Problém s otehotnením a neprajnosť okolia
Ahojte zienky , prosím Vás ako zvládate situáciu keď má niekto sprosté drzé reči čo sa týka plánovania bábätka . Snažíme sa 3 roky , okrem 2 biochemickych len oči pre plač . Diagnózy sa tiez nakopili , tak nás čakajú ešte vyšetrenia a podľa toho zvážime čo ivf je jediná možnosť . Preto je to pre mna citlivá téma . Ale keď vám blízka osoba niekoľko krát zdôrazní že mate Čas ? Ako to zvládate .
Tá osoba nevie že aké mám problémy a že sa snažíme . Drzim si to v súkromí ale ona stále rýpe . A bezdôvodne , vôbec z mojej strany neriešim dieťa v jej blízkosti ani podobne konverzácie ale ona stále si najde niečo kde môže dodať že nemáme sa kam ponáhľať s dieťaťom . Pritom sme obidvaja 30rocni .
Povedala by som jej že mám za sebou dva potraty a nie je mi príjemné sa na túto tému baviť. Ja som zas vcelku otvorená. U nás sa vo veľkom riešilo, že "asi nechceme deti", akurát že za našim chrbtom. Keď som sa to dozvedela, tak som povedala na rovinu, snažíme sa a nedarí sa, ak sa do vtedy a vtedy nezadarí, budeme riešiť umelé oplodnenie. A reči prestali. Skôr sa dotyční cítili trapne, lebo predtým som bola "asi" karieristka alebo kde ma zaškatuľkovali. Prvé dieťa sa nám podarilo až 5 rokov po svadbe, tesne pred "deadline"-om 😄.
Uz to tu tusim niekto spomenul - ze ona to podla mna vobec v zlom nemysli. Ved prave opacne - tym, ze prizvukuje, ze mate cas, vas akoby chcela dostat do pohody, aby ste sa nestresovali, aby ste nevnimali casovy tlak, mozno vie ci tusi viac nez si myslis a takto vas chce povzbudit, aby ste sa netrapili, ze babo zatial neprichadza. Keby myslela len na seba a na svoju tuzbu mat vnuca, prave naopak by rozpravala o tom, ze uz je najvyssi cas, dokedy chcete cakat a pod. - este len potom by si si citila ranena, ver mi. Chapem, ze si na tuto temu velmi citliva, ale ako sa vravi, nememu dietatu ani vlastna mat nerozumie - co tak je slusne a strucne povedat: vdaka za zaujem, ale nechcem sa o tom bavit ? Alebo povedat muzovi, nech jej to povie on, ak ty mas z nejakeho dovodu problem so svokrou otvorene komunikovat? A ked tak by som zmenila nazov temy diskusie, lebo ja v tom neprajnost z jej strany nevidim ani nahodou. Proste len tebou nepochopena nevinna poznamka myslena v dobrom.
@luuubik páči sa mi že neviete ako to je a už sa mudruje že nememu dieťatu ani vlastná matka nerozumie. 🙏🏽Nečítali ste príspevok ? Ja nemám problém, ale keď evidentne si niekto rýpe a ja o to nestojím . Tak nemám asi ja problém nie 🙂 každý má na to iný pohľad . Keby ste boli v mojej koži potom by ste mohli súdiť . Ľahko sa súdi len podľa príspevku keď neviete detaily , ktoré nebudem ďalej tu rozoberať .
Nikdy nerobím druhému to , čo by som si ani ja neželala keby robili druhý mne . A treba rozlíšiť ešte ako to podáva . Predpokladám že asi aj to ste počula alo mi to podáva akým tónom a spôsobom 🙂 pekný večer 🙂
ja tiez nechapem o com je tato diskusia. preco je ta svokra akoze zla? a 30rocna si pripadas stara? neviem, ako inak by to akoze mala mysliet, ak nie tak, ako to hovori.
@kiwi3 nikde nepíšem že je zla , len som sa pýtala ako sa ženy vyrovnávajú s takými hlúpymi poznámkami . Keď sa snažíme 3 roky a inak to nepojde ako len ivf . Mám čakať ešte 10 rokov a potom riešiť , nechápem 🥴 aj ivf má istý postup a nemusí nám vyjsť na 1 x
no vidis, tak potom sa zhodneme, ze to nemysli zle. ma to jednoduche riesenie. povedz muzovi, nech jej slusne vysvetli, ze to nepokladate za vhodne/ prijemne. kazdy, kto ma trochu chochmesu, pochopi.
