Plánované tehotenstvo, PN a nové zamestnanie počas tehotentva
Ahojte s mužom sa pokúšame o bábätko, ja pracujem ako zdravotná sestra momentálne na covid ARE... Aj keby nebol covid neviem si predstaviť robiť tam tehotná otáčať pacientov atď a ked sú vsetci pozitivny uz dupľom nie, corony sa nebojim len aspoň trošku to minimalizovať...no proste vysoko rizikové povolanie zdrham v ten den ked nájdem dve čiarky.....vypísať na PN z tohoto dôvodu nebude problém uz som to konzultovala s gynekologickou.... Sú dve možnosti zamestnávateľ ma presunie do nejakej kľudnej ambulancie od 7 do 13tej s tym by som bola okey, alebo proste budem 9 mesiacov doma, ak bude gravidita okey myslíte ze je sanca apson prvé mesiace sa niekde brigáde zamestnať? Čo si budeme klamať peniažky treba a pro PNke chodí tusim len 55%platu,... Nejaká knižnica, novinovy stánok proste niečo kľudnejšie
Ak budes PN, jasne ze nemozes mat ani brigadu.
Veď keď budeš PN ako môžeš brigadovat? Ja som mala kolegyne, všetky čo sme boli tehotné normálne sme na oddelení pracovali v rámci svojich možností. Ak si zdravá,nevidím dôvod 9 mesiacov byť PN, tehotenstvo nie je choroba.
PN znamena, ze mas rizikove tehotenstvo a mas len vychadzky..ziadne dovolenky, ziadne vyletovanie a nie to ina praca... a na PN treba diagnozu a nie "narocne povolanie"... prave ako zdravotnu sestru ta vie pekne zamestnavatel preradit inam, toho by som sa nebala. Drzim palce, nech sa coskoro podari.
@anjelicek26 preradiť ano, ale uz tam robím par rokov ziadna tehotná kolegyňa tam neostala, max potiahla do konca mesiaca a šla preč z oddelenja a ani sa jej nečudujem, ano niektoré sli na ambulancie robiť kde je kľudnejšie ale väčšina teda na PN kvoli vysoko rizikovemu povolaniu
A čo je vysoko rizikové na ambulancii? O čo rizikovejšie povolanie má pokladníčka v Lidli či Tescu? Na ňu dýcha každý deň oveľa viac ľudí ako na sestru v ambulancii. Nehovoriac, že množstvo žien robí celé tehotenstvo aj náročnejšie práce. Ako sestra by si mala vedieť, že tehotenstvo nie je choroba, ak je tehotenstvo zdravé, tak nie je potrebné, aby žena začala zrazu úplne inak žiť.
No ak sa vieš dohodnúť s gynekológom, že budeš PN, je to fajn, ale ci budeš brigádovať v novinovom stánku ci pracovať na ambulancii, aký je v tom rozdiel?? Stále je to kontakt s ľuďmi. A samozrejme počas PN brigády nie sú povolené.
Ale viem si predstaviť nejakú prácu z domu na PC, alebo telefonické ankety, tým neporušiš domácu liečbu.
a prečo sa nedáš presunúť na iné oddelenie už teraz predtým, ako otehotnieš? nie je to možné? my sme tiež v štádiu plánovania, teda čaká nás IVF a ja som už pred necelým rokom požiadala zamestnávateľa o preradenie na inú pozíciu.. vôbec som vtedy nevedela, že budeme musieť ísť na IVF, no komunikovala som mu to s tým, že mám nejaké zdravotné problémy + chcem zmeniť smerovanie práce, mať trochu pokojnejšiu pozíciu a vyhovel mi.. nie je to síce práca v nemocnici, ale robím v kreatívnom biznise, kde je každý deň hŕba stresu
@7lenka11 v nemocniciach je málo personálu , obzvlašť v covidovom období, kedy aj personál ochorie a tak vypadávajú z práce....a na to, aby si robila sestričku na ARE, potrebuješ zvlásť špecializáciu, takže neni to také ľahké nájsť na jej miesto druhú sestričku, nedá sa ju nahradiť hocijakou inou sestrou.
A len tak sa preradiť tiež nedá, kedže vedenie je rád, že vôbec nejako zaplátajú a pokryjú pracovné sily..
Autorka, precitaj si prosim tu cast zakonnika prace kde sa pise o pravach tehotnych. Zamestavatel je povinny ti v mnohom vyhoviet, co je urcite financne vyhodnejsie ako ist na PNku.
55% z hrubého príjmu čiže nie je to až tak málo 🙂... každopádne to preradenie by bolo asi lepšie do nejakej kludnej ambulancie
Počas PN nesmieš mať žiadny príjem z iného zamestnania.....ak by si brigádovala, automaticky v SP uvidia tvoje druhé nem.poistenie a ak môžeš pracovať tam, stopnú ti PN....v čase PN sa kontrolujú aj časy vychádzok, ak si na PN máš dodržiavať liečebný režim....
Pocas PN musis sediet doma, maximalne byt vonku pocas vychadzok (ak ti nejake lekar napise). Brigadovat nemozes. Mna tehotnu v prvom trimestri nezamestnali nikde, ked som vysla s pravdou von, ze cakam babo. Vsade same vyhovorky ked som to prezradila, aj ked na pohovore mi hovorili, ze by ma okamzite brali. Na tvojom mieste sa dohodnem s vedenim na preradeni na pokojnejsie miesto.

Mozem sa mylit, ale myslim ze tvoje povolanie ta nerobi vynimkou a aj u teba platia rovnake prava zo zakonnika prace ako aj u inych tehotnych. Cize ak mas rizikove/narocne povolanie nevhodne pre tehotné, mas narok na preradenie na ine oddelenie/inu pracu alebo pracovne volno s plnou nahradou mzdy. Ta nevhodna praca je bud zadefinovana priamo v zakonniku alebo sa vychadza z lekarskeho posudku.