icon

Mám 38 rokov. Som už stará na dieťa?

andreinka
7. okt 2014

Ahojte mám 38 rokov a muž by chcel ešte jedno dieťa chcem sa spýtať či už nie je neskoro.

andreinka
autor
22. feb 2016

Začala som pred rok a pol tuto temu a už sa mi dovtedy narodila dcera,zdravá a krásna chcela som vediet váš názor, ale aj tak by som si urobila po svojom a to dieťa by som mala tak načo dalej písať, kto chce mat dieťa bude ho mať aj ked sa to niekomu nepáči 😉

andreinka
autor
22. feb 2016

Citim sa ovela lepšie ako po prvom pôrode a mám ovela viac energie

datelinka31
22. feb 2016

@andreinka gratulujem a tesim sa velmi 🙂 a mozno bude este aj dalsie ;) ja som akurat nasla tuto diskusiu a citam tu tie stare prispevky od zaciatku a su niektore az komicke, stuzkove a co ja viem co. Ved dnes je to uplne posunute, kvalita zivota sa zlepsuje, ludia sa dozivaju ovela vyssieho veku a takisto aj vek prvorodiciek sa posunul z 20 na 30..

Ja som nedavno citala studiu, ze zeny, ktore rodia v neskorsom veku, sa dozivaju vyssieho veku, dokonca zeny, ktore rodia po 40 sa dozivaju v priemere aj o 10 rokov viac ako tie, co rodia mlade. Je to sposobene tym, ze telo zeny, ktora porodi mlada zostarne skor (menopauza atd.), kdezto telo zeny, ktora porodila v neskorom veku si "mysli", ze je mlade a jej procesy a vsetko funguje ako telo mladsej zeny. Sorry, ale neviem to velmi dobre vysvetlit, ale urcite chapete, co mam na mysli..

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
eliskaevicka
22. feb 2016

@andreinka za deväť rokov som neotehotnela len tak. Takže pozor si dávame 🙂

dennkka
22. feb 2016

Žienky, ja chápem aj mladučké aj tie staršie mamičky. Ja som mala prvého syna v 22 rokoch a druhého v 27 rokoch. Obidvaja boli plánovaní. Vždy som bola presvedčená, že chcem mať 2 deti. Keď mal mladší syn 5 rokov, začala som túžiť po bábatku. Ale prišla super práca a ustúpilo to do úzadia. Teraz mám 38 rokov a stále mám otázku tretieho dieťaťa otvorenú. To čo sa mi vtedy zdalo konečné je teraz iné. A cítim sa rovnako dobre ako v dvatsiatke, vôbec sa necítim staršia, čo by som pred 20 rokmi štyridsiatničke teda vôbec neverila. Žena vôbec nemôže tušiť, aké túžby bude mať v štyridsiatke.

siska53
22. feb 2016

@eliskaevicka aj my sme si davali pozor. A teraz ten nas pozor bude mat coskoro 6 rokov. 🙂)
My sme mali babo v plane este o pol roka neskor, no vidis a ja som si myslela,ze to sa stava mladym zabam,nie mne..kedze som mala vtedy 34r.

gjoya
22. feb 2016

@celasapremenim máš pravdu, ten tlak od všetkých okolo....mala som čo robiť, zachovať si čistú hlavu, no pomohlo asi aj to, že som robila až do nástupu namaterskú, vdaka tomu, že som nemala žiadne problémy. Preto som asi nemala čas rozmýšlať nad všetkými tymi "radami" 🙂 A to podotýkam, že som s malou zostala sama. Bez vzorného ocinka 🙂

gjoya
22. feb 2016

@eliskaevicka verím, že to bude lepšie, lebo si už necítim ruky 🙂

butterfly333
23. feb 2016

@dennkka Presne ako ja sme na tom rovnako ja som mala syna v 21r dceru v 26r teraz budem mat v lete 37 amoooc by sme chceli ešte jedno no užrok a pol sa nedarí.A tiež som sipo druhom povedala že mi dve stačia a ešte pred druhým porodom cisarským sa ma gyn spýtal či by som nechcela podviazat vaječníkykeduž sme dalšie nechceli no ja som to aj chcela ale sa na to nejak zabudlo a dakujem bohu že to nespravili,Verím že sa podarí aj tretie.

