Mám 17 a túžim po miminku
Dobrý večer. V októbri minulého roku, som sem písala o mojej túžbe po miminku. Čoskoro budem mať 18 a táto túžba trvá cez rok aj pól. Stretla som sa tu hlavne s kritikou,a dnes som sa opäť rozhodla prispieť sem. Od októbra som toho zažila pomerne veľa. Tvrdo som na sebe pracovala a snažila sa ovládať svoje emócie. Bola som na konzultácií s psychológom, kde mi bolo povedané že tieto pocity sú úplne v poriadku a niekto ich má skôr a iný zasa neskôr. Začala som športovať, vypomáhať v sociálnom zariadení ako dobrovoľník (čo mi moje pocity ešte zhoršilo), dokonca som mala doma 2 dňové mláďatko mačičky ktoré bolo treba každé dve hodiny dokrmovať. Ak mám pravdu povedať, moju situáciu to nezlepšilo, a momentálne som dospela do bodu, kedy už nedokážem myslieť na nič iné. Myslím že moje pocity pochopia hlavne tie z vás ktoré túžite po dieťatku a nedarí sa vám. Viem že si možno myslíte že je to neporovnateľné ale v podstate sme na tom rovnako keďže nemáme svoje dietky ani v brušku, a ani v náručí a je jedno z akého dôvodu. Veľa s vás mi písalo o tom ako som nezodpovedná a hlúpa a že neviem o čom materstvo je. Preto som za posledné mesiace tvrdo pracovala na tom, aby som sama sebe dokázala že nezodpovednou naozaj niesom, a dokonca aby som zistila o čom to materstvo je. Pomáhala som matkám ktoré utiekli od tyranov spolu s ich deťmi a bola som tam, keď 5 detí (najstaršie málo 7) bolo chorých a každé jedno plakalo a malo teploty. Vtedy ma veľmi mrzelo že väčšina z vás ma odsúdila a považovala ma za hlúpu pubertiačku ktorá nemá čo na práci. Ale dnes som za to rada pretože som sa naučila veľa nových a cenných poznatkov. Zvážila všetky pre a proti a prišla na to, že po dieťatku stále túžim. A i keď viem že s odretými ušami ale viem že by som to zvládla a spolu s mojim priateľom by sme boli fajn rodičmi. A dnes sa vás už nejdem pýtať na názor na moju situáciu, chcem len vedieť ako sa vyrovnať s mojou situáciou, prípadne či ste zažili niečo podobné a ako vám to dopadlo. Ďakujem.
Ta tuzba je naozaj v poriadku vyzeras ze si na svoj vek vyspelejsia ine zeny nechcu o dietati pocut veru ani po vyske aj take poznam ... dietatko je radost ale aj starost a radim ti pokial nezmaturujes a nebudete s byvanim ako tak samoststny nepustaj sa do dietatka ... nevies si predstsvit co to obnasa asi nemas prijem ziadny a predpokladam ze manzel tiez ved si vyrataj co dieta stoji aby sa netrapilo nedoststkom napr ploenky vzdy ich musis mat v zasobe vela a uvidis ze neusetris na nekvalitnej lacnej znacke radsej siahnes po drahsich lepsie saju menej ich spotrebujes ... mlieko ak nedajboze nebudes mat materske jeden sunar stoji 8eur a mas ho.na cca tyzden a to je asi to najlacnejsie mlieko ... kde su este lieky postielka so zariadenim kociarik perinka vanicka kozmetika vlhcene obrusky odsavacka na hlieny vajicko hracky