Neviem sa rozhodnúť pre druhé dieťatko
Ahojte žienky,chcela by som od vás váš osobný názor.Zijem v dedinke u svokrovcov čo sa týka vzťahov medzi nami sú ok .Mám 6 ročnú dcéru a manžela.C sa týka mojej rodiny neudrzujem kontakt ...Žiaľ to tak v živote býva a je to nadlho.Moj muž by chcel druhé dieťa a čo sa týka mňa som strašne na vážkach.Najprv som si povedala šak ok žijeme NATO aby sme mali deti a rodinu.A však sme sa aj snažili 5 mesiacov a nedarilo sa.Teraz má niako premohol strach...Bojím sa či by som neukratila dcéru ...Aby sa necítila odsunuta a taktiež sa bojím že jej nebudem môcť kúpiť čo bude potrebovať.Tiez sa bojím že bude všetko len na mne i keď MM povedal že mi bude pomáhať.Čo sa týka financií sa tiež obávam pretože je ťažká doba muž zarobí 800 eur a síce nemáme úver ani niake pôžičky ...Ja teraz nastupujem do práce kde zarobim480 eur.No neviem na jednej strane by som bábo chcela no na druhej strane chcem sa venovať malej trošku s ňou behať po výletoch ako tak si užívať kino atď keďže sme predtým moc nikam nechodili ale zase na druhej strane to nieje k životu potrebné si takto užívať.Som s toho strašne zmätená neustále nadtym už dosť dlho rozmýšľam.Mám už 28 rokov a toto je ideálny vek na druhé dieťa.Zienky skúste sa vcítiť do mňa čo by ste robili...Ono ten strach mám aj z toho čo bude keď vyrastú či budem môcť pracovať či má zamestnajú keď budem mať deti dve a umožnia mi prác.dobu či utiahneme školy pre deti...A tiež svokra je stará má 65 rokov a od nej nemôžem očakávať pomoc keďže je stará a chorá.Aj o ňu sa bude treba starať....Už mi ide z toho všetkého prasknúť hlava...Včera som sa o tom rozprávala s mne bolo vidieť že je sklamaný ...A povedal no máš pravdu že je to ťažké tak teda druhé nemáme lebo si ma práve presvedčila....Ale videla som na ňom že chce a že je sklamaný...No ja mám v sebe tento blok a vážne má to trápi ...
@katarinapekna teba by tu mali zablokovat,ty si tak hnusny clovek! Maju kde byvat tak co sa staras,a svokru ma choru tak asi je lepsie ze su pri nej a doopatruju ju! Zena ty si tak zatrpknuta,brrr je mi z teba zle! Este ani raz si nepridala do temy nejaky pozitivny koment
@miselar katarinu si nevsimaj,ona nie je v poriadku! Uprimne si myslim ze sa nemas coho bat,zvladnete to! Su rodinky co ziju z menej penazi,s hypo na krku a maju aj 3deti. Prestan sa obavat a tes sa zo zivota 😊
Keď mas svoj zivot porieseny a si spokojná a šťastná takto,potom nevidím dôvod pretriasat a pýtať sa na verejnom fore.jednoduché.
@petulda333 v pohode pani si zle prečítala a hneď ma odsúdila ale mne to nevadí dneska je veľa takýchto ľudí...Šak to že majú úvery a ja nemám a bojím sa to je strašne somnou...No nemala som prácu teraz nastupujem od 3 ho tak sa mi uľavilo že keby ostanem tehotná dostanem materskú...Bola som dosť v stresoch veď bez práce nejsu koláče ;) a ďakujem za tvoj názor.
@miselar presne taketo otazky tazili aj mna. Sice situacia troska ina... Ja 24, manzel 23... Ma super pracu, plat pre nas uplne postacujuci. Ja som pracovala tiez. Preberali sme, kedy babetko, ked budeme mat vlastne byvanie ? Ked budem v praci trcat 5 rokov ? Stale tam boli nejake otazky aby sa to oddialilo az raz som nasla dve palicky na teste 🙂 a vsetko zrazu do seba pekne zapadlo. Svokrovci nam poskytli ich druhy dom, kt ideme rekunstruovat, takze hypo sa nevyhneme.... Ja som o pracu zial ptisla ale na matersku nastastie narok mam.... Takze ja to beriem vsetko tak, ako to bolo mozno nirkde napisane 🙂 .... Ked prichadza babetko, zvladnut sa ptoste vsetko musi, lebo sa chce 🙂 a stale je lepsie mat babetko skor, nez pride nejaka pliaga a potom si cely zivot vycitat, ze to babetko neprislo lebo sa cakalo na to, ci na to .... Takze ti prajem, aby si sa spravme rozhodla 🙂
@katarinapekna zaujíma ma názor druhých žien vieš.A ja sa nepretriasam ale chcem počuť názor na vec.Toto je fórum moja ...A ten slúži aj na takéto veci.Ak ťa to znervózňuje alebo zaťažuje tak sa prosím nezapáj...Pretože mňa niake hadanie či naťahovanie sa s ľuďmi ako si ty unavuje.Tak ešte raz aby si ma pochopila zaujíma ma názor iných žien a úsudok si spravím sama.Pretoze za mňa sa nikto rozhodnúť nemôže ;)
@miselar tazko Ti radit, lebo nikto nevie čo máš v hlave a ako cítiš.Ale skúsim za mňa.Vek máš taký super, ze ešte môžeš čakať aj 7 rokov sama seba blokujes vetou do 30 tky chcem mať porodene..