salamistka
23. feb 2016

@simik.slabiarova neboj, je nás tu viac takých ako ty, moja dcéra má už za chvíľu 13 rokov a druhé dieťa v nedohľadne...môj muž nechce, s tým rozdielom, že on je vždy s nami, spraví všetko čo treba, ale keďže som mala zdravotné problémy počas tehu, tak nechce, nikdy nechcel a ani nebude chcieť dve deti, jednu mu úplne stačí, dcéra tiež nechce súrodenca, všetci v mojom okolí si myslia, že viac ako jedno dieťa sú starosti a načo by som si tým komplikovala život...takže mám 37 rokov, nádej ešte mám, antikoncepciu nepoužívam už 8 rokov, hádam sa do 40-ty pošmykne a keď k tomu prídem, hádam počas tehu neumriem a keď áno, tak moja dcéra bude už veľká a vystačí si aj bez mamy 🙂

salamistka
23. feb 2016

@salamistka simik.slabiarova, teraz už vážne 🙂 nie je na tom nič tragické, mať "len" jedno dieťa 🙂 moja dcéra sa niekedy "urazí", keď sa doma s manželom rozprávame na túto tému, má pocit, ako by mi nestačila, to ale nie je pravda...nútenie, krik a plač má na muža opačný efekt...skús sa zmieriť so situáciou, veľa žien má len jedno dieťa, ja viem, je iné, keď o tom rozhodnú samé, ako keď im v tom niekto bráni, ale je veľa aj takých žien, ktoré chcú a nemôžu z rôznych dôvodov, nie si v tom sama a úplne ti rozumiem, človeku ide srdce roztrhnúť, nevie, čo má odpovedať na spýtavé otázky ostatných, čo už majú 2,3 a viac detí, jednomatky sa akosi považujú za niečo menejcenné, ako keby neboli úplnými matkami a pritom mamou je žena bez ohľadu na počet detí, aj mne tvrdia rodiny s viac deťmi, že keby som si ja vedela predstaviť, aké to je, obliecť a niekam vychystať viac detí a pod....veď aj moju dcéru bolo treba obliekať, bola chorá, riešili sme veľké či malé problémy, tak prečo by som nevedela, aké to je? v prvom rade, ja za to nemôžem, že nemám viac detí, aj keby som chcela...neboj sa, tvoja dcéra ti to nebude vyčítať, ona sa s tým pekne naučí žiť a vyťaží z toho aj výhody...a hlavne nech vie, že si tu pre ňu a že nebudeš neustále riešiť svoju túžbu po ďalšom, hlavne to deti vnímajú negatívne...venuj sa jej a teš sa, máš toho viac ako veľa iných ľudí!

salamistka
23. feb 2016

@simik.slabiarova simik.slabiarova, teraz už vážne emoticon nie je na tom nič tragické, mať "len" jedno dieťa emoticon moja dcéra sa niekedy "urazí", keď sa doma s manželom rozprávame na túto tému, má pocit, ako by mi nestačila, to ale nie je pravda...nútenie, krik a plač má na muža opačný efekt...skús sa zmieriť so situáciou, veľa žien má len jedno dieťa, ja viem, je iné, keď o tom rozhodnú samé, ako keď im v tom niekto bráni, ale je veľa aj takých žien, ktoré chcú a nemôžu z rôznych dôvodov, nie si v tom sama a úplne ti rozumiem, človeku ide srdce roztrhnúť, nevie, čo má odpovedať na spýtavé otázky ostatných, čo už majú 2,3 a viac detí, jednomatky sa akosi považujú za niečo menejcenné, ako keby neboli úplnými matkami a pritom mamou je žena bez ohľadu na počet detí, aj mne tvrdia rodiny s viac deťmi, že keby som si ja vedela predstaviť, aké to je, obliecť a niekam vychystať viac detí a pod....veď aj moju dcéru bolo treba obliekať, bola chorá, riešili sme veľké či malé problémy, tak prečo by som nevedela, aké to je? v prvom rade, ja za to nemôžem, že nemám viac detí, aj keby som chcela...neboj sa, tvoja dcéra ti to nebude vyčítať, ona sa s tým pekne naučí žiť a vyťaží z toho aj výhody...a hlavne nech vie, že si tu pre ňu a že nebudeš neustále riešiť svoju túžbu po ďalšom, hlavne to deti vnímajú negatívne...venuj sa jej a teš sa, máš toho viac ako veľa iných ľudí!