a oblecenie je toho este viac flase dudliky zo zaciatku je toho najviac ... treba na to mimi mysliet ci bude mat vsetko a asi tvoji rodicia z toho nebudu nadseni a ty budes musiet ist do priatela alebo do svojho vlastneho .. uvidis to.nocne vstsvanie bolesti hlavy ale na opacnej stranke ten pocit ked ti povie mama je nenahraditelny uvidis jeho prve uspechy krociky slovicka ... no skratka je to velka zodpovednost a vela si to odnasa starat sa o maciatko nie je zdaleka to co mat novorodeniatko zavisle len od teba 🙂 ja som mala tiez taky sen ale az po mature a o dva mesiace uz bol vysledok v brusku a chvalabohhu ma vsetkoco potrebuje 🙂
Pockaj ko 18tky a nech si priatel najde pracu. Ak su rodicia v pohode tiez vam pomozu. Ked budes dospela a budes mat strednu tak si sprav, budes mat sice rodicak a bude to tazsie , ale mozes pritom stale aj ist na vysku a po nej sa zamestnas lebo stale budes mlada a uz mozes povedat , ze im na matersku neodides. Lahsie zvladnes iste veci, ktore sa starsim matkam zvladaju tazsie. Na druhej strane nebudes mat maatersku, ktora je aj tak len pol roka a len nejakych 200€ rodicak. Budes si musiet vela veci odopriet mozno sa nevyspis, ziadne diskoteky a zabavy minimalne dva roky... ale podla mna to stoji za to..ak to chcete obaja a viete , ze tomu dietatku date to co potrebuje tak aspon pockaj do 18ky
...ja len jednu poznámku,lebo sa mi dvíha tlak,keď tu čítam o výbavičkách a plienkach - novorodenec a batoľa sa dá "vyriešiť" za pár eur...cez bazáre,sekáče a pod....ale neviem ako žubrienka s "priateľom" chce zaobstarať so SŠ s maturitou bez praxe škôlkara či školáka....z čoho? Z dávok v hmotnej núdzi? Budú čakať na sociálny byt? Úver im nedajú, keďže priateľ bude živiť už tri osoby... Ach jaj...obchodná akadémia, ale matematika nefunguje 😏
@denisden Ahoj, ja som pocala v 18 a rodila v 19. Teraz ma moj syn 17 rokov, tak to viem zhodnotit. Neni sa kde ponahlat, absolutne nic ti neujde. Je to velmi spychicky aj fyzicky narocne. Mam kopec kamosiek okolo, co rozmyslali ako ty, dokonca si spravili dieta este pocas skoly a poviem ti, ze po par rokoch KAZDA skonstatovala ze este mohla pockat.... Ze necakali, ze to bude take zlozite a tazke. Sama za seba mozem povedat, ze dieta nie je ze sa zatnes a obetujes sa rok, dva, to vie vydrzat vacsina zien, ale vela vela rokov a nekonci to. Je to naozaj ovela ovela tazsie ako si vobec vies predstavit. Vobec ta neodsudzujem, je strasne zlate ze tuzis po babatku, ale fakt pockaj, zabezpec sa a HLAVNE si dobre rozmysli s kym si to dietatko spravis 🙂 Ani po roku, dvoch partnera dobre nepoznas, aj ked si myslis ze ano. 🙂 Dlho som bola slobodnou matkou a viem ze to neinje sranda starat sa sama o babo...
Iba jednu vec: NIE! Nie si pripravená na to, mať dieťa a ani na "reálny" život. Argumenty prečo nie už boli spomínané v predchádzajúcich príspevkoch.
