Mám 38 rokov. Som už stará na dieťa?
Ahojte mám 38 rokov a muž by chcel ešte jedno dieťa chcem sa spýtať či už nie je neskoro.
No,inteligencia,empatia,pokora,tolerancia a podobné vecičky sa kedysi kdesi rozdávali a nie každý mohol stáť prvý v rade 😉 ... ak sa istej osobe pritrafí dieťa po 35-ke,tak chúďa zrejme poputuje do bio odpadu,lebo však jeho mama bude stará....názor,ktorý ja ani už nekomentujem,lebo by som použila asi vetu o tej nekonečnosti ľudskej hlúposti...a áno,rodila som v 42r. a naveky budem Bohu ďakovať za toto naše najmladšie dieťa.
@eliskaevicka A ešte jedna vec - ako vidíš ten rozdiel? Pokiaľ som dobre pochopila máš 24 rokov a jedno dieťa. A ty vieš ako je na tom žena, ktorá má 35? Tak to ti aj závidím - ja vôbec netuším ako je na tom napríklad žena, ktorá má 40-45......
@evittam napíšem,ak netušíš 😉 vek 40-45sú najlepšie roky,vieš čo chceš,veci máš pod kontrolou,kariera skoro na vrchole,domácnosť šlape,zdravie slúži ,životná skúsenosť ti nedovolí robiť blbosti /napr. vzdať sa tehotenstva,ktoré absolútne nečakáš,ale absolútne vítaš,lebo už vieš,čo je priorita v živote/,máš možnosť chodiť na drahšie dovolenky...sveta žiť 😉
@eliskaevicka nechcela som sa zapajat, ale musim. Nie som sice 35 rocna zena, ktora cakam 1 dieta, ale bola som 30 rocna a cakala som prve dieta. Tak ako aj moja mama. A babka mala mamu ako 42 rocna, pisal sa rok 1948. Tak ti poviem, ze nic nikomu nechybalo. A babka si uzila aj mna. A este nieco, v tvojom veku som bola este na mile vzdialena tomu, ze dieta. Chcela VS, byt, pracu. Chcela som partnera, na ktoreho sa mozem spolahnut. A tak ako ty pises, ze starsie maminy su cudne, tak zas ja som mala skusenost spoluziacky zo ZS rodili ako 18 az 24 rocne. V tej dobe som ako stastna studentka uzivala slasti zivota a ked som ich stretla, to boli komentu typu, ty sa mas, ako perfektne vyzeras, ale bola tam obrovska zavist , ze oni nemozu to co ja. A deticky milovali. Vtedy som si pivedala, ze som sa rozhodla spravne, ked som cakala s dietatom. A nemysli si, aj ja som mala snubenca, tiez sme planovali dieta v cca 20, ale som rada, ze to dopadlo inac. Do vztahu som sla vyburena, uzila som si vsetko, co mladost ponuka a teraz zas uzivam slasti rodiny a vyssieho veku.
Ako scasti je pravda ze bio nepusti...aj kme moj lekar povedal, ze ked budem tehotna tak rozhodne budem pod vacsim dohladom a nebude riskovat lebo proste zdravie mamicky a dietatka je prvorade ako nejake statistiky...ale vravel, ze ziadna tragedia sa nedeje...
Myslim si, ze aj tak je to velmi citliva oblast a to materske bio hodiny sa spustia skor-ci neskor. Poznam zeny co uz po skole im riadne cvakalo na mozog a poznam zeny co este aj v mojom veku netuzia po dietatku....a u chlapov je to este horsie ked zacnu bio hodiny rincat...by ste neverili aky je vtedy chlap len otravny od takeho utekat kade-lahsie 😅 😅
@eliskaevicka
vies, baby tu vratane mna vedia posudit, ake to bolo, ked mali 21 a skolsku tasku na chrbte, ale ty tazko posudis vek nad 30
@janinah čo ma drahšia dovolenka spoločne S malým dieťaťom? :D áno mám 24. Krásny vek. V živote nič neľutujem A zo svojim vekom som stotoznena. stále má 6 rokov na druhé dieťa,potom to už riešiť nebudem A počkám si na vnúčatá ktoré si uzijem. Sory že ja myslím na budúcnosť. Narozdiel od niekoho. 42 ročná určite Rodiť nebudem. A poznám ženy ktoré majú toľko A viem ich názor. A mám ich rada zato aké sú. Ale toto už neriešia. Riešia svoje.
