Mám 38 rokov. Som už stará na dieťa?
Ahojte mám 38 rokov a muž by chcel ešte jedno dieťa chcem sa spýtať či už nie je neskoro.
@zeriempizzu ale zasa treba brat do uvahy lekarske statistiky a vyskumy .... je predsa preukazane a to uz dlho ze zena ktora je tehotna v 37 rokoch ma oproti 25 rocnej 6 krat vyssie riziko ze jej dieta bude mat Downov syndrom, a vyssi vek otca zasa moze podmienovat ochorenia ako je napr. autizmus, schizofrenia a pod...
ale to je samozrejme statistika ... a vec pravdepodobnosti ... proste tak nejako to v prirode naplanovane je ... a zatvarat pred tym oci no neviem ... samozrejme nevravim ze uz zeny nemaju mat v tomto veku deti to nie .. ale proste idu do toho aj s tym rizikom ... ale tak riziko je vsade ... a vo vsetkom
@mzemanova nehnevaj sa, ale ak som nemala stastie 10 rokov otehotniet, a mam 38 rokov, nemam pravo na dieta? ak som na to perfektne pripravena, mam stabilny vztah, dostatocnu emocnu aj fyzicku vypelost, kvalitne rodinne prostredie? naco je potom zena plodna aj v tomto veku? prepac, ale tvoje slova o tom, ze slecna alebo pani je stara a ze je tolko defektnych deti svedcia len o tom, ze ty by si na dieta este rozhodne pomyslat nemala. neviem, co z neho vyrastie!
no je to na tebe ako sa na to citis moja teta mala na 37 rokov druhe, ale ja osobne by som urcite nechcela...ja chcem mat v 40tke pokoj s malymi detmi, sii predstav ze ty budes mat 60 a tvoje dieta 20 budete si mozno este rozumiet? bude sa ti chciet v 55tke riesit 15rocneho pubertaka budes to zvladat rozumiet mu/jej? treba si zvazit vsetky pozitiva a negativa predsa len 38 rokov je uz rizikovy vec
@maznacik007 neber to tak doslovne tie vyskumy je x deti ktoere sa norodili zenam pred 30r a maju DS a su hufy deti viac nez 38r rodiciek ktore su zdrave😜
@prasiatko30 ja som pisala ze je to statistika ... 😉 a viem co znamena ... a rovnako rozumiem aj pravdepodobnosti .... 😉
Nie je to neskoro ja mam 39, prve som mala31,5 roka a druhe som mala v 38, este jedno planujeme. Muz ma 51 rokov ake na nase roky sa necitime a deti nam nedovolia zostarnut. Ked som otehotnela s dcerkou vsetci ze som stara a dieta bude postihnute.....ja som odmuetla triple aj odber plodovej vody bolacsom iba na morfo ultrazvuku a malinka je v poriadku aj porod som znasala dobre, prvy tazky normalny a druhy cisarsky, dokonca som 3 den po porode sla domov som bola skor zotavena. A argument ze ci si poradim s pubertakom? Preto je dolezite je ako sa udrziavat v co najlepsej psychickej pohode. Poznam zeny v mojom veku a vyzeraju o 10 rokov starsie, zmorene zrobene, aj muzov vo veku mojho muza ako typickych dedkov. Nam vacsinou hadaju menej. Moj nazor je chod do toho pre babo sa oplati vsetko na svete a vrati sa ti to v jeho laske mnohonasobne, vek je len a len cislo a argument ze sa nemusi dozit dospelosti dietata tiez nepostaci lebo zomieraju aj mladsi
@maznacik007 vsak prave preto a ja ti mozem povedat z mojho okoloa ze poznam viac mladych zien - do 30r co mali postihnute deti ako tie starsie 😊
@prasiatko30 ja zasa poznam viacero parov kde sa nanestastie ta statistika realne premietla do zivota 😔 ale to co som citovala su vysledky studii pri Downovom syndrome tam sa zahrna enormne mnozstvo dat ... a co sa tyka vyssieho veku otca a korelacie s autizmom, schizofreniou tak tam robili vyskum v severskych krajinach na takmer 80 000 paroch s detmi
@andreinka ahoj, neda mi nereagovat , nakolko je to tema , ktora sa tyka aj mna .