Vždy bude 100 dôvodov prečo nie a 99 prečo áno.Ty musíš vziať zodpovednosť do rúk a rozhodnúť.Penazi bude menej min na 3 roky vylety sa dajú robiť aj lacnejsie.Môžu Tá baby ubezpečovat koľko chcú vždy pri druhom dieťati sa prvemu dostane menej času, pozornosti.
Ale ty už máš prvú väčšiu, takže je to fajn a ešte k tomu dievčatko, ktoré väčšinou lepšie prijme "živú bábiku"
Ale je tu aj druhá možnosť, že bude ziarlit, ty budeš unavená dieťa pôjde do školy pribudnú starosti učenie krúžky výdavky navyše.Pozri sú deti, ktoré sú jedinacikovia a žijú sú spokojné netlckuju sa o hračky nemusia s niekým súperiť o priazeň rodičov
Ty sama musíš rozhodnúť nikto to za teba nespraví.ja mať tvoj vek idem do práce našetrili užijem si výlety more a potom o 2,3 roky sa rozhodnem pre druhé.Všetko je náhoda možno bude druhé extra dobre po MD si najdes ľahko pracu nebude často choré....Mať tak čarovnú guľu však?🙂asi aj toto je dôvod prečo som zostala pri jednom a mám viac rokov ako ty.Nedaj sa tlačiť rečami druhých chudatko a nie je jej smutno, že je sama, nemá sa s kym ani pohrat.A čo bude, keď raz zomriete zostane sama na svete...To sú hlúposti citové vydieranie.X ľudí má x súrodencov a sú sami po smrti rodičov 2deti nie vždy znamená ako sa spolu pekne hrajú a rozumejú si.Túži dcéra po súrodencovi povie niekedy závidím xy ona má brata,sestru?
Ale ešte stále máš veľa času na všetko netlačí na pilu
@miselar Nečítam, čo písali iné mamičky. Napíšem za seba. Prvé a druhé dieťa sme chceli. Tretie tiež, no trošku neskôr. Podarilo sa a práve mám dcérku v šatke na sebe a čítam Tvoj príspevok. Nikdy by som nemenila. Jasnéééé, nechodíme do reštiky každý deň, nemáme nové auto, a luxus neskutočný, dovolenky na nás počkajú rok-dva, ale máme plný dom a veľa lásky. Hoc aj starostí. Neviem si predstaviť, že by mal byť syn sám. So staršou dcérou sú už zohraná dvojka. Síce aj povystrájajú, ale veľmi sa majú radi a podelia sa jeden s druhým. Tvoja dcérka je už veľká, pomôže, pohrá sa a tiež pochopí, že pribudne nový človiečik, ktorému sa musíš venovať. Potom však získa súrodenca na celý život a bude ho ľúbiť - aspoň ja tomu v našom prípade verím. Držím palce, aby si sa správne rozhodla. 😉
@katarinapekna Ostrý komentár. V skromnosti sa dá vychovať aj viac detí s nižším príjmom, ako majú oni. Ak sa chce, cesta sa nájde. A to nevravím o živorení, ale o plnohodnotnom živote, hoc nie prepychovom. A spoločná domácnosť bola kedysi štandardom. Teraz tomu tak nie je. Keby sme nemali problém so svokrou, tak tiež s ňom žijeme. Rozdielne povahy robia veľa - u nich tento problém, zjavne, nie je. Tak prečo by nemohli zdieľať spoločnú domácnosť???
