Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera
Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.
@beata_k tým že som veriaca tak viem že on - zlý - je veľmi silný. Veď už Eva, prvá žena, čo tak poznala Boha ako nikto, a tiež Adam - obaja zhrešili. Boh stále zvíťazí v človeku čo si Ho vyberie. A zvíťazí vo svete. Ale "rohatý" je nepopieratelný (pre veriacich) a vidime koľko zlá je vo svete jeho pričinením
@cervenaruza123 ale chápem čo si tým chcela napísať. Len sa mi prieči to , že ak niekto hľadá úprimne odpovede na otázky ktoré súvisi a vierou a stanoviskom RKC tak dostáva od veriacich odpovede ako je v pohode pravidlá porušiť.
@cecilia29 Hej, to tiez nemam rada. Skor som myslela tie reakcie "ako mozes by krestanka, ked toto robis" alebo "ked si krestanka, dodrzuj vsetko a nepytaj sa, inak nie si veriaca". Mna ucili viaceri knazi, ze krestan sa ma pytat a hladat pravdu. Pokorne si priznat, ked nieco robi zle a niest za to nasledky, ale to neznamena, ze musi okamzite sa na Boha a vieru vykaslat, lebo porusil jednu vec.
@panelacikova je uplne ok, ked to podla teba nie je hriech. Ale nerozumies RKC, nerozumies nasej viere, knazom, a z nasho pohladu to hriech je.
Takze sa zhodneme, ze kazdy ma iny nazor, a kedze neveris v nasho Boha, nedokazes pochopit, preco to je hriech.
Tebe sa to sice nezda zle, to je ok. Ale keby si poznala tie duchovne milosti, sviatosti, ich vyznam... Inak by si sa divala aj na to manzelske spoluzitie.
Aj hriechy su rozne, lahke i tazke, ked manzelia chcu zit podla Boha, ale podlahnu pokuseniu, je to ine, ako ked pouzivaju ochranu, lebo chcu cestovat a ide im o vlastne pohodlie. Nastastie, Boh je vsemohuci a vidi umysel, vidi vsetko, tak vie, ci odmietas deti z pohodlnosti alebo kvoli tomu, ze naozaj nemas moznosti.
A potom, ak naozaj nemozes mat deti, z vaznych dovodov, nie ze nechces, ale nemozes, napriklad aj preto, ze ste financne na mizine, inak sa na prerusovanu suloz bude pozerat v tomto pripade, ako ked deti vyslovene nechces.
Ja chapem, ze hladas logiku, preco to je zle... Ale je to tazko vyvsvetlit, ked neveris.
Mozno je sex v manzelstve v sulade s dobrymi mravmi, ale nie je v sulade s rkc, ak sa branis pocatiu. A kedze my veriaci chceme dosiahnut vecny zivot, my sme si vybrali patrit do cirkvi, takze cirkev a knazi maju narok hovorit nam aj do toho, ako mame zit v manzelstve.
To neznamena, ze knaz ti bude prikazovat kedy a ako mas mat sex, tu ide o duchovnu cast, pretoze milovanie je dar od Boha, kde sa maju manzelia darovat jeden druhemu, ale zacali ten krasny dar zneuzivat na sebecke potreby, uspokojit sa telesne a to duchovne sa straca.
Ak knaz povie, ze toto je hriech, vzdy treba mat na pamati, ze kazdy par ma ine okolnosti. Vzdy je dolezity umysel, preco sa tym detom branis.
Hriech je vedome a dobrovoľne porušenie prikázania. Ak prikazanie porusis, a pouzijes kondom, lebo uz 5 dieta financne nezvladnete, nie je to dobrovolne porusenie. Tym padom to nieje zavazny hriech. Ale stale hriech, z pohladu rkc.
Nesexuj vobec zasvat sa ocisce bohu a spol...to bude najlepsie,lebo riesit taketo somariny,sa spytaj svokry,mamy,ci to tak riesili jak ty...hrozned
@cervenaruza123 jj to určite. Len si spredstav že toto číta neveriaci, hľadajúci ... Väčšina komentov je tu od žien čo veria v Boha ale Cirkev je prezentovaná len staromodnostou, stredovekostou, spomenutí sú pedofilni a uchylni kňazi. Zosmiesnujú sa naše prikázania a to našimi ludmi doslova. Prakticky nič dobré. No rozhodni sa pre takú Cirkev. Väčšina má predstavu nejakého Boha - deduska na oblaciku čo sa asi Max usmieva. A veria v certika s rohmi v štýle. Z Pekla šťastí. To sú ale vážne veci.
