Raz chcem dieťa a raz nechcem?
Ahojte..achjo, obcas sa citim ako schyzo...chvilu chcem dieta a chvilu sa mi to protivi. Ked chcem dieta, tak je pri tom taky pocit, ze chcem dat manzelovi dietatko, splodit nieco “nase”....obcas mam ale taku naladu, ze o dietati ani nechcem pocut, predstava, ze sa musim niekomu venovat 24h/denne, mega zodpovednost s tym, moze byt chore, moze byt milion problemov, stresov, ako su vsetky matky unavene, znicene, nevedia co sa vo svete deje, vobec detom nerozumeju, kricia na ne, rozkazuju, trestaju, biju...pytam sa, preco vlastne chcu ludia deti, resp zeny? Aby odisli z prace? Lebo im to vstepuje spolocnost od narodenia? Chapem, ze teraz ma tu ukamenujete, lebo budete niektore dotknute (ego je svina)...ale fakt to nechapem...ako keby zeny nemali iny ciel len deti deti deti
A takto sa mi to strieda...
@beckynka07 byt matkou je obeta..celozivotna..a ano stratis slobodu..ja uz ani neviem aky je to pocit niekam ist bez toho aby som riesila kde mam deti..je to proste zavazok..
Ale na druhej strane deti nenahradi nikto..ani macka ani pes papagaj zajac morca proste nikto..ja ked vidim ako si niektori robia zo zvierat dieta mam proste dost..
A to ako to dieta budes lubit a ono teba ti opisovat nebudem to treba zazit a pochopis..a ten strach ked im nieco je, ked su chore a ty zufala a dala by si aj posledne aby sa vyliecili..to je fakt vynimocny pocit, ktory pozna kazda matka, je jedinecny a neopakovatelny....
@beckynka07 čo ja viem...ja som sa nehrala s deťmi fakt takmer nikdy. Už keď tak 15 min max, ukázať čo a ako, potom už si museli vystačiť samé. A mám 12ročný rozdiel medzi nimi, takže každá osobitne 😊
@beckynka07 možno to chce iba čas. Keď som mala ja 28 rokov, deti som nechcela. Nie že vôbec, ale ešte nie. Prešiel ďalší rok a všetko sa mi v hlave zmenilo, už som sa cítila pripravená. Niekto je pripraveny v 20r, niekto v 30r, niekto až v 40r a viac, ale sú aj ženy, čo nie sú pripravené nikdy. A aj tym sa stáva, že deti majú a bud je to celé zle, alebo v nich ten malý človiečik prebudi takú lásku, o ktorej ani nevedeli, že sú schopné citit.
Nikto ti nemôže povedat, či máš mať deti. To iba ty sama sa musíš rozhodnúť. Možno budeš mať nakoniec 3 deti a časom nebudes rozumiet sama sebe, prečo si kedysi dieťa nechcela.
Zase, aby sme si nič nenahovarali, nie je to vždy idylka ako z reklamy, s tymi deťmi. Je to poriadne náročná skúška, možno to najťažšie, čo mnohé z nás robili, lebo aj deti sú kadejaké povahy, rodičia tiež nie sme všetci tip-top, do toho rôzne zdravotné problémy, výchova, školy. ......možno to obmedzenie spoločenského života nevidím ako ten najväčší problém. To je iba na chvíľu, prvých pár rokov. A nie je ani celkom presný výraz "obmedzenie", môže to byť iba zmena. Rodičia na chvíľu zmenia okruh kolegov za okruh rodín s deťmi, nájdu sa nové priateľstva nie len medzi deťmi, ale aj medzi celými rodinami. Môj spoločenský život rozhodne neutrpel, prave naopak, asi aj vďaka tomu, že na materskej mám kopu času na kamosky, s nástupom do práce to už bude horšie.