No, pochopenie tu asi tazko najdes...lebo tu sme bud A) "stare kozy" co si presli vselicim a budeme ta odhovarat alebo B) mlade zabky, co si presli tym istym a budu to odhovarat 😉 ano, vsetky sme stastne a vdacne za to co mame, ale....dietatko je jedine zivotne rozhodnutie, z kt. nie je mozne vycuvat, povedat si, ze ups, tak som sa sekla, tudy cesta nevede....to sa da pri vybere skoly, bytu, chlapa, prace...pri dietatku uz nie...cesty spat niet....da sa aj skola spravit, aj cestovat potom aj cokolvek, ale to su skor take rozpravkove scenare....ver mi...tolko k vseobecnym zvastom...a konkretne...aj ja som mala tuzby po babatku v mladom veku...nastastie nebol konik aby mi ovplyvnoval myslenie, a tak som rozmyslala sama a zbalila sa od rodicov a vysla za hranice a skusila si zivot sama sama....nie ze brigada ako som mala dovtedy, a doma full servis od mamky....tak som za tymi hranicami makala, setrila na to byvanie, dosiel za mnou chlap (moj terajsi manzel), aj sme spolu byvali, aj sme sa tam rozisli, lebo sme tie soky a zmeny nevedeli ustat, aj sme sa poucili a znova dali dokopy, aj ma tam strasne rychlo chut na babo presla, lebo popri starostlivosti o moj holy zivot jaksi neostaval cas....tak som sa vratila domov s usetrenymi peniazmi, urobila si VS, pracovala popritom, aby som tiez tazko zarobene prachy neminala, pocestovala a az tak sme sa vzali a mali babo, aj vlastny byt bez hypoteky, a aj tak to so mnou fest zakyvalo...a teraz mame tretie babo a kyve to s nami zas... 😅 (jasne, ze uz to berieme s nadlhadom a humorom a uplne inak)
je to jedno, mozme ti my tu pisat litanie, viem, ze akokolvek sa rozhodnes, ci uz ist do toho alebo pockat tych par rokov, napisala by si nam spatne iba jednu vec: ze sme mali pravdu a neni to vooobec take easy ako si si myslela 😉 a ber nase rady v dobrom, vazne 😵
Ja mám 23 rokov, mám manžela, s ktorým som 4 roky a takmer rok sme svoji, bývame u rodičov v dome a máme rozostavaný dom a hypo po miminku túžime takmer dva roky, ale vzhľadom na to, že nemáme vlastnú strechu nad hlavou odkladáme to!! Obaja pracujeme od ukončenia školy a poviem ti vieme prečo rodičovstvo ešte odkladáme !!!!! V dnešnej dobe to nie je sranda a žiť len z rodičáku a z jednej výplaty, ktorá ani nie je istá ???? Bavili sme sa o tom nespočetne veľa krát ... Nie sme rozhadzovačný, len nechceme žiť z ruky do úst od výplaty ku výplate ...Počkaj nemáš sa kam ponáhľať ! Nám by tiež rodičia pomohli (a určite aj pomôžu, keď na to príde), ale nechceme ich zaťažovať, pretože my budeme rodičia a my budeme musieť našu RODINU UŽIVIŤ !! nik iný ... kúp si psíka ak máš potrebu sa o niekoho starať.. ak si natoľko zodpovedná ako o sebe tvrdíš tak sa zodpovedne zachovaj voči sebe, priateľovi, rodičom a najmä dieťaťu. V 17tich sa bav, cestuj a užívaj života!!!!! Poznám veľa báb, ktoré boli skoro matkami .. a poviem ti iba s jednou jej partner ostal a vzali sa !! ostatné 4 sú matky samoživiteľky !!! Tiež sa milovali a boli ideálne páry, ale ako náhle "dospeli" nedokázali spolu ďalej fungovať :/ Svet nie je gombička..
Otehotnieť plánovane do 20tky je nemúdre,každé životné obdobie má svoje čaro,do 20tky /minimálne/ treba študovať,žúrovať,cestovať,naberať životné skúsenosti......počúvaj aj svoj rozum,dieťa nieje mačiatko,zunuje sa,tak ho darujem dobrým ľuďom.....ale ako povedal môj kamarát- ľudia chcú to,čo nemajú a keď to potom majú,tak im treba 😉
@denisden ako ti uz niektore napisali, 3000 eur je nic co mas odlozene (do 1 roka ich mas minute). Tvoj priatel sa zamestna, zarobi cca 700 eur. Hypoteka povedzme 200, naklady na byvanie (TV, sipo, voda, kurenie) 230, benzin, lieky, oblecenie, strava dalsich 300. Poistky (nehnutelnost, auto, zivot, atd..) a to som napisala iba naozaj nutnosť. Kde su ostatne? Kde mas napisane, ze po skonceni materskej si najdes dobre platenu pracu? Kde mas istotu, ze tvoj priatel, ktory sa ti teraz javi ako idealny otec, nim bude aj potom? Z jedneho platu sa sakra tazko zije.