Fuha, zena, ty si, nehnevaj sa, extremne vztahovacna. Nepoznam vsetky detaily, pisem len podla toho, co ty sama spominas - ja to ako zlo od svokry nevnimam, nic zle na tom nevidim - ak ty ano - opat sa k tomu vratim - povedz jej, ze si vobec neprajes temu dieta riesit. Easy. Ved presne toto iste ti tu radi vela zien. Chudery svokry - povzbudia ta - neprap sa, ze nemate dieta - zle je, otravuju - kedy uz konecne bude vnuca - rovnako zle je... A co vobec do toho, co ona hovori? Ked budes chciet ist aj zajtra na ivf tak pojdes, ona sa vobec nemusi dozvediet, ze ty to nejako extra riesis.
@luuubik nie som vztahovacna😃 to Niee. Len to ona nám zbytočne bez príčiny pripomína že je čas a pritom sa my v tichu trápime a nikomu nehovoríme o tom . Každý má svoje starosti . Ona už vnúčatá má 😀ani ja to nevnímam ako zlo , len má to trápi prečo to stále dookola opakuje . Ostatní čo majú deti je to ok 😁🤷🏼♀️v rodine myslím a my jediný čo nemáme lebo sa nedari , tak hovorí že este nemusíme mat , je čas a podobne 🤨
A nemoze byt ze to nemysli zle? Ze mozno aj tusi ze nieco nejde ako by ste chceli s chce ta svojim sposobom utesit.. mozno nie uplne stastne, nie kazdy ma plnu naruc taktu..
Ahoj neviem preco ale presne som vedela, ze to je svokra :D blbe poznamky to sa da riesit asi len 2 cestami - uprimny rozhovor v sukromi (ak si si s nou blizka) a ak to nepochopi v obmedzeni navstev, pripadne ignorovani poznamok (tak som riesila blbe poznamky ja, tvarim sa ze nepocujem a hned obratim na inu temu). Ak mas zdravotny problem cas nieje tvoj kamos. Skusila by som urcite IVF 🙂 Mozno ti bude stacit aj IUI... smelo do toho. Prajem vela stastia !
Tiež som sa stretla s podobným “záujmom” okolia, i keď moja svokra sa ma na to nikdy priamo neopytala, riešili to cudzí ľudia. Tiež sme sa dlho snažili a nakoniec sme aj tak podstúpili IVF a teraz som tehotná. Ja som nejak po svadbe aj tušila, ze prídu taketo otázky, veď predsa väčšina ľudí ma vo svojej hlave zafixované, že po svadbe musí prísť dieťa hneď do roka, inak to je “divne”. Radim ti sústrediť sa na cieľ - a to je dieťa a neriešiť ostatných, ja som ich odbavila vetou, že dieťa zatiaľ neriešime. Bodka. Nič viac a tému rozhovoru som zmenila. Ale ja nie som ten typ človeka, ktorý bude svoje problémy vesat širšiemu okoliu na nos.
A Mozno to naopak mysli .. ze uz mas 30 nie ze mate cas. Ved ked nikto sa nebavi o detoch a ona z nicoho nic pravidelne pripomina ze “mate cas”. Taka obratena psychologia. Pogoogli si reverse psychology ona je doktorka Takze vie co robi. Ona ani nemusi tuzit po dalsom vnucati len si mysli ze uz nanho mate vek. Ved ona musi vidiet ze Ta tato poznamka rozhodi. Ja by som jej povedala o potratoch a co vas caka.. prestala by to hovorit no zas je sanca ze bude hovorit nieco ine co ti bude vadit .. nevyziadane Rady co dalej alebo naopak Ta podpori. No podla tvojho opisu nematw sa moc radi.Tak ked snou nechces riesit detajli tak jej len povedz ze sa snazite a ze dieta by ste velmi chceli Aj ked mate kope. Casu..
Autorka, počúvaj tieto ženy co ti tu radia. Musíš jej povedať pravdu, či už o dlhodobom snažení/ivf alebo o potratoch a tým ju strapnis natoľko že sa tej téme bude vyhýbať na míle. Alebo ktovie, možno ti dokonca začne byť oporou.
Je to žena a doktorka.ona vie.ze vám to nejde a chce to zmiernit.ze máte čas.netrapte sa preto veľmi.Ty si na ňu alergická a robíš chyby.ze sa s ňou o tom neporozpravas na rovinu.Je to blízky človek.nie suseda z vysneho konca dediny.Aj pred svojou mamou všetko tajis? Aj tvoja mama nesmie nič povedať.lebo sa ti dvíha tlak? Moja kolegyňa čaká na vnúča 6 rokov a doteraz sa syna Ani nevesty neopýtala či majú zdrav.problem alebo nechcú.toto mi tiež nepríde normalne.vsak sú rodina aj spolu bývajú.