A to je ďalšia fáza rodičovstva, keď sa matka vráti do práce, už sa musí ponáhľať za deťmi, vyzdvihnúť ich zo škôlky, školy, robenie úloh, kruzky, večera, venovať sa deťom. Vtedy už ostáva malo času na seba a kamosky. Ale zase, je to iba docasne. Deti vyrastú, vyletia z hniezda a nam bude smutno samým v tých prázdnych domoch a bytoch. Potom sa už iba na vnucatkami budeme tesit 🙂
Podla mna ci je zena normalna ci nie je ci ma nastupit do prace ci nie ci mame schvalit meno dietata verejne ci otazky typu ci je zena tehotna to my urcite vidime 🙂
Plus otazka ci dieta ci nie smeruje iba k 1 odpovedi: chuda dieta uz teraz.potom ako sa narodi raz ho budes ignorovat a raz hladkat?a peniaze na samostatny zivot bez partnera s dietatom mas zabezpecene?
@beckynka07 Dieťa je niekto kto ťa miluje taku aka si.. aj ked si nevyspata... vystresovana.. niekedy bezradna a v koncoch.. nech vyzeras akokolvek a mas akykolvek den.. miluje ta.. a ty tu lasku citis od prveho spolocneho momentu... zivot sa ti uplne zmeni.. už si ani nevieš predstaviť že by bol iný.. lebo predtým bol neúplný...
A ver mi ze chodit do prace je lahšie.. lebo keď máš v práci fairont možeš zavrieť dvere a prestať na ňu myslieť.. mama je na 24 hodin nonstop. A vyžiť z rodičáku je riadna fuška !
@beckynka07 negativa prevysuju pozitiva ? teda vidis v tom mat dieta viac negativ ? vidis ich mozno len preto, ze ho nemas.
nemam rada, ked sa deti stavaju niekam vysoko na piedestal spolocnosti. ked maju byt oni tymi, co hybu svetom a vsetko sa okolo nich toci. nikdy som ani nechcela, ze ak raz pridu deti do nasej rodiny, ze sa im prirposobi cely zivot. nikdy som ani nepomyslela, ze stratim svoju " slobodu ".. slobodu v com ? som slobodna vo svojom zivote . som milovana manzelka a milovana matka dvoch, vlastne troch deti ( dcerka zomrela ) .
ale... cestujem, lietam na rogale, aktivne sportujem, som na md, jeden den v tyzdni pracujem , jeden den v tyzdni chodim do skoly. rada spoznavam novych ludi, s muzom chodime do divadla, najdem si cas na kozmeticku, na fitko. ako rodina ideme aj s detmi par krat do roka na nejaky welnes vikend ( ano aj s detmi sa to, da, hoc je to mierne komplikovanejsie )
deti mi nevzali slobodu, ale ani nie su mojim zmyslom zivota . ( nech si hovori kto chce co chce.... to akoze zivot nema zmysel, ak nemate deti ? a ked moje deti odidu do sveta, ja mam potom co robit ? to akoze potom stratim zmysel zivota a nebudem zit ? )
takze sa nestotoznujem s vetou, ze deti mi dali zmysel zivota. oni dali mojmu zivotu trochu iny rozmer. dodali mi do zivota inu lasku, ako len tu partnersku, taku nepoznanu a velmi silnu, dali mi zodpovednost, dali mi pocit, ze som pre niekoho najdolezitejsi clovek ( okrem partnera ), ze tí mali cloviecikovia su zo mna a z mojho muza,, je to vysledok nasej lasky, novy cloviecik, ktoremu dame s manzelom nasu vychovu, vstepime mu nase hodnoty, a budeme sa snazit ucit ho byt dobrym a zaroven silnym clovekom na tomto svete. viem, ze mam dve srdiecka, ktore pochadzaju zo mna, ze som im mama, potrebuju ma ( zatial ) a su na mne zavisly. a az raz vyrastu a odidu z domu, privedu domov svoje zeny, ktore mi budu ako dcerami, a raz budem mat vnucata, ktorym bduem rozpravat moje sialne prihody a oni si povedia, aka je cool ta ich babka 😀 a ja, ked budem mat 70, urobim nedelny obed pre mojich synov a ich rodiny, stretneme sa na nasej velkej terase, a vecer si spokojne s manzelom lahmnem do postele s pocitom, ze ked zomriem, viem, ze som po sebe zanechala nieco. nie majetky, ani karieru, ani diplomy... ale nieco , teda skor niekoho.
