icon

Mám 20 rokov. Som pripravená na tehotenstvo?

luckawe
2. nov 2015

Ahojte 🙂 rada by som sa vam zdoverila a počula vaše názory. Mam 20 rokov, priateľ ma 26 a sme spolu 2 roky, bývame spolu a fungujeme ako jedna domácnosť. Obaja mame super prácu a vďakabohu nemusíme živoriť z výplaty do výplaty, co to aj ušetríme. Začali sme sa čoraz častejšie baviť na tému bábätka, pretoze sme obaja veľmi rodinne založení a deti milujeme. Gynekologicka mi tehotenstvo odporúča, pretoze od 18 mam hrcky v prsiach ktore sa stale objavujú a miznú, momentálne ich mam okolo 8, a nedávno mi našli cystu. Vraj by mi hormóny pomohli a hrcky aj cysta by mohli zmiznúť. Po bábätku veľmi tuzime, jedine co ma brzdí je pocit ako na mna budu ostatný pozerat predsa len mam 20 a som pre mnohých este "dieta" . Myslite si, ze by to bol krok vedľa? Mame este počkať alebo ist do toho ked to tak cítime? Dakujem za každú odpoved 🙂

carey
3. nov 2015

@mircalla preco by som nemala byt???

mircalla
3. nov 2015

@carey nechapem tvoj prispevok - sorry. a uz vobec nie poslednu vetu. normalne sa pyta, dostava normalne odpovede...neviem preco by mala nahnevat polku fora, ked ma aj dieta hned.....myslim, ze je to kazdemu dost jedno, co urobi, len sa jej snazia poradit

mamickajanka
3. nov 2015
Používateľ mamickajanka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od mamickajanka.

Ty sama najlepsie vies ci by si babo uz zvladla 🙂

alaguema
3. nov 2015

@sense niekedy aj to výživné pomôže. Ale nechce sa mi do debaty o výhodách a nevýhodách manželského zväzku 🙂 Veď nech každý robí, ako chce.

katka1981
3. nov 2015

@luckawe, podla popisu ste pripraveni a to ze mas len 20 rokov, je podla mna len plus. Pokial si si slobody uzila dost a netusis dalej zit slobodne (prichod domov kedy sa ti chce, zabava kedykolvek, dospavanie, pohoda, volno) tak potom ano, chodte do toho. A na cysty je super serrapeptaza, ale nesmie sa v tehu.

chelsee
3. nov 2015

mne sa mala narodila ked som mala mesiac 21. Pripravena som urcite nebola, na materstvo sa ale neda pripravit ani v 40tke. Mala bola planovana a bolo to to najlepsie royhodnutie, dnes bude mat 9 a ja este nemam 30 😀 Sme najlepsie kamosky, najkrajsie roky mojho zivota. Urob to na co sa citis a chces ty, nerob veci podla toho co povedia alebo si mzslia ostatny 😉 Prajem vsetko dobre

katka1981
3. nov 2015

@chelsee, tiez si myslim, ze to nie je vobec o veku. Su ludia, kt. nie su pripraveni nikdy, je to v povahe. A ci je clovek pripraveny alebo nie, ziasti az ked sa stane rodicom.

sardinka335
3. nov 2015

@luckawe píšeš ze svadba musi byť tip top...
VIeš kolko mam kamaratiek čo ,,ved svadba bude,, potom priši deti, peniaze trebalo na ine a svadba nie ze nebola tip top ale nebola nikdy lebo ,,furt niečo,, nebolo tip top. Svadba ma byť to prve...a nie dieťa, holt som stara škola. Ak ste na tom tak dobre ako pišeš tak zalozte rodinu a nie ,,konkubinát,, kde ma kazdy zadne dvere...na ostatných sa mozeš z vysoka vieš čo...nikto zivit ani šatiť tvoje dieťa nebude len ty a jeho otec.