Tak ako ti bolo poradene, skuste ist spolu byvat do podnajmu so spolocnou kasou minimalne na rok a potom uvidis ci si vobec vy dvaja rozumiete a ste schopní spolocny zivot utiahnut.
aby ste boli v obraze - dievca je len v 2.rocniku SŠ a jej priatel tiez.
denisden Krásny deň prajem. Mám 17 rokov a bude to znieť hlúpo ale veľmi túžim po babätku. Nikdy som nemala záujem chodiť na zábavy alebo diskotéky ale tiež nežijem pre školu. Mám priateľa rovnako starého s ktorým som už vyše 2 rokov. Veľmi sa milujeme a obaja túžime po dieťatku. Ja som 2 na strednej škole a priateľ tiež. Táto myšlienka nieje zrodená z mesiaca na mesiac uvažujeme už o tom dlhšie. Obaja žijeme s rodičmi. Viem že je to skoro ale myslím že by sme boli skvelý rodičia. Školu by som si dokončila popri dieťatku. A priateľ budúci rok už končí a zamestnanie už má isté. Je mi veľmi smutno keď vidím šťastné mamičky s detičkami. Chcem vedieť váš názor. Čo si o tom myslíte. Ďakujem a želám krásny dník.
6. okt 2014
@moniciak nie je moja dcéra a ja nie som matka. Ona nechce hodnotenie ani rady a napísala som jej že nech si aspoň školu urobí. Ale keď to tak citi čo ju mám buzerovať? To nechce. A aj tak si urobí po svojom. Určite nemá zmysel zakazovať, my sme sa doma na takéto témy nebavili. Ja som vedela že dlho nechcem deti a najprv toto tamto práca byt dovolenky a teraz sa trapime. Takže ja by som už nikomu neurčovala pravidlá nech kazdy robí ako uzná za najvhodnejšie. A ani tú dievčinu nepoznáš. Vyzerá veľmi inteligentne a verím že sa o dieťa postará a možno má zázemie, vie, že tom nebude sama. Veď to je jedno nie?
A možno nepotrebuje dovolenky vlastne bývanie auto drahé oblečenie super robotu super školu super všetko naplánované. Ja by som tu takúto túžbu ani nepísala, lebo niektorí sa tu teda prejavia aké majú skutočné hodnoty a majú obrovské šťastie, keď sa dieťa podarí, keď si to akurát želajú a hodí sa to im.
Študuj, venuj sa sebe a dieťatko počká, ešte ty sama potrebuješ trochu dozrieť , lebo z toho čo píšeš si ešte sama dieťa. Viem o čom hovorím, moja mama ma mala v 17-tich, a sestra dcérku v 18-tich - obe výchovu nezvládali, lebo si po nejakom roku po pôrode povedali že treba dohnať čo zameškali , no ☹ Česť výnimkám, ja mám len negatívne skúsenosti žiaľ s vlastnou mamou
Ja som mala prve dieta v 19tke,,,,,,druhe dieta v 29,,,,,teraz mam 40rokov 😉 perfektneho manzela s.ktorym som uz 22 rokov v manzelstve plus 4.roky chodenia cize dokopy mame 26 rokov spolu perfektne nam to klape,,,,,ale som dost unavena ,,,,,moje.deti maju 21a11,,,,,nic nelutujem ale nechcela by som aby si mojedeti zakladal tak mlado rodinku ,lebo je to velka zodpovednost a kopec starosti ,,,,no keby ze si tu rodinku tak skoro zalozia branit im nebudem ,,,len musia mat na zreteli ze maju velku zodpovednost a skoncilo leharo,,,, 😉 😉 😒
@fidka79 to je jedno prečo to píšem. A je to teda riadny dôvod že sa nedarí nie? Hľad na ciánov ktorých platíš či chceš alebo nechceš. Ona bude dostavať dávky len tie ktoré dostanú každé mamičky. Či čo dostane o koľko viac. chod robiť do parlamentu treba tam takýchto múdrych, pani spravodlivá. Ja viem veľmi dobre čo by dievča nemalo a čo by bolo preň lepšie a ona to vie tiež a načo to tu budem písať ona toto počuť nechce.