som sa trochu zasnivala,a le takto to vidim ja .
samozrejme verim, ze sa da zit plnohodnotne aj bez deti. nie kazdy to citi rovnako. no ake je to , ked pride vek, ked ma zena po 50tke , 60tke, a ostava sama, neviem, mozno ti ludia ani nepriznaju , ze im nieco chyba, lebo nemoze im chybat nieco, co ani nepoznaju ä v tomto pripade ta detska laska )
@beckynka07 ja sa s mojimi deťmi málokedy hrám, na to mam manžela. On je na blaznenie, ja na mojkanie 🙂. To, že sa rodičia celý čas hrajú s detmi, to vidím v okolí u rodin s jedinacikom. A preto sme vyrobili tomu prvému ešte partaka a teraz majú velkaci ešte aj mojkacika, bábätko 😀. Nasi sa zahrajú medzi sebou, alebo s deťmi od susedov, občas sa pripojíme my s manželom.
@beckynka07 ja som asi strasna mama, ale ja sa teda mojim detom nevenujem 100%. Mam dvojicky a krasne sa od malicka naucili hrat same, resp. spolu. Je to tak, ako si dietatko naucis. Od 3 mesiacov spali vo svojej izbe a spali celu noc. Od ich 18 mesiacov chodim 2x do roka na 4-5dnove vylety so sestrami a 1-2x s manzelom bez deti. Deti su u mojich rodicoch aj svokrovcoch ako doma. Cize dat sa da vsetko, ked sa tak nastavis. 😉
@terezka1947 nie nie, to by som nikdy nechcela dieta len kvoli muzovi, presne pre to co pises...
ale ano, konecne pocujem aj nejake pozitiva, tak to nemusi byt take zle 🙂 ako som pisala, ten pocit, ze chcem dieta mavam....ale vystrieda ho pocit, strach, ze pridem o slobodu, bude to narocne, budem sa strasne bat o dieta (staci mi, ze moj pes zatrasie hlavou a uz mam strach, ze ma daco s usmi)..atd...
@alchemilkazltozelena prave po tom strachu netuzim...
@evalin88 no však prave...ta fuska je pre mna desiva...
@zafir01 dakujem 🙂 pekne si to napisala
dievcata dakujem 🙂 celkom ma zohrieva pri srdiecku, ked citam o vasom vnimani deti,
@danula.ch 🙂 tak spontanne, ako mi myslienky sli ... ano sme matky, ale sme aj zeny, a mame svoje potreby, je krasne mat deti . no tie nam raz vyrastu a budu mat svoje zivoty, a mi musime aj nadalej zit, preto je fajn ak mamy na seba nezabudaju a ziju aj pre seba , nie len pre deti ( ako to casto vo svojom okoli vidim... ) ma sa anrodit babatko,a cela rodina je v pozore a nasledujuce roky su total prisposobene drobcovi, anid ovolenka, ani zabava, glilovacka o 22 hod ? to nie, lebo musi spat drobec. navsteva navecer ? nie lebo kupeme ...
proste my sme s manzelom nikdy takí neboli. mame svoje aktivity a vzdy ked prislo k nam babatko, do anrodenia sme to klbili tak aby bola ak koza cela aj vlk syty. a viem, ze ked deti o par rokov odidu do skol an vysky, ci niekam za pracou, mame svoje zivoty rozbehnute aj nadalej, svoje konicky, priatelov ... proste fungujeme rovnako. vidim vo sovjom okoli, ze deti vo veku 15-20 rokov idu z domu, a rodicia sa zrazu odcudzia, lebo si nemaju co pvoedat, lebo ich zivot sa tocil len okolod eti a manzelia zabudli na seba samych ... toto je smutne
@zafir01 suhlasim, ze dieta, ako jediny zmysel zivota moze byt pre zenu neskor dost bolestive. Zmysel zivot ma isto uz predtym, len ludia maju radi taketo velke slova..."oh, milovala som svoje dieta, uz ked bolo, ako bodka za vetou. Len teraz ma moj zivot zmysel."... a pod.. Kazda zena, ako citi. Nie je ziadna povinnost mat dieta. Ak zena neciti, ze by dieta mat chcela, nemusi mat.