andrejka1974
3. nov 2015

@luckawe ja som sa vydavala v 18 nemusela som, ale chcela som prveho syna som mala v 19 a sme spolu stastni uz teraz budeme v sobotu oslavovat 23 rokov manzelskych, urcite chod do toho

step13
3. nov 2015

Ja som mala 21 ked sa mi syn narodil a neriesila som co si kdo mysli 🙂
Hlavne vy dvaja musite mat jasno co chcete 🙂 musite mat hlavne jasno ze uz nebudete vy dvaja ale i miminko 🙂 zmeni sa vam zivot,zivotne hodnoti vyspejete velmi skoro 🙂 urcite si musite vas cas a celkovo zivot podriadit babetku ze napr dovolenky,zabava ako to bude 🙂 ja urcite by som nemenila 🙂 a urcite nelutujem ze som ako 21 r rodila dalo mi to velmi vela to mi mozes verit 🙂budem drzat palce 🙂

marcela305
3. nov 2015

dieta?? tvoja mama ta mala kedy???mna moja v 19 a ma 4 deti ja som mala prve v 21 rokoch a nikto sa na mna nepozeralako na dieta alebo ze to bolo neuvazene rozhodnutie teraz mam 23a dve deti. Stale sa stretavam s nazorom ze je to tak lepsie a ze nazor mat dieta po 30 je chory .. v tomto veku to lepsie zvladas mas vacsiu trpezlivost pri dietati.. v okolo vidim vela zien po 35 co maju dieta lae stale na ne len hukaju a su nervozne.. takisto v mojej rodine je zena co ma 38 no co vyvadza stym dietatom je hrozne.. dieta maj co najskor karieru si mozes budovat aj v 35 a neskor ale s dietatom je to uz horsie....

gabrielaslivkova
3. nov 2015

@luckawe padli tu rôzne názory - najskôr svadba, potom tá je nepotrebná, si pripravená, nie si pripravená. Ale sú to len názory iných a každý sa riadi podľa seba.

A toto je môj názor. Ja som asi stará škola, ale dieťa som chcela až po sobáši (ale nehovorím, že keby som otehotnela pred sobášom, tak si to dám vziať). Chcela som ho s mužom, ktorý bol ochotný vziať si ma, pretože ma ľúbi (a áno, do manželstva som vstúpila s myšlienkou, že možno to neskončí šťastne a za 20 rokov budem rozvedená, ale sľúbili sme si, že sa pokúsime o to, aby k tomu nedošlo.).

A teraz, či si pripravená, alebo nie - bez ohľadu na tvoj vek si myslím, že nie. A to pre dve veci - pýtaš sa nás, či si pripravená, takže máš určité pochybnosti, obavy, pretože hlavným dôvodom na tehotenstvo je tvoj zdravotný stav a odporučila ti doktorka. Takže to nie je tvoje vnútorné presvedčenie. Druhá vec je tvoje vyjadrenie k svadbe - na svadbu si chceš našetriť, lebo chceš, aby bola veľkolepá. A na dieťa si našetriť nechceš? Nechceš, aby vyrastalo veľkolepo? To ťa bude stáť viac ako svadba. Ak je pre teba svadba ako udalosť, ten jeden deň viac ako dieťa na celý život, tak s tým ešte počkaj.

A ešte jeden osobný postreh - my sme po bábätku túžili, nešlo to hneď na prvý šup, museli sme si rok počkať. A rok som bola presvedčená, že som na dieťatko pripravená. Keď som zistila, že som tehotná, začala som mať pochybnosti, obavy, či naozaj sme pripravení, či to naozaj zvládneme, pretože to nebola už len túžba, ale bol to fakt, bolo to naozaj. Ak máš ty už teraz pochybnosti, myslím, že by ste mali ešte počkať.

Mimochodom, keď som mala 19, tiež mi povedala doktorka, aby som otehotnela kvôli nálezu v okolí pŕs. A aj som mala s kým, ale potom som zistila, že 6 rokov som sa klamala a bola som s tým nesprávnym. Keby som vtedy do toho išla, dnes mám síce 9-ročné dieťa, ale cestovalo by medzi nami a ja by som asi nebola s mojim terajším manželom.

