Snaha o tehotenstvo s ochorením obličiek: Ísť do toho?
Ahojte zienky, chcela by som poprosiť o radu, chcela by som s manželom druhé dieťa ale mam dedičné ochorenie obliciek, prvé dieťa som mala sekciu stravenu celé tehotenstvo do 35 týždňa v nemocnici a s toho týždeň doma a 2 týždne v nemocnici.
Hrozí ze pri druhom pôjdem na dyalyzu po sekcii ale aj nemusím, chcem požiadať o radu, šli by ste do toho ci by ste ostali pri jednom ?!
Ďakujem krásne🙂 za každú radu dcéra už ma 3 roky a chcela by som jej dopriať súrodenca len mam strach .. ..
Nie, nešla by som do toho. Na dialýzu chodí otec, ak to hrozí dialýza doživotne, tak by som sa o nič nepokusala.
Nie, deti chcem vychovať a nie tu nechať siroty.
@barborapeter Pridávam sa k názorom ostatných. Máš jedno zdravé dieťa a netreba to siliť,hlavne nie na úkor vlastného zdravia. Pre dcérku bude lepšie mať teba zdravú a schopnú sa o ňu postarať. Viem o čom hovorím stará mama tento rok zomrela, bola dialyzovaná dlhé roky 3x do týždňa skoro 4-5 hodín trávila v nemocnici, po dialyze bola veľmi slabá. ( Nebolo príjemné pozerať sa na to ako sa celé roky trápi)
@barborapeter tiež by som do toho nešla. Ja som mala prvého syna relatívne v poriadku. Pri druhom už moje zdravie zlihavalo a hrozilo že mi tiež odidu obličky. Narodeny predčasne.
Kľudne by sme dali aj 3 dieťa ale vzhľadom na to že tu chcem byt s ním ešte veľmi dlho, nebudem pokúšať.
@barborapeter ahoj, ja ti napíšem moju skúsenosť, a myslím, že máme dosť podobné osudy. Mám chronické autoimunitné ochorenie ,ktoré mi napadlo obličky. Keď to začalo, bolo to strašné , dialyze som sa vyhla , ale kvôli liekom bolo tehotenstvo tabu. Postupne som sa dostala do remisie, všetko sa stabilizovalo, lieky sa vysadili a ja som po dohode s lekármi otehotnela. Tehotenstvo rizikové ako prasa, rodila som sekciou predčasne o trošku, ale dieťa je zdravé. Funkcia obličiek sa troška zhoršila. Stále je ok, ale už to nie je úplne že easy. Beriem lieky, som stabilná. Čo sa nestalo, otehotnela som neplánovane. Určite moje lieky som preto musela vysadit. A to tehotenstvo bolo hrozne, tlak lietala hore dole, výsledky čo sa týka určitých parametrov obličkových išli do vysin- proteinuria.psychicky som bola v prdeli, sama som lekárka a viem, čo všetko sa môže stať, neskutočne som sa bála o svoj život, a to že tu nechám dcéru samu. To sa striedalo s nejakou nádejou, že to musím dať, že to bude dobré. Keď som šla na kontrolu v 10.tt, plod nežil, vývoj sa zastavil v 7. Tt. Samozrejme sme to oplakali, ale aj sa nám uľavilo,lebo sme videli, že to bolo iné ako prvé tehotenstvo, tie obličky sú proste poškodené a už to lepšie nebude.
Aj ja by som dcére rada dopriala sestru, brata, ale ako po Tom všetkom povedal môj muž, " radšej chcem mať ženu a dieťa ako byť vdovec s dvomi deťmi.". A týmto sme túto tému u nás uzavreli.
Aj na základe tohoto, sme sa rozhodli, že sa vraciame po 12 rokoch v zahraničí domov. Nech dcére doprajeme babku, dedka, ujov, tety, bratrancov, sesternice a nech aj my strávime viac času s rodinou, s krstniatkom.
Ja som sa rozhodla, že namiesto ďalšieho tehotenstva, vďaka ktorému môžem skončiť 3x do týždňa na dialyze a čakať 3 roky na obličku, že radšej sa začnem viac starať o seba, cvičiť, chcem schudnúť, chcem byť zdravšia, robiť kardio ( kvôli cievam), aby som mohla tráviť čas so svojou rodinou, aby mala moja dcéra čo najviac zdravú mamu, ako to len ide.
Je to veľmi ťažké rozhodnutie, veľmi, ale taký je život, človek sa niekedy musí niečoho vzdať ale namiesto toho získa niečo iné.
Držím ti veľmi palce, nech sa rozhodneš akokoľvek.
Ďakujem, pekne za rady, nechám si to prejsť hlavou..
🙂
@pseudomonas87 zrejme to mame spoločne yo áno, chodím každé 4 mesiace k nefrologovi a povedal my kým mam krásny kreatinto je 180 aby som si to premyslela ze mozno nebudem v nemocnici ale doma alebo to byde inak uvidíme ,keď som čakala dcéru 300 skáče mi to aj teraz ale dávam si pozor na stravu..
Dám si asi tvoju radu k srdcu a urobím tak ako uznáš za vhodne a dúfam ze urobím dobre 🙂
Ďakujem krásne
@barborapeter je to veľmi ťažké rozhodnutie a neurobí sa zo dňa na deň. Každopádne určite sa rozhodnete správne, tak aby ste s tým rozhodnutím boli uzrozumeni a spokojní.
Nesla by som do toho. Pripadne si dat teda dieta vynosit niekym inym. Ale toto by som neskusala za cenu, ze to moze zle dopadnut
@barborapeter máj rozum máš dieťa dyaliza je úplne obmedzenie človeka a dokedy? Chceš tu byt pre svoje dieťa dialyza je už fakt posledná možnosť potom už len transplantácia ak sa dá. To ti za to stojí chorá mstja pri dvoch deťoch?
@barborapeter tak ako ti písali radšej byť ako tak zdravou mamou jednému ako a to nemyslím, že hneď to tak musi byť no obličky niesú pečeň dve deti a chorá mama, alebo niečo horšie. Držím moc prsty aby si sa čo najslávnejšie rozhodla nakoniec konečné rozhodnutie je len na tebe.

@barborapeter ja osobne by som nepokusala osud. Dialyza uplne prevrati zivot na ruby.