takze da sa s dietatom zit? :D nemyslim to teraz nijako zle.....ked ja som doteraz pocula len tie zle veci :D
@beckynka07 podla mna este iba "neprisiel tvoj cas". Ja som si velmi dlho nevedela predstavit, ze by som deti mala. Proste chvilku sa s nimi pohrat a odlozit rodicom. Predstava usopleneho dietata co by som mala stale na krku bola pre mna, uprimne, desiva... A potom asi dva roky po svadbe to nejako prislo (inak sme boli spolu uz cca 10 rokov). A zacala som si sama seba nejako mimovolne predstavovat ako mamu. A po tom dietati som zacala uprimne tuzit. Nie preto, aby som zdrhla z prace 🙂 Napriek tomu, ze som si uvedomila, ze s vacsim cestovanim mame na chvilku pokoj. Napriek tomu, ze si nebudeme iba uzivat. Proste som to tak zacala citit (a nastastie aj manzel). Nie kazdy den je idealny, ale snazim sa bavit aj s dietatom. A neboj, nie je to starostlivost 24 hodin, ved aj to dieta spi 🙂 A keby to na Teba aj neprislo, nic sa nedeje. Nie kazda zena chce/moze byt matkou. A preto nie je ani o chlp horsia ako ta, co ich ma hoci 5. Pokial mate na to s manzelom rovnaky nazor, nemate problem 🙂
@nesvadbovo dakujem,....tak dam este tomu chvilku cas :D 🙂)) a prestanem citat modreho konika so vsetkymi moznym chorobami a problemami s detmi :D
@beckynka07 da sa vsetko, vzdy je to o tvojom nastaveni . poznam zeny, co nevytrcia paty z domu, a chodia ako zombie, nervozne a ufrflane.. a poznam aj take, co behaju po vyletoch , dovolenkach, a najdu si cas na seba aj na muza...
ak mas pri sebe rodinu a priatelov, ktorí ti s ochotou postrazia dieta obcas, tak to je obrovska vyhoda, netreba sa hanbit za pozaidanie o pomoc ( napr ja som dnes dala svokre 10 mesacneho na 45 minut, a sla som si zabehat ) prisla som nabita energiou.. v lete sme zas prisla k nam moja matka a dala pozor na oboch chalanov a sli sme na turistiku po tatrach sami. mesiac predtym sme boli v tatrach aj s detmi mladsi v ergo nosici ) .
napisem ti za mna. zivot s demti je iny, je to zabava... mozno nechodim kazdy vikend na zurky ( a po 30tke ani nemam naladu na ranne prichody odmov ) ale bez problemov k nam chodia navstevy a priatelia a odchadzaju po polnoci, kedy sa pozabavame u nas a deti nam spia v izbach, pripadne v lete nemame problem s tym ze nam dieta spi v kociku a my sme o polnoci niekde na grilovacke ..