@eliskaevicka neprajem ti nic zle, prajem ti hojne zdravia, ale nikde nie je napisane, ze sa dozijes vnucat... resp tvoje deti budu chciet mat vlastne deticky...
prilis si si nalinajkovala zivot, buducnost, riadis sa prikladmi inych ludi...
@jajka257 Ja mam 23 a mam babo a je planovans a druhe planujem tiez a myslim si ze je to jednak kazdeho osobna vec kedy sa rozhodne byt rodicom a hlavne velmi individualne .. niekto je rodinny typ a chce mat dieta co najskor.. niekto sa potrebuje vyblaznit a niekto chce najprv karieru ale vsetko je OK ked sa zena citi ci v 40-tke alebo v 20-tke byt matkou nech sa stane 🙂
@eliskaevicka tak ti zelam, aby ti to vyslo. A ver, ze kazda z tychto zien mysli na buducnost. Ak si narazala na moju babku, ze 42 rokov, ver, ze ta zena bola zabezpecena na 4 zivoty dopredu 🙂 🙂 🙂 preto si to s dedom mohli dovolit.
A zivot sa vzdy ubera inym smerom, ako sme si nalinajkovali, vzdy nas niecim prekvapi. Ono je pekne, ze teraz si spokojna, ale ci budes aj o 10 rokov, ukaze az zivot...
@eliskaevicka Pekne ti to napísala mima - stále len plánuješ, "linajkuješ" a podobne a múdra si "jak rádio"......Ak sa ti napríklad stane, že otehotnieš v 35-tich rokoch tak čo? Pôjdeš na potrat, lebo takto som si to nenaplánovala? Alebo ako - nie naozaj pýtam sa a nechoď na mňa, prosím, s rečami, že sa to dá zariadiť aj inak - žiadna antikoncepcia nefunguje na 100%-jedine vazektómia a podviazanie....
A predstav si ty v živote nič neľutuješ a je o dosť kratší od môjho a vieš čo - možno budeš prekvapená - ani ja nič neľutujem a všetko by som spravila tak isto keby som to mala vrátiť - a nepíšem to len preto lebo to tak je - proste už pochop, že sú ľudia, ktorí si spravia deti kedy chcú a nemusí to byť v 20-siatke a len preto lebo suseda a druhá suseda a "hentá" a "tamtá" povedala, že sa to má a že ona má 30 a teraz nemôže a že by určite mohla keby mala 20..... 😉
@candii ved v poriadku, ja som reagovala na prispevky zeny, ktora si mysli, ze dieta vo vyssom veku je nevhodne a nerespektuje rozhodnutie tychto zien. Tak som jej napisala, ze ako jej je divne ich rozhodnutie, moze byt inemu cudne to jej rozhodnutie. Mne je v podstate jedno, kedy sa kto rozhodne, len je mi neprijemne, ak niekto zhadzuje starsie mamicky.
hihi, k teme... takze vcera sa narodilo mojej 38-rocnej kamoske prve babo 🙂 zivot to zariadil tak, ze toho praveho stretla pred nejakymi 3 rokmi, pred rokom bola svadba, a dnes su uz rodinka... Chvala Bohu za taketo pekne pribehy 🙂
baby, ja neviem naco sa hadate 🙂
poviem vam vlastnu skusenost... pisala som tu, ze prve dieta som mala v 23 a teraz mam 39 a o 2 mesiace cakame druhe...
Ono tie reci zase nie su take uplne odveci, ze pre to dieta je to rozdiel mat mladu mamu... Ja svoje dieta chcem, tuzila som po nom roky, skorej bohuzial neprislo... Som stastna , ze je a bude aj ked som uz starsia...
Ale je pravda aj to, ze mna mala mama v 33, ocino 34rokoch a moje sestry v 21rokoch a je to obrovsky rozdiel.... Vzdy som im ako dieta zavidela, ze aku mali mladu mamu.. Pri mne uz mama po 40tke zacala mat dost zdravotne problemy, to nikto dopredu nevie predpokladat, nezila vobec aktivne, nikam nechcela chodit... takze mne to prislo, ze som ochudobnena o to, co zazili moje sestry.. vylety, tury.. Akoze inak sa mi venovala, len proste nemala energiu a chut na nejake labzovanie a neviem co....