Mne sa moj syncek narodil , ked som mala 38 rokov .Starsi uz mal vtedy skoro 17 .
Ja som strasne tuzila este po dietatku a zadarilo sa . Tehotenstvo som mala ukazkove a poviem Ti , ze tak skvele sa uz nebudem asi nikdy citit . Tiez som mala strach z toho , ci bude dieta zdrave . Zena po 35-ke je pre lekarov ruzikovy faktor a vyzaduju kadejake vysetrenia . Ja som si vsak povedala , ze ak mi vyjde triple test dobre , ziadne ine vysetrenia uz neabsolvujem a tehotenstvo si uzijem naplno . V nedelu oslavil moj syncek 1 rok zivota . Som najstastnejsia mamina na svete . viem velmi dobre , co vsetko ma znova caka , ale ked som prezila ten jeho prvy rok ....a poviem Ti ubehlo to strasne rychlo ... prezijem aj tie dalsie a velmi sa tesim do buducnosti .
@mzemanova z mojho okolia poznam len dve postihnute deticky-jedno od mamy,co mala asi 30,jeji mladsia sestricka je zdrava. A jedno dieta byvaleho kolegu,ktoreho ex-frajerka,.nezodpovedna 18tka chodila po diskotekach,pila a fajcila po cely cas tehotnosti.
Na rozne poruchy viac vplyva chemia v strave a v zivotnom prostredi vseobecne a to,ze deti sa kvoli tomu nedari plodit prirodzenou cestou a musi sa to robit umelo. A to uz maju mnohe dvadsiatky problem..to je moj nazor na to.
@andreinka Mám susedu, ktorá má 40 rokov. Z prvého manželstva má 2 deti, z toho dcéra má už svoje vlastné dieťa. Čiže tá suseda je už stará mama 4 ročnej vnučky. Potom si našla mladšieho partnera a s tým má 3 ročného syna a teraz sa im narodilo dievčatko. Obidvaja sú v poriadku, zdraví. Takže ak chceš to dieťa aj Ty, tak si myslím, že smelo do toho.
@zeriempizzu tebe to mozno pride trapne ale vies, ze som mala obdobia, ked som si zelala nebyt...mala som velmi depresivnu pubertu a negativizmus sa vlastne vezie celym mojim zivotom a neviem sa ho zbavit...velmi som potrebovala, aby sa mi nasi venovali, aby som nemusela byt stale len vazna a poslusna....aby som sa mala s kym jasit, aby ma stale len nezahriakovali, ze nebud oplasena, nemame na to nervy...strasne som chcela mat take spomienky, ake maju moji surodenci, a hrozne rada som ich aj pocuvala.... ako chodievali na vylety nasi s kamaratmi , ktori mali deti rovnakeho veku, co tam vselico vystrajali...strasne rada som si prezerala fotky z tychto ich akcii....ako strielali z lukov, sankovali sa, chodili po turach..ja ABSOLUTNE neviem co to je....to je zaroven aj odpoved pre @mima4, z rozpravania rodicov, surodencov, z fotiek...okrem toho s vekom sa tatinovi zhorsilo psychicke zdravie, takze moji surodenci tym zdaleka neboli tak zatazeni ako ja...tiez mame v rodine z manzelovej strany pripad, ked sa po dlhych rokoch, co nemohli mat deti im narodil syncek...ten chlap neuniesol zmenu, ktoru to do ich zivota vnieslo a zacal gamblovat...nechcem ani rozpisovat, co to prinieslo do zivota tomu dietatku...plus som este chcela pripomenut, ze budte pripravene na to, ze sa moze, aj ked nemusi stat, ze vam oznamia podozrenie, na downov syndrom...mne sa to stalo pri obidvoch detoch a to ani nemam tolko rokov....tak sa nenechajte vyplasit, ja mam obidve zdrave, ale s vekom sa riziko zvysuje...