@janinah pochopte že nie každý sa rad ľutuje a každému rozpráva o svojich zdravotných problémoch . A predstavte si že ani mama to nevie , nerozumiem prečo by som mala hovoriť o tom ?! Nemám 5 rokov aby mamina chodila so ňou po lekároch a vedela vsetko 😃Každý má svoje problémy a nebudem ss preboha ľutovať pred každým že to nejde a že sú problémy 🙂 ale každý má iny názor a spôsob 🙂
@fleur1111 ďakujem a gratulujem k bábätku 💞veď jasne , nechápem prečo by som aj ja mala vysvetľovať niekomu to je jedno či rodine alebo okoliu či s snažíme alebo nie , či mame
Problémy a pod keď o tom nechcem hovoriť
Mama nie ja každý.je to mama.ktora tá vychovala.Vy sa na návšteve bavíte len o počasí a úrode v záhrade? Ok.nie ste si blízke a je to vaša vec.ale mne to príde čudné.aby mama nevedela o takom probléme a nemohla vás ani podporiť.Beriete to príliš vážne.to vaše súkromie a nedotknuteľnost.
Ďakujem 🙂 tiež nie som ten typ, možno preto ti lepšie rozumiem. Nie každý s tým nemá problém. Moja svokra je klebetna, takze bol o dôvod viac jej o tom nehovoriť. Síce moja mama a sestry o tom vedia, ale nikto iný.
@fleur1111 samozrejme , aj moja je klebetna a nepotrebujem aby to všetci vedeli . Len niektoré ženy to nevedia pochopiť 😂a mudrujú , evidentne nemali problémy s počatím a ďalšie pridružené diagnózy . Ale však čo , najlepšie sa súdi druhý .
Ja som mamine povedala o potrate . Tiež to berie ako citlivú temu , preto ďalej nerieši a nerýpe zbytočnými poznámkami . My mladšia generácia to inak evidentne vnímame ako tá skôr narodená generácia , každý má svoj názor a uhol pohľadu 🤷🏼♀️
a co tak jej rovno povedat, ze sa o tom nechces rozpravat, pretoze ti to ublizuje? Rovnako ako to ublizuje jej synovi?
nemusis predsa detailne opisovat vas zdr. stav, staci povedat, "dieta chceme, zatial nejde to, nepytaj sa ma, prosim na to, je to pre mna aj tvojho syna citliva tema. dakujem."
co ako je to nepochopitelne, niektorym ludom proste nedochadza, ze ich reci mozu byt zranujuce. a nerobia to prvoplanovo s cielom ublizit.
@beronsche už sa tak stalo , muž má predbehol a povedal konečne , lebo už mu to nedalo , keď vie že mi to ubližuje . Uvidíme časom si sa nieco podobne bude opakovať
nuz toto mal byt prvy krok, ked ti zacali jej reci vadit. Kolko neprijemnych emocii by si si usetrila?
Otvorena komunikacia je zaklad!
drzim palce nech sa babatko podari.
@beronsche hej len som to neriešila , ale keď to začalo byt už skoro každý týždeň pri nejakej konverzácii tak stačilo . . Ale trvá to už dlhšie takto a čím ďalej tým viac tak teraz nastal čas kedy už povedal muž . Netreba hneď všetko riešiť na začiatku , myslela som že to nie je cielene a že je to len náhoda a pod . Ale evidentne nie 😃
Ďakujem pekne 🙏🏽
Treba danej osobe jednoducho povedať, nech to nerieši a stará sa o svoje veci. Málo ľudí vie, že toto je celkovo citlivá a súkromná vec, ale žiaľ nie každému to dopne, či a koho sa také niečo môže pýtať a starať sa do takých vecí.
Drzim ti palce, nech sa čoskoro tešíš z dvoch čiarok 😊🍀
😒... Toho sa nezbavís. Ľudia sú zvedaví a veľmi prajni, len väčšine chyba empatia. Každí by ti chcel poradiť. My sme sa snažili 6 rokov... Tak som si užila svoje. Viem presne o com hovoríš.😔
Neboj, keď budete mat jedno, každý bude vyzvedat, že kedy bude druhé...
@ailiba to je fakt strašne toto pre ženu 😟sme my riadne silne čomu všetkému musíme čeliť . 😔
@fleur1111 Ďakujem pekne . Snáď sa dočkáme keďže mame toľko času 😄☺️
@marina447 Áno , musím byt už konečne ráznaa. Ale človek nikdy nevyhovie všetkým . Chcela som si chrániť súkromie , ľudia radi skúšajú kde sú druhých slabiny
Možno tým ze mate ešte čas ta chcela len podporiť aby si sa nebála že to príde pokiaľ nevie o problémoch tak preto sa tak vyjadruje

@4stanka4 ďakujem pekne ☺️Budem sa snažiť si to nevšímať , na druhej strane prídu hlúpe reči a rady keď bude maličke😃 ako vždy no 😃stále treba niečo riešiť 😁