Nezamestnaná plánuje druhé tehotenstvo
Pekný deň,
prosím o radu - po ukončení RD v marci 2022 som sa prihlásila na UPSVaR ako nezamestnaná. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti a plánujem ostať s dcérkou doma až do jej 6 rokov (nemá zdravotné problémy, chcem s ňou byt a užiť si ju). Počas tohto obdobia by som najlepšie v blízkej budúcnosti s manželom opäť rada otehotnela. Pred RD som poberala materské, no pracovný pomer sa mi ukončil krátko pred ukončením RD dohodou, keďže som zamestnávateľovi oznámila, že dcérka ešte nie je pripravená na škôlku a pôjdeme zrejme cestou domácej výchovy, t.j. do práce už nenastúpim. Potrebujem radu, ako postupovať, aby som v prípade úspešného otehotnenia a následne druhého pôrodu neskončila len s minimálnym rodičovským príspevkom 280 eur. Zvažujem dobrovoľne nemocenské poistenie, je to pre mňa vhodná cesta? Neviem, či sa mi podmienka 270 dni zaratava, keďže som na RD už 3 roky a momentálne ešte k tomu od marca 2022 nezamestnaná - nedari sa mi nájsť informácia, či som bola počas obdobia RD a súčasného obdobia poberania podpory v nezamestnanosti nemocensky poistená, resp. či toto obdobie vykrýva štát. Na UPSVaR mi povedali, že ak chcem byť s dieťaťom ďalej do 6 rokov veku, po ukončení poberania podpory v nezamestnanosti už nemám nárok na žiadnu dávku kvôli príjmu manžela, ktorý tesne presahuje životné minimum a odporučili mi odhlásiť sa z UPSVaR a prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby poisťovňa za mňa platila zdravotné. Poraďte prosím, ako postupovať, čo by bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie, nechcem skončiť len na rodičovskom 280 eur. Neviem, aké možnosti mám, keď práca zatiaľ kvôli dcérke neprichádza do úvahy a na dohodu z homeoffice sa mi zatiaľ nepodarilo nič nájsť. Ďakujem a to veľmi.
Nepracuješ, neodvádzaš dane, ale chceš mať viac ako len minimálny rodičovský príspevok. No obávam sa, že budeš musieť ísť aj pracovať, ak chceš od štátu dostávať potom viac. Či sa azda mýlim? A čudujem sa, že tvoj manžel tesne presahuje príjem životného minima a takto ešte idete do druhého dieťaťa. Či len ja zle rozumiem?
@eruliena predpokladam spravne, ze muz prekracuje minimum iba papierovo, v skutocnosti zaraba uspokojivo?
@snehulak77 nestačí mať 2 roky pred pôrodom 270 dní a zároveň ho mať aktívne?
Užiť si vieš dcérku aj popri práci...neviem načo je dobre držať dieťa doma do 6 rokov keď na to nie je žiaden dôvod....
@klarissa25 presne.. dieťa potrebuje kolektív a nie sedieť pri maminej sukni 🙈
Tu bohuzial plati, ze nemozes mat vsetko...ked muz skutocne zaraba minimalku, je najvyssi cas sa poobracat a nieco zarobit. Romantika roky doma s dietatom a potom predpokladam dalej domaca vyucba je pekna, ale niekto to musi zafinancovat... uz to, ze dostanes bez prace ak by porodis druhe tri roky rodicak je viac ako ustretove, bud rada aj za to... ako mozes vobec uvazovat o dalsom dietati v takejto financnej situacii, aku pre vas mas naplanovanu :(
Toto tu je tá nezodpovednosť, chcem byť doma "užiť si dieťa" a spraviť si ďalšie...potom možno ďalšie lebo do práce sa ti bude ťažko vracať už po rokoch a navyše ešte sa ti mali ten nižší rodičovsky príspevok, nie žeby si bola rada za to vzhľadom k tomu že nepracuješ a plánuješ zrejme aj dlho nepracovat keďže s prvým dieťaťom chceš byť doma do 6r predpokladám že podobné si "užiť" plánuješ aj druhé dieťa.... A financovať to má štát, nehovoriac o Tom že tvoj muž má plat len o niečo vyšší ako životne minimum, bože to je fakt odvaha v dnešnej dobe
Predpokladam, ze plat o nieco vyssi ako zivotne minimum je len papierovo. Teraz je otazka ako k tomu vytlct co najlepsie peniaze od statu. Divim sa tomu, ze autorka je doma na neplatenej RD. Vetsinou si to damy vedia zariadit tak, aby sa nasla nejaka diagnoza umoznujuca poberanie platenej RD.