@miselar inac velmi sa mi paci, aky mas postoj ku svokre, ze beries to,ze sa o nu manzel stara, lebo to povazuje za spravne. davate tym velmi dobry priklad dietatu/detom ... dnes je v mode na svokrovcov kydat, separovat sa, nech sa staraju o seba. ale podla mna - ked je treba, je namieste im starostlivost vratit. a akosom pisala - 800 eciek je v cistom dobry plat, jasne, nie je to BA, ale na pomery ostatneho SVK je to pekny plat. velmi pekny, preto si myslim, ze sa nemas coho bat. pokial nemas ambicu platit dietatu drahu sukromnu skolu a pod. pre mna je z tvojich vyjadreni dolezite, ze by si dietatko prijala, len sa bojis tych financii. aby si sa ukludnila, zrataj si prijmy a vydavky, kolko potrebujete odkladat do rezerbvy a uvidis, ze to pojde aj z manzelovho platu a tvojej pripadne MD, ci RD.
Mne sa pacia tie poznamky mas pomerne dobry vek este,idealny vek preboha zeny mam 33druhe na plane ale este sa nerealizujeme a vy tu pisete ako keby zenska po 30patrila do zeleza.
Byt tebou neriesim nic nastupnem do prace odrobim co to a potom by som poriesila druhe. Ylety atd su fajna ale premyslaj raz tu nebudete a co potom dieta ostane same.
@cawes ake same?dieta bude mat raz svoju rodinu muza, deti...Reálne v tvojom okolí koľko známych sa stretáva so svojimi súrodencami a sú v kontakte aj, keď už majú svoje rodiny?Väčšinou sa to uhrá na stretnutia počas sviatkov, osláv....Ešte väčšinou sestry majú k sebe bližšie a lepšie vzťahy teda, ak sa jedná nevydá lepšie ako druhá a nezávidia si😉
Necitala som vsetky komentare, ale pred druhym dietatom som tiez mala obavy ako sa budem moct venovat starsej dcere ked budeme mat dalsie dieta. A na to mi jedna kamaratka povedala: neboj sa, to male sa k vam prida 🙂 a je to tak, nikdy by som to nemenila, pre deti je uzasne ze maju jedna druhu, nie len rodicov. Neda sa im venovat tak intenzivne ako keby boli jedinacikovia, ale absolutna rodicovska pritomnost im nechyba, aspon im dame dychat 🙂 no a k tomu tym ze su dievcata tak vacsinu oblecenia vynosi mladsia po starsej a musim jej kupovat uz len minimum veci (tak isto hraciek), co je tiez super. Je to na zaciatku sice hruza kym sa vsetci zladia ale stoji to za to.
@ludkka0407 neboooj! Ja som rodila v 35.prve a v 37.druhe.. Jedna byvala kolehyna prve v 38.a druhe v 39.🙂) . Prirodzene otehotnenie,rychlo..
A moja mladsia kamoska -cakaju tretie,ma 37, na prve cakali 4 roky,na druhe dva roky a tretie pocali po mesiaci..cim starsia,tym lahsie otehotnela. 🙂. Aj ked jasne,nemusi to byt pravidlo.. Drzim paste aj vam neskor pri druhom babatku.
Ahoj, ako tak čítaj tvoj príspevok, presne to isté som riešila aj ja keď sme sa rozhodovali s MM pre druhé bábo,mokrem tej rodinnej situácie, byvali sme vtedy u mojich rodičov. Ale starosti ohľadom toho či mala nebude ukrátená o moju pozornosť, a výlety atď. No padlo rozhodnutie ženidme na to a o 3 týždne sme mali pozitívny textil 😁 a tak sa spustila lavína pozitívnych vecí v našom živote,nodisli sme do podnájmu a hneď po narodení bábätká - druhá slečna mala 4 mesiace ( staršia 5 rokov) , keď sme si vzali hypotéku nakúpili dosť ďaleko od našich krásny byt. Teraz nič neľutujem, to druhé rýchle tehotenstvo a bábätko nás nakoplo v pred a posunulo o dosť ďalej, aj keď sme to nejako neplánovali. Teraz máme dievčatá už veľké ( 12 a 7) máme dobré zamestnanie obaja,predsa len väčšie mesto - viac možností aj keď na východe, ale aj tak. A sme naozaj radi a vďacny za naše rozhodnutie a za dary od Boha. - na se dievčatá. Nech sa rozhodneš akokoľvek, necháme tvoje rozhodnutie to šťastné rozhodnutie😉 držím palečky a dúfam, že som trošku pomohla so svojou skúsenosťou 😊
800e?? Veď niekde dvaja robia za tolko peňazí...dá sa vyziť aj z mala.na krku nemáte žiadne úvery,tvoj muž túži po bábätku,tak prečo nie? Ja som tiež takto uvazovala,ked som chcela 3tie...ale som to hodila.za hlavu...a mame 3.a je nám veselo,sem-tam na budku😂,ale nemenila by som😉
Ja mám 30 a ešte ani jedno, nestresuj sa. Keď sa na to necítiš, kľudne počkaj aj niekoľko rokov. My máme väčší príjem ako vy a necítim sa ani na to jedno, neviem ako by muž sám splácal hypotéku a zároveň vybavoval dva biznisy. Doba je ťažká
Ahoj tak ja si myslím, že neexistuje pravý, alebo nesprávny čas na dieťa, pokiaľ máte financie, bývanie a ľúbite sa 🙂 malá bude rada, že sa bude mať s kým hrať a vás to iba utuží 🙂 veď si spomeňte na bruško v tehotenstve, pohyby bábätka, ultrazvuk, starostlivosť o to malé krásne voňavé stvorenie... 🙂 smelo do toho. Ja mám ročného chlapca a určite chcem pre neho súrodenca. Čas nehrá rolu. Kedy to príde v tedy to príde 😉 veď o tom je život 🙂
@miselar
Ahoj, napisem ti moj pohlad a nazor.
