Pardon, dovolim si nesuhlasit. Cas potrebny na to, aby zena otehotnela vypoveda o plodnosti. Fertilny vek je vekom kedy ma zena menstruaciu, ano. Ale vajicka nie su rovnake ked ma zena 20 a ked ma zena 40, aj ked ma menstruaciu ukazkovu.

Samozrejme menzes a ovulacia k tomu tiez patria, ale su inou temou. Bavime sa o zdravej zene, co sa pokusa otehotniet po 30, ci po 35ke. Kazdy dalsi problem s cyklom jej sance na otehotnenie dalej znizuje. A vek v tom hra velmi vysoku rolu.

Bohuzial sa o tom dost nerozprava, lebo internety su plne pribehov zien, co v 40 nahodou otehotneli. Ale tie ostatne, tych zien co chceli a nepodarilo sa to ani s pomocou doktorov, tie su zverejnovane malo, a nie preto ze by neexistovali.

Pozriem ti aj nejake statistiky, australania maju kalkulacku na vypocet pravdepodobnosti otehotenia podla veku.

Myslim, ze v tejto dobe sa uz neda vobec polemizovat o tom, ci vek hra alebo nehra rolu pri plodnosti. Takze zopakujem, ano plodnost klesa, aj po 30, a este rychlejsie po 35. A ak ma zena podmienky, je lepsie plodenie deti neodkladat.

vroni
17. jan 2025

@veselo_neveselo, pozri, som živý príklad popretia štatistických údajov. Mám písomne potvrdenu neplodnosť, neotehotenela som ani po stimulácii ani po ivf. Mala som viac partnerov, ktorí pred tým či potom deti mali, takže to nebolo problémom muža (o tom, že boli pri procedúrach tiež testovaní sa baviť ani nemusíme) . Napriek pokusom všetkého možného a snahe lekárov v dvoch krajinách som 15 rokov proste neotehotenela. Až zrazu v 35, ani srnky netušia ako a kedy (tato kapitola bola pre mňa už uzavreta) sa z tahajucej sa črevnej chrípky "vyvinulo" tehotenstvo. A ďalšie po siedmych rokoch. Po 40. Prirodzene. A neveľmi chcene, lebo v tom veku som už fakt na ďalšie škvrna chuť nemala. A že sa nás 6 z povodných "snaziliek" ešte stále stretáva (nie na koni, v realite, kon este nebol), tak viem, že môj prípad nie je absolútne výnimočný. Päť z nás šiestich má deti, tri po jednom a dve po dve, len jedna skutočne zostala bezdetná.
Že statisticky zo 100.000 štyridsaťročných žien otehotnie menej než zo stotisíc 25 ročných žien je síce fakt, akurát, že nevypovedá priamo o klesajúcej plodnosti. Ukazuje možnú korelaciu. Viac nic.