@klara226 Aké skutočné hodnoty??? 😀 Dennodenne tu hľadím na fotky mamičiek a ich nových vecí, dovoleniek, áut... Je to skvelé vidieť, ako dokážu skĺbiť deti so svojimi záľubami a užívať si to... Určite lepšie ako prosiť ľudí o finančnú pomoc a namiesto toho, aký kočík vybrať rozmýšľať nad tým, či ho vôbec budú mať... Malá je u nás na prvom mieste a aj vždy bude, ale snáď ju môžme dať k babke kam chodí veľmi rada a trochu si pocestovať cez víkend, veď už nemá rok 😀 Ja autorke tejto diskusie nechcem zle, ja si len myslím, že má čas a možnosť v pokoji si všetko pripraviť, veľa z nás mladých mamičiek ako som písala sa musí postaviť strašne rýchlo na vlastné nohy. A čo sa týka super školy, pri vyššom vzdelaní bude mať možnosť lepšieho zárobku a z toho bude mať výhody predsa aj to dieťa... Má čas, možnosti, tak ich treba využiť 🙂
@denisden Ja ťa nebudem presviedčať ani odhovárať len ti chcem povedať, že to nebudete mať ľahké, my s manželom máme obaja vysokú školu a veľmi dobrú prácu a poviem ti keď som ostala na MD nebol to vôbec med lýtať... Dieťatko vyžaduje okrem pozornosti a stratostlivosti 24/7 aj veľa vecí okolo, aj keď len z druhej ruky, ale aj tak ... a taktiež ho nemôžeš len tak niekomu hodiť na krk, je to tvoje dieťa nie niekoho iného, aj naši sa postarajú ale ja by som im to nikdy neurobila, že si sparvím nerozvážne dieťa a na starajte sa ... Ja som po roku a pol našlapala do práce a malý do jasiel, revala som ako kôň ale úver je neúprosný pán ... a ešte jedna vec nie každému ho dajú, treba dosť dobrý príjem, nám ho dali LTT a to muž robí v banke a 100% už nedávajú skoro nikde .... Prosím ťa premysli si to, teraz je to všetko krásne ale to bude aj o 5 rokov keď si dokončíš školu, čosi zarobíš a zažiješ ... a mysli hlavne na drobca nie na seba, lebo potom to už bude len a len o ňom ...
Tebou by mal niekto, najlepsia rodicia, poriadne zatriast a zakricat "Budicek" pretoze pojem "realita" ti ocividne nic nehovori... Pripadas mi ako male decko, zijuce vo svojej ruzovej bublinke, dupes si " ja chcem, ja chcem" neberuc do uvahy xy faktorov... Prejavom dospelosti a zrelosti je, mimo ineho, vediet sa triezvo a realne pozriet na situaciu zo vsetkych stran, nenechat sa nezodpovedne "uniest tuzbami" , ale vyhrnut si rukavy a zamakat na podmienky, v ktorych si tie tuzby neskor budem moct zodpovedne dovolit/ uskutocnit... Mas 17, postoj v zmysle " Pojedla som vsetku mudrost sveta, ja viem najlepsie" a odmietas rady skusenych zien lebo ti to nezapada do tej tvojej ruzovej vysnivanej rozpravky, ktoru si si uz vo svojich predstavach vytvorila.... 😔
Kam sa tak ponáhľaš? Zbytočne by si si všetko skomplikovala. Na dieťa máš ešte doooooosť času!!!! Ukonči školu, nájdi prácu, získaj prax, budú ti mať aspoň z čoho vypočítať materskú!!! Zabavaj sa, choďte s priatoľom na dovolenku, diskotéku. Užívaj si mladosť - bezstarostnosť!!!! Materstvo ešte na pár rokov odlož. Potom si ho aj viac budeš užívať.
