icon

Prečo ľudia kritizujú vek prvorodičky?

15. júl 2026

Mám tesne pred 40 a plánujem prvé dieťatko. Všetci okolo mňa však riešia,že som na prvé dieťa stará. Áno možno som ale nemala som šťastie na partnera ktorého som našla až teraz. Nemala som ani zázemie pre dieťa a teraz keď to už mám má všetci v okoli urážajú,že moje dieťa bude sprosté,postihnuté. Prečo to ľudia robia?

Strana
z3
anonym_229570
15. júl 2026
@michaela329

@anonym_12a0e8 na prípravu sa môže prihlásiť ktokoľvek,v akomkoľvek veku. Nechápem Tvojmu prispevku, boli tam aj veľmi mladé ženy a aj také, ktoré rodili tretie dieťa. Či s čím máš problém?

@michaela329 hej, maju problem tie, co si narobili deti v 18-25 a je jedno, s akym partnerom a v 40+ sa uz citia byt babkami, ocividne. Aky pozicaj, taky vrat.
A veru, rodila som ako 30, 32, 37, 39 rocna a idem za par tyzdnov rodit ako 43 rocna a aj napriek istej rizikovosti (vysoky tlak), planujem rodit klasicky a nikto sekciu ani nespomenul, pokial nebudu komplikacie...to su mi nazory. A na priprave som ziadnej nebola, teda asi pri prvom v materskom centre, ale to bolo take v ramci cvicenia, co sme chodili, nie nejake ako hypnoporod a taketo.

elz1920
15. júl 2026

Kašli na sprosté reči. Prirodzene, bez problémov som otehotnela a donosila v 38 a 40. Držím palce.

michaela329
15. júl 2026
@anonym_229570

@michaela329 hej, maju problem tie, co si narobili deti v 18-25 a je jedno, s akym partnerom a v 40+ sa uz citia byt babkami, ocividne. Aky pozicaj, taky vrat.
A veru, rodila som ako 30, 32, 37, 39 rocna a idem za par tyzdnov rodit ako 43 rocna a aj napriek istej rizikovosti (vysoky tlak), planujem rodit klasicky a nikto sekciu ani nespomenul, pokial nebudu komplikacie...to su mi nazory. A na priprave som ziadnej nebola, teda asi pri prvom v materskom centre, ale to bolo take v ramci cvicenia, co sme chodili, nie nejake ako hypnoporod a taketo.

@anonym_229570 tak ale príprava je aj v rámci nemocnice, kde žena chce ísť rodiť, nie hypnoporody. Normálna praktická vec, ukázali nám priestory, mali sme cviky a úľavové techniky, dojčenie a iné veci. Veľa sme sa pýtali ohľadom oddelenia - veci dôležité bez ohľadu na vek.

jazula
15. júl 2026

Ja som z úplne rovnakého dôvodu rodila pár mesiacov pred 40kou. Malá je úplne zdravá a vyslovene dieťa za odmenu ❤️.
Keby som ale bola mladšia, určite by som mala ešte jedno. Teraz som si už netrúfla, veľmi vnímam, že keď ona bude v mojom veku, ja už tu pravdepodobne nebudem… Porovnávam to s tým, že moji rodičia sú ešte obaja tu a v pohode fungujú…
Ale som vďačná veľmi za ňu. Ja som bola pripravená mať dieťa kľudne aj v 18ke a kľudne aj sama, zvládla by som to s podporou rodiny. Pri pár krátkodobých vzťahoch som tak trochu aj dúfala, že sa stane vítaná “nehoda”. A nikdy nič…takže mám jedináčika narodeného v 40ke, čo narobím 🤷‍♀️

anonym_12a0e8
15. júl 2026
@anonym_229570

Ty si cela smiesna 🙄. Ak ma zena stale ovulaciu a cyklus, tak biologicky to dieta je normalne a prirodzene aj v tomto veku.

@anonym_229570 ovulácia a cyklus s tým nemá nič spoločné.
Smiešne je ako 60 ročná mat maturanta.

anonym_571039
15. júl 2026

nie každý si môže vyberať kedy bude mať dieťa,, čiže niektorá ho má mladá niektorá stará, dôležité je že ho vôbec má to je aj môj prípad, navyše je to všetko len na tej žene a môže hovoriť kto chce čo chce, ľudia toho nahovoria, netreba si to všímať

marianarem
15. júl 2026

@anonym_autor Ak mas taketo okolie, tak by som si asi hladala ine okolie. Ja som rodila prve v 41, skor sa nepodarilo. Ale vobec som sa nestretla s takouto reakciou, naopak kazdy sa tesil a praveze mi hovorili, ze to bude mudre dieta 🙂 Ja som ale aj sama bola uplne stotoznena so svojim vekom, v ktorom idem rodit, zivot niekedy jednoducho nebezi tak, ako si clovek predstavuje a vyslo to takto. A brala som to tak, ze aj dieta starsej mamy ma sancu, ze si raz v dospelosti povie, ze je rado, ze sa narodilo. To mi uplne stacilo a to som aj bola pripravena povedat na pripadne reci, ale ziadne neboli.
Realisticky sa ale treba pripravit aj na to, ze fyzicky uz nebudes davat to, co by si hravo dala v 20ke. Tak to proste je. U mna je to ale aspon vyvazene tym, ze od 20ky som sa dost posunula mentalne a nerozhadzu ma uz niektore veci, ktore ma rozhadzovali predtym, takze tam mam usetrenu psychicku energiu. A mala som aj tak trochu pocit, ze sa mi narodilo uz rovno vnuca 🙂 Ale ako som povedala, dieta zatial vyzera, ze je na svete spokojne 🙂

anonym_98934e
15. júl 2026

Ja som sice s partnerom dlhe roky, no na babatko som sa necitil a vzdy som si hovorila, ze ved este mam cas. Ked sme sa rozhodli, ze ideme do toho, dieta sa nam podarilo na prvu supu. Porodila som v 38. A ono to je krasne, ale velice narocne a hovorime si s muzom, ze sme teda stari na to babatko uz a my do dalsieho uz urcite nejdeme. Nie je to iste ponocovat s babatkom, ked ma clovek do 30 a ked ma pred 40.. Pre nas je to extremne vycerpavajuce. Naozaj sa citime uz stari (lebo to nase 1 dieta je ako keby sme mali trojicky)..
Samozrejme ty mozes byt uplne iny typ, nez my, zvladat vsetko sportovo, to vase babatko uplny kludas, a povies si, ze ta zbytocne strasili.. Ved aj tuto na konovi je kopec takych zien, co mali babatko vo vyssom veku..

Strana
z3