Rodičovstvo vo vyššom veku
chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?
No tak to uz je naozaj dost neskoro... na co ste doteraz cakali?
Ja myslim, ze to je uz neskoro. Do tej40ky ok, ja mam 37, rocneho syna. Citim zato nasebe, ze tolko nevladzam a to som bola velmi aktivna do 36ky.
@loginexistuje biologicky ano 🙂
moja svagrina mala 45 ked porodila prve, brat mal 43, ale 47 a to sa len zacinate snazit... co ked sa to podari az za rok, za dva... to uz takmer 50 rocna budes rodit, no neviem, je to na tebe...
@kikerka no uvidis otehotniet v tvojom veku je uz skor na hranici zazraku ... a preco ste doteraz to neriesili?
@kikerka za mňa nie, neviem si predstaviť byť fakt starena keď dieťa bude v puberte
@kikerka najlepsie moznosti vam poradia u lekara 😉
Pokial ide o to, ci sa mate sna vzdat, je to na vas. Janet Jackson teraz porodila v 50tke 🙂
My sme tieznie najmladsi rodicia, s tym ze si asi nezatancujem na synovej svadbe, alebo nebudem varovat vnucikov, sa pomaly zmierujem. Ale ten strach, aby som tu pre neho bola dostatocne dlho... A aby sme boli dostatocne aktivni a zdravi, aby sme boli schopni ho doviest do dospelosti a postarat sa onho aj financne. A zmierit sa s tym, ze si proste kvoli generacnej priepasti, jednoducho nebudete na prahu jeho dospelosti rozumiet.
Inak...ak sa vam podari, alebo lekari budu ochotni pomict, preco nie.
Nešla by som do toho. Príroda vie, prečo ženy po 40 už len tak ľahko neotehotnejú. Teraz sa môžete cítiť ok, mladí a fit ale vezmi do úvahy, že ako dôchodcovia, pomaly na prahu 70tky budete mať na krku puberťáka... A tiež si zváž riziká. Pretože ak by sa ti aj podarilo otehotnieť, tehotenstvo v tomto veku je veľké riziko jednak pre matku (vysoký tlak, preeklampsia) a jednak pre dieťa (genetické vady, atď.)...
@kikerka podla mna majte nechraneny sex a ak z toho vznikne babo tak to tak asi malo byt ;)
Ak to nepojde prirodzene mozete si zobrat deti do pestunstva alebo sa stat profesionalnymi rodicmi. Tieto dve veci su podla mna velmi ctihodne. Dat nejakemu dietatu domov na par 5 10 15 rokov.... pripadne neviem ako je to s adopciou. Zdravie je podla mna dolezitejsie ako vek. Mam o 17 rokov menej ako ty ale zdravie nenam uplne fresh
@juliet86 adopcia už asi nie, to je vekovo už za
@kikerka ak sa na to citis po zdravotnej, psychickej a aj financnej stranke tak sa da aj v takomto veku. co na to hovori tvoj lekar? samozrejme rizikovost je vyssia pre matku aj pre dieta, ale ked budete pod dohladom tak sa to da.. aj starsie rodicky su. a skusila by som umele oplodnenie aby to bolo cim skor.
A pre prispievajuce: tie reci o starenach si naozaj mozete odpustit. Vy sa mozete citit v 60tke ako stareny, ale nesudte druhych podla seba.
Treba si jasne vyloziť karty na stol
ak by ste sli do IVF ci inej formy UO tak si platite vsetko vzhladom na vek, v tomto veku by som sa nespoliehala na prirodzene otehotnenie
Adopcia babetka v tomto veku uz je tiez mimo mozno nejake starsie dieta 6 rokov by bolo ok.. ale tiez nez sa dostanete na radu to je zopar rokov
@bluff to nie je útok, keď bude dieťa na prahu dospelosti, bude mať 70, to je starý človek, je to fakt, či?
Ja by som to rovno skusila, a ak pytala by som sa na riziko skor lekarov. Viem, ze riziko je. Ale ked neskusite nebudete vediet. Ked som bola v porodnici so synom, stretla som tam jednu pani, tiez so zdravym babatkom. Vyzerala stastne a spokojne, aj ked trochu starsie. Potom mi povedala, ze uz maju 20rocneho syna.