Jedna vec je pravidlá porušovať ale úplne iné je , a podľa mňa horšie , navádzať druhého na porušenie. "Veď rob si podľa seba". Takto môžu veľmi zmiesť úprimne hladajucého.
@janetinka27 No lenze ak ti staci na urcenie toho, co je ok, veta, ze Onan v Biblii vylieval semeno, tak potom si urcite citala aj to, ze bezne bolo mnohozenstvo, mimomanzelske deti, vrazdy v Bozom mene a ine veci. K uz potom cirkev povie, ze ved doba sa meni....len v tom sexe nejak nie😂
@janetinka27 a cele PPR si vymyslela Cirkev, kontretne papez Pavol V. v encyklike Humanae Vitae.
@stevvvka Cirkev ludi ale casto nuti zostavat v takychto manzelstvach...pretoze odluka nie je rozvodom. Ten cirkev neschvaluje. Uprimne, ak mas s muzom bezpodielove vlastnictvo a otlka ta, tak ta to, ze ti Cirkev “schvaluje” ze ho opustis, ale nedovoli ti ZIADNE pravne kroky k tomu, aby si sa osamostatnila, nijako nezachrani. To je cele pokrytecke, tento system ak sa chape takto.
@rivini mylis sa. Ak ta muz otlka, ides od neho automaticky prec. A mas moznost aj podniknut pravne kroky, bud si zrusit BSM, alebo sa rozviest.
Sice nie si rozvedená z pohladu cirkvi, nemozes si najst ineho, nakolko si stale vydata z pohladu cirkvi, ale ak potrebujes taky právny krok ako rozvod k svojej ochrane, je to v poriadku. Mame si chranit svoje zdravie, fyzicke, psychicke, mame si chranit svoj zivot. Ak nam ho manzel nici, a taha nas do dlhov, je v poriadku sa rozviest - z financneho hladiska je to dolezite pre zachranu nasho zivota.
@stevvvka Cirkev uznava odluku. Rozvod je podla kanonickeho prava dovodom exkomunikacie z eucharistickeho spolocenstva. Cirkev rozvod neuznava, uznava len odluku a anulaciu...a este je moznost dispenzu pri rozvode (ked je dovolene pristupovat k sviatostiam), dostat sa k nemu je velmi ponizujuci proces.
Je to už veľa rokov čo sa mi toto stalo na spovedi- spovedala som sa kňazovi zo svojich hriechov a povedala som, že užívam antikoncepciu ( bola som mladá baba tak 22-23 rokov som mala). V tom momente sa na mňa kňaz neskutočne nahneval a začal mi to vyčítať. Vetu, ktorú mi potom povedal, nezabudnem do konca života… či si myslím, že raz budem pochovaná riadne na cintoríne s ostatnými veriacimi. Bol to podľa neho veľmi, ale že veľmi ťažký hriech. Antikoncepciu už neužívam ( zo zdravotných dôvodov), ale s manželom máme normálne sex a to bez výčitiek. Sme manželia, máme sa radi, nikomu tým neubližujeme.
@panelacikova jasne,chapem.
@stevvvka tak dík za vysvetlenie. ja síce tomuto vysvetleniu rozumiem, len nerozumiem tej dobrovoľnej ochote vzdať sa niečoho, čo môžu mať obaja partneri radi, čo ich napĺňa nielen fyzicky, ale aj psychicky (teda aspoň ja to tak mám), vzdať sa jednej z najdôležitejších vecí vo vzťahu. viem, nevzdávate sa toho úplne, len teda sexujete mimo dní počatia, rozumiem tomu. ale práve to sú dni, kedy jednak žena nie je až tak nastavená a aj muža viac žena priťahuje práve v období ovulácie. proste tomu nerozumiem. dobrovoľnému vzdaniu sa niečoho tak krásneho, ako je hlboké prežitie (aj duchovné, vnútorné) sexu s niekým, koho miluješ...