a myslim, ze sa s tym zbytocne zatazujes teraz. obavy vzdy budu, niekto sa obava finacnej stranky, iny zas nema takeho idealneho partnera, dalsia zas uvazuje o zodpovenodsti a pod.. proste vzdy su tu obavy
@beckynka07 to je inak velmi dobra volba :D ja som sem vlastne prisla asi az mesiac pred terminom :D
@beckynka07 nevedela som si to predstavit presne ako ty....smradlave plienky davat ohryzat lesnik obetovat cas postavu nakuoy kozmetika kadernik utierat sople prat ogrcane veci milion x v noci vstavat pripadne nespat...ale mam syna a je to moje vsetko...myslela som ze je to zvast ale najviac to cele vystihuje veta :"ako som vobec mohla zit bez neho"...je uzasny dokonaly blaa blaaa mat dieta je uzasne
@zafir01 mas pravdu...🙂
@lenkaam_1 😃 tak to som radaaa..🙂))) tak by som to chcela, presne tak
@beckynka07 ono sa to vyvazi.. napriklad ja som obcas strasne unavena.. krpcovi 8du zuby chce sa nosit na rukach hlavne pred vecernym spanko.lm.. vzdy som mala slabe ruky... ja uplny utlm som polozila dieta do postielky.. mierne povedane nastvana na otecka ktory ma dnes firemny zur( on krpca naucil sa nosit) maly nespal.. mala som chut sa na to vykaslat.. nech si poplace a zas0i v postielke) a on sa mi zacal v tej postielke strasne rehotat.. ma 6 a pol mesiaca a proste som mu pripadala smiesna... tak som si povedala ze.. to daam.. unava prejde.. som na nu uz pol roka zvyknuta.. tak co.. ale za ten smiech to stoji...
@beckynka07 Aký môže byť väčší zmysel života než to, dať niekomu život, nebyť sám, nechať tu niečo po sebe, milovať niečo, čo je z vás? Škoda tohto materialistického sveta...
@beckynka07 jasné, že sa dá s dieťaťom žiť mne to prinieslo taký nový impulz do života všetko mu ukázať, chodiť do Zoo, na turistiku, športovať spolu...už len to kŕmenie labutí a vidieť ako sa dieťa teší je milé.Zivot nekonci mozes ist s nim ci do bazenu, wellnesu, ak tuzis po kine, divadle niekto Vam postrazi...dieta prinesie veľa radosti a budeš sa na veľa veci pozerať inými očami.Podla mňa sa len bojíš aké to bude, choroby, hádky s mužom áno všetko bolo🙂)Podľa mňa veľa žien robí chybu, že sa zavrú doma s dieťaťom žiadne aktivity, žiadne nápady a potom sú frustrované, lebo to je fakt len práčka, varenie, prebaľovanie preto treba mať aspoň jednu, dve kamarátky na to, že pôjdete niekam spolu s deťmi, pokecate a hneď bude deň krajší.
Všetkého čo píšeš som sa tiež bála, ale vždy som vedela, že chcem...netreba nad tým moc rozmýšľať, ale nemajú dieťa len preto, že muž by chcel.Musis ty chcieť mať niekoho o koho sa môžeš starať....nie každá žena je mama obetavá, každý má iný štýl výchovy, lásky ....a, keď Ťa to nechytí čo pochybujem, tak pôjde do jaslí, k opatrovateľke rôzne...niekto sa cíti užitočnejšie v práci, zarábať a doma je frustrovaný
Píšeš stereotyp...pri dietati je každý deň iný, a stereotyp máš aj v robote🙂ver tomu, že keby Ti lekár povedal, že máš nejaký gyn problém hneď by si spanikarila nám sa dlhšie nedarilo a potom som banovala prečo som to odkladala
@beckynka07 keď sa nám dcéra narodila a fakt, že úplne zla, brutal nervacka, tak sme sa len s mužom pozerali do kocika(to bolo v prvý mesiac, lebo potom chytala raple, keď sme ju chceli do kocika dat😀) a kládli sme si tiež otázku, že prečo sme si robili dieťa a prečo si ho všetci robia, že sme si nemysleli, že bude až taká zla a že nám to až tak ovplyvní zivot..😀 bala som sa tiež straty tej slobody, ale nemam problem mužovi nechat dieťa asi od 6 týždňov a ist si nakúpiť, či sadnúť s niekym, alebo na masáž, či na vlasy tak 1-2x tyzdenne, keby som tuto možnosť nemala, tak asi vyskocim von z okna z nej😂😂😂 keď sa s mužom budete vediet takto dohodnúť, tak budeš v tom môcť najst naplnenie..

@lejka01 presne ako ty😉v 31-tke zlom😊