Mne sa narodil syn ked som mala blizsie k 42. Adko bude mat o mesiac 7 rokov a stale som biologicky funkcna, nechapem co je na tom take cudne. Poznam zeny ktorym zacala menopauza po 30. Jednoznacne vsak musite s manzelom zvazit vsetky zdravotne rizika ,ktore by hrozili Tebe aj dietatku. A polozit si otazku ci ste este dusevne schopni zvladnut vsetko co obnasa male dieta a nie len male ale aj vacsie a pubertak a tak dalej. Tym dusevne som samozrejme nemyslela nejaku vieru v boha , ale to ako sa Vam zmeni zivot. Nikdo Ti tu jednoznacne nemoze povedat ano alebo nie. Musite si vsetko zvazit s manzelom.
Tak bude to zazrak, ty mozes este menstruovat, ale vajicka su uz s najvacsou pravdepodobnostou nekvalitne, nevhodne na oplodnenie. Ano mozes pouzit darcovske vajicko a partnerove spermie (aj ked som si neni ista, ci nebudete musiet ist kvoli tomu do Ciech). Treba si vsetko dat poriadne vysetrit a hlavne aj rozmyslat, ze dieta je dnes male, ale podporovat ho treba az do 25ky, teda zvladat kadejake nocne a pubertiacke eskapady po 60ke radost mat velmi nebudes s tym... skor by som zvazila pestunstvo starsich deti, pripadne neskorsie ich osvojenie/adopciu... to by bola ta spravnejsia cesta asi... ale kecat vam do toho nikto nemoze, rozhodnut sa musite sami. Je to vas zivot a vase dieta, kazdy ma nejake predsudky a mozu byt uplne nespravne... mala som kamarata v partii s rodicmi (mal 16-19 vtedy) a oni skoro 70, pamatam si, ze to u nich vonalo ako v muzeu a ze ho absolutne nechapali :( Mozno blbost, ale co ty vies, ako to bude vnimat dieta... na druhej strane - byt rodicom je to, co cloveka najviac v zivote naplni... co mame bezdetnych znamych v starsom veku, kazdy to lutuje, aj ked si to je trpke priznat.
Ak sa na to citite preco nie, je mnoho mladsich rodicov kt sa nestaraju o deti a mozno sa radsej rodicmi stat nemali..to neni o veku.. a aj mlady clovek moze ochoriet abo nedajboze umriet a tym padom sa nemoct plnohodnotne postarat o dietatko...
Ak sa citie mlado a vitalne a podari sa to tak sa podla mna nepytajte inych ale sama seba je to vasa vec..
Poznam ludi kt maju vyse 70 a su vitalnejsi a zdravsi ako patdesiatnici...
A napr moja kamoska ma so surodencami vekovy rozdiel 25 rokov a nema s tym ziadny problem ze ju mamka mala neskor...
čítala som to teraz mm a on mi hovorí, že v práci majú kolegyňu ktorá išla na materskú v 50tke. bolo to druhé bábo po 20tich rokoch.....snažili sa dovtedy kým sa nepodarilo....
za mňa určite nie , "vek" nikto neoklame ....
Nepýtaj sa iných oni nežijú tvoj život. Ak to obaja tak cítite tak to skúste. Na inýh sa vykašlite. Prajem vám to z celého srdca ♡ a ak sa vám nepodarí skúste aspoň profi rodičovstvo
Poznam jedneho pana ma 64 rokov, 2 rocneho syna doma. Manzelku ma mladu, on je na dochodku a uziva si to.
Nezáleží na veku, ak budete dieťatko ľúbiť a starať sa o neho. Určite je múdrejšie počkať na toho správneho, na toho, kto bude dobrý otec a manžel, rodič, nie silou-mocou mať dieťa v 25-ke a potom sa rozvádzať, rozchádzať, dieťa vyrastá v neúplnej rodine a pod..

@kikerka no a je to vobec biologicky u teba mozné? za mna uz teda si myslim ze skor nie ...