Aj vizualne som to vnimala, ze mam starsich rodicov, ako rovesnici, na VS som v podstate mala rodicov na dochodku, kedze obaja isli do predcasneho kvoli zdraviu... Nikdy mi nic nechybalo, ale ten pocit tam proste bol.... Sestry mi davali viacej toho, co sa tyka nejakych zazitkov, ako rodicia, lebo uz boli velke... ja som sla do 1 na ZS a segra do 1 na VS....
Ale napriek tomu, som rada, ze budem mat dieta, hoc ma mrzi, ze bude mat starsiu maminu, ako moja prva dcera, lebo to viem posudit .. Aj ked ja sa snazim a som ina, ako moja mama. aj povahovo, aj fyzicky, aj zaujmy a sposob zivota je odlisny, ako mali nasi, ale proste vek neoklames....
Tehotenstvo ako take tiez uz teraz ku koncu neprebieha tak idealne, obcas mi skace tlak, som unavenejsia, ale stale fit , ved samozrejme, citim sa stale na max. 28rokov 🙂 aj mentalne.....
Ale uvidime, ako budem zvladat prebdene noci, lebo co si budeme nahovarať, uz to po 30tke nie je take, ze dospis ako ked mal clovek 20 a mohol aj 3 noci po sebe zurovať a nebol grogy....
Takze kazda minca ma dve strany.. Zbytocne sa hadate, kto ma pravdu... podla mna ma kazdy tu svoju a je to tak OK.... SOm stastna za dietatko aj v tomto veku, proste to tak malo byt a kedze dieta si vybera matku, tak asi vie, preco sa malo a chcelo narodit teraz.. A ja sa budem proste snazit, aby som bola aktivna, aby som aj dobre vyzerala, aby moje dieta nemalo pocit, ze ma starsiu mamu ovela od ostatnych.... hadam sa mi to podari.... a dcera sa nesmierne tesi na surodenca a tiez mi bude pomahať , takze nebudem na to uplne sama, aj ked starí rodicia uz maju svoje problemy a na nich sa spoliehat s pomocou nemozeme...Proste zvladneme to sami dufam, ze co najlepsie.
@eliskaevicka nad nejakým plánovaním ja už len mávnem rokou,život treba žiť ako príde....nie je z mojej hlavy živ.múdrosť.že človek mieni a Boh mení...alebo nikdy nehovor nikdy..alebo ako moja mamka vraví-už zajtra môže byť koniec sveta....
@evittam pochopila 😉 ,písala som to vlastne pre niekoho iného,kto si myslí,že žena po 35 patrí do starého železa... 😉
@katrin21 Máš úplnú pravdu a držím ti prsty - a neboj všetko bude super, ja som síce trošku mladšia a už mám 2-ročnú ale som šťastná, že ju máme a nemenila by som a vieš, čo - cítim sa na 20-sať pri tých mojich čertoch. 😉 🙂
My sa tu nehádame, len dievčinka nejak nechce pochopiť alebo podobne, že proste aj žena vo vyššom veku sa môže a dokáže postarať o dieťa ako aj ona v 20-siatke - to je všetko...Ale je to asi zbytočné je to vysvetľovať a príde na to sama keď ten vek dosiahne. 😉
je pekne, ked maju manzelia dieta okolo 25, ale ked ho maju okolo 35, je to pekne rovnako 😉
vek je vek, mladsi by mal byt bezproblemovejsi, ale!... niekoho skoli infarkt v 50, o palicke chodi v 60, a niekto v 70 sportuje. a je v tom genetika, zivotny styl, "stastie"... ako nikto nemoze sebaisto povedat, ze bude vidiet este svoje vnucata a pravnucata, lebo mal deti ako mlady... to ako ked niekto odmietne ist lietadlom na dovolenku, aby sa mu nic nestalo, a o tyzden ma autonehodu... (nedajboze).
takze - zime a nechajme zit 😉
to planovanie...viete ako sa vravi. "clovek mieni Panboh meni" 😀
@bmuller pekne napísané......V tejto súvislosti....síce trocha "od veci" ma napadlo, že moja babka bola od dedka mladšia o skoro 15 rokov a paradoxne, on ju prežil o vyše 30 rokov a zomrel ako 93 ročný, vitálny. V živote sa dejú rôzne veci a nikdy dopredu nemôžme vedieť, čo ako skončí......