V každom prípade, odpoveď na tvoju otázku si musíš dať len ty, len ty poznáš tú správnu odpoveď. My nemôžeme vedieť, či si na dieťa pripravená, či je pripravený tvoj priateľ. Vieš to len ty a vie to len on. 😉

valalta
3. nov 2015

Ja neviem ale pride mi ze prvy krok k vlastnej rodine je svatba, najma ked ma clovek 20 rokov a naozaj sa nema kam ponahlat. Pride mi divne ze nevies ci je cas na dieta, ale vies ze na svatbu teraz cas urcite nie je...mimo tohto si myslim ze 20 rokov je na dieta vhodna doba, ak to tak citis, lepsie ako potom v 35-tke chodit po umelych oplodneniach, ale najprv by som asi riesila aj tu svatbu alebo sucasne jedno aj druhe.

alchemilkazltozelena
3. nov 2015

ci boze ja sa nestacim cudovat, ako sa tu niektore do nej navazate a hodnotite, ze ked sa to pyta na fore tak automaticky nie je pripravena!
ale ked nejaka caka piate, ma prazdne vrecka, nema kde byvat a este ju do toho muz bije, tak tej napisete ze to nic ze caka piate, ze nech len caka, ze vsetko bude dobre a bla bla...
a ona sa normalne prisla poradit ohladom normalnej veci tak ste sa do nej pustili jak supy! zamyslite sa niektore nad sebou!!!
ja na otazke nevidim nic zle, urcite lepsie ako keby sem mala prist a pytat sa ci ma ist na potrat, lebo nema kde byvat a nema z coho zit!!!
vzdy je lepsie mat zazemie a potom riesit dieta ako najprv otehotniet a potom prist vyplakavat, ze nema co jest!

@luckawe nevsimaj si niektore, poniektorym tu uz hrabe, ja vzdy vravim ze byt 3 roky doma na materskej je vela, mali by sa socializovat a prevetrat mozog poniektore a nie tu dristat....

marcela305
3. nov 2015

@valalta Na co riesit svadbu aj dieta naraz zbytocny stres keby nahodou sa zadari potom mozno v tehotenstve bude mozno chciet mat pokoj,,, a svadbu az ked babo vyrastie...

valalta
3. nov 2015

@marcela305 alebo aj nikdy a zostat slobodna matka

marcela305
3. nov 2015

@valalta preco by mala byt slobodna matka??ved ked budu zit s partnerom spolu je to ine.... Aj to ze dvaja ked maju dieta sa vela zmeni medzi nimi..

gabrielaslivkova
3. nov 2015

@marcela305 možno preto, že podľa zákona bude stále slobodná. žiaľ, už to tu padlo, ale dieťa nie vždy je pre muža záväzok, že ostane pri jeho matke. Samozrejme, sú prípady, kedy partneri žijú spolu až do smrti bez sobáša a na druhej strane, aj manželstva sa rozvádzajú. A dúfam, že toto nebude ten prípad, ale je jednoduchšie zdupkať zo vzťahu ako z manželstva. 😉
Ale ako o svadbe, tak aj o dieťati by sa mali rozhodnúť len a len oni dvaja.

marcela305
3. nov 2015

@gabrielaslivkova hmm tak ja som mala s partnerom dve deti a nezdupkal tak asi to nie je pravidlo... az potom sme mali svadbu a ked niekto chce zduchne aj bez rozvodu takze je to dost jedno...Myslim ze zakladatelka temy najlepsie vie s kym zije a ci chcu alebo nechcu svadbu alebo deti... e pre muza nie je niekedy zavazok ani nejaky papier zalezi to na ich vztahu ... a ked obaja dieta chcu tak asi aj to bude zavazok🙂

drotenka
3. nov 2015
Používateľ drotenka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od drotenka.