@kate211 ale tu diagnózu treba mať potvrdenú od lekára, a niekedy nie od jedného, to nie je také jednoduché, pokiaľ raz nie je dôvod (zdravotny) tak na tom sa nedá len tak dohodnúť s Dr
@eruliena no tu jedine asi ist na socialku sa informovat a zacat si platiti dobrovolne socialne a dochodkove poistenie este pred otehotnenim..do porodu potrebujes mat 270 zaplatenych, cize pred otehotnenim si potrebujes platit skoro 3 mesiace tusim a aj to ak pride drobec na termin a nie o dost skor, doplatit sa to po porode neda...a ak tvoj muz ale zaraba aj realne iba nieco nad minimum tak vela stastia..plati sa cca 190e mesacne tusim co je iba na jedneho z prijmom dost
@alchemilkazltozelena áno, tak. Píšem to kvôli tomu, že jej jediná možnosť je začať to platiť a nejako to vypočítať, aby jej to vyšlo časovo. Ak teda to nechce preplatiť
@klarissa25 Uprimne povedane, neviem a je to pre mna zahada. Logicky, malo by to byt tak, ako pises. Osobne si myslim, zalezi od kraja ci okresu. Teraz som bola v lete na stretavke zo zakladnej a mam 5 spoluziaciek (zijucich v jednej obci) na predlzenom RP a podla ich slov sa to da vybavit, dokonca sa vedia aj pobavit o tom, kam zajst pre potvrdenie. V inom kraji zo SR poznam chlapca, ktory ma niekolko diagnoz (aj viditelnych) a predlzeny RP zamietnuty.
@emm_i a este chce roky sediet doma…
@kate211 tak to je potom veľmi smutné...
@klarissa25 je.
@snehulak77 a koľko sa platí mesačne?
@eruliena keď nechceš minimálny rodičak ale ten vyšší, musíš si zaplatiť dobrovoľne nemocenské poistenie tých spomínaných minimálne 270 dní (270 dní do dňa pôrodu, takže keď ratas s predčasným pôrodom tam +60dni pridaj). Tzn ze si musíš zaplatiť odvody na sociálne poistenie na cca 330 dní.
Mesiac odvodov je momentálne suma: 187€ a nejaké drobné.
Čiže 187*11 =... Tolko musíš odviesť aby si potom dostala materskú minimálnu (okolo 400e) a zvýšený rodičak 400e po dobrať materskej.
@alchemilkazltozelena závisí od vymeriavacieho základu. Cca 180eur mesačne
@alchemilkazltozelena 187€ momentálne.
😱 nechcem byť zlá, ale nedajbože sa tvojmu mužovi niečo stane, a bude musieť zostať doma, z minimálky (hoc aj len na papieri) dostane taký akurát tak na stravu príjem ... Žena sedi doma na riti so 6rocnym deckom, skladajú si kocky na zemi a budú čakať kým im spadnú holuby do huby....
Vlastne ty si zaplatíš vysoké odvody, aby si mala potom príjem, aj keď sa len budeš hrajkať a užívať si dieťa, kým ostatní na teba robiť 🤔
Ale máš to premyslené. To vám nie je trápne?
Do kelu, ja som 8 mesiacov bola bez príjmu, lebo môj partner prestúpil do inej práce v zahraničí, a zastavili mi všetko aj prídavky, aj rodicovsky, kým mi prišlo rozhodnutie, že mi patrí zo zahraničia, už zase menil prácu, tak zase všetko odznova. Nie je to sranda, ťahať všetko z jedného príjmu, aj keď je to viac ako minimalka, keď máte záväzky, úver, auto a deti.
Ja to hovorím stále , v dnešnej dobe je stále viac a viac matiek , ktoré si robia deti len na to , aby nemuseli ísť do práce . Užiť si dieťa … je síce pekne ale čo chceš z neho vychovať tvoj cecok čo sa nepohne bez teba ? Ja by som nepovedala ani slovo keby bolo choré veľmi , samozrejme vtedy áno , ale pripútať si takto k sebe dieťa umelo , potom si urobiť ďalšie , no ja neviem . Ale ak ty v tom vidíš zmysel . Len nezabudni že dieťa kolektív potrebuje , získa tam cenné skúsenosti ktoré s tebou doma zavreté nezíska .
Musis si zacat platit dobrovolne poistenie 187€ mesacne a ked dovrsis 270 dni ti je to na nic lebo druha podmienka je ze musis byt v tom case aj aktivne nemocensky ooistena. Takze musis platit do porodu. Potom dostanes matersku z minimalky a vyssi rodicak.
Nechápem prečo tu máte potrebu písať svoje nevyžiadane rady. Autorka sa pýtala na niečo iné. Otázku finančného zabezpečenia si rieši s manželom a nie s cudzími ženami na MK. A že si chce užiť dieťa? Nech si ho užije, nežiada vás aby ste ju financovali, tak vám to môže byť jedno.
@angel993 ja len poopravim, ze vela mamiciek tu do prace chodi, plati dane a odvody a ten rodicak ci ine davky su platene prave z tejto odvedenej sumy... takze vyrok, ze nas neziada, aby sme jej to financovali akosi straca zmysel v tomto kontexte...
@anjelicek26 do šiestich rokov dieťaťa bude doma zadarmo, nič jej nebudeš financovať. Ak bude chcieť vyšší rodičovský tak si musí najprv platiť dobrovoľne poistenie. Či jej ho ty zaplatíš?
@kate211 a kto sú tí potrebnejsi ľudia ako matka? Ja budem s radosťou chodiť do práce ak budem vedieť že z mojich odvodov sú financované matky.
@anjelicek26 a tuším tieto rodicaky nejsu vo všetkých krajinách či ? Mám pocit že v iných štátoch už možno aj po polroku dieťaťa žiadna finančná dotácia štátu neexistuje

Ahoj. Počas RD nemáš zaplatené poistné. Takže sa zahlásiť na dobrovoľné poistné a platiť ho aspoň 270dni.