Viete, ja som sa tu nechcela hádať a ani som nechcela počuť to čo viem. Moja otázka bola ako mám ovládnuť svoju túžbu po dieťati. Som si plne vedomá toho, čo ste sem napísali a už to dávno viem. Písala som že viem prečo nie a prečo áno. A taktiež si viem zarátať 2+2, a viem aj to aká je dnes doba, a s vašimi názormi súhlasím. Trochu ma mrzí že ste sa podaktoré snažili zo mňa urobiť hlupaňu, ale ja viem na čo mám a na čo nie. Naozaj sa nechcem hádať a ani som nepovedala že ideme plodiť alebo áno? Toto nieje môj problém viem zhodnotiť našu situáciu a viem že to nieje vhodné. Chcela som len poradiť ako prekonať túto túžbu a prípadne ako ju odložiť a žiť v rámci možností šťastná. Momentálne je to jediné po čom túžim a nejaké žúrovanie a cestovanie mi je ukradnuté. Dospela som do takého bodu kedy, nazvem to žiarlim na tehotné ženy, a obzvlášť ak majú 15. Viem, som mladá a malá by som si "užívať život" ale každý pod týmto slovným spojením myslíme niečo iné. Ja si život začnem užívať až keď budem mamou (nie hneď) a manželkou človeka ktorého milujem a ktorý by mi zniesol aj modré z neba. Áno nemám sa kam ponáhľať, viem to a ani sa nikam neponáhlam len mám možno iný pohľad na život a iné priority ako väčšina mojich rovesníkov. Iste viete že byť mamou je to najkrajšie na svete a viem to aj ja, hoci ešte nemám svoje deti. Chcem len vedieť, ako dalej a ako byť šťastná keď sa mi každý deň/týždeň/mesiac zdá ako večnosť. Niekedy mám dni kedy na nič iné nemyslím iba na to že si dieťa môžme urobiť, ale poznám všetky klady a zápory a preto sa do toho nehrniem. Chcem aby sa moja budúca rodina mala dobre a aby všetko bolo tak ako treba. Potrebujem len vedieť ako opäť začať žiť, a nie len prežívať a čakať. Ďakujem vám všetkým za názor a prajem pekný deň.
@denisden v predchadzajucej diskusii pises, ze tvoja mama je lekarka. aky s nou mas vztah?
rozpravate sa spolu o tejto tvojej tuzbe, alebo zostavas pred nou uzavreta?
Moj predpoklad je, ze priciny tvojej predcasnej nezvladnutelnej tuzby maju pôvod prave v pôvodnej rodine.
Otec- letecky konstrukter - mal na teba cas? venoval sa ti, ked si bola mala?
@sardinka333 ja som musela studovat dennou formou,individualne sa u nas na skole nedalo a zvladla som to..bolo to sice tazke kazde rano vstavat,ked niekedy maly celu noc nespal,ale zvladla som to..strazila mi ho suseda,platili sme jej za to..ked som maturovala manzel koncil VS (studoval popri praci),tak ucenie prichadzalo do uvahy len ked maly spal alebo ked mi ho rodicia na chvilku von zobrali...ked sme byvali u rodicov,tak som sa starala o domacnost (mama pracuje na zmeny),varila som kazdy den pre 8 ludi a aj sme rodicom prispievali financne a potraviny sme kupovali aj my,takze sme rodicom ich pomoc vracali..u rodicov sme byvali dva roky,potom sme sli do svojho...prvykrat som otehotnela v 17...teraz mam 22 a dve krasne,zdrave,spokojne deti,buduci rok sa chystam do prace a mam v plane aj VS...a nepripadam si nezodpovedna za to,ze som sa stala matkou skoro..po babu som tuzila hadam od zaciatku puberty
@denisden jednoducho - ak tak velmi tuzis dat dietatu lasku, kym ho budes mat, priprav mu vsetko co potrebuje...zatial ma "len" tvoju lasku a to je velmk malo...sadnite si s priatelom a stanovte si co chcete pripravit pre rodinu - sobas, vlastne vzdelanie, praca, matersky prispevok, byt...a po splneni tychto met, hura do snazenia 😉

@klara226 Neber to tak, že rýpem, ale povedala by si to aj svojej dcére??? 😀