jajka257
23. feb 2016

@salamistka pekne si to vystihla. Ja som tiez jednomatka a niekedy mam pocit, ze som menejcenna. A vsetko ostatne si napisala perfektne.

janka7177
23. feb 2016

@datelinka31 S tým rodenim v neskoršom veku je to určite pravda,že ženy sa dožívajú vtedy vyššieho veku.Moja babka mala moju mamu v 36 rokoch, a to sa im dlhé roky nepostastilo mat 2.dieta. Dožila sa 88 rokov a to relatívne zdrava. Jej mama mala posledné 4 dieťa po 45.roku, co je dosť neskoro ,ale antikoncepcia zrejme este nebola. Tiež sa dožila cez 80 rokov. Minule som citala, že u žien, ktoré rodia okolo štyridsiatich rokov, klesá výskyt rakoviny o 58 percent. A to je myslím dosť vysoké číslo. 🙂

andreinka
autor
23. feb 2016

@siska53
@jajka257 každá mama či mýjedno či 5 dáva tomu svojmu všetko čo môže dať,a nikto nerieši či tá žena čo má jedno dieťa nemala na to svoje dôvody,aj mi sme váhali nad druhým pretopže s prvým som si teda riadne užila nonstop po doktoroch a doteraz je to s ním tak,tak viem tie ženy pochopiť

andreinka
autor
23. feb 2016

@eliskaevicka nikdy nehovor nikdy, my sme 10 rokov pred prvýn dieťatom žiadnu antikoncepciu som nepoužívala a neotehotnela som 🙂

mary78
23. feb 2016

Ja mam 37, aj manzel, a budem mat druhe lebo sa posmyklo!!! 😀 😀 😀 Prvu dceru sme planovali a snazili sa rok a pol...Kebyze sme mali druhe planovat, tak ho nikdy nenaplanujeme, lebo sme obaja pohodlni (a nemyslim ze sebecki) Uz to zacinalo byt skoro take ako pred dietatom (ze mozme robit skoro vsetko aj s Liou) a tu ho mas, zarobili sme si na nove dobrodruzstvo ale nelutujeme!
Co sa veku tyka, je to vsetko relativne. Tu kde zijeme je plno prvorodiciek po 35-ke, a mam kolegyne co riesia ci v 33-34 rokoch nie su moc mlade na deti:D :D
My sa citime mlado, robime veci ako tzv. "mladi", ale je fakt ze na Slovensku sa starne (v mnohych pripadoch) akosi skor...co vidim spoluziacky zo strednej (z VS nie, tie su na tom podobne ako ja) tak sa mi niekedy zda, ze maju mentalne o 10 rokov viac

eliskaevicka
24. feb 2016

@andreinka prepáčte moc tejto vete nerozumiem. Bez urážky samozrejme

abetka
24. feb 2016

Ja budem mat 35. Mam uz dve deti. 12 a 8 rocne. Mam strach ci to zvladneme. Ale tesim sa. Este niesom tehotna,no snad v kratkej dobe sa to konecne podari.

celasapremenim
24. feb 2016

@abetka je to super, ak mate fajn deti, bez problemov

abetka
24. feb 2016

@celasapremenim deti su zlate. Alzbetka je uz siedmacka ale je velmi pohodlna. Ale ked zakricim,tak vie zrychlit. Veru msm aj obavy. Nic take konkretne. Ne to zvlastne

sardinka335
24. feb 2016

@mary78 v 34 mlade na dieťa??? Len sa utešuju...