@katrin21 veľmi pekne ste to napisali. Ani nie pekneee pravdivo. Leb zas viete. Na druhej strane, dnes je svet taký že je to opačne. Takže V tomto svete A generácií zapadnete. ;) držím vám palce nech všetko vyjde ako si prajete.. Ps: obdivujem vás zato že ste to tu otvorené povedali rak ako to je. O to mi jediné išlo.
@mima4 neriadim sa druhými,len som ich pozorovať ale prišla som nato že nechcem tak skončiť. Tak som si to zariadila po svojom. Nikto sa nikdy nestaral kedy ja budem mať dieťa. Bolo to naše osobné rozhodnutie. Nalinajkovany život nemám. Mám ho zatiaľ taký po jako som túžila.
inak , moja starka mala deti 6, jedno zomrelo malicke na nejaku cervienku..., takze 5 prezilo... ale posledne porodila v 40tke... a rozdiel medzi prvym a poslednym bol 20r.... takze najstarsie ma dnes 80 a najstarsie 60 ... takze mat dieta okolo 40tky existovalo aj kedysi ...
ja mám 38 , a už by som dieťa neriešila ..... malý má 4 roky a už má len 1 starú mamu - /so zdravotnými problémami/ , ak by som mala dalšie dieťa , to je 38 + 9 mesiacov, čiže rok by malo okolo mojej 40 tky ----- čiže dieťa bude mať takých pekných 24 keď skončí VŠ a ja nejakých 65 - ak sa dožijem, no myslím , že mám rozum aj cit aj zodpovednosť....... a to by som mu neurobila .....
@katrin21 Katka....asi máš v niečom pravdu,ale nie je to len vekom....ja som mala mladých rodičov.....brat sa narodil,keď mala mama 19 a ja,keď mala 21.......ja som mala prvé skoro v 34och a druhé 37ročná.....deťom sa venujem oveľa viac ako sa venovali moji rodičia nám-výlety,korčuľovanie,lyžovačky,múzeá,hrady,zámky,dovolenky......naši na to nemali čas a asi ani chuť,väčšinou som chodila po výletoch s maminou sestrou,takže som v podstate o nič neprišla,akurát rodičia so mnou neboli.To,že boli moji rodičia na stužkovej najkrajší a patrili k mladším,som si až tak neuvedomovala......keď som bola na MD,väčšinou sme sa stretávali na ihrisku a mamičky boli aj o 10r mladšie,ale vôbec sme si neuvedomovali náš vek-len vek detí-cítili sme sa rovnako mlado všetky 😉
Môj otec má brata o 22 rokov mladšieho,strýko sa možno cítil čudne,že má staršiu mamu,ale v dnešnej dobe sa ženy cítia a vypadajú oveľa mladšie ako dakedy.......A aj tak je to jedno,lebo keď som mala 20,tak mi aj tak moja 41 ročná mama pripadala stará,aj keď bola ešte krásna a mladá..... 😉

@eliskaevicka A čo som konkrétne prekrútila? Ty a väčšina tvojich kamarátiek ste chceli dieťa v 20-tich rokoch, ty konkrétne trochu aj kvôli tomu, lebo v tvojom okolí boli staršie ženy, ktoré mali problémy tak si sa rozhodla a máš čo si chcela. Iné ženy sa rozhodli tak ako sa rozhodli a majú deti a ako aj ja aj v 35-ťke a sme na tom rovnako....Už chápeš? Ale je nemiestne urážať a zosmiešňovať 35-ročné ženy, že sú na to staré a podobne - tento vek ťa dobehne veľmi rýchlo a ako ti tu už bolo napísané ak si na túto debatu spomenieš tak sa sama zasmeješ na tom čo všetko si tu od veci popísala. Proste nehodnoť to čo zhodnotiť ani nemôžeš a ani nedokážeš. 😉