Mas 28, nie 38, vobec ta neuhana vek, mnohe zeny v tvojom veku neuvazuju este ani nad prvym dietatkom, v klude si mozes pockat aj pat rokov a potom to nechat na prirodu.
Dalsia vec, 800 eurovy plat muza, co ma zivit rodinu, je biedny, skor je to o zivoreni, pokial ty domov neprinesies aspon 800 eur, co asi nie.
@miselar za mna, ak by si bola stotoznena s myslienkou dalsieho dietata nepytas sa tu a neuvazujes preco nie...vsetky, ktore maju viac deti ti jasne radia, ze ano maj je to super, nikde vsak nie je napisane, ze musis...co sa tyka materie, kina, zazitkov co spominas chapem ta, je fajn, ked si to clovek moze dovolit len hoc raz za cas...kto to nema, nemoze si dovolit, tak ti jasne povie, ze mu to "netreba a nechyba"...rozhodnut sa musite vy doma, nik to za teba neporiesi tuna a nebude sa starat po emocionalnej ani financnej stranke...
Neprecitala som vsetky prispevky no rad ti dal kazdy viac nez dost 😉 ja som sa chcela len vyjadrit k tomu co povedala tvoja dcera- ze nechce surodencov...moj manzel je jedinacik a rodicia sa ho cely zivot pytali ci nechce braceka alebo sestricku a on stale ze nie,vyhovovalo mu mat vsetku pozornost na sebe a ziadne delenie sa s hocikym o hocico, vratane rodicov...on b navyse k tomu aj jediny vnuk nielen syn takze bol ozaj stredom vsetkeho...ono ona uz nieje tak mala a uvedomuje si to ze vas ma len pre seba a asi jej to momentalne vyhovuje..ale teraz po rokoch? Manzel to velmi lutuje,velmi mu chyba surodenec, vidi to aj na mne, ja mam dve sestry a vidi ze je to nenahraditelny typ vztahu ktoy nikdy s nikym nezazije a citi aj tlak ze je sam aj na rodicov a aj na dedka ktory je na muza dost naviazany, samozrejme ma to aj financne vyhody kedze je sa tak bol zabezpeceny stokat viac ako ja a to nam velmi pomohlo aj pomaha, ale peniaze su podla mna vedlajsia priorita a to menej dolezite ;) takze podla mna neries co dcerka hovori, ona je este mala na to aby si uvedomovala suvislosti, surodenec do zivota je uzasny a nenahraditelny dar a urcite za to bude mnohkrat vdacna ;)
@miselar no,konecne rozhodnutie je iba na vas s manzelom,ale z osobnej skusenosti:
my sme s manzelom sami,ked sme mali prveho syna,pocas tehu a cca rok po som sa starala aj o mamku=bud bola v nemocnici,kde stale neico bolo potrebne vybehat alebo doma,co bolo tazsie=onko pacientka,pomoc nijaka...
nedozila sa 1r.,bolo to tazke...potom sme mali druhe babo=chceli sme,aj bali sa...a moznp jednoducho ten strach nechceli riesiet a bezhlavo do druheho isli...nebudem ti klamat,prvy rk bol velmi,velmi tazky,ale pomahal manzel...deti byvali chore,bola som opakovane v nemocnici,on mal problemy v praci,lebo niekto pri detoch ostat musel...ale s pomocou Bozou to dobre dopadlo,teraz je to uz ovela lepsie
ci a co bude s mojou pracou ,po navrate z matersej neviem=tiez byvame na dedine,sice do mesta to az tak daleko nie je,ale niekedy aj 15km je vela...no,dali sme sa na deti,lebo sme chceli mat rodinu,kedze nam uz okrem svokra,kt.je jednak chory a jednak nejaky zaujem o nas tam nie je a nikdy ani nebol.....nevravim,ze sa buducnosti nebojime....