🙂 pokial to naozaj myslite spolu vazne a viete si predstavit fungovat takto uz navzdy, tak nevidim dovod preco nie 🙂

gabrielaslivkova
3. nov 2015

@marcela305 ja netvrdím, že to je pravidlo, ale zasa ja poznám páry, ktoré majú dieťa a sobáš nechcú, pretože sami tvrdia, že sa nechcú viazať na toho druhého, že keby náhodou... A tiež som napísala, že tieto otázky si musí vyriešiť sama s priateľom a nie tu na fóre, pretože nikto nepozná ten vzťah tak do detailu ako oni,

marcela305
3. nov 2015

@gabrielaslivkova Tak ano niektori to beru ako neico tragicke ale tak pre neico chceli spolu deti ...takkze je to divne,....

gabrielaslivkova
3. nov 2015

@marcela305 žiaľ, na toto mám tiež odpoveď (bez ohľadu, či ide o manželov alebo len partnerov), ale poznám aj takých, ktorí svoje dieťa berú ako módny doplnok. Každý má pre sobáš ako aj rodičovstvo svoje vlastné dôvody...

marcela305
3. nov 2015

@gabrielaslivkova tak to mi je luto aj ich aj dietata🙂

mircalla
3. nov 2015

@alchemilkazltozelena myslim, ze sa ozaj nik nenavaza, a kazdy jej zatial odpovedal uplne slusne.....ani jedna odpoved nebola navazanie. skor mam pocit, ze prave ty si tu vybijas nejaku frustraciu. uplne v pohode diskusia
Ona najlepsie vie, ci je pripravena a ci ma zazemie, ake potrebuje, chapem, ze ma dost malo rokov a hlada radu, je to dost velke rozhodnutie....Pre mna by bolo co si o tom mysli okolie irelevantne, myslim, ze si chcela skor zistit, ako sa postavia ludia k tomu nizsiemu veku.....nemyslim, ze ide o vek. samozrejme su urcite vhodnejsi par ako mnoho inych. a ze jej tu niekto radi, ze najprv svadba, na tom tiez nie je nic zle.

mircalla
3. nov 2015

@alchemilkazltozelena a nikto ani nenapisal, ze na otazke je nieco zle....

kikiballa
3. nov 2015

ja sa iba cudujem co tu niektore pisu, kto si dnes moze dovolit byvanie bez hypoteky ? aj keby zili v podnajme...no a co ? plno ludi zije v podnajme aj s detmi a su tu....stratit pracu moze dnes kazdy aj super mega nenahraditelny manazer, chlap moze zenu opustit ci je zenaty alebo nie, tomu nijako nezabranite stat sa moze vsetko 😠 😠 😠 😠 😠 hlavu hore a pocuvaj svoj vnutorny hlas 🙂

1234lubka
3. nov 2015

@luckawe preco nie...budes mat 40 a uz velke dospele deti 🙂 ur ite ano

alaguema
3. nov 2015

@kikiballa my máme hypo takmer splatenú a dietky 5 a 7. Vidím to ako veľkú výhodu, lebo finančne je náročnejšie pokrývať potreby školopovinných detí.

@1234lubka a v čom spočíva táto výhoda, ak smiem vedieť? Ja mám teraz 41 a rodinný život mi plne vyhovuje. Keď som mala 23 chodila som po svete, študovala, pracovala a žila život mladej, nezávislej ženy. To sa nedá porovnať. Ten pocit je celkom iný. Teraz keď aj niekam cestujem, tak môj pohľad je už iný, primeraný veku. Človek sa v 40-tke nevyblázni ako v 20-tke a ak áno, vyzerá pri tom divne 😎 Každý vek má svoje čaro, ja si tento konkrétne veľmi užívam, ale naozaj si neviem predstaviť, že by som robila teraz veci, ktoré som robila ako 25 ročná. Mne osobne by to veľmi chýbalo. Samozrejme, chápem, že nie každému, ale mnohým áno a potom sa to snažia dobehnúť a potom je z toho ten typický úkaz "stará rádoby mladá", alebo nevybúrení 40-tnici, ktorí sa nezmestia do kože.

1234lubka
3. nov 2015

@alaguema potom si zrazu uvedomi ze ma 35 a dieta nikde