plodnost neoklame ziadna zena. Vekom jednoducho klesá...ano, fasada, myslenie moze byť ,,mlade,, ale stav organov - kto do nich vidi ze, pokial s nimi nemame problém, tak ani nevieme ze niektoré organy máme, rychlost hojenia - čím mladší tým zakroky telo zvlada lepšie, a vyskyt komplikácii vekom stupa. To samozrejme nie je dovod nemat dieťa, ale iste to treba zvažovať pri rozhodovaní sa do kedy čakať na napr. prvé tehotenstvo.
Dnes aj mnohé choroby idu do čoraz nižších ročníkov - vysoky tlak, cholesterol - to moze mat kludne vysoky aj človek, ktorý sa zdravo stravuje, rakoviny detto...nespoliehala by som sa osobne na to, ze ved babka sa dožila 80 rokov...bejvávalo...ina strava, iny vzduch, poda, viac fyzickej prace.

mary78
24. feb 2016

@sardinka335 ono je to zivotnym stylom ktory tu maju. VS koncia priemerne v 26'27 rokoch, mnohi este do 30ky nemaju samostatne byvanie lebo si ho nemozu dovolit, pracovna stabilità ziadna...tak ziju akoby mali 20. Jasne ze to je iluzia ale celospolocenska.

datelinka31
24. feb 2016

@sardinka335 neviem co tym myslis bejvavalo, pokial viem, tak hranica veku sa posuva stale vyssie a nie nizsie.. A nemyslim si, ze moja stara mama sa stravovala zdravsie nez ja, skor by som povedala dost nezdravo, napriek tomu, ze ma velku zahradu so zeleninou

katarinka289
24. feb 2016

Ja neviem posudit ake to je mat dieta skor a neskor.Prvu dceru som mala v 32 a druhu v 35ke...nelutujem to a vobec si nemyslim,ze by som nemala s nimi trpezlivost.Praveze si myslim,ze je to naopak.Ked ma dieta taka 25rocna,co este nema vlastne byvanie atd... ja som pockala az sme sa zabezpecili a teraz nemam ziadne starosti.Postavili sme dom,uzivali sme si...teraz mam 36 a velmi by som chcela tretie,no moj manzel uz nie

smoulingirl
24. feb 2016

@datelinka31 Ono je to s tou primernou dlzkou zivota diskutabilne lebo oproti minulosti je vyssia hlavne vdaka znizeniu dojcenskej, novorodeneckej a perinatalnej umrtnosti.

andreinka
autor
25. feb 2016

@eliskaevicka tak som to myslela, že pred prvým dieťatom som chcela otehotnieť tak som nebrala žiadnu antikoncepciu a nič tak preto vravim nikdy nehovor nikdy poznám baby ktore beru antikoncepciu a otehotneju tak či tak,vid priklad moja sestra 🙂

zaba9
26. feb 2016

Ahojte. Prosim Vas,aky mate nazor na to,strasne by som chcela 3 babatenko,ja mam 36 a priatel 46. Mam uz dve deticky,11 a 7 rocne,aj priatel,nakolko sme z rozvedenych rodin,aj on ma uz dospelu a 8 rocnu. Spolu sme uz dva krat cakali babenko,ale vzdy to skoncilo neuspesne. raz v 18 tt a teraz v 6 tt. Myslite ze nas vek je uz dost vysoky na dalsie dieta? lebo stretla som sa aj s takym nazorom,ze je to nezodpovednost uz v jeho veku. Ale ked ja este velmi chcem. Co myslite,mozme to este skusit,alebo to uz mame nechat tak?

butterfly333
26. feb 2016

@zaba9 aj ja mám 36r dve deti mm má 39 tiež by sme chceli este jedno no nedarí sa,a nemyslím si že tvoj priatel je na to starý a ani ty,su aj staršie páry apodarilo sa im tehu.Ani ja neviemprečo sanám nedarí.