ale deti podrastu,budu samostatnejsie...bude to opat o inom
a nelutujem....keby som do toho mala ist,idem...aj napriek vsetkemu tazkemu,co bolo
neboj,starsiu nemas ako ukratit...je uz dost velka,jasne,ten prvy rok,rok a pol bude viac o drobcovi....ale da sa to...a neskor budu partaci
je sice vacsi vekovy rozostup,ale vzdy lepsie,ked das dietatu surodenca....das mu nejaku oporu v buducnosti
sice aj vztahy medzi surodencami su niekedy ake su,ale co ked prave tvojim to vyjde
ak riesis iba strach z neynameho,potencialne tazkeho=mozno al realne.....a vo vnutri citis,ze babatko chces....chodte do toho
ak babatko nechces=netuzis po nom vo vnutri..neviem,bud pockaj....alebo neries,mozno niekedy veci sa zariadia aj same
no nedovol iba strachu,aby ti ovolyvnil zivot....
@mima4 nehnevaj sa..ale keby sa mali rozhodovať podľa tvojho vypoctu,tak sa deti na slovenskú ani nerodia.
@sash37 vies clovek, ked nieco nema nevie o co prichádza.Som jedinacik😀
Tu sa nedá rozhodnúť každý napíše kino výlet materie nie sú dôležité, ale Bohu žiaľ nie je ani príjemne rátať každé euro, vysvetľovať dieťaťu prečo spolužiak chodí lyžovať a on nie, aj ty si napisala, že finančne ste OK niečo za niečo🙂
Tvoj muž bude super otec nalipne sa na dieťa úžasnou laskou.
@siska53 heh😁dakujem,ja som rada aj za toto jedno a ked sa postati aj druhe,budem len rada,aby mala zuzana nebola jedinacik,mm chce syna a ja sa len smejem,ze on iba dievcatka robi
@eliska13 ja to chapem, viem ze su aj peniaze zial v dnesnom svete dolezite, tiez som toho vela nemala ako dieta a tym ze sme boli tri vela krat sme ozaj sli na kratko, otec robil co mohol a museli sme sa viackrat stahovat atd co tiez nieje prijemne, ale myslim si ze ked maju zazemie a s tym prijmom sa to da a financne clovek vie ist do predu ak chce a sa snazi, ci uz karieru budovat tam kde je alebo sa pohnut dalej, aj moj manzel teraz pekne stupa a snazi sa a viem ze nas uzivi, pred rokom by to neutiahol....ale roky ti nikto spat nevrati, mladost, viac energie a mensi vekovy rozdiel medzi detmi, to je tiez dolezite....kazdy ako mu vyhovuje, ved je aj vela spokojnych jedinacikov, len som dala priklad mojho muza ktory tiez odmietal v detstve surodenca a teraz to uz nezmeni a je mu tazko ze po rodicoch mu uz nikto neostane...ale samozrejme s rodicmi ma skvely vztah ma to aj svoje vyhody...
@mima4 budem ti oponovat, 800EUR je v mnohych sk mestach nadstandard....my s mm a VS tiez tolko nezarobime.....a predstav si....nikdy sme nezivorili!.....normalne sme si dovolili 2 deti, dokonca nasetrili na auto, ci splatili hypo...ano, z tych biednych slovenskych platov.... s ich prijmom....lavou zadnou by sme to dali.....to nie je len o prijme, ale halvne o hospodareni...
@miselar a teraz k veci....financne by som sa nebala, ak viete rozumne hospodarit....bojis sa ci dceru o nieco neukratis....mozno rpave o surodenca......mas 28.....fajn vek.....ale aj rozdiel 6 rokov je uz dost....byt tebou, encham to volne plynut...ked sa zadari tak bude....netlacila by som na pilu,a le si zatial uzivala a ked to pride, ma to tak byt🙂 ....jedine, coho by som sa opat bala, ze sa azs nevyspim:D...ak budes mat dieta ako ja, kt. rok preplakalo, tak fakt sa pomoc zide....lae mne tiez pomahal vlastne len manzel....

@mimla áno máš pravdu je to moja zlá skúsenosť z detstva.Nie ja nepijem vôbec takže u mňa alkohol nepochodil.Doba je ťažká preto tie obavy.Ale máš pravdu všetky sa dá keď sa chce...Naďalej budem premýšľať a dúfam že sa dobre rozhodnem ;)