vlastne som len chcela povedat tym vsetkym, ze dieta nie je hracka, lebo mamicka chce a musi ju mat...nestaci dietatu len prezit...ma svoje tuzby, potreby a nemalo by trpiet len preto, ze rodicia su uz stari a ze sa im nechce (zial v mojom okoli su len taketo pripady, ale pravda je ze vsetky tie deti uz boli len omylom, neplanovane)...ako ked sa stane, nezabijes, rozumiem, ale ak mate na vyber, dobre to zvazte, co dokazete svojim detom poskytnut...
@el6 ved tak.. A ja som mala aj krvne vysledky dobre,nebolo treba ziadnz.amnio a ppdobne. A to som kroata a chuda,plus dvojroha maternica a po operacii srdca(ako5r.).. A v 16tke ma jedna gynda strasila,ze ja deti budem asi tazko mat. A mama som a prve aj trosku skor ako som planovala.
Co citam,zdravotne problemy maju aj mladsie zeny a nikdy nevies,ako sa to zvrtne,v priebehu mesiaca sa moze vsetko zvrrnut,ani nevies ako. Lenze kebyze tak rozmyslam,tak by som nemala deti,neplanovala dopredu dovolenky,prosto nic..no treba to brat tak,ako to ide. Plan byt moze,ale lahko sa moze stat,ze nevyjde..
Mozno vdaka tomu,co som zazila v detstve,tak som nejaka otrla. A to zas moj otec i mama sa nam venovali,akurat sme tolko necestovali. A moji zeraz uz 76 a 77r.svokrovci cestuju i teraz.
@magdalena205 🙂
cauko, ved dnes je viac zien, ktore rodia neskor a maju zdrave deti. Mam kamosku, ktora sa neskor vydavala a dva roky sa im nedarilo. potom si pomohla s cyclotest-baby a hned po 3 mesiacoch otehotnela. Dnes ma zdravu dceru a je stastna! uz ma pomaly 40 a rozmysla nad druhym babatkom - takze len smelo dotoho 🙂
@maznacik007 to neviem pochopiť všetky píšu, že so svojim mužom nie ale ak by som mala nového partnera tak ano, v tom je aký zmysel,mám sa radšej rozviesť a porodiť dieta novému partnerovi to je už správne?
ahoj, ja budem mať v januári 43 rokov a synček sa nám narodí vo februári... skôr sa nepodarilo aj ked sme veľmi chceli .... necítim sa na dieťatko stará... 😉
@andreinka podla mna chod do toho, ked po dietati tuzis, teda ked mas pocit, ze ked dieta mat nebudes, bude ti v zivote nieco chybat. Kvoli muzovi nie. Necitala som vsetko, mozno sa to riesilo, reagujem na uvodny prispevok...
Ja mam 38 a rocne dieta. Tehotenstvo nic moc, porod v pohode, ale kedze mam deti s velkymi rozostupmi, velmi dobre vnimam, ze v 26r. ale aj v 32r. bolo materstvo ine, nez teraz v 37-38. Obcas mi ozaj dochadza dych aj nervy, ale nemenila by som a som rada, ze som sa na to dala 🙂
Myslim si, ze ked chces, niet na co cakat, a treba co najskor. Aby si stihla porodit do psychologickej hranice 40r 😉
Vobec nie si stara clovek ma tolko rokov na kolko sa cíťi......Drzim palce a prajem skore tehotenstvo 🙂)

@mzemanova ty si strasna. V mojom okoli je iba jedno "defektne" dieta a to sa narodilo babe v 19nastke.
Ako vies ake bude tvoje dieta?? Figu vies!