@popa86 ja mám trošku inú skúsenosť, prepáčte, že je to mimo tému, ale naviažem na teba, kedy som bola tiež na spovedi (16 ročná). mala som známosť, chodili sme za ruky, nejaké pusinky a to bolo tak všetko. ja som do 18 nechcela teda riskovať, chcela som "dôstojne" ukončiť SŠ, keby niečo... a bola som teda na tej spovedi a ten farár silou mocou chcel odo mňa, doslova ťahal zo mňa niečo, čo sa nestalo. že nech mu porozprávam o tom hriechu, ktorý som nespomenula (potom sa doslova vyjadril, že má na mysli sex). a ja som dobrú chvíľu nechápala, čo odo mňa chce, lebo ja som fakt nesexovala s ním, ani nejaké také že intímnosti alebo čo. veď sme boli prakticky deti, nebolo kde a ani som nechcela z vyššie spomínaného dôvodu. proste som sa bála, že tehotenstvo a tak... no ale on zo mňa ťahal a doslova ma žiadal, aby som sa "priznala"... neskutočné....
@rivini ano....nie je to jednoduche,ale mozne.
Cirkev nenuti nikoho ostat v manzelstve a nechat sa zabit,ci zabit si deti.
Uz druha vec je,ze mnohe zeny si chrania svojho tyrana,no a odist nechcu...lahsie je vyhovorit sa na cirkev.
@cecilia29 prepac, ze som oznacila teba, neptti to len tebe ale vsetkym...
Ja si mylsim, ze keby bol sex len na plodenie deti, tak by sle my zeny pri nom necitili nic. Ved na co aj. Muz sa vzdrusi, vystrekne semeno tam kam ma a bodka. Naco by sme my mali pri tom nieco citit?
Sex je nieco dokonala uzasne, co nam dal Boh. Pre radost. Samozrejme ak ho praktizujeme s manzelom a nie kade date...ale je pre radost dvoch ludi, ktori si tym vyznavaju lasku... Intimitu, spojenie, sme tu jeden pre druheho, alebo som tu len pre teba... A ty len pre mna.
@sazumak Ja zo severu taktiez pochadzam, ale nezijem tam. Je pravda, ze ano, niektore zeny tam robia ucitelky, zdravotne sestry a podobne. Ale globalizuj. Kolko je v tych vesnickach resp. par malych mestach prac. miest na tieto pozicie? Ja si nemozem pomoct ale tak snad z 20tich rodin co tam poznam a maju tak 3 a viac deti, su proste zeny doma, vetsinou cely zivot. Predlzeny plateny rodicak bohvie do kolko rokov a podobne. Ano snad tri dalsie rodiny su zrovna tie kde ta zena robi ucitelku ci zdrav. sestricku, popripade nejaku predavacku v Lidlu. To su na severe asi Top pozicie. Na inych zeny ani robit nebudu ved naco, na davkach by mali aj tak viac. To je moja skusenost zo severom. Potom sa nedivim, ze ziju v takej bubline, bez pracovnych navykov, ze vlastne maju cas sa zaoberat hriechmi ako je napriklad planovanie plodnych a neplodnych dni.
@kate211 no,ty mas naozaj divny pohlad na svoje rodisko.
@kate211 žena čo má 3 a viac detí - bez pracovných návykov? To mi nejde dokopy. To sa nezastaví od rána do rána.
Je super ak su rodiny môžu dovoliť, aby žena mohla byť dlhšie doma s deťmi. Mne to príde šťastnejšie riešenie ako dať dieťa do jasiel čim skor a ísť a budovať kariéru. Lenzsie to je už o prioritách v živote
@cecilia29 no len tam to je tak, že muži chodia do zahraničia , aby zarobili, ináč by tie ženy boli nahraté. Tam je tiež malo príležitosti na prácu. Ale keby ich chlapi robili v niektorých namestovskych fabrikách len , tak určite nesedia dlhé roky doma. A zase ja im nezávidím , lebo sa stále len na chlapa spoliehať furt je nič moc no.
@kate211 takze len si ma utvrdila v tom, čo mi viacerí hovorili. Tam síce ženy majú pekne domy auta , ale chlapov stále preč. Čo tiež nieje bohviečo , sa na chlapa stále spoliehať.
Ahoj. Ja len že ako ste to nakoniec vyriesili s manželom? Momentálne riesim to isté